Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat săptămâna viitoare în Europa pentru prima dată în ultimii cinci ani (exceptând vizita de anul trecut pe care i-a făcut-o lui Vladimir Putin la Moscova), într-un turneu care ar putea scoate în evidenţă disensiunile europene în ceea ce priveşte comerţul cu Beijingul şi modul în care Uniunea Europeană se poziţionează ca pol între Statele Unite şi China, relatează Reuters.
Xi se va afla în Europa în perioada 5-10 mai. Preşedintele chinez va vizita Franţa, Serbia şi Ungaria într-un moment în care Uniunea Europeană ameninţă să lovească prin tarife vamale industria vehiculelor electrice şi a energiei verzi din China din cauza subvenţiilor uriaşe despre care blocul european spune că le oferă producătorilor din China un avantaj incorect pe piaţa europeană.
În condiţiile în care economia Chinei se confruntă cu vânturi potrivnice, iar SUA se închide faţă de firmele chineze, Uniunea Europeană ar putea avea o anumită influenţă asupra Beijingului. Dar cei 27 de membri ai blocului nu sunt aliniaţi în mod clar, ceea ce le subminează capacitatea de a modela gândirea chineză, spun analiştii, potrivit sursei citate.
Vizita este umbrită de preocupările europene legate de sprijinul chinez pentru economia de război a Rusiei, după doi ani de campanie militară în Ucraina, transmite sursa.
Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că vizita lui Xi va "injecta stabilitate în dezvoltarea relaţiilor dintre China şi Europa şi va aduce noi contribuţii la pacea şi stabilitatea în lume", informează agenţia de presă menţionată.
Obiectivul lui Xi ar fi neutralizarea agendei de securitate economică a UE, inclusiv a ameninţărilor tarifare, prin exploatarea diferenţelor interne, a declarat Mathieu Duchatel, cercetător senior la Institutul Montaigne. "Există un element foarte puternic de a diviza şi a conduce", a spus Duchatel despre strategia Chinei faţă de Europa. "Acest lucru nu este ascuns, ci la vedere", adaugă expertul, conform Reuters.
Companiile şi guvernele europene se plâng de mult timp de accesul restricţionat la piaţa chineză şi de concurenţa neloială. Un studiu al Institutului Kiel a estimat că subvenţiile acordate de China firmelor sale sunt de trei până la nouă ori mai mari decât cele acordate de alte economii majore, potrivit aceleiaşi surse.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2024, 10:21)
Cuprul este in contango!
s c c r e t
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2024, 10:44)
si petrolul e in contango
si dobanzile la bondurile americane /10y
poate si alle chestii. deflatie. urmeaza? tic tac.
bine nu ca ar fi o problema, solutia e money printing si dobanzi negative, a zis Bernanke.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2024, 10:52)
Europa nu e divizata vis a vis de fata galbena. In afara de Orban, si cativa putleristi. Suntem in razboi cel putin economic dar nu numai cu ruzzia, china, iran si correa de nord. Fata galbena o sa incerce sa divizeze Europa, good luck, noi trebuie sa nu mai cumparam produsele chinezesti. Fabricat in Romania sau EU si atat.
Chinezul se va sfriji fara piata de desfacere.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2024, 12:22)
Acorda o atentie mai sporita Piramidei populatiei in fiecare economie in raport direct cu gradul de industrializare sau dezindustrializare cat si balanta de cont pe mai mult export productie sau import consum...sau export consum import productie...
China atinge platou si urmeaza ani de stagnare si sucire economie din productator net in consumator - dar aici e vb de ani de zile..si socuri consecutive interne...
Africa (Continentul) are boom major in piraida populatiei si deci va cere tehnologizare si are forta de monca ieftina...momentan incapabila de a lucra noile tehnologii...dar cand media de varsta o sa atinga varta detinerilor de cunostinte atunci africa va depasi CHINA si chiar INDIA!
China atinge platou (in unele categorii platoul a fost atins) intre 2020-2030... India prin 2060-2080... dar Africa va continua sa aibe boom pana in 2100...
Africa este noua goana dupa aur...
Africanii vor cumpara tot ce vor prinde de la Europeni Asiatici si Rusi... poate si cv de pe la Americani si America de Sud...
Cel mai mare BOOM de CERERE vine din AFRICA!!
Nu judeca economiile dupa Conducatori! Judeca economiile dupa STRUCTURA Piramidei Populatiei / Demografic si politicile pro sau contra Migratie Populatie sau Capital - monetar-tehnologic -etc!
Un teritoriu cu o populatie foarte tanara poate genera o instabilitate si razboi civil legat cu anii...zeci de ani... pana cand "Copii" ca majoritate nu trec de la categoria "copii/tineri" la categoria adupti cu Competente Sociale...ce vor pune bazele noii economii si vor da noi socuri de cereri si formari capital....
s c c r e t
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2024, 19:35)
Ba baiete, cumpar de la cel ce imi aduce cea mai mare plus valoare pentru ce platesc, pricepi?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2024, 14:22)
China este cea mai mare economie a lumii si cea mai inovatoare si avansata tehnologic.
Europa a cazut mult pe locul trei (a spus-o si Macron).
"Cea de-a doua temă a dlui Macron este că s-a deschis un decalaj industrial alarmant, deoarece Europa a rămas în urma Americii şi a Chinei. Pentru dl Macron, acest lucru face parte dintr-o dependenţă mai largă în domeniul energiei şi al tehnologiei, în special în ceea ce priveşte energiile regenerabile şi inteligenţa artificială. Europa trebuie să răspundă acum, altfel s-ar putea să nu mai recupereze niciodată decalajul."
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2024, 14:59)
“Inovatoare si avansata tehnologic” economia Chinei zici tu:-)? Astia devin inovatori doar dupa ce o firma occidentala isi deschide in China o linie de productie sau un centru de R&D:-)…Inovatie e la SpaceX, 300 de lansari si recuperari de rachete (stage one)…94 lansari anul trecut, 140 prevazute anul acesta…”Succesuri”:-)
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2024, 15:23)
nu sunt inovatori, sunt copiatori
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2024, 17:24)
Deaia UEA da retur fierul de proasta calitate din China.. de avansata di smecherita la hotie tehnologic.
Noroc ca UEA nu se prea joaca cu tepe imobiliare cand vine vb de fier…
In China sete de mii de blocuri sunt facute cu fier si ciment neconform…
s c c r e t