REUTERS:  Unii investitori doresc să scape de aurul rusesc din portofoliile lor

F.D.
Internaţional / 2 august 2022

Unii investitori doresc să scape de aurul rusesc din portofoliile lor

Unii investitori doresc să scape de aurul rusesc din portofoliile lor, dar acesta nu este atât de uşor de eliminat. O interdicţie de facto a lingourilor ruseşti impusă după invadarea Ucrainei de către Moscova, iniţiată de piaţa londoneză la începutul lunii martie, nu se aplică sutelor de tone de aur care stau în seifuri comerciale încă de dinaintea începerii conflictului, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Administratorii de fonduri care doresc să vândă metalul preţios pentru a evita adâncirea riscului reputaţional de a deţine active legate de Rusia în portofoliile lor, ar putea declanşa o luptă costisitoare pentru a-l înlocui cu aur non-rus, potrivit bancherilor şi investitorilor.

"Acest lucru ar servi doar pentru a dăuna investitorilor. Nu dăunează regimului (rus)", a spus Christopher Mellor de la Invesco, al cărui fond are aproximativ 265 de tone de aur, din care 35 de tone sunt produse în Rusia, cu o valoare de piaţă de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Dilema cu care se confruntă investitorii reflectă creşterea prezenţei Rusiei în comerţul global cu lingouri şi centrul acestuia, piaţa din Londra, unde zilnic au loc tranzacţii private în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

O vânzare rapidă a aurului din Rusia, un furnizor prezent în top trei, ar putea perturba acest comerţ prin subminarea principiului că toate lingourile din sistemul de tranzacţionare de la Londra sunt interschimbabile, indiferent de originea lor, potrivit a trei bancheri seniori de la marile bănci comerciale de aur.

Pentru a susţine piaţa, doi dintre bancheri au declarat pentru Reuters că au contactat clienţii şi băncile rivale pentru a le spune că nu vor renunţa la lingourile ruseşti bătute înainte de război.

Bancherii au spus că şi-au sfătuit clienţii şi alţi traderi că ar trebui să facă acelaşi lucru. Aceştia au refuzat să fie numiţi din cauza caracterului confidenţial al conversaţiilor.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie în ceea ce a numit o "operaţie militară specială" care vizează demilitarizarea Ucrainei şi îndepărtarea naţionaliştilor periculoşi.

Kievul şi Occidentul numesc acest lucru un pretext fără temei pentru o acaparare agresivă de pământ.

Banca Angliei, care operează cel mai mare seif de aur din Marea Britanie, a declarat că consideră lingourile de aur ruseşti fabricate înainte de conflictul din Ucraina eligibile pentru tranzacţionare, deoarece sunt încă pe lista acreditată a LBMA, cunoscută sub numele de Lista de livrare bună.

"În ceea ce priveşte Banca Angliei, orice aur rafinat rusesc produs după 8 martie nu este London Good Delivery.

Douăsprezece bănci domină tranzacţionarea pe piaţa de aur din Londra şi patru dintre ele, JPMorgan, HSBC, ICBC Standard Bank şi UBS, operează seifuri.

Oricine comercializează lingouri se bazează pe serviciile lor, direct sau indirect, pentru a deconta tranzacţii.

JPMorgan, HSBC, ICBC Standard şi UBS au refuzat să comenteze atunci când au fost întrebate despre modul în care au gestionat cererile investitorilor de a-şi vinde deţinerile de aur rusesc.

LBMA, care este alcătuită din rafinării de aur, comercianţi şi bănci, nu este un organism de reglementare şi se bazează pe participanţii de pe piaţă pentru a-şi respecta regulile.

Cantitatea mare de aur rusesc de pe piaţa londoneză şi statutul de paria al Rusiei care a apărut rapid în urma invaziei Ucrainei au pus băncile într-o poziţie dificilă, potrivit avocaţilor şi experţilor de piaţă.

"Cred că vedeţi comunitatea bancară încercând să navigheze într-o situaţie foarte complexă. Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) ar trebui să pună în discuţie practica pentru a înţelege dacă acţiunile au fost, în general, în beneficiul participanţilor pe piaţă... şi dacă practica a fost transparentă pentru participanţii de pe piaţă", a spus Peter Hahn, profesor emerit la Institutul de Banca şi Finanţe din Londra.

FCA este autoritatea britanică de reglementare responsabilă de supravegherea băncilor în care tranzacţionează produse financiare s sau instrumente de pe piaţa de aur din Londra. Instituţia a refuzat să comenteze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb