Reuters: ONU amână votul cu privire la ajutorul pentru Fâşia Gaza

A.F.
Internaţional / 22 decembrie 2023

Reuters: ONU amână votul cu privire la ajutorul pentru Fâşia Gaza

Diplomaţii din Consiliul de Securitate al ONU au amânat pentru vineri un vot asupra rezoluţiei privind sporirea ajutoarelor umanitare în Gaza şi o nouă rundă de discuţii a avut loc în Egipt, pentru a încerca să convingă Israelul şi Hamas să ajungă la un acord pentru un nou armistiţiu în care să fie eliberaţi ostatici, scrie Reuters.

Votul ONU a fost amânat în ciuda faptului că Statele Unite a afirmat că poate susţine o propunere cu amendamente care prevede ca Israelul şi Hamas să permită folosirea "tuturor rutelor disponibile" pentru livrările de ajutoare umanitare.

În timp ce eforturile diplomatice au continuat, luptele din Fâşia Gaza s-au intensificat, cu bombardamente ale Israelului în nordul şi sudul teritoriului palestinian cu o lungime de 41 de kilometri şi cu Hamas lansând rachete spre capitala comercială a Israelului, Tel Aviv, au declarat, joi, oficiali.

Organizaţia Kataeb Hezbollah, numită Rezistenţa Islamică în Irak, a revendicat, într-o declaraţie pe Telegram, atacul de la Eilat, din Israel. Deocamdată Israelul nu a comentat.

Paisprezece palestinieni au fost ucişi de forţele israeliene în trei atacuri diferite, joi, în nordul, centrul şi sudul Fâşiei Gaza, afirmă medici. Medicii şi presa Hamas susţin că directorul numit de Hamas al unei secţii de Poliţie din Khan Younis a fost ucis împreună cu membri ai familiei, într-un atac asupra locuinţei lor.

Un atac aerian al Israelului a vizat locuinţa dr. Munir Al-Bursh, directorul Ministerului Sănătăţii din Gaza, afirmă medici. Bursh a fost rănit, iar una dintre fiicele sale a fost ucisă, au susţinut medicii.

Guvernul israelian condus de premierul Benjamin Netanyahu afirmă că vrea eradicarea Hamas, gruparea islamistă care a trimis luptători peste graniţa cu Gaza în sudul Israelului, în 7 octombrie, luând circa 240 de ostatici şi omorând 1.200 de persoane.

Însă bilanţul ridicat de circa 20.000 de morţi raportat de Ministerul Sănătăţii din Gaza în timpul campaniei militare lansate în replică de Israel a atras condamnarea internaţională.

Armata israeliană şi-a exprimat regretul pentru mortea civililor, dar a dat vina pe Hamas, sprijinită de Iran, pentru că operează în zone intens populate sau că foloseşte civilii ca scuturi umane, acuzaţie pe care gruparea o neagă.

Pentru jurnalişti, primele zece săptămâni ale războiului au fost cele mai mortale care s-au înregistrat, a arătat, joi, într-un raport, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CP) din SUA. Cei mai mulţi dintre jurnaliştii şi angajaţii media ucişi - 61 din 68 - erau palestinieni, a afirmat acesta.

Discuţii la ONU şi la Cairo

Negocierile au continuat, joi, pentru a încerca evitarea unui veto al SUA privind rezoluţia Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, redactată de Emiratele Arabe Unite, prin care se solicită ca Israelul şi Hamas să permită "folosirea tuturor rutelor terestre, maritime şi aeriene către şi de-a lungul întregii Fâşii Gaza" pentru livrarea de ajutoare umanitare. Joi seară, la New York, după săptămâni de discuţii şi un vot amânat cu zilele, votul Consiliului de Securitate a fost amânat din nou, până vineri.

O pauză umanitară din 24 noiembrie până în 1 decembrie a ajutat la sporirea ajutoarelor umanitare în Gaza. Un raport al unei organizaţii sprijinite de ONU arată că întreaga populaţie din Gaza se confruntă cu foamea la niveluri de criză. Riscul foametei creşte pe zi ce trece, a afirmat organizaţia.

Pauza a dus la eliberarea a peste 100 de ostatici deţinuţi de Hamas din 7 octombrie şi, în schimb, 240 de palestinieni au fost eliberaţi din închisorile israeliene.

Grupările militante palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic resping orice acord privind schimbul de ostatici şi prizonieri palestinieni "cu excepţia ca acestea să aibă loc după o încetare completă a agresiunii" de către Israel, au declarat facţiunile joi.

Liderul Hamas Ismail Haniyeh s-a aflat la Cairo pentru o a doua zi de negocieri, totuşi, iar aceasta s-a încheiat joi seară. Deşi ţările mediatoare, între care Egiptul şi Qatar, s-au întâlnit anterior, separat, cu reprezentanţii Israelului, ai Hamas şi ai altor grupări, nu există detalii cine discută cu israelienii.

Ministrul de Externe israelian Eli Cohen a afirmat că negocierile privind eliberarea de ostatici continuă, dar a refuzat să ofere detalii.

Mai multe companii de transport evită Marea Roşie

Guvernele din lume se tem că războiul din Gaza s-ar putea extinde în regiune, întrucât militanţii Hezbollah din Liban, susţinuţi de Iran, şi forţele israeliene au avut schimburi de focuri şi militanţii Houthi din Yemen, şi ei sprijiniţi de Iran, au atacat nave în sudul Mării Roşii, crescând riscul de blocaje comerciale.

Joi, Hapag-Lloyd din Germania şi OOCL din Hong Kong au afirmat că vor evita Marea Roşie, acestea fiind cele mai recente anunţuri ale unor companii de transport, după atacurile grupării Houthi.

Atacurile asupra navelor au dus la instituirea, săptămâna trecută, a unei forţe conduse de SUA pentru a proteja traficul comercial din Marea Roşie. Peste 20 de ţări şi-au dat acordul pentru a participa, a afirmat, joi, Pentagonul, deşi numărul sugerează că cel puţin opt dintre ţările care au semnat au refuzat să fie numite public.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb