Republica Moldova va primi 10 milioane de euro pentru modernizarea sistemului termoenergetic din Bălţi

E.D.
Internaţional / 30 octombrie 2014

Republica Moldova va primi un împrumut de şapte milioane de euro, cu un potenţial grant de trei milioane euro din parte Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în vederea modernizarea sistemului centralizat de termoficare al municipiului Bălţi.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, prim-ministrul Iurie Leancă şi vicedirectorul departamentului pentru infrastructură municipală şi de mediu al BERD, Lin O'Grady, au semnat astăzi la Bălţi un acord în acest sens.

Cu un potenţial grant în sumă de 3 milioane de euro din partea Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P), finanţarea în valoare totală de 10 milioane de euro va fi acordată companiei de stat CET-Nord SA, care furnizează agent termic la 75% din populaţia Bălţiului, precum şi unui număr mare de clădiri publice şi comerciale.

Compania urmează să utilizeze finanţarea pentru a moderniza sistemul de termoficare, spori eficienţa energetică, reduce costurile de exploatare şi emisiile de CO2. În cadrul proiectului, în clădirile rezidenţiale vor fi instalate substaţii individuale de termoficare ce vor permite consumatorilor să regleze agentul termic în funcţie de necesităţi şi astfel să reducă risipa de energie. În plus, vor fi instalate trei centrale econoame de cogenerare a energiei termice şi electrice. Sistemul de generare a căldurii va fi modernizat pentru a reduce pierderile, iar cazanul pe bază de cărbune va fi transformat astfel încât să funcţioneze pe biomasă, un combustibil provenit din surse locale şi prietenos mediului.

De asemenea în cadrul proiectului, BERD va susţine dezvoltarea corporativă a CET-NORD SA şi va ajuta compania să adopte o abordare comercială în operaţiunile sale pentru a asigura durabilitatea serviciilor prestate.

Lin O'Grady, vicedirectorul departamentului pentru infrastructură municipală şi de mediu la BERD a declarat: "Investiţiile în modernizarea sistemului de termoficare din Bălţi înseamnă ierni mai confortabile pentru mai mult de 100.000 de persoane. Reţelele şi instalaţiile vor fi renovate pentru a asigura furnizarea continuă a căldurii în locuinţele din Bălţi. Şi mai important, consumatorii vor putea să regleze căldura în case conform necesităţilor. Acestea şi alte îmbunătăţiri vor ajuta la economisirea unei cantităţi considerabile de energie, fapt care pe termen lung va fi reflectat în tarifele reduse."

Modernizarea sistemului de termoficare din Bălţi este primul proiect din Moldova care beneficiază de finanţarea fondului E5P, la care Republica Moldova a aderat recent. E5P este un fond cu donatori multipli, cumulând contribuţii din sursele Uniunii Europene, care este cel mai important donator al E5P, deopotrivă cu doisprezece state. Fondul acordă finanţare nerambursabilă ce completează împrumuturi din partea instituţiilor financiare internaţionale, inclusiv BERD, oferite autorităţilor municipale ce investesc în proiecte de sporire a eficienţei energetice şi ameliorare a mediului înconjurător. Se preconizează ca fondul E5P să fie valorificat pe larg în Moldova în următorii ani.

BERD de asemenea a colaborat cu Agenţia Suedeză pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare (Sida), care a finanţat studiul de fezabilitate a acestei investiţii şi va furniza în continuare fonduri pentru susţinerea programului de dezvoltare corporativă a CET-Nord SA şi implementarea proiectului.

BERD este cel mai mare investitor instituţional în Moldova. Priorităţile Băncii în Moldova sunt susţinerea activităţii sectorului privat, promovarea standardelor europene şi a integrării regionale, precum şi crearea serviciilor publice eficiente şi durabile. Până în prezent, BERD a investit aproximativ 900 milioane de euro în peste 100 de proiecte.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb