REVISTA PRESEI 01.09.2012

Willy Homner
Revista Presei / 1 septembrie 2012

ADEVARUL

Ponta: "Nu mai merg eu la Bruxelles, dar coabitarea presupune soluţii pentru Schengen şi fonduri UE"

Premierul Victor Ponta a declarat că nu va mai participa la reuniunile Consiliului European de la Bruxelles, unde îl va ruga să meargă pe preşedintele Băsescu, şi a subliniat că o coabitare între cei doi presupune colaborarea în privinţa aderării la Schengen sau a rezolvării problemelor legate de fondurile UE. "Domnul Băsescu va vrea probabil să meargă la Bruxelles. Foarte bine, chiar o să-l rog să meargă la Bruxelles. O să-l rog pe domnia sa să meargă, pentru că vorbim de faimosul cuvânt coabitare şi o să-i propun: Domnule preşedinte Băsescu, cred că e important ca dumneavoastră să mergeţi la Bruxelles şi să le spuneţi oamenilor de acolo: < < Stimaţi colegi europeni, nu mai luaţi în serios ce am zis până acuma, aia cu lovituri de stat, cu justiţia... Gata, s-a rezolvat problema, m-am întors eu > >?", a declarat Victor Ponta, aseară, la Antena 3.

Victor Ponta: O nouă suspendare a lui Băsescu nu este viabilă

Premierul Victor Ponta apreciază că declanşarea unui nou proces de suspendare a preşedintelui nu este viabilă din punct de vedere politic, în acest moment, însă trebuie să se găsească o soluţie pentru a se rezolva situaţia actuală. Referitor la opiniile exprimate de unii reprezentanţi ai USL, legate de oportunitatea, din punct de vedere politic, a unui nou proces de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, Ponta a declarat: "Acum, nu, evident. Azi, dacă mă întrebaţi. Pe de altă parte, însă, eu sunt absolut convins că merită folosită o cale constituţională pentru ca situaţia actuală să-şi găsească o rezolvare". Întrebat dacă se gândeşte să candideze pentru funcţia de preşedinte al României, Ponta a mărturisit că: "Da, după (vârsta de) 50 de ani.

Băsescu a vorbit! Care este prima declaraţie oficială a şefului statului după întoarcerea la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, vineri, primul său mesaj public, după întoarcerea la Palatul Cotroceni, în calitate de şef al statului. Comunicarea sa este un mesaj cu prilejul sărbătorii "Zilei Limbii Române" în Republica Moldova, în care precizează că speră ca începând de anul viitor Ziua Limbii Române să fie serbată de românii din ţară şi din întreaga lume. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, mesajul preşedintelui Băsescu a fost prezentat vineri, la Chişinău, de către Eugen Tomac, consilier de stat.

Cristian David (PNL): Suspendarea lui Băsescu trebuie să rămână în agenda USL

Senatorul PNL Cristian David a declarat, aseară, că o nouă suspendare a lui Traian Băsescu este un scenariu politic care ar trebui să se regăsească în continuare pe agenda USL. "Obiectivele politice ale USL sunt câştigarea alegerilor parlamentare, formarea Guvernului şi câştigarea alegerilor prezidenţiale. Cu cât mai repede, cu atât mai bine", a spus David, la Realitatea TV. Senatorul susţine că social-liberalii trebuie să ia în considerare toate scenariile politice şi să analizeze opţiunile favorabile. Politica, mai crede David, este generată de stabilirea unor obiective clare şi de epuizarea tuturor scenariilor legate, în acest caz, de o a treia suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Cristian Preda: Cine pleacă din PDL să se alăture lui MRU nu va candida la alegerile parlamentare

Prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda, a declarat, azi, că niciunul dintre cei care pleacă din PDL pentru a se alătura partidului lui Mihai Răzvan Ungureanu nu va putea să candideze la alegerile parlamentare din partea alianţei de centru-dreapta. Politicienii care sunt în această situaţie vor putea să "aplaude din tribune sau să comenteze la televiziune, dar nu suntem în situaţia de a discredita parcursul politic. Credem că, atâta vreme cât faci o acţiune, ţi-o asumi", susţine Preda. Prin aceste declaraţii, democrat-liberalul face referire la plecarea, din PDL, a unor parlamentari precum Ştefan Pirpiliu şi Dănuţ Liga. Cei doi au demisionat din acest partid pentru a se alătura Iniţiativei Civice de Centru-Dreapta, formaţiune înfiinţată şi condusă de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu.

