Reuters: "UE vrea să negocieze un acord pentru ca blocul comunitar să iasă din Tratatul privind Carta Energiei"

T.B.
Internaţional / 1 martie

Reuters: "UE vrea să negocieze un acord pentru ca blocul comunitar să iasă din Tratatul privind Carta Energiei"

Comisia Europeană a îndemnat vineri statele membre să nu se opună reformelor pe care vrea să le aducă unui tratat internaţional, din care blocul comunitar ar trebui oricum să iasă pentru că îi subminează eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice, transmite Reuters.

Dacă statele membre ar permite ca Tratatul privind Carta Energiei să fie reformat, asta ar reduce la jumătate perioada de timp în care companiile energetice din afara UE ar urma să se bucure de protecţia oferită de acest document pentru investiţiile lor în UE, după retragerea blocului comunitar, relatează sursa.

În vigoare din 1998, Tratatul privind Carta Energiei, care numără peste 50 de semnatari, inclusiv Uniunea Europeană, permite investitorilor să dea în judecată guvernele pentru politici care le pun în pericol investiţiile lor în sectorul energetic, potrivit sursei citate.

La mijlocul anului trecut, Comisia Europeană a propus ca ţările UE să iasă în comun din Tratatul privind Carta Energiei. Aceasta, după ce mai multe state membre, inclusiv Danemarca, Franţa, Germania, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia, Spania şi Belgia, au anunţat că au planuri de a ieşi din acest tratat, conform reuters.

Însă există şi ţări membre, precum Cipru şi Ungaria, care sunt în continuare interesate să facă parte din acest tratat, în timp ce alte state sunt îngrijorate că eforturile lor vizând modernizarea tratatului ar fi pierdute odată cu retragerea lor, transmite sursa.

În încercarea de a strânge majoritatea calificată de care are nevoie pentru o ieşire coordonată a UE din Tratatul privind Carta Energiei, Executivul comunitar a propus vineri ca ţările membre UE să sprijinire reformele pe care cele aproximativ 50 de state semnatare ale tratatului le-au convenit anul trecut, dar care aveau şanse minime de a intra în vigoare fără aprobarea UE, precizează sursa indicată.

Lukas Schaugg, analist la Institutul Internaţional pentru Dezvoltare Sustenabilă, s-a declarat încrezător că propunerea Executivului comunitar ar putea "elimina blocajul" între statele membre, potrivit reuters.

Una dintre principalele reforme propuse a fi aduse Tratatului privind Carta Energiei este reducerea la 10 ani a perioadei în care companiile energetice din ţările non-UE, precum Japonia sau Turcia, ar urma să se bucure de protecţie pentru investiţiile lor existente în blocul comunitar, conform sursei.

Propunerea Bruxellesului ar permite intrarea în vigoare a modificărilor, după care, UE ar urma să iasă din Tratatul privind Carta Energiei, informează sursa citată.

O eventuală retragere din tratat fără a aproba mai întâi reformele, ar lăsa UE vulnerabilă în faţa unei aşa-numite "clauze de caducitate", care face ca Tratatul privind Carta Energiei să protejeze actualele investiţii în combustibili fosili timp de 20 de ani, transmite reuters.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. pun in pericol si sute de milioane de locuri de munca a cetatenilor ce mai au intre 8 si 10 ani ca sa iasa la pensie!!!

    acest soc va lasa milioane de familii fara venituri si pensii taiate din scurt.. da e bine pentru gov ca va avea o povara fiscala mai pica la plata pensiilor si o economie mai saracita in fata!  

    investitorii speculatori de ambele parti voe jumuli statul.. aia cu despagubiri si aia cu achizitii de chilipiruri si forta de munca pe “centi” la dolar.. sa nu uita si de active executate la 20-30 centi per dolar… 

    marele jaf urmeaza in fata…  

    s c c r e t 

    Deci cine se opune iesirii din tratat si continuarea investitiilor in combustibili fosili? Hungaristanul si Ciprul:-)...astia care sunt in buzunarul mujicilor...In loc de o Europa verde si nepoluata dupa mintea lor mai bine, poluare, noxe si emisii de CO2

    1. bateriile masinilor electrice polueaza mai mult

      Ti-a spus mujicul Lenin sa "inveti" si mujicul Putler "sa lasi bautura si sa mergi la ski"...iar tu faci exact invers:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb