REVENIRE ECONOMICĂ SAU REVENIREA LOCKDOWN-URILOR? Economia Statelor Unite a creat 4,8 milioane de locuri de muncă în iunie, înainte de creşterea numărului de cazuri cu Covid-19

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iulie 2020

Economia Statelor Unite a creat 4,8 milioane de locuri de muncă în iunie, înainte de creşterea numărului de cazuri cu Covid-19

Economia Statelor Unite a creat 4,8 milioane de locuri de muncă în luna iunie, un ritm record în contextul în care din ce în ce mai multe restaurante şi baruri au reluat activitatea economică în prima jumătate a primei luni din vară, transmite Reuters, care citează datele Departamentului pentru Muncă din SUA, publicate ieri. În luna mai, circa 2,7 milioane de americani şi-au găsit un loc de muncă pe fondul relaxării restricţiilor, raportul iniţial fiind revizuit cu un plus de 190.000 de locuri de muncă.

Analiştii se aşteptau ca economia americană să creeze 2,9 milioane de locuri de muncă în iunie. Rata şomajului a scăzut astfel la 11,1% de la 13,3% în luna precedentă (estimarea pentru iunie era de 12,4%), în timp ce rata de participare a populaţiei a crescut de la 60,8% la 61,5%. Dinamica pozitivă compensează însă doar o treime din locurile de muncă pierdute în aprilie, care au fost de 20,5 milioane.

Sectorul turistic şi ospitalier a fost cel mai mare contributor cu 2,088 milioane, în timp ce 740.000 de americani şi-au găsit un loc de muncă în retail. De asemenea, 903.000 noi locuri de muncă au fost create în industria de comerţ şi transport.

Dinamica pozitivă din piaţa muncii vine după ce, per total, peste 40 de milioane de americani au rămas fără loc de muncă în perioada martie-aprilie. Cifrele reprezintă totodată un semnal că ce a fost mai rău până acum din recesiunea Covid-19 este în spate şi cea mai mare economie a lumii a reluat creşterea economică. Creşterea puternică a noilor cazuri de infectare cu noul coronavirus din ultima perioadă din câteva state americane importante din punct de vedere economic - şi foarte populate-, precum California, Florida şi Texas, ameninţă însă revenirea încă timpurie.

Cifrele pozitive venite din piaţa muncii se adaugă astfel datelor pozitive privind cheltuielile consumatorilor, care arată la suprafaţă o revenire foarte rapidă a activităţii. Incertitudinea rămâne totuşi ridicată în contextul în care mai multe state şi-au redus ritmul de relaxare a restricţiilor, unele au amânat redeschiderea unor activităţi sau chiar au reînnoit unele restricţii pe final de iunie. Unii angajatori şi-au retrimis de asemenea angajaţii acasă la finele lunii, iar impactul acestor decizii nu apare în raportul publicat de guvernul federal american, care a chestionat companiile la mijlocul lunii iunie, în data de 13.

"Dovezile acestei reveniri economice sunt de dinaintea întoarcerii lockdown-urilor", titrează şi Financial Times.

Un al doilea val al pandemiei, în condiţiile în care SUA au redeschis economia înainte de a pune sub control virusul, ar putea lovi din nou piaţa muncii cu efecte pe termen lung. Numărul cazurilor de Covid-19 a urcat miercuri la un record de circa 50.000, în timp ce decesele în Texas au atins un maxim al ultimelor şase luni.

Există de asemenea şi date economice care arată o deteriorare a activităţii în iunie: date de la SafeGraph au arătat în a treia săptămână din iunie un declin al traficului la picior în oraşe care au consemnat creşteri rapide ale numărului de cazuri, în timp ce firma Commerce Signals a înregistrat un declin al cheltuielilor cu cardurile de credit şi debit începând cu finalul lunii mai. Totodată, o altă sursă, Homebase, estimează că firmele de mici dimensiuni au început să dea oameni afară încă din 18 iunie, dar şi că un maximum de 20% din firmele mici ar putea să se închidă permanent.

În orice caz, preşedintele Federal Reserve, Jerome Powell, a confirmat recent revenirea activităţii economice, în Congresul american, spunând că economia "a intrat într-o nouă fază importantă" şi că a făcut asta "mai devreme decât ne aşteptam". Powell a avertizat însă că perspectiva "este extraordinar de incertă" şi că revenirea depinde de "succesul nostru în limitarea răspândirii virusului".

Practic, companiile au început în mai şi iunie să reangajeze din oamenii pe care i-au concediat în momentul în care afacerile non-esenţiale precum restaurantele, barurile, sălile de sport sau cabinetele stomatologice de exemplu au fost închise pentru a limita răspândirea Covid-19.

Multe companii americane, inclusiv cele care nu au fost lovite iniţial de măsurile de lockdown, se confruntă în continuare, în prezent, cu o cerere slabă, o evoluţie ce aminteşte de primele luni de revenire din China, unde companiile nu reuşeau să genereze destul ca să-şi plătească angajaţii. Unii economişti atribuie de altfel locurile de muncă create în ultimele 2 luni fondurilor distribuite printr-un program guvernamental intitulat Paycheck Protection Program (PPP), ce oferă companiilor împrumuturi ce pot să nu mai fie plătite înapoi, parţial, dacă sunt folosite pentru plata salariilor angajaţilor. Fondurile respective se apropie însă de plafonul alocat, iar conform datelor Homebase firmele de mici dimensiuni au început încă din finalul lunii iunie să dea oameni afară.

Economiştii şi analiştii din industrii spun practic că cererea slabă şi epuizarea fondurilor din PPP au declanşat un nou val de concedieri care ţine cererile săptămânale noi de ajutoare de şomaj la un nivel extraordinar de ridicat.

Într-un raport separat de ieri, Departamentul pentru muncă din SUA a anunţat că cererile noi de ajutoare de şomaj din toate statele americane au totalizat 1,427 milioane în săptămâna care s-a încheiat la 27 iunie, în uşoară scădere de la 1,482 milioane săptămâna precedentă. Asta în timp ce cererile ce solicită continuarea plăţii ajutoarelor de şomaj s-au ridicat la 19,29 milioane. Plăţile extinse de la bugetul federal pentru ajutoarele acestea de şomaj ar trebui însă să se încheie în 31 iulie, ceea ce ridică întrebări în legătură cu viitorul pieţei muncii. Practic, o revenire completă a pieţei muncii din SUA pare extrem de departe.

"Federaţia Naţională a Business-urilor Independente a raportat că 14% din membrii săi au profitat de schemă (PPP - n.r.) iar acum se aşteaptă să concedieze din staff în următoarele săptămâni având în vedere că cererea nu s-a întors la nivelurile pre-Covid", punctează şi analiştii ING.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt total depășit! Orce " mare necaz" duce la euforie pe bursă americană! Cred că dacă mâine, doamne ferește, ar porni un război mondial, bursa americană se va ridica pe " norul radioactiv" cu încă 50la sută!?

    Imi explică cineva de ce crește acum ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb