Directorul general al Enel, Fulvio Conti, a semnat un memorandum de înţelegere cu Liu Zhenya, preşedintele State Grid Corporation din China (cea mai mare companie de utilităţi din lume şi principala firmă de distribuţie şi transport din China), pentru cooperarea în domeniile reţelelor inteligente şi energiei regenerabile, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Fulvio Conti s-a întâlnit şi cu reprezentanţii China Huaneng Group, cel mai mare producător de electricitate din China, pentru extinderea obiectului colaborării existente
Acordul vizează cooperarea în domeniul tehnologiilor reţelelor inteligente, care pot susţine o dezvoltare urbană durabilă, precum şi schimbul de experienţe în implementarea generării de energie regenerabilă.
Tot astăzi, Fulvio Conti s-a întâlnit cu Cao Peixi, preşedintele China Huaneng Group, ca să extindă şi să consolideze cooperarea existentă dintre cele două întreprinderi. Un acord cadru de cooperare, ce va fi finalizat şi semnat în prima jumătatea lui 2014, include cooperarea în domeniul dezvoltării de tehnologii în comun, strategia carbonului, investiţii în sectorul energetic şi schimburi de experienţă la nivel academic, prin fundaţiile de cercetare.
Conform World Energy Outlook 2013, publicat de International Energy Agency, cererea de electricitate din China va reprezenta 31% din cererea globală până în 2035, iar emisiile se vor dubla în comparaţie cu volumul din SUA, dacă nu se iau măsuri.
Pentru a atenua această tendinţă şi pentru a face tranziţia la o economie cu emisii reduse de carbon, guvernul chinez a introdus noi politici industriale pentru susţinerea şi dezvoltarea industriilor cu energie curată în tehnologii nucleare, solare, eoliene şi biomasă, dar şi pentru promovarea vehiculelor hidride şi electrice, eficienţei energetice şi tehnologiilor de protejare a mediului. Alte politici au scopul de a susţine cercetarea de noi tehnologii şi inovarea.
Alături de consumul de energie în creştere şi un grad tot mai mare de conştientizare cu privire la problemele de mediu, urbanizarea este o altă tendinţă emergentă în China. Până în 2020, un procent de 60% din cele 1,3 milioane de persoane din China va trăi la oraş.1 Pentru a face faţă acestei migraţii, China va trebui să investească în reţele de transport şi infrastructuri urbane inovatoare, sustenabile, pentru a se asigura că această creştere respectă obiectivele de mediu. Planificarea urbană a devenit o politică prioritară a guvernului chinez.
Enel activează în China din 2004, printr-o serie de proiecte pentru combaterea gazelor cu efect de seră, conform Protocolului Kyoto. ţara joacă un rol central în strategia grupului privind reducerea emisiilor, întrucât 57% dintre proiectele din portofoliu sunt localizate aici.
În China, grupului Enel este recunoscut pentru expertiză tehnologică şi tehnologiile inovatoare. Enel a ajuns să fie un partener important în colaborări.
În septembrie 2009, a fost semnat un acord cu Ministerul ştiinţei şi Tehnologiei din China şi cu Ministerul Mediului din Italia, pentru implementarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unei facilităţi de captare şi depozitarea a carbonului la o centrală din China, bazată pe tehnologia Enhanced Oil Recovery. Cooperarea a implicat grupul Huaneng drept partener tehnic din partea chineză.
În martie 2012, Enel şi Huaneng Clean Energy Research Institute au semnat un memorandum ce a pus bazele cooperării în domeniul tehnologiilor cărbunelui curat, energiei regenerabile şi generării distribuite.
În octombrie 2013, cooperarea dintre cele două grupuri a fost extinsă printr-un memorandum de înţelegere ce viza cooperarea industrială posibilă în generarea de electricitate cu impact redus asupra mediului.