Resturi provenite din urma dezastrului navetei spaţiale Challenger, găsite în largul coastei în Florida

F.D.
Internaţional / 11 noiembrie 2022

Resturi provenite din urma dezastrului navetei spaţiale Challenger, găsite în largul coastei în Florida

NASA a confirmat că au fost recuperate resturi din naveta spaţială Challenger care a explodat la mai puţin de două minute de la lansare, în 1986, incident soldat cu moartea tuturor celor şapte membri ai echipajului aflaţi la bord, scrie The Guardian, conform News.ro.

Agenţia spaţială a afirmat, într-un anunţ făcut joi, că "artefactul" a fost descoperit de o echipă de filmare care căuta aeronave din cel de-al Doilea Război Mondial, în largul coastei estice a Floridei.

Scafandrii au găsit un element fabricat de om care era acoperit de nisip şi, având în vedere că localizarea era în apropierea "coastei spaţiale" a Floridei de unde a fost lansată misiunea, a contactat NASA.

"Deşi au trecut aproape 37 de ani de când şapte exploratori îndrăzneţi şi curajoşi şi-au pierdut viaţa la bordul lui Challenger, această tragedie va rămâne în memoria colectivă a ţării noastre", a declarat administratorul NASA, Bill Nelson. "Pentru milioane de oameni de pe glob, între care şi eu, 28 ianuarie 1986 pare că a fost ieri", a adăugat el.

În pofida unor îngrijorări ale unor angajaţi, agenţia a aprobat lansarea navetei în acea zi. Ulterior, o investigaţie a arătat că a existat o defecţiune majoră datorată temperaturilor foarte scăzute care a compromis integritatea aparaturii, mai exact a unor garnituri folosite pentru a preveni scurgerea fluidelor.

Challenger este considerată astăzi naveta care a schimbat "pentru totdeauna programul spaţial al NASA". A fost a doua navetă care a ajuns în spaţiu şi făcuse nouă călătorii între 1983 şi 1986, înainte de a exploda în timpul lansării. A fost de asemenea naveta care a dus în spaţiu prima femei americană şi prima persoană africano-americană, potrivit Space.com.

Ambiţiosul program NASA din acea perioadă a fost ilustrat şi de oamenii pe care agenţia i-a pus la bordul Challenger, între care o profesoară care plănuia să ţină o oră pentru studenţii săi de pe orbită. Profesoara, ​​Christa McAuliffe, în vârstă de 37 de ani, a fost primul civil care urma să ajungă în spaţiu şi a fost aleasă din 11.000 de candidaţi care îşi doreau un loc.

Dezastrul din 1986, în urma căruia au murit toate cele şapte persoane aflate la bord, a fost redat în documentarul Netflix din 2020 "Challenger: The Final Flight".

Accidentul a redus ambiţiile NASA de a deschide călătoriile spaţiale pentru civilii americani, a arătat Smithsonian în 2016. De atunci însă, civili, mai exact miliardari precum Elon Musk, Jeff Bezos şi Richard Branson, au călătorit în spaţiu prin propriile mijloace.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb