REUTERS: Cooperarea militară între M.Britanie şi UE, afectată

I.D.
Internaţional / 20 noiembrie 2018

Cooperarea militară între M.Britanie şi UE, afectată

Londra ar vrea să participe rapid la noua iniţiativă a apărării comune a Uniunii Europene (UE), însă voinţa Guvernului Theresei May se loveşte de turbulenţe politice interne şi de incertitudini cu privire la Brexit, afirmă diplomaţi europeni, relatează Reuters.

Premierul britanic Theresa May doreşte să forjeze cu UE un nou tratat în domeniul securităţii începând din 2019, însă Consiliul European consideră că această problemă este prea importantă pentru a fi "înnecată" în negocierile Brexitului.

Scepticismul unor politicieni britanici faţă de proiectul acordului retragerii din UE nu permite abordarea dosarului Apărării, au declarat cinci diplomaţi care participă la aceste negocieri.

"Să se vorbească despre securitate este prea sensibil, acum, în timp ce totul este în suspans la Londra, (iar) problema implicării britanice post-Brexit era deja un motiv de discordie pentru anumite ţări europene", a declaat unul dintre ei.

Marea Britanie, care caută un "parteneriat de amploare şi special" cu UE în domeniile Apărării şi securităţii, spera să încheie înainte de sfârşitul acestei luni un acord care să-i permită să participe la "Cooperarea Structurată Permanentă" (CSP, Pesco în engleză), stabilită în decembrie 2017, şi să acceadă la un fond european în valoare de 13 miliarde de euro care urmează să fie consacrat cercetării şi tehnologiilor militare.

O decizie cu privire la o participare a Marii Britanii - ca ţară terţă - a fost amânată cel mai devreme până în decembrie, însă cel mai probabil va avea de aşteptat până anul viitor, adaugă diplomaţii citaţi.

Marea Britanie, la fel ca Franţa, este una dintre marile puteri militare europene şi spera să mizeze pe acest atu în negocierea viitorei sale relaţii cu UE.

Principiul unei Apărări europene integrate câştigă teren, din cauza multiplelor atentate islamiste comise în Europa de Vest, a presupului amestec al Rusiei în alegeri europene şi întrebărilor cu privire la angajamentul Statelor Unite ale lui Donald Trump în NATO.

LONDRA NU VA MAI FI "CARTIER GENERAL OPERAŢIONAL"

Aliaţii cei mai siguri ai Marii Britanii, în frunte cu Olanda şi ţările baltice, exercită presiuni pentru ca Londra să ia parte la contracte militare profitabile şi să poată beneficia de fonduri comunitare.

Însă Franţa şi Italia vor ca participarea unor ţări din afara UE să fie extrem de bine încadrată, în contextul în care Ciprul se teme că Turcia ar putea vrea să intre în CSP, în cazul în care Cooperarea este deschisăă unor ţări care nu fac parte din Uniune.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Marea Britanie se numește altfel...mai corect era ...United Kingdom....era mai aproape de denumirea oficială!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb