Încasări pe final de an pentru patronii restaurantelor şi cafenelelor din municipiul Buzău. După 55 de zile în care oraşul s-a aflat în scenariul roşu, iar cetăţenii au fost nevoiţi să respecte o listă lungă de restricţii cărora li s-au adăugat şi regulile impuse la nivel naţional, Buzăul înregistrează mai puţin de trei îmbolnăviri la mia de locuitori. Noua statistică ar putea aduce o veste foarte bună pentru locuitorii municipiului care, în noaptea dintre ani, ar putea ieşi în oraş, chiar şi pentru câteva ore. Asta pentru că, autorităţile de sănătate publică ar putea decide, după noua rata, trecerea municipiului Buzău din scenariul roşu în scenariul galben.
55 de zile de carantină
Începând cu 6 noiembrie 2020, autorităţile de sănătate publică au decis aplicarea scneariului roşu pentru municipiul Buzău. De atunci, regulile împotriva răspândirii noului coronavirus au fost mult mai dure, iar printre cei mai afectaţi au fost patronii restaurantelor şi cafenelor. Activitatea acestora a fost suspendată. Închise au fost şi cinetografelor şi teatrele. Nu a fost permisă nici organizarea de spectacole sau concerte. De suferit au avut şi împătimiţii jocurilor de noroc pentru că operatorilor economici din domeniu le-a fost, de asemenea, interzisă activitatea.
Totul însă s-ar putea schimba începând cu 30 decembrie, când autorităţile de sănătate publică vor analiza situaţia epidemiologică din ultimele 14 zile. Cum de atunci, Buzăul a tot înregistrat mai puţine cazuri de infecţie cu noul coronavirus, şi municipiul Buzău a ajuns să înregistreze astăzi, 27 decembrie, o rată de infectate de sub 3 îmbolnăviri la mia de locuitori, fapt ce îi permite să iasă din scenariul roşu.
Concret, este vorba despre o rată de 2.54 cazuri la mia de locuitori, cifră care poziţionează municipiul Buzău în scenariul galben. Noua clasificare ar permite patronilor de restaurante, cafenele şi operatorilor din domeniul jocurilor de noroc să-şi reia activitatea. Vor fi însă restricţii.
De exemplu, în scenariul galben, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă doar în limita a 30% din capacitatea maximă. De asemenea, la o masă nu este permisă aşezarea unui grup mai mare de şase persoane.
Pe de altă parte, sunt valabile în continuare restricţiile impuse la nivel naţional, respectiv nu este permisă organizarea de petreceri, iar programul se încheie la ora 23.00. În plus, deplasările după ora 23.00 se vor face în baza unei declaraţii pe baza unei declaraţii pe propria răspundere şi doar pentru un motiv bine întemeiat.
În prezent, în municipiul Buzău sunt active 369 de cazuri, în condiţiile în care în urmă cu câteva săptămâni depăşea 700.În total, de la debutul pandemiei, 4200 de locuitori din municipiu au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2.
Încă două comune ies din scenariul roşu
De asemenea, în aceeaşi situaţie ca municipiul Buzău , care ar putea scăpa de scenariul roşu în doar câteva zile , mai sunt şi C.A. Rosetti şi Cozieni. Cele două comune au astăzi, 27 decembrie, o rată de infectare sub 3 cazuri la mia de locuitori, urmând ca situaţia restricţiilor să fie analizată tot pe 30 decembrie. C.A. Rosetti are 2.06 îmbolnăviri la mia de locuitori, iar Cozieni 2.11 cazuri la mia de locuitori.
Practic, astăzi, nicio localitate din judeţul Buzău nu mai depăşeşte 3 cazuri la mia de locuitori. Cea mai mare rată de infectare este la Robeasca, respectiv 2.82 cazuri la mia de locuitori. În total, Buzăul are acum 12 localităţi cu rate de infectare cuprinse între 1,5 îmbonăviri la mia de locuitori (reprezentativ pentru scenariul galben) şi 2.84. Este vorba despre Robeasca, Municipiul Buzău, Mihăileşti, Costeşti, Amaru, Cozieni, Colţi, CA Rosetti, Berca, Florica, Pătârlagele, Valea Salciei.
Reguli pentru localităţile în scenariul galben
- organizarea şi desfăşurarea activităţii în instituţiile de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, după caz;
- interzicerea organizării şi desfăşurării spectacolelor de tipul drive-in, precum şi desfăşurării în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale, după caz;
- activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 6:00 - 23:00;
- activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 6:00 - 23:00, după caz;
- activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
1. Nu vine nici drku
(mesaj trimis de Cristian în data de 27.12.2020, 16:44)
Nu vine nici drku la restaurant, de Revelion, de pe o zi pe alta, așa cum te duci sa mănânci o pizza.
Incidenta cazurilor a scăzut pentru că a scăzut dramatic numărul de testări, nu din alte motive.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.12.2020, 17:57)
Evident ca se testeaza mult mai putin de ceva timp incoace.
Habar n-am cine sau ce i-a determinat sa procedeze astfel, dar salut acest demers, chiar daca vine de la fieratana pe care o tot invoci.
-
Sanatatea populatiei nu se rezuma doar la COVID; exista o multitudine de alte patologii non-COVID care au inflorit in aceasta perioada tocmai pentru ca au fost neglijate, daca nu chiar ignorate.
Uita-te in jur la boli cronice cu complicatii crunte precum diabetul si o sa vezi ca nici medicamente elementare precum metformin/siofor nu mai gasesti in farmacii. Nu-l vad pe Arafat sa intampine un camion de metformin, dar pentru un TIR de vaccin avem circ national.
Ilustrii nostri decidenti n-au cum sa recunoasca falimentul abordarii pandemiei din 2020, asa ca macar pe furis (scazand numarul de testari, scazand valoarea Ct in RT-PCR, etc) sa scada numarul de cazuri la fel de artificial precum le-au crescut, doar ca sa salvam ce-a mai ramas din ce avem.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 27.12.2020, 18:37)
Aveți dreptate, la fel și cu medicamentul Eutirox(câțiva lei costa cutia), dar vital pt cei bolnavi de tiroida. Și inafara de asta, chiar mai credem ca este pandemie? Marea Britanie vrea sa impună locuitorilor carantina de gradul 4,din cauza vezi Doamne, a noii tulpini a virusului. Mai rămâne carantina de gr 5:sinuciderea.Nu vedem cât de "oportun" a apărut aceasta tulpina "mult mai contagioasa" și cu câta "determinare" a la întrecere socialista în depășirea planului depresiv este promovata? De ce nu se discuta studiul Borger, care demasca pe bigpharma și pe toți corupții?
1.3. diabet (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.12.2020, 20:44)
O buna parte dintre bolnavii cu diabet, panicati de riscul de a contracta covid, se comporta mai nou de parca nu mai au diabet.
Ferecati in propriile case, se ascund pe dupa usi sau garduri ca se protejeze de virus, uitand totodata ca miscarea este esentiala pentru a-si pastra glicemia in limite.
Desigur, glicemie necontrolata inseamna printre altele imunitate scazuta, adica tocmai risc mai mare de a lua diverse infectii, inclusiv covid.