ANCHETĂ Câţi bolnavi închipuiţi primesc pensii ilegal în România şi cum circulă mita

Campania de reevaluare a dosarelor de pensie de invaliditate, începută acum doi ani, a adus economie de câteva milioane de lei în bugetul Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS). Numărul dosarelor de pensionare aranjate este în scădere. În acest an s-au înregistrat, la nivel naţional, cu aproximativ 50.000 de pensii de invaliditate mai puţine faţă de anul trecut. În perioada 2000-2010, 40% din pensiile acordate de statul român erau de invaliditate! În urma reevaluării în 2010 a 500.000 de dosare, peste 3.800 de decizii de pensii au fost anulate, pe motiv că dosarele au fost falsificate. Potrivit datelor CNPAS pentru 2010, cei mai mulţi bolnavi "la cerere" sunt în Satu Mare (391 de dosare false) şi în Bucureşti (342).

Bulgaria este pregătită să adere la Schengen, apreciază Jose Manuel Barroso

Bulgaria îndeplineşte criteriile necesare pentru aderarea la Spaţiul Schengen, a declarat vineri, la Sofia, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, relatează site-ul Novinite.com, preluat de Mediafax. În opinia preşedintelui CE, soluţionarea problemei aderării la Schengen trebuie să fie decisă în favoarea Bulgariei, potrivit site-ului. Această ţară din Balcani are nevoie în continuare de o ameliorare a nivelului absorbţiei fondurilor UE şi a luptei împotriva crimei organizate şi corupţiei, a declarat Barroso pentru jurnalişti în cadrul unei vizite la Sofia. Preşedintele Comisiei a fost prezent vineri la inaugurarea unei a doua linii de metrou în capitala bulgară. Uniunea Europeană a finanţat jumătate din valoarea proiectului

De ce se gândeşte şeful Bundesbank la demisie

Preşedintele Bundesbank, banca centrală germană, Jens Weidmann, s-a gândit la demisie, potrivit publicaţiei germane Bild citate de Bloomberg, însă reprezentanţii instituţiei refuză să comenteze informaţia. Motivul nemulţumirii este legat de criza datoriilor şi anume din cauza planului Băncii Centrale Europene (BCE) de reluare a achiziţiilor de obligaţiuni suverane, care a tensionat relaţiile dintre aceste instituţii. "Weidmann şi-a exprimat punctul de vedere într-un interviu acordat Der Spiegel", a declarat un purtător de cuvânt al Bundesbank, Michael Best, potrivit Mediafax. Potrivit unor surse citate de Bild, Weidmann a luat în considerare demisia din cauza planului BCE pentru o nouă rundă de achiziţii de obligaţiuni suverane şi a discutat această posibilitate cu membrii board-ului Bundesbank

Au fost desecretizate arhivele masacrului de la Munchen

Israelul a publicat, în această săptămână, zeci de documente oficiale în legătură cu luarea de ostatici şi asasinarea sportivilor israelieni la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, punând în discuţie implicarea serviciilor de securitate şi a guvernului german, informează AFP. Arhivele israeliene au prezentat 45 de documente, unele special deschise cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la asasinarea a 11 sportivi israelieni de un comando de opt palestinieni, membri ai organizaţiei "Septembrie Negru". "Germanii nu au făcut nici cel mai mic efort pentru salvarea de vieţi, nu şi-au asumat nici cel mai mic risc pentru a salva oamenii, nici pe ai lor, nici pe ai noştri", se poate citi în mărturia şefului Mossad din acea vreme, Zvi Zamir, la revenirea de la Munchen. Zamir se declară exasperat de greşelile poliţiei germane.

O dezamagire: vedeta Europei, economia Poloniei, a obosit

Cresterea economica a Poloniei a incetinit puternic in trimestrul al doilea, la 2,4%, cel mai slab rezultat din ultimii trei ani, din cauza crizei din zona euro si scaderii cererii interne, care au taiat din elanul uneia dintre cele mai rezistente economii din UE, potrivit WSJ.com. Datele au fost anuntate de institutul national de statistica de la Varsovia si sunt raportate la perioada similara a anului trecut.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV. Amănunte inedite din biografia şcolară a Preşedintelui Băsescu: "În clasa I avea o faţă de tocilar"

"Evenimentul Zilei" a realizat, în premieră, un reportaj-anchetă în Basarabi, locul în care actualul preşedinte al României s-a născut şi unde şi-a trăit primii şapte ani de acasă. Aproape nimic din aspectul sau atmosfera localităţii Basarabi, judeţul Constanţa, de azi nu mai seamănă cu urbea prăfuită în care s-a născut, în 1951, Traian Băsescu. Până şi numele e schimbat, din raţiuni pur comerciale şi de marketing, în "Murfatlar". Fosta locuinţă părintească a fost dărâmată de mult, grădiniţa pare o clădire a nimănui, iar sediul şcolii generale aşteaptă primul vânt mai puternic pentru a fi pusă la pământ.

Marile dueluri din USL

Eşecul la referendum şi pretenţia lui Dan Voiculescu referitoare la o nouă suspendare a lui Traian Băsescu au detonat tensiunile din sânul puterii. Unii lideri marcanţi şi-au vărsat oful în public. După întoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni şi anunţul lui Dan Voiculescu privind o nouă suspendare a şefului statului, USL nu a mai pus batista pe ţambal. Tensionaţi, lideri cu greutate dintre cele trei partide şi-au aruncat vorbe grele, fiecare găsindu-l vinovat pe celălalt pentru eşecul politic de la referendum. "Evenimentul zilei" face o scurtă trecere în revistă a meciurilor din USL.

România, izolată!

Reuniunea diplomaţiei române va fi ignorată anul acesta de politicienii europeni importanţi, care nu vor să gireze prin prezenţa lor abuzurile guvernării USL. Guvernul USL primeşte încă un duş rece din partea marilor cancelarii europene. După ce socialiştii europeni au decis să mute Congresul PES de la Bucureşti la Bruxelles, liderii europeni ignoră Reuniunea diplomaţiei române, care va avea loc între 3-4 septembrie. Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, şi Laurent Fabius, ministrul francez de externe, nu vor veni la acest eveniment, invocând alte angajamente diplomatice. Iniţial, oficialii europeni confirmaseră prezenţa la Bucureşti, anunţul public fiind făcut de fostul ministru de Externe, Andrei Marga.

Companiile pe umerii cărora stă bugetul de stat

Sunt listate la bursă, îşi bugetează sume mari pentru investiţii şi obţin mereu profit. Definiţia pe scurt a marilor companii care aduc sume uriaşe la buget, prin plata unor taxe şi impozite. Petrom, Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare sau Alro se află de mult pe lista firmelor de pe urma cărora statul câştigă prin simplul fapt că încasează un impozit mare pe profit. Iar dacă ar fi să se facă o comparaţie cu alte ţări, România se află pe al doilea loc în Uniunea Europeană, după Lituania, în ceea ce priveşte cea mai redusă pondere a încasărilor din taxe şi impozite în produsul intern brut (PIB), potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, referitoare la 2010. Astfel, ponderea taxelor în PIB este de 27,1% în cazul Lituaniei şi de 27,2% în cazul României. Mai mult, cele mai mari impozite pe companii, în 2011, erau înregistrate în Franţa (36,1%) şi Malta (35%), iar cele mai scăzute, în România (16%), Letonia (15%), Lituania (15%) şi Bulgaria (10%).

Meciul dur Ecaterina Andronescu vs rectorul universităţii neautorizate. Episodul "Şpaga"

"Ecaterina Andronescu mi-a cerut 200.000 de euro", atacă rectorul Universităţii "Tehnoeconomia europeană", susţinând că ministrul Educaţiei i-a cerut bani ca să-i acrediteze instituţia. În fiecare dintre cele două mandate anterioare, Ecaterina Andronescu a încercat să închidă instituţia. De data aceasta, spune ea, chiar o va face. După ce zilele trecute Ecaterina Andronescu a declarat pentru EVZ că rectorul Bogdan Dumitrescu a ameninţat-o cu moartea în 2001, acesta parează cu acuze la fel de grave. "N-am ameninţat-o cu moartea. Ea este cea care mi-a cerut mie şpagă de 200.000 de euro ca să-mi acrediteze universitatea". Tensiunile între cei doi sunt mai vechi, de la începutul anilor 2000, când Ecaterina Andronescu, şi atunci ministru al Educaţiei, a vrut să închidă "Tehnoeconomia europeană", universitate privată ce oferă învăţământ la forma "fără frecvenţă". Motivul era că instituţia nu era, şi nu este nici acum, autorizată ori acreditată de ARACIS.

JURNALUL NATIONAL

Ponta: "Adevărata lovitură de stat este să voteze împotriva ta 7,5 milioane de oameni şi tu să rămâi la putere"

Surâzător, relaxat, volubil şi sigur de sine pe toată durata dialogului cu Victor Ciutacu, premierul Victor Ponta şi-a făcut prima apariţie într-un interviu televizat după ce Curtea Constituţională a dat verdictul în cazul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. "Eu sunt absolut convins că merită folosită în continuare orice cale constituţională pentru demiterea lui Traian Băsescu, pentru ca această situaţie de criză să fie rezolvată". Deocamdată Preşedintele tace, şi ar face bine să facă asta în continuare. Nu am mai vorbit cu domnul preşedinte Băsescu din luna iunie, şi nu ţin să comunic altfel decât în scris cu domnia sa. În 2013 trebuie să demarăm procesul de modificare al Constituţiei pentru a nu mai exista posibilitatea ca puterea să se poată concentra în jurul unei singure persoane. Adevărata lovitură de stat este să voteze împotriva ta 7,5 milioane de oameni şi tu să rămâi la putere. Am convingerea că legenda omului politic Traian Băsescu, care câştigă toate bătăliile politice s-a spulberat la 29 iulie".

Paszkany, patronul ziarului Adevărul?

Cei mai mulţi se aşteptau ca Dinu Patriciu să fie condamnat, în ce priveşte dosarul Rompetrol, acuzat fiind, printre altele, de delapidare şi spălare de bani. Surpriză, însă. Zilele trecute, omul de afaceri a fost achitat de Tribunalul Bucureşti. Sunt voci care spun că asta s-a întâmplat şi pentru că, de câţiva ani, Dinu Patriciu a pus Adevărul cu arme, bagaje şi Gregoire L'Ecrivain (numele "de scenă" al lui Grigore Cartianu) în slujba lui Traian Băsescu. Numai că, sătul de probleme şi de sutele de milioane de euro cheltuite cu Adevărul, Dinu Patriciu ar fi renunţat de curând la ziar, acesta aparţinând acum, de fapt, dar fără acte, patronului lui CFR Cluj, Arpad Paszkany, susţin sursele noastre. De asemenea, circulă deja zvonul că tranzacţia s-ar fi perfectat cu tot cu acte azi-noapte.

Independenţa justiţiei? Boc recompensează militantismul lui Dănileţ cu un contract ANL

În emisiunea "Sinteza zilei", la Antena3, a fost prezentat un document eliberat de Primăria Cluj-Napoca, prin care edilul municipiului - fostul prim-ministru Emil Boc - îi prelungeşte lui Cristi Vasilică Dănileţ contractul de închiriere pentru o casă obţinută de la ANL - un alt exemplu elocvent despre faptul că în România legea nu se poate situa mai presus, şi chiar este încălcată fără niciun fel de scrupule, atunci când anumite grupuri de interese o cer. Eliberat pe 23 august 2012, documentul poate fi considerat un premiu din partea PDL pentru abnegaţia cu care membrul CSM Cristi Vasilică Dănileţ îi ameninţa cu legea penală pe toţi cei care comentau negativ incursiunile în forţă executate de procurori printre alegătorii din diferite circumscripţii electorale.

Avem potenţial turistic de 9 miliarde de euro anual. La ce ne foloseşte?

România este una dintre puţinele ţări europene care poate oferi experienţe turistice complete. Are munţi, mare cu plaje de nisip, unica deltă de pe continent, izvoare termale sau minerale, zone sălbatice şi aglomeraţii urbane. Cu toate acestea, două treimi din aceste "bogăţii" rămân neexploatate, pentru că foarte rar sunt dublate de servicii de calitate, o infrastructură solidă care să faciliteze accesul sau investiţii în dezvoltarea lor. Drept urmare, nici turiştii, români sau străini, nu se grăbesc să-şi petreacă vacanţele aici. Cum s-a pierdut pe drum un potenţial uriaş şi ce şanse de recuperare mai există? "Turismul românesc nu a atins nici o treime din potenţialul real al acestui sector. La nivel de minister de resort se vorbea la un moment dat de o posibilă şi dorită contribuţie a turismului de 10% la Produsul Intern Brut, faţă de mai puţin de 3% în 2011.

Septembrie roşu: energia electrică se scumpeşte cu 3% pentru firme, preţul gazelor creşte cu 5% pentru populaţie şi 10% pentru industrie

Preţul energiei electrice va creşte cu 2-3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici, în urma dereglementării a 15% din piaţa electricităţii, iar preţul gazelor naturale va creşte cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie 2012, a declarat, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Şeful Erste: Europa de Est a depăşit cele mai dure efecte ale crizei euro

Directorul general al Erste Group Bank, prezentă în România prin BCR, a declarat că Europa de Est a trecut peste cele mai dure efcte ale crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Bloomberg. Nu mă aştept să se înrăutăţească situaţia, însă este destul de rău în acest moment. În principal deoarece creşterea creditului este relativ slabă pentru moment, lucru de înţeles în sensul că sentimentul general care a afectat Europa a afectat şi Europa Centrală şi de Est", a afirmat Treichl într-un interviu acordat Bloomberg la Alpbach, în Austria. El a adăugat că marjele şi randamentele care pot fi obţinute în Europa Centrală şi de Est sunt semnificativ mai bune decât în Europa de Vest. El a descris intrarea grupului rus Sberbank în regiune drept "un semn bun", deoarece arată că ruşii "cred în viitorul regiunii". Sberbank a preluat operaţiunile internaţionale ale Volksbank, cu excepţia celor din România, care au rămas în portofoliul grupului austriac.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb