Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că în aceste zile secretarii de stat, experţii guvernamentali şi consilierii săi au fost la Cotroceni şi "l-au învăţat" pe preşedintele Traian Băsescu ce să spună, întrucât şeful statului "habar nu avea" ce s-a negociat. Din delegaţia României la Consiliul European unde se va discuta bugetul UE 2014-202 vor participa Leonard Orban (ministrul Afacerilor Europene) secretarii de stat Gheorghe Gherghina (Ministerul Finanţelor), Achim Irimescu (Ministerul Agriculturii) şi consilierul de stat din cancelaria premierului Luminiţa Odobescu (fost secretar de stat în MAE), a mai spus premierul.
Întrebat dacă îi va trimite în această săptămână lui Traian Băsescu un punct de vedere scris referitor la Consiliu, Ponta a spus: "Sigur că da, mâine (n.r astăzi) avem în şedinţa de Guvern poziţia finală a României".
Premierul a adăugat: "Domnia sa ştie un singur lucru, că merge la Bruxelles şi are două variante: ori se bate pentru România, ori se bate pentru nişte prieteni ai lui. Ce va face? Nu ştiu, o să vedem cu toţii".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că la Consiliul European de la Bruxelles nu-i trebuie miniştri politici, ci o echipă formată din experţi cu laptop, care să-i asigure expertiza tehnică, el arătând că este capabil să poată acoperi partea politică. Întrebat ce miniştri va lua în delegaţie, Băsescu a precizat: "Nu-mi trebuie miniştri politici, mie îmi trebuie o echipă - în 2006 nu am avut-o din lipsă de experienţă - să fie în afara sălii, în spaţiile rezervate României şi când discutăm de ajustări de 0,01, de 0,03, să-mi poată spune repede efectele în bugetul de stat".
Şeful statului a precizat că poate acoperi partea politică, fiindu-i necesară "o echipă de oameni cu laptop" şi cu o bună cunoaştere a ceea ce le cere.
"Îmi trebuie o echipă de oameni cu laptop şi cu o bună cunoaştere a ceea ce le cer. Partea politică sunt capabil să o acopăr, îmi trebuie expertiză tehnică de la specialişti, pe care îi avem şi la misiune, şi în minister", a adăugat Băsescu.
Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, că angajaţi guvernamentali implicaţi în negocieri îi vor furniza şefului statului toate informaţiile necesare pentru a exprima la Bruxelles o poziţie cât mai fermă faţă de propunerile CE.
• Antonescu: E posibil să adoptăm o rezoluţie privind poziţia României la Consiliul European
Preşedintele Senatului Crin Antonescu a declarat, ieri, că, în şedinţa plenului reunit în care premierul se va adresa Parlamentului, este posibil să fie adoptată o rezoluţie privind poziţia României la Consiliul European. În ceea ce priveşte valabilitatea documentului, el a menţionat că are "valoarea unei poziţii de principiu, a unei declaraţii politice, pe care Parlamentul unei ţări o adoptă".
De asemenea, în momentul în care a fost întrebat dacă o astfel de rezoluţie l-ar obliga să adopte o anumită poziţie pe şeful statului, Antonescu a replicat: "Nu-l obligă, nu".
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că a solicitat Parlamentului să prezinte, astăzi, punctul de vedere oficial al Guvernului referitor la negocierile din cadrul Uniunii Europene. Întrebat de jurnalişti dacă aşteaptă şi o poziţie oficială a Parlamentului, respectiv acordarea sau stabilirea unui mandat pentru aceste negocieri, premierul a arătat că trebuie să existe un mandat comun al Parlamentului şi Guvernului, de care preşedintele Băsescu ţine sau nu cont.
"Parlamentul European a dat un mandat în sensul a ceea ce solicităm şi noi. Parlamentele statelor membre la fel fac, doamna cancelar Merkel de fiecare dată discută după ce are un mandat din partea Bundestag-ului. Şi în România, Guvernul trebuie să prezinte Parlamentului şi să aibă în cele din urmă un mandat comun. Dacă preşedintele Băsescu ţine sau nu cont, asta e deja problema domniei sale", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a transmis o solicitare conducerii Senatului de a se adresa astăzi plenului celor două Camere ale Parlamentului, una dintre teme fiind legată de poziţia României în cadrul discuţiilor la nivelul Consiliului European privind bugetul UE, au declarat anterior surse parlamentare.
Convocarea plenului celor două Camere trebuia decisă aseară, în cadrul unei şedinţe a Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Până la închiderea ediţiei nu fusese luată nicio decizie.
În cadrul şedinţei urma să fie adoptată o poziţie a Parlamentului legată de mandatul participării la Consiliul European, conform aceloraşi surse.
Gheorghe Gherghina, Achim Irimescu şi Luminiţa Odobescu sunt tehnicieni de carieră, fără apartenenţă politică. Leonard Orban, fost comisar european şi fost consilier al preşedintelui Băsescu, este singurul ministru păstrat de Victor Ponta din cabinetul Mihai Răzvan Ungureanu.
Ponta a spus: "Eu am fost de acord ca ei să facă parte din delegaţia preşedintelui României. Mi s-a solicitat acest lucru şi am fost de acord. E foarte bine să asculţi de oameni care se pricep atunci când nu te pricepi".
1. Quel Malheuer :-(
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 20.11.2012, 10:33)
Franta nu mai are cel mai bun rating de la Moody. Si acum ce ne facem? Parca eram mandri ca noi sustinem politica de la grande nation :-( Merde!