• ADEVĂRUL
• Adio, Nokia! Rămân cu Bosch
Imediat după anunţul plecării celor de la Nokia, autorităţile, atât cele de la Bucureşti, cât şi cele locale au vehiculat mai multe variante de companii care să-i ia locul gigantului finlandez. Ieri, reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au susţinut că cele mai avansate negocieri ar fi cu cei de la Bosch. Ideea le surâde angajaţilor de la Nokia, care îşi vor pierde joburile până la sfârşitul anului. Ei speră acum să-şi găsească uşor de lucru la firma germană.
• Ce scriu ziarele străine despre închiderea fabricii Nokia de la Jucu
Presa germană şi cea finlandeză comentează pe larg închiderea fabricii Nokia de la Jucu, amintind de subvenţiile primite de companie de la diverse state europene unde şi-a deschis linii de producţie. ,,Subvenţiile de la stat nu cumpără loialitatea". Este concluzia jurnaliştilor germani de la cotidianul ,,Rheinische Post" (RP) după anunţul făcut de compania finlandeză de telefonie mobilă privind închiderea fabricii de la Jucu. ,,Maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să plece. Aşa arată acum lucrurile pentru 2.200 de angajaţi ai uzinei Nokia din Cluj", comentează RP. Publicaţia din Düsseldorf aminteşte că în urmă cu trei ani compania a făcut acelaşi lucru şi cu uzina de la Bochum, după ce a primit subvenţii de 60 de milioane de euro de la statul german pentru dezvoltarea unităţii. Au urmat strigăte în politica germană, iar compania a primit din nou subvenţii pentru deschiderea unei fabrici în Transilvania, de data aceasta cu subvenţii de la statul român.
• Ziar finlandez: (Dis)connecting people
,,Nokia nu mai strânge legăturile între oameni", titrează cotidianul finlandez, ,,Aamulehti" amintind de sloganul companiei de telefonie mobilă ,,connecting people". Jurnaliştii finlandezi consideră că firma îşi strică imaginea în ochii clienţilor şi angajaţilor prin închiderea fabricii de la Jucu. Schimbările de strategie a companiei Nokia au impact nu doar asupra propriilor afaceri, ci asupra unei serii de furnizori şi parteneri ai concernului din întreaga lume, comentează ,,Aamulehti". Angajaţii firmei vor înghiţi greu spusele şefului Nokia, că restructurarea este necesară pentru a ,,eficientiza şi dinamiza compania". Nokia a susţinut că ,,creează legături între oameni" (connecting people). Legătura aceasta cu proprii clienţi şi angajaţi a fost distrusă", notează cotidianul.
• FMI zice că ne-am lăsat pe tânjală
Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, a atras atenţia că reformele din România au încetinit. La doar o zi după ce boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat a doua evaluare a acordului şi a pus la dispoziţia României încă 480 de milioane de euro, Jeffrey Franks, şeful delegaţiei la Bucureşti, vine cu noi avertismente. "Membrii boardului încurajează autorităţile să continue ferm reformele structurale pentru că există îngrijorări legate de posibile presiuni politice care să îngreuneze acest proces", a spus Franks, potrivit Mediafax. Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti a mai spus că instituţia va revizui la 2% prognoza de creştere economică a României de anul viitor, faţă de cea actuală - de 3,5 - 4%. Iar asta din cauza riscurilor de contagiune de pe plan extern care s-au amplificat.
• Isărescu: Creştem sau ne prăbuşim împreună cu Europa
Mugur Isărescu a avertizat că România nu va supravieţui unei economii europene care se prăbuşeşte. "Creştem împreună, se poate spune, sau ne prăbuşim împreună. În România acuma simţim cât de puternică este această dependenţă. Mai mult de 60% din comerţul nostru exterior se face cu Uniunea Europeană. Vorbim deja de o încetinire a creşterii economice pentru la anul, perspectiva pentru la anul, pentru motivul singular dar extrem de important că în Uniunea Europeană creşterea tinde să fie mai slabă. Noi ştim în România ce înseamnă aceste poveri birocratice pentru mediul de afaceri, pentru toate întreprinderile. O combinaţie între birocraţia de la Bruxelles şi birocraţia noastră, să o numesc post comunistă, poate să fie fatală dezvoltării acestei ţări", a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
• SUA ajung să-şi vândă insulele înaintea Greciei
Autorităţile federale americane iau în calcul măsuri tot mai inedite pentru a reduce deficitul bugetar, analizând vânzarea unei insule, a sediilor unor tribunale, posibil o pistă aeriană, drumuri, clădiri, terenuri şi chiar frecvenţe de emisie TV. Această operaţiune este agreată de ambele partide politice, Democrat şi Republican, situaţie rară la Washington în această perioadă, potrivit "New York Times". Insula Plum, pe care statul vrea să o vândă, face parte din statul New York şi este prezentată de autorităţile americane drept 840 de acri (340 de hectare) de "litoral cu nisip, privelişti frumoase şi un port". Vânzarea rapidă de proprietăţi ale statului american nu va acoperi însă decât o mică parte din deficitul bugetar estimat la 1.300 de miliarde de dolari pentru acest an, propunerea urmând să aibă un impact modest
• Veniturile americanilor au scăzut pentru prima dată în aproape 2 ani
Americanii au câştigat mai puţin luna trecută, acesta fiind primul declin din ultimii doi ani. Cu un venit mai mic, consumatorii şi-ar putea reduce cheltuielile ceea ce ar avea drept consecinţă o slăbire a unei economii deja fragile scrie Associated Press. Datele Departamentului american al Comerţului indică faptul că în luna august cheltuielile de consum au crescut cu numai 0,2% (veniturile fiind diminuate cu 0,1%), comparativ cu creşterea de 0,7% din iulie. Creşterea cheltuielