REPUBLICA MOLDOVA: Preşedintele Timofti a convocat Consiliul Suprem de Securitate

Valentin Busuioc
Internaţional / 21 martie 2015

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a convocat, pentru luni, Consiliul Suprem de Securitate (CSS), pentru discutarea unor probleme de securitate naţională, în contextul evoluţiilor geopolitice regionale, transmite presa din ţara vecină.

Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Chişinău, a declarat că, la şedinţa Consiliului, vor fi prezentate rapoarte de către ministrul apărării Viorel Cibotaru, ministrul de Externe Natalia Gherman, ministrul de Interne Oleg Balan, precum şi de directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan.

Convocarea CSS are loc în contextul în care estul Ucrainei se confruntă de aproape un an cu un război între armata guvernamentală şi separatişti proruşi, conflict soldat până acum cu peste 6.000 de morţi, potrivit ultimelor date ale ONU.

Recent, preşedintele Nicolae Timofti a declarat, despre războiul din Ucraina şi ameninţările generate de proiectul secret "Novorossia" al Kremlinului (care include şi Republica Moldova) că statul moldovean trebuie să se apropie de NATO, securitatea sa fiind în pericol.

"Armata moldovenească trebuie reformată. Trăim alte timpuri, în care există ameninţări asupra statului nostru. Există pericolul unui conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova. Şansa noastră este apropierea şi colaborarea cu blocul NATO. Îmi pare rău că, atunci când a fost momentul, nu ne-am apropiat mai mult de NATO", a susţinut Timofti.

Republica Moldova este stat neutru, potrivit Constituţiei sale. Totuşi, unii politicieni şi experţi contestă necesitatea acestei prevederi, mai ales în condiţiile în care în Transnistria staţionează un contingent militar rus şi există muniţie a Federaţiei Ruse.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. RFI:sep 2014 "Potrivit unor sondaje de opinie recente, ideea aderării Republicii Moldova la NATO este susținută de numai 14% dintre cetățenii moldoveni. Circa 52% dintre persoanele intervievate consideră neutralitatea cea mai bună opțiune pentru securitatea țării, iar 12% se pronunță pentru aderarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă din Comunitatea Statelor Independente, care reuneşte toate fostele republici sovietice, cu excepția celor trei state baltice și a Georgiei."

    Timofti, momentul nu a existat niciodată. NICIODATĂ poporul tău, moldovenii, nu au vrut NATO. Nu înțeleg ce prostii debitezi. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb