REUTERS: "Industria semiconductorilor se îndreaptă către o scădere de amploare"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 august 2022

REUTERS: "Industria semiconductorilor se îndreaptă către o scădere de amploare"

Christopher Danely, Citigroup: "Credem că intrăm în cea mai slabă perioadă pentru semiconductori din ultimul deceniu, cel puţin" Yasuo Imanaka, Rakuten Securities: "Cererea în creştere de smartphone-uri şi PC-uri pentru lucrul la distanţă dispare în mod clar"

Acţiunile producătorilor de semiconductori s-au depreciat după ce Micron Technology a devenit ultimul fabricant de cipuri care a avertizat cu privire la încetinirea cererii, declanşând îngrijorarea că industria se îndreaptă către o scădere amplă, scrie Reuters.

În SUA, indicele Philadelphia Semiconductor coborâse marţi cu 4,6%, toate cele 30 de componente ale sale fiind în declin, cea mai mare depreciere a coşului de acţiuni din ultimele două luni. În Asia, acţiunile producătorilor de cipuri de la Taiwan Semiconductor Manufacturing la Samsung Electronics, SK Hynix şi Tokyo Electron s-au depreciat. Investitorii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că industria, a cărei ciclicitate este notorie, se îndreaptă către o criză prelungită, conform sursei menţionate.

Christopher Danely, analist la Citigroup, a scris într-un raport: "Continuăm să credem că intrăm cea mai slabă perioadă pentru semiconductori din ultimul deceniu cel puţin şi, posibil, din 2001, având în vedere aşteptările unei recesiuni economice şi creşterea stocurilor. Ne aşteptăm ca fiecare companie şi piaţă pe care o acoperim să aibă o corecţie".

Avertismentul de la Micron vine după rezultatele dezamăgitoare ale Nvidia, Intel Corp Advanced Micro Devices. În raportul publicat recent de Micron, compania a subliniat viteza cu care cererea se evaporă, comenzile scăzând semnificativ de la ultima sa informare în urmă cu puţin peste o lună. Situaţia apare în condiţiile în care piaţa computerelor personale se află deja într-o criză, dar acum slăbiciunea cererii tinde să se răspândească pe scară largă.

Directorul executiv Sanjay Mehrotra a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg Television: "Observăm o continuare a deteriorării cererii, din cauza ajustărilor care se extind către alte părţi ale pieţei, inclusiv centrele de date, producţie industrială şi auto".

Acţiunile producătorilor de semiconductori au crescut de la începutul lunii iulie, dar ulterior au început să tragă în jos indicele Nasdaq 100, după o serie de rezultate financiare şi previziuni dezamăgitoare de la fabricanţii de cipuri, inclusiv Nvidia.

Edward Moya, analist senior de piaţă la Oanda, a spus: "Pare să fie o piaţă provocatoare pentru toată lumea, după ce atât Nvidia cât şi Micron au trebuit să-şi reducă perspectivele."

În timpul pandemiei Covid, achiziţiile de smartphone-uri şi computere au crescut, în condiţiile în care oamenii începeau tot mai mult să lucreze şi să studieze de acasă. De asemenea, corporaţiile au făcut investiţii consistente în tehnologie, în special în centre de date ce facilitează lucrul de la distanţă. Companii precum TSMC au făcut investiţii de capital, în timp ce guvernele din SUA şi Europa până în China şi Japonia au oferit subvenţii pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie internă. Acum, există temeri că astfel de investiţii vor duce la supracapacitate şi pierderi persistente.

Yasuo Imanaka, analist şef la Rakuten Securities, spune: "Întregul sector de cipuri a crescut după pandemie şi acum vedem o mică reacţie. Cererea în creştere pentru smartphone-uri şi PC-uri pentru lucrul la distanţă dispare în mod clar. Şi ar trebui să fim atenţi la riscurile ca ajustările stocurilor să nu fie atât de uşoare pe cât sperau Micron şi alte companii în urmă cu doar câteva luni."

Chiar în ziua în care Micron a avertizat privind încetinirea cererii, preşedintele american Joe Biden a semnat Chips and Science Act, un pachet în valoare de 52 miliarde de dolari conceput pentru susţinerea companiilor locale să construiască fabrici în Statele Unite.

În opinia lui Danely de la Citigroup, faptul că se reduce cererea producătorilor de automobile şi ale altor corporaţii este îngrijorător. "Micron este prima companie care menţionează slăbiciune în pieţele finale de automobile şi industrie; am observat că Micron a fost un indicator de tip leading (n.r. care anticipează) privind scăderea pe tot parcursul anului", a spus el. "Reiterăm perspectiva noastră negativă faţă de semi-conductori şi avem convingerea că fiecare acţiune se va corecta".

Luna aceasta, şapte dintre cele zece acţiuni cu cele mai slabe performanţe din Nasdaq 100 sunt din domeniul cip-urilor, conform Reuters.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. De unde toata lumea discuta de o criza a semiconductorilor, ca toata industria e in mana a 5-6 productori din 3 tari, acum brusc nu mai avem nevoie. In acelasi timp, tot ce inseamna industrie auto sau bunuri de consum au fost nevoiti sa isi inchida fabricile pentru ca nu au avut cip-uri ...

    1. A fost criza si va trece, firmele au investit in cresterea productiei, pentru a satisface cererea. Acum cererea scade, ca nimic nu creste la nesfarsit...

    Sa scada cat mai repede sa nu mai aiba motive producatorii de masini sa dea termen de livrare la o masina de 6-9 luni + preturi nesimtite...

    uite asa se afla ca motivarea " nu sunt chipuri" e praf in ochi, doar o modalitatea prin care se cumpara timp pt adaptarea companilor la noul standard electric(desfiintare fabrici, reconversie lini productie, iesirea din afaceri gen productii motoare ice etc)

    nu ai cum sa motivezi ca nu e cerere de chipuri cand sute de milioane de masini devin calculatoare cu rotin exceptand cazul in care chiar nu ai comenzi 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb