Bursa de pe Wall Street a crescut puternic ieri, susţinută de rezultatele bune raportate de companii, dând startul a ceea ce se anunţă a fi o săptămână agitată, care include numeroase raportări financiare ale companiilor, date economice şi reuniunea de două zile de politică monetară a Rezervei Federale, transmite Reuters.
Toţi cei trei indici bursieri majori din SUA au închis în creţtere cu mai mult de 1%, revenindu-şi după vânzările de acţiuni din săptămâna precedentă.
Acţiunile companiilor cu megacapitalizări, sensibile la ratele dobânzilor, conduse de Microsoft, Amazon.com şi Apple, au furnizat cea mai mare creştere.
"Astăzi este o revenire a câştigurilor. Piaţa a fost supravândută, iar realitatea este că câştigurile au fost destul de bune, economia Statelor Unite continuă să meargă şi este probabil să o facă în al patrulea trimestru şi în prima parte a anului viitor", a declarat Oliver Pursche, vicepreşedinte senior la Wealthspire Advisors, din New York.
Sezonul rezultatelor financiare din trimestrul al treilea, care funcţionează pe toţi cilindrii, a ajuns la jumătate, 251 dintre companiile din S&P 500 au raportat deja.
Dintre acestea, 78% au depăşit estimările de pe Wall Street, potrivit LSEG.
Analiştii se aşteaptă acum, în general, la o creştere anuală a câştigurilor S&P 500 în al treilea trimestru de 4,3%, o îmbunătăţire marcantă faţă de creşterea anuală de 1,6% observată la începutul lunii octombrie.
Investitorii au arătat "mai puţin pesimism. Apelurile din primul şi al doilea trimestru au avut un ton mai negativ. A existat anxietate cu privire la ratele dobânzilor, politica Fed, recesiunea care nu a venit niciodată", a adăugat Pursche.
În săptămâna viitoare, Caterpillar, Apple, Pfizer şi Starbucks se numără printre companiile de profil care urmează să afişeze rezultate.
Marţi, Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC) este aşteptat să se întrunească pentru o reuniune de două zile de politică monetară, care va culmina cu o decizie de a lăsa dobânda de referinţă a Fed să se situeze la 5,25%-5,50%, potrivit aşteptărilor analiştilor.
Investitorii vor analiza cu atenţie declaraţia însoţitoare şi sesiunea ulterioară de întrebări şi răspunsuri a preşedintelui Fed, Jerome Powell, pentru a găsi indicii cu privire la evoluţia băncii centrale cu ratele.
Banca Angliei şi Banca Japoniei ar anunţa, de asemenea, deciziile privind ratele în această săptămână, cea din urmă urmând să ia în considerare o nouă ajustare a cadrului său de control al curbei randamentului (YCC), potrivit unui articol al Nikkei.
Datele economice urmărite îndeaproape vor deveni disponibile săptămâna aceasta, culminând cu raportul privind ocuparea forţei de muncă al Departamentului Muncii al SUA, care urmează vineri.
Luptele geopolitice generate de conflictul Israel-Hamas, precum şi o creştere a randamentelor titlurilor Trezoreriei au afectat acţiunile în ultimele săptămâni, trăgând indicele de referinţă S&P 500 în scădere cu aproximativ 10% faţă de cel mai mare nivel din iulie.
Luni, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 1,58%, S&P 500 1,20%, iar Nasdaq Composite cu 1,16%.
Toate cele 11 sectoare majore ale S&P 500 au încheiat sesiunea pe verde, serviciile de comunicaţii) bucurându-se de cel mai mare câştig procentual, crescând cu 2,1%.
McDonald's a raportat rezultate trimestriale mai bune decât cele aşteptate, determinate de cererea pentru alimentele sale mai accesibile, deoarece consumatorii se confruntă cu presiunile inflaţioniste în curs. Acţiunile sale au câştigat 1,7%.
Acţiunile Onsemi au scăzut cu 21,8% după ce producătorul de cipuri a estimat venituri slabe pentru trimestrul al patrulea din cauza încetinirii cererii de vehicule electrice.
Titlurile Western Digital au crescut cu 7,3% după ce compania a dezvăluit planuri de a se separa în două companii publice independente.