Cofondatorul OpenAI Sam Altman, care a fost exclus vineri din funcţia de director general şi din consiliul de administraţie al companiei care a creat ChatGPT, lasă în urma sa un gol mare de completat în eforturile de strângere de fonduri, întrucât întreţinerea software-ului costă nişte bani foarte reali. De asemenea, compania are nevoie şi de ingineri talentaţi, care s-au înghesuit către Altman, relatează Reuters.
Altman, în vârstă de 38 de ani, a fost curajos până la sfârşitul mandatului său la OpenAI. El a fost văzut cum se amestecă pentru scurt timp printre participanţii la o conferinţă AI din San Francisco, miercuri, iar a doua zi a vorbit într-un panel cu un director din conducerea Meta, la summitul APEC din San Francisco, în timp ce consiliul de administraţie delibera asupra viitorului său.
Într-o postare pe platforma X a lui Elon Musk, Altman a spus vineri despre OpenAI: "Mi-a plăcut să lucrez cu oameni atât de talentaţi. Voi avea mai multe de spus despre ce urmează mai târziu."
Altman este creditat că l-a convins aproape singur pe CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, să angajeze 10 miliarde de dolari la companie şi că a condus tranzacţiile companiei în acest an, care au alimentat o creştere de aproape trei ori a evaluării OpenAI, de la 29 de miliarde de dolari la peste 80 de miliarde de dolari.
Aura sa a ajutat, de asemenea, la atragerea talentelor de inginerie AI pe ceea ce poate fi cea mai competitivă piaţă văzută în cercurile tehnologice în ultimii ani.
El a recrutat cu succes de la Google, Microsoft şi alţi giganţi consacraţi ai tehnologiei, cu pachete salariale mai sigure, promiţându-le că îi va lăsa să intre la baza unei tehnologii care schimbă lumea.
De atunci, această tehnologie a alimentat preocupările cu privire la scenariile de apocalipsă în care software-ul preia lumea, fură proprietatea intelectuală şi face din învăţământul secundar un focar de înşelăciune sau pur şi simplu inutil.
Dar Altman, la un eveniment de joi, a spus că deocamdată nu sunt necesare "reglementări severe".
"La un moment dat, când modelul poate funcţiona ca producţia echivalentă a unei întregi companii, apoi a unei întregi ţări şi apoi a întregii lumi", astfel de reguli ar fi utile, a spus el.
Altman a crescut în St. Louis, Missouri, şi a studiat la Stanford timp de un an, marcând un fel de tradiţie printre titanii tehnologiei de a abandona şcoala înainte de a-şi obţine diplomele.
Pe lângă eforturile sale cu OpenAI, el a lansat anul acesta o firmă de criptomonede care scanează irişii oamenilor pentru verificare.
Pasiunea lui Altman a fost atrăctivă pentru inginerii ambiţioşi, obosiţi să chinuiască pentru firmele de tehnologie de vârf.
"Atâta timp cât ai dreptate, să fii înţeles greşit de către majoritatea oamenilor este un punct forte, nu o slăbiciune. Tu şi un grup mic de rebeli aveţi spaţiu pentru a rezolva o problemă importantă care altfel ar putea ar putea să nu se rezolve."", scria Altman într-o postare pe blog, în urmă cu trei ani.