Restanţele pentru creditele auto subprime din SUA au atins un nou record

Călin Rechea
Internaţional / 23 octombrie 2023

Călin Rechea

Erodarea puternică a puterii de cumpărare şi dobânzile ridicate au condus la extinderea masivă a restanţelor pentru creditele auto subprime din Statele Unite. Un factor suplimentar îl reprezintă şi reluarea plăţii ratelor pentru creditele de studii în luna septembrie 2023, după un moratoriu de trei ani.

Conform datelor preluate de Bloomberg de la Fitch Ratings, rata restanţelor de cel puţin 60 de zile a crescut până la 6,11% în septembrie 2023, de la 5,81% în luna precedentă (vezi graficul).

Restanţele pentru creditele auto subprime din SUA au atins un nou record

Aceasta este cea mai ridicată rată a restanţelor pentru creditele auto subprime de când Fitch a început colectarea datelor, prima lună din 1994.

Bloomberg apreciază că problema restanţelor ridicate pentru creditele auto va persista în perioada următoare, în condiţiile în care oficialii Federal Reserve au declarat că dobânzile ridicate vor fi menţinute pentru o perioadă mai îndelungată şi au fost reluate plăţile pentru creditele de studii.

"Debitorii subprime sunt strânşi cu uşa", a declarat Margaret Rowe, director în cadrul Fitch, pentru Bloomberg, iar apoi a subliniat că "aceştia pot fi adesea primul semnal al efectelor negative generate de fenomenele macroeconomice adverse".

Datele de la Bankrate preluate de agenţia de ştiri arată că debitorii cu un scor mare de credit beneficiază de o dobândă medie de 5,07% pentru achiziţionarea unui automobil nou şi de 7,09% pentru achiziţionarea unei maşini second-hand.

În cazul debitorilor subprime, dobânda cerută este de 14,18%, respectiv 21,38%.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Buffet a spus in 2023 ca s-au dat multe "dumb credit" , banii fiind pe toate gardurile si f ieftini, dobanzi zero.

    Iar acestea vor incepe sa se manifeste nu stiu cand, dar el spunea ca bad credit sunt ca o boala, la inceput apar una doua 3 cazuri ici colo, si in 2-6 saptamani te trezesti ca boala s-a raspandit mai mult decat poti controla.

    Cred ca e logic banii ieftini au ajuns si la multe investitii proaste. Oameni care au luat sute, mii de unit-uri imobiliare pe credit, doar speculativ, iata oameni care nu se incadrau la un credit pt masina la banca, au luat de la tot felul de institutii nebancare , o aplicatie pe telefon care le-a dat credit cu dobanzi iduble, sau mai mult decat duble decat la banci. ce se poate intampla in aceste conditii? cu cat dobanzile raman ridicate si creditul mai putin disponibil, sistemul se va curata de investitiile proaste. si cred ca-s multe. 

    sunt curios cat vor tine dobanzile sus… cand 10 minus 3 luni arata deja schimbare directie din inversare… deci clar recesiune in fata in usa… incepand cu 2024 asteptam sa creasca somajul… nu foare mult dar cat trebuie… cat da mai se vanda cv active la discount si credit in default.

    declinul mallurilor americane spune multe despre “consum”. 

    s c c r e t 

    1. a ajuns 10y yield la 5.013% azi dimineata. dar cred , cred ca e din cauza razboiului israel+usa-hamas+cine va mai fi, razboiul e scump= mai mult e bonduri se vor emite, tot ce e mult e ieftin. nu? orice lucru care e din abundenta nu poate fi scump. sau, dc nu-ti scazi deficitul si clar nu il scazi cu inca un razboi de platit, NOI STIM CA VEI PRINTA BANI DECI DA DOBANDA MAI MARE :)) in ce vremuri traim.

      conducatorii au ajuns niste clowni de azil, care falsifica bani  

      mi s-a parut ca si la noi la mall (arad) in week end am avut asa o senzatie de .. bate vantul cand am intrat. la mancare erau oameni dar parca si acolo mai putini ca anul trecut pe vremea asta.

    veniturile reale ale familiilor sunt in crash mod din ianuarie 2020…

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb