REUTERS: Soldaţi ruşi demisionează din cauza conflictului din Ucraina

Marius Constantin
Internaţional / 11 mai 2015

Nişte soldaţi ruşi părăsesc armata din cauza conflictului din Ucraina, afirmă activişti pentru drepturile omului şi unii dintre aceşti militari, citează Reuters.

Soldaţii care au renunţat la serviciul militar pun la îndoială decizia Kremlinului de a trimite soldaţi ruşi în Ucraina.

Publicaţia Reuters susţine că există "abundente" dovezi ale implicaţiei Rusiei în conflictul din Ucraina - echipament rusesc în estul ţării, mărturii ale familiilor unor militari şi ale unor ucraineni care susţin că au fost capturaţi de forţe aeropurtate ruse. În acest sens, asociaţi ai lui Boris Nemtsov, un critic al Kremlinului asasinat în februarie, urmează să publice în curând un raport prin care, afirmă ei, vor aduce noi dovezi despre prezenţa militarilor ruşi în Ucraina.

Totuşi, până în prezent, a fost imposibil de găsit soldaţi ruşi care să vorbească despre implicaţiile Rusiei în conflict.

Unul dintre militarii care au părăsit armata, originar din Moscova, a declarat că a fost trimis anul trecut la exerciţii în sudul Rusiei, dar a mers în Ucraina cu un convoi de vehicule blindate. "După ce am trecut frontiera, un locotenent-colonel ne-a spus că putem fi trimişi la închisoare dacă nu îndeplinim ordinele. Unii militari au refuzat să stea acolo", a declarat bărbatul, care a făcut parte dintr-o unitate de elită din cadrul Diviziei de tancuri Kantemirovskaia. Reuters a menţionat că acesta şi-a declarat numele, dar a cerut să fie protejat, sub anonimat, fiindu-i teamă de represalii.

El a spus că ştia doi militari care au refuzat să rămână acolo. "Au fost duşi undeva. Locotenent-colonelul a spus că au fost deschise anchete penale împotriva lor, dar, în realitate - noi i-am sunat după aceea - erau acasă. Tocmai demisionaseră", spune el.

Numele a nouă militari care au părăsit Divizia Kantemirovskaia sunt menţionate într-un schimb de scrisori între Viktor Miskovet, şeful Departamentului pentru resurse umane din cadrul Districtului Militar de Vest, şi Valentina Melnikova, conducătoarea Alianţei Comitetelor Mamelor Soldaţilor, o asociaţie cu sediul la Moscova.

Reuters a avut acces la acest schimb de scrisori în care activişti în domeniul drepturilor omului i-au cerut lui Miskovet să aprobe demisiile militarilor, dar oficialii au refuzat, a declarat unul dintre militari pentru Reuters. Scrisorile nu fac referire la misiunea din Ucraina.

Trei militari din listă au fost contactaţi de Reuters şi au confirmat că au părăsit armata recent, dar au refuzat să discute despre Ucraina. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat să comenteze despre părăsirea armatei de către tanchişti sau trimiterea unităţii din care au făcut parte în Ucraina.

Statul rus obligă toţi bărbaţii cu vârsta între 18 şi 27 de ani să efectueze 12 luni de serviciu militar, iar prin lege ei nu pot fi trimişi în străinătate. Însă, potrivit unor activişti în domeniul drepturilor omului, oficiali militari le promit stimulente financiare pentru a semna contracte ca militari profesionişti, iar ulterior să exercite presiuni asupra lor ca sa meargă în Ucraina.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb