Reuters: Preţul gazelor rămâne vulnerabil la oprirea tranzitului gazelor ruseşti via Ucraina

R.S.
Internaţional / 26 august

Reuters: Preţul gazelor rămâne vulnerabil la oprirea tranzitului gazelor ruseşti via Ucraina

Viitorul tranzitului gazelor naturale ruseşti prin Ucraina rămâne una din principalele incertitudini pentru preţul gazelor în Europa, deşi continentul se îndreaptă spre iarnă cu depozitele de gaze pline, a declarat luni directorul general de la TotalEnergies, Patrick Pouyanne, potrivit Reuters.

Un acord de tranzit, privind livrarea de gaze ruseşti în Europa via Ucraina, care anul trecut a permis livrare unei cantităţi de 15 miliarde metri cubi din consumul total de gaze al UE, de 295 miliarde metri cubi, urmează să expire la finele anului. Ucraina a anunţat că nu va prelungi acest acord. În plus, există unele îngrijorări că livrările de gaze ruseşti ar putea să fie oprite prematur, în contextul luptelor din regiunea Kursk din Rusia, unde este amplasat şi punctul Sudzha în care gazele ruseşti intră în Ucraina.

"Unul din factorii principali priveşte acest tranzit pentru Ucraina, pentru că chiar dacă depozitele sunt pline, nu sunt sigur că suntem pe deplin acoperiţi dacă acest tranzit va fi întrerupt", a spus Patrick Pouyanne într-un interviu pentru Reuters, cu ocazia unei conferinţe pe energie organizată în Norvegia.

Gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa era ultima dată la 91,2%, fiind atinsă cu două luni mai devreme ţinta fixată pentru data de 1 noiembrie, arată datele furnizate de Gas Infrastructure Europe, conform Reuters.

Piaţa de gaze din Europa va continua să fie expusă la volatilitate deoarece nu există prea multă nouă ofertă care să fie adăugată, a mai spus Pouyanne, menţionând în special întârzierile apărute la o serie de noi proiecte de gaze naturale lichefiate, precum Golden Pass din SUA.

"Deci suntem, în continuare, într-o fază în care nu avem o marjă prea mare cu privire la furnizarea de energie", a adăugat Pouyanne. Această situaţie este posibil să persiste până în 2027, a mai spus directorul general de la TotalEnergies.

La hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, contractul cu livrate în luna următoare era tranzacţionat luni la 37,03 euro pentru un Megawatt oră (MWh). La începutul lunii, acest preţ de referinţă a trecut de 40 de euro pentru un Megawatt oră, cel mai ridicat nivel de după luna decembrie 2023, pe fondul îngrijorărilor că tranzitul gazelor ruseşti ar putea fi oprit din cauza luptelor din Kursk, scrie Reuters.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4532
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8730
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.4031

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb