Reuters: Nikolai Patruşev, aliatul lui Putin, acuză NATO că a ajutat Ucraina să organizeze atacuri pe teritoriul Rusiei

R.S.
Internaţional / 2 aprilie 2024

Reuters: Nikolai Patruşev, aliatul lui Putin, acuză NATO că a ajutat Ucraina să organizeze atacuri pe teritoriul Rusiei

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, unul dintre cei mai puternici aliaţi ai lui Putin a declarat marţi că NATO luptă practic împotriva Rusiei în Ucraina şi că alianţa militară condusă de SUA a ajutat la organizarea de atacuri pe teritoriul suveran al Rusiei, relatează Reuters.

"Alianţa Nord-Atlantică este de facto parte a conflictului ucrainean şi este implicată activ în organizarea bombardamentelor asupra teritoriilor ruseşti", a acuzat Patruşev în declaraţii pentru ziarul Argumenti I Fakti. "În cadrul acestei (alianţe), se iau decizii colective privind noi livrări de arme cu o creştere a capacităţilor tehnice şi cu rază lungă de acţiune, iar instructorii NATO din mai multe ţări antrenează mercenari şi sabotori ca să participe la operaţiunile antiruseşti", a argumentat Patruşev, potrivit Reuters.

Unul dintre cei mai influenţi lideri radicali de la Kremlin, Patruşev a mers pe linia de propagandă al cărei ton a fost dat de Putin şi a descris NATO ca fiind un instrument al Statelor Unite, despre care a spus că doreşte să distrugă în cele din urmă Rusia şi să îi fure vastele resurse naturale.

"Occidentul a considerat prăbuşirea Uniunii Sovietice doar ca fiind una dintre etapele confruntării cu Rusia", a declarat Patruşev. "Slăbirea ţării noastre ca şi concurent economic şi politic şi eliminarea ulterioară a ei de pe harta politică a lumii prin dezmembrare sunt obiectivele strategice pe termen lung ale Washingtonului, Londrei şi ale ţărilor din Occidentul colectiv controlate de acestea", susţine secretarul Consiliului rus de Securitate, informează Reuters.

NATO, a arătat Patruşev, "îşi sporeşte sistematic potenţialul militar de-a lungul graniţelor noastre, de la Marea Barents la Marea Neagră" şi organizează manevre în apropierea teritoriului rusesc. Luna trecută, Vladimir Putin a avertizat Occidentul că un conflict direct între Rusia şi NATO ar însemna că planeta se află la un pas de cel de-al treilea război mondial şi a susţinut că o parte din personalul militar al NATO este deja prezent în Ucraina, transmite sursa citată.

La rândul său, Patruşev a mai spus pentru Argumenti I Fakti că cei 75 de ani de existenţă a NATO - organizaţia fiind înfiinţată la 4 aprilie 1949 - au arătat că această alianţă este o sursă pe termen lung de "pericol, criză şi conflict". Invazia pe scară largă a Ucrainei declanşată de Putin în 2022 a dus la cele mai grave tensiuni în relaţiile dintre Rusia şi Occident de la Criza rachetelor din Cuba în 1962, potrivit diplomaţilor ruşi şi americani. Kievul spune că luptă pentru existenţa sa într-un război brutal care a lăsat întinderi mari de teritoriu în ruine şi mii de morţi, precizează Reuters.

Pe de altă parte, Ucraina a lovit adânc în teritoriul rusesc în ultimul an, atacând cu drone rafinării de petrol şi fabrici de armament şi bombardând în mod repetat regiunile de frontieră ruseşti, ca parte a strategiei sale de slăbire a inamicului. Statele Unite au declarat în repetate rânduri că nu sprijină loviturile ucrainene în interiorul Rusiei, o poziţie pe care ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a repetat-o, astăzi, răspunzând unei întrebări specifice pe această temă într-un briefing de presă, scrie Reuters.

Membrii NATO prezintă invazia Rusiei în Ucraina ca pe o acaparare de teritorii în stil imperial, care arată că Rusia postsovietică este una dintre cele mai mari ameninţări ca stat-naţiune la adresa stabilităţii globale, alături de China. NATO, fondată cu 12 membri de bază în 1949 pentru a asigura securitatea Occidentului împotriva Uniunii Sovietice, are în prezent 32 de membri, extinzându-se după căderea Uniunii Sovietice în 1991 şi după invazia Ucrainei în 2022, mai transmite Reuters.

În 1999, NATO a acceptat ca membri fostele state din Pactul de la Varşovia - Cehia, Ungaria şi Polonia -, iar în 2004 a acceptat ca membri statele est-europene Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia. Finlanda a aderat la NATO în 2023, iar Suedia în 2024. Statele Unite şi aliaţii lor neagă că vor să distrugă Rusia, deşi o prezintă ca pe un inamic şi pe Putin ca pe un dictator care conduce Rusia spre ruină strategică, potrivit sursei precizate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. oamenii deja sunt "pa.." la capatana!

    deja au intrat in faza de "negare"a realitatii! 

    S c c r e t 

    1. Ai dreptate,

      dar aste este si sfarsitul democratiei reale  

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb