Pentru investitorii care au făcut faţă apelului "obligaţiunile revin" într-un an turbulent, datoria zonei euro a fost marele câştigător, iar o economie în declin cu cheltuieli mai strânse înseamnă că atracţia sa va continua şi în 2024, transmite reuters.
Piaţa obligaţiunilor guvernamentale din zona euro, evaluată la aproximativ 10 trilioane de dolari, se preconizează că va înregistra un randament de 6,5% în acest an, conducând o revenire după doi ani de randamente negative la nivel global, pe măsură ce inflaţia a crescut, potrivit sursei menţionate.
Piaţa a avut o performanţă semnificativ mai bună decât Trezoreriile SUA, în creştere cu 3,5% în acest an, şi gilts-urile britanice, în creştere cu 2,4%, potrivit indicilor ICE BofA, transmite sursa.
Obligaţiunile italiene, la epicentrul preocupărilor legate de impactul creşterii record a ratei dobânzilor, au înregistrat un randament de aproape 9%, informează sursa.
Pentru unii, acesta este doar începutul, transmite reuters.
"Acum ne orientăm în cea mai mare parte către perspectivele noastre cu adevărat optimiste privind obligaţiunile prin Europa, deoarece acolo este imaginea de creştere cu adevărat slabă," a spus Mike Riddell, manager de portofoliu senior la Allianz Global Investors, care s-a mutat din Statele Unite şi Canada în Europa, potrivit sursei indicate.
Inflaţia în zona euro scade rapid, iar o recesiune la sfârşitul anului se conturează, potrivit sursei. Blocul este estimat să crească doar cu 0,6% anul viitor, jumătate din rata Statelor Unite, potrivit sondajelor Reuters, consolidând argumentul pentru obligaţiunile germane de refugiu sigur, informează sursa citată.
O lovitură de 60 de miliarde de euro la bugetul Germaniei din partea Curţii Constituţionale ar putea afecta creşterea anului viitor cu până la 0,5%, întrucât Berlinul reduce cheltuielile pentru a reveni la o "frână a datoriei" care limitează împrumuturile noi, menţionează reuters.