Reuters: Fermierii francezi, posibil să declanşeze proteste la scară naţională

F.D.
Internaţional / 19 ianuarie

Reuters: Fermierii francezi, posibil să declanşeze proteste la scară naţională

Cel mai important sindicat al fermierilor francezi (FNSEA) analizează posibilitatea organizării unor proteste la scară naţională în săptămânile următoare, a declarat vineri un purtător de cuvânt, ceea ce înseamnă extinderea acţiunilor de protest organizate până acum de fermierii din sud-vestul ţării, care au blocat autostrăzile şi au aruncat bălegar în faţa clădirilor publice, relatează Reuters.

La fel ca şi colegii lor din Germania, care pe parcursul acestei săptămâni au organizat proteste de amploare cu tractoarele care s-au îndreptat spre Berlin din toate colţurile ţării, fermierii francezi sunt nemulţumiţi în special de taxe şi reglementări.

FSNEA va decide joi dacă va organiza acţiuni de protest la scară naţională, după ce vor avea loc întâlniri cu reprezentanţii regionali şi cei din diferitele domenii ale sectorului agricol, a precizat purtătorul de cuvânt.

Sute de tractoare şi fermieri din sud-vestul Franţei au protestat săptămâna aceasta în oraşul Toulouse, provocând blocaje în trafic. Vineri, aceşti fermieri au blocat o autostradă importantă care face legătura între Toulouse şi Oceanul Atlantic cu baloţi de fân.

Fermierii au menţionat printre nemulţumirile lor o taxă guvernamentală pe motorina folosită de tractoare, importurile ieftine, aspectele legate de stocarea apei, restricţiile excesive şi birocraţia.

Membri sindicatului FNSEA au ocupat sensurile giratorii de la intrarea în oraşe şi sate în 12.000 din cele 36.000 de districte din Franţa pentru a-şi exprima nemulţumirea într-o campanie organizată sub sloganul "Lucrurile au luat-o razna".

Protestele în interiorul celui mai mare producător agricol din Uniunea Europeană vin într-un moment în care preşedintele Emmanuel Macron se teme de un suport din ce în ce mai mare al fermierilor pentru extrema dreaptă înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna iunie.

Zilele trecute, Macron le-a spus membrilor Cabinetului său să acorde o atenţie sporită posibilelor situaţii explozive pentru fermieri, să încerce să evite noi demonstraţii şi o repetare a protestelor din timpul campaniei "Vestelor Galbene", a declarat un ministru francez pentru Politico.

Ca o dovadă a înmulţirii nemulţumirilor în rândul fermierilor din UE, sute de fermieri din România au organizat şi ei proteste în cursul acestei săptămâni.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Si la noi s-au marit taxele. In special la veniturile mici(PFA si IMM).

    Bine e si acea 1% pe CA la cei mari. Plus acciza la motorina. Plus inflatia. 

    Cate firme vor scapa din menghina asta, nu stiu.

    Cred ca doar bugetarii vor scapa neshifonati. 

    1. Sunt intr-o dilema in disputa asta a fermierilor (si din Romania, si din tarile vecine, si din Franta).

      Pe de o parte sunt de partea lor pentru ca imi doresc hrana sanatoasa, reglementata, verificata, si asta presupune niste eforturi si compensatii financiare...... 

       

      Insa..... referitor la compensatiile financiare. Micii fermieri duc o viata rezonabila, vin la piata, au castiguri medii si isi traiesc viata.... 

      Dar sunt si multi fermieri care castiga si fac averi din banii guvernamentali si subventii. Fara acesti bani, preturile terenurile nu ar fi ajuns si la 10 000 euro/ha in Europa si 5000 la noi. Asa ceva? Cum este posibil? Simplu. UE prin regulamentele ei nenorocite, prea stufoase, a ucis piata concurentiala.... Si umfla fermierii cu subventii platite tot din banii nostri. Care duc la specula cu terenuri si la o viata din ce in ce mai scumpa, cu produse din ce in ce mai scumpe. O vad prin sate.... conace, ferme prospere, tarani bogati cu masini de lux. Doar din banii europeni ajung asa, nu din mersul la piata. 

      Deci inteleg si APLAUD tentativa UE/Romaniei de a mai strange surubul luxului fermierilor. Sper doar ca micii si modestii fermieri sa nu fie afectati prea rau. 

      Bugetarii căștigă războiul.

    Jos cu fermierii,

    slava ukri, 

    sa trăiască războiul și inarmarea,

    oricum de vina e Putin 

    1. Adevarat, NO PUTLER, NO WAR

      Greșit,

      NO USA/NATO, NO WAR 

      hai caramba hauristule, ca n-a atacat usa pe rusia ci rusia e cu tancurile in ucraina.

      putlerica a avut chef de razboi ca are pitici pe creier si i s-a parut o idee buna(pe moment), si a dat ordin tancurilor sa intre in Ucraina. sau na, care creier? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb