• Liderii UE se întâlnesc, din nou, în februarie
• Cursul euro a ignorat lipsa acordului pentru bugetul multianual
Reuniunea de la Bruxelles a Consiliului European, des-făşurată în zilele de 22-23 noiembrie, s-a soldat cu un eşec, liderii statelor membre ale UE nereuşind să ajungă la consens cu privire la alocările bugetare în perioada 2014-2020, dat fiind că majoritatea ţărilor s-au opus tăierilor masive de cheltuieli solicitate de Marea Britanie şi aliaţii săi.
Situaţia nu a reprezentat o surpriză, fiind anticipată în baza poziţiilor divergente ale statelor membre cu privire la bugetul multianual al UE.
Liderii UE au decis să se întruneas-că din nou la începutul lui 2013, cel mai probabil în februarie, când vor încerca să ajungă la o înţelegere. În perioada următoare, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vor trebui să încerce să armonizeze poziţiile ţărilor în privinţa reducerilor care vor fi aplicate bugetului multianual estimat la circa 1.000 miliarde euro.
"Discuţiile bilaterale avute în prima zi a reuniunii şi cele care au urmat în cadrul Consiliului European arată o potenţială convergenţă pentru ajungerea la un acord la începutul lui 2013", a declarat Van Rompuy, adăugând: "Trebuie să avem capacitatea să trecem peste divergenţele existente".
"Am sentimentul că putem merge mai departe cu tăierile de cheltuieli, însă acestea trebuie să fie echilibrate şi bine pregătite, nu improvizate, întrucât afectează aspecte sensibile, precum locurile de muncă".
La reuniunea de săptămâna trecută, Van Rompuy a fost criticat de unele delegaţii pentru propunerea sa de buget, care stabileşte alocările la 973 de miliarde euro, cu 80 de miliarde mai puţin decât suma propusă iniţial de Comisia Europeană. Van Rompuy va trebui să modifice aceas-tă sumă ca să-i poată convinge atât pe liderii UE care doresc reduceri bugetare severe, cât şi pe cei care sunt mpotriva tăierilor de cheltuieli.
Premierul britanic David Cameron a subliniat că niciun fel de creştere bugetară nu este acceptabilă. "Nu putem creşte bugetul UE când facem reduceri acasă", a spus acesta la încheierea reuniunii Consiliului European. Cameron a subliniat că prin atitudinea sa îi apără "şi pe contribuabilii europeni, nu doar pe cei britanici", mai ales că "Bruxellesul trăieşte într-un univers paralel".
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că nu se aştepta la o înţelegere în cadrul reuniunii de săptămâna trecută, însă a apreciat că există suficient potenţial pentru ca ţările membre să ajungă la un acord la începutul anului viitor.
Preşedintele francez Francois Hollande a arătat că suma cheltuielilor totale propusă de Van Rompuy este rezonabilă, dar s-a pronunţat împotriva unei noi reduceri semnificative a acestei cifre. "Vrem un buget consis-tent, din care să se poată finanţa politicile europene", a spus Hollande.
• Euro, în creştere
Pieţele financiare nu au fost influenţate de eşecul liderilor UE în privinţa bugetului, fiind mult mai atente la perspectivele unui nou acord pentru deblocarea urgentă a tranşei de ajutor destinat Greciei. Acest acord al liderilor europeni este aşteptat să fie realizat astăzi.
În condiţiile date, euro a urcat cu 0,7%, vineri, la New York, ajungând la 1,2972 dolari. În cursul zilei, moneda unică a crescut până la 1,2991 dolari - cel mai ridicat curs din ultimele trei săptămâni. În intervalul 19-23 noiembrie, moneda împărţită de 17 state din UE s-a apreciat cu 1,8% faţă de dolar.
Cel puţin 11 state din UE, printre care Italia şi Portugalia, au ameninţat că vor folosi dreptul de veto asupra bugetului UE, dacă acesta nu va fi conform aşteptărilor lor.