RETRAGEREA BNR DIN PIAŢA VALUTARĂ, ÎN 2004 Oportunitate pentru speculatori, pierderi pentru exportatori

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 ianuarie 2005

Banca Naţională a trecut de la un regim de flotare controlată, la unul în care cursul se mişcă aproape complet liber

Moneda naţională s-a apreciat, de-a lungul anului trecut, cu 3,5% comparativ cu euro şi cu 10,8% faţă de dolar. Pe parcursul a 12 luni, euro a pierdut aproximativ 1.450 lei, iar dolarul peste 3.520 lei. Însă aprecierea monedei naţionale s-a produs, în principal, pe fondul retragerii Băncii Naţionale a României (BNR) din piaţa valutară interbancară, la începutul lunii noiembrie. Pînă la acea dată, leul cîştigase în faţa monedei unice europene numai un procent şi aproximativ 2% faţă de dolar.

La începutul anului 2004, BNR urmărea o apreciere reală a leului cu 2-4% faţă de coşul valutar, format 75% din euro şi 25% din dolar.

În condiţiile unei rate a inflaţiei de 9%, rezulta că leul s-ar fi depreciat cu 5-7%. Situaţia era în favoarea exportatorilor din ţara noastră care, astfel, primeau o subvenţie din partea BNR. De asemenea, ţinînd cont că pînă în noiembrie leul se apreciase, contrar obiectivului BNR, existau unele aşteptări conform cărora cursul leu/euro urma să crească.

Totuşi, chiar din primăvara anului trecut, cînd euro era cotat în jurul valorii de 40.800 lei, dealerii din piaţa valutară interbancară susţineau că fără intervenţia BNR, cotaţia ar fi scăzut sub 40.000 lei. Tot la acea dată, dealerii spuneau că de îndată ce leul se aprecia BNR intervenea pentru a stopa tendinţa.

Totuşi, odată cu venirea toamnei, unii dintre ei anticipau decizia BNR, declarînd că banca centrală nu mai urmăreşte aprecierea reală a leului faţă de coşul valutar.

Odată cu venirea lunii noiembrie, Banca Naţională a anunţat că îşi limitează intervenţia în piaţa valutară, trecînd de la un regim de flotare controlată ("managed float"), la unul în care partea de control are o pondere mai mică. Oficialii BNR susţineau că Uniunea Europeană a solicitat ţării noastre ca în prima parte a lui 2005 să mai facă un pas către liberalizarea contului de capital. Aceştia au explicat că, din experienţa unor state precum Polonia, Cehia sau Ungaria, este posibil ca în primele trei minute de la deschiderea pieţei dobînzilor, în ţara noastră să intre un val de capital speculativ de trei miliarde de euro.

De la data anunţării deciziei BNR, cursul leu/euro s-a înscris pe un trend descendet. La începutul lui decembrie, cursul de referinţă al monedie unice europene ajunse la nivelul de 37.560 lei. Această apreciere puternică a leului a determinat intervenţia BNR în piaţă pentru a stopa trendul.

De la acea dată, euro a evoluat în zig-zag, analiştii şi dealerii susţinînd că tendinţa ar urma să se menţină şi în 2005. Astfel, pînă la finele acestui an, analiştii consideră că euro va ajunge pînă la un nivel de circa 37.100 lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb