REPUBLICA MOLDOVA:  Consultări ale preşedintelui Timofti în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de premier

Adina Lateş
Internaţional / 11 ianuarie 2016

Actualizare 19:14 Majoritatea parlamentară este formată, anunţă liderul democrat Marian Lupu

Liderul democraţilor din Republica Moldova, Marian Lupu, a anunţat, astăzi, după consultările avute cu preşedintele Nicolae Timofti, formarea unei majorităţi parlamentare din care fac parte 56 de deputaţi din cei 101 ai legislativului de la Chişinău.

Potrivit liderului democrat, citat de Radio Chişinău, este vorba de deputaţii PD, PL (Partidul Liberal), un grup de deputaţi ai PLDM (Partidul Liberal Democrat) şi de cei 14 parlamentari foşti comunişti.

Totodată, Marian Lupu a menţionat că în zilele următoare această majoritate s-ar putea extinde, urmând să se mai alăture şi alţi deputaţi PLDM.

El a precizat că până miercuri, 13 ianuarie, această majoritate ar urma să propună şi candidatura pentru funcţia de premier.

Anterior, şapte deputaţi ai PLDM - formaţiune a foştilor premieri Valeriu Streleţ şi Vlad Filat, acesta din urmă aflându-se în prezent în arest preventiv sub acuzaţii de corupţie - au anunţat, printr-o declaraţie de presă, că vor susţine formarea unei majorităţi parlamentare şi vor vota un premier propus de democraţi.

În presă au apărut speculaţii conform cărora Vlad Plahotniuc, un controversat om de afaceri şi finanţatorul Partidului Democrat, ar putea fi propus pentru funcţia de premier.

----------------------

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va avea în această după-amiază o nouă rundă de consultări cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare ale partidelor ce se declară proeuropene, dar şi cu cei ai foştilor deputaţi comunişti în vederea identificării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după ce şedinţa specială de la începutul săptămânii trecute a parlamentului de la Chişinău la care urma să fie supusă la vot echipa guvernamentală a premierului desemnat Ion Sturza nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.

Potrivit jurnal.md, în prima parte a zilei, la consultări au fost invitaţi, separat, socialiştii şi comuniştii, dar aceştia nu s-au prezentat la discuţii.

Întrevederile cu liderii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Liberal (PL), Partidului Democrat (PD) şi Partidului Popular European din Moldova (PPEM), precum şi cu cei 14 foşti deputaţi comunişti care au format Platforma Social-Democrată au fost programate începând cu ora 17,00.

După tentativa eşuată de lunea trecută pentru învestirea unui nou guvern, preşedintele Nicolae Timofti le-a acordat partidelor parlamentare un termen de o săptămână pentru crearea unei majorităţi şi le-a solicitat acestora să ţină cont de opţiunea majoritar proeuropeană a cetăţenilor Republicii Moldova.

Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de socialişti şi comunişti şi votată şi de democraţii care făceau parte din coaliţia guvernamentală proeuropeană. În cazul în care eşecul se repetă, şeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb