Ucraina va introduce înregistrarea obligatorie a companiilor care exportă produse alimentare, cu scopul de a preveni abuzurile, cum ar fi evaziunea fiscală la exportul de bunuri agricole esenţiale, a anunţat guvernul într-o hotărâre publicată azi, relatează Reuters.
Ucraina este unul dintre cei mai importanţi producători şi exportatori de alimente din lume, dar oficialii estimează că până la o treime din mărfurile destinate exportului ulterior sunt cumpărate în numerar şi fără a plăti taxele necesare. O problemă suplimentară o reprezintă ascunderea ilegală sau întârzierea declarării veniturilor în valută cu ajutorul unor conturi deschise în afara Ucrainei.
Conform noii proceduri, numai societăţile care sunt înregistrate în Registrul Agrar de Stat, care sunt plătitoare de taxă pe valoarea adăugată, care nu au datorii fiscale sau întârzieri în returnarea veniturilor în valută se pot angaja în activităţi de export.
"Scopul acestui proiect pilot este de a crea condiţii pentru prevenirea abuzurilor şi încălcărilor legii în timpul exportului de bunuri", a declarat guvernul. Acesta a precizat că măsura va asigura, de asemenea, "protecţia drepturilor entităţilor agricole care desfăşoară activităţi economice fără a încălca legea".
Ucraina, care are mare nevoie de bani pentru războiul împotriva Rusiei, a încercat anterior să înăsprească controalele asupra exporturilor de cereale, iar în august, regiunea ucraineană sudică Odesa, care are porturi la Marea Neagră şi la Dunăre, a introdus un mecanism de control al exporturilor de cereale. Mecanismul prevede că navele pot fi încărcate doar după o analiză preliminară a legalităţii originii cerealelor.
Datele guvernamentale au arătat că exporturile de cereale ale Ucrainei în luna octombrie aproape s-au înjumătăţit, de la 4,22 milioane de tone în anul precedent la 2,15 milioane de tone.
Ucraina a exportat un total de 8,9 milioane de tone de cereale în sezonul iulie-iunie 2023/24, în scădere de la 12,9 milioane în aceeaşi perioadă din 2022/23.
Comercianţii şi sindicatele agricultorilor au declarat că porturile ucrainene blocate la Marea Neagră şi atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre sunt principalele motive pentru scăderea exporturilor.
În mod tradiţional, Ucraina îşi expedia majoritatea exporturilor prin porturile sale de la Marea Neagră.