Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anunţat, ieri, că a denunţat actele adiţionale nr. 4 şi nr. 6 la contractul de retehnologizare încheiat cu grupul de firme Andritz Hydro pentru hidrocentrala Gogoşu de pe Dunăre. Lucrările sunt în valoare de 71,5 milioane euro, arată un comunicat remis redacţiei.
Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, a declarat: "Denunţarea contractelor cu vechii parteneri ai Hidroelectrica nu este un scop în sine în procedura insolvenţei, dar urmăreşte optimizarea costurilor inves-tiţiilor societăţii şi practicarea unor preţuri rezonabile, comparabile cu cele ale investiţiilor similare la nivel european. Am fi acceptat să achităm 50 milioane de euro pentru prelungirea cu încă un ciclu de viaţă a centralei Gogoşu, dar 70 milioane euro este un cost mult prea mare şi nejustificat în cazul unei capacităţi de producţie de numai 54 MW. La un atare cost, ajungem la 1,3 milioane de euro/MW retehnologizat, echivalentul costului unui MW nou construit. Costul de 1,3 milioane /MW este cu atât mai mare dacă îl raportăm la costul cu care a fost retehnologizată centrala Lotru, respectiv 89 milioane euro la o putere instalată de 510 MW, de unde rezultă un preţ de 174.000 euro/MW retehnologizat. Timp de 15 ani, toate retehnologizările mari la Hidroelectrica s-au dat cu încredinţare directă aceluiaşi consorţiu de firme Voith - Andritz. Euro Insol a decis ca toate lucrările de retehnologizare pe viitor să fie atribuite prin licitaţii internaţionale".
Domnul Borza a precizat că a iniţiat negocieri cu contractorul general de la Gogoşu pentru alinierea preţului lucrărilor de retehnologizare la valoarea de piaţă, care a scăzut în ultimii ani: "Această corelare se impunea cu atât mai mult cu cât Hidroelectrica a achitat către Andritz Hydro avansuri de 61 milioane euro, începând cu 2002, pentru hidrocentrala Porţile de Fier II şi 13,6 milioane euro, în 2003, pentru lucrările prevăzute să înceapă în 2013 la hidrocentrala Gogoşu, fără a percepe dobânzi în această perioadă de 10 ani. Prin denunţarea actelor adiţionale pentru retehnologizarea centralei Gogoşu, Eur Insol urmăreşte realizarea lucrărilor, la preţuri competitive, obţinute prin licitaţie publică deschisă cu participare internaţională".
În total, consorţiul de firme Voith - Andritz a primit lucrări cu încredinţare directă de peste 900 milioane de euro în ultimii zece ani. La acestea se adaugă încă 89 milioa-ne euro, retehnologizarea centralei Lotru, lucrare adjudecată de consorţiu prin licitaţie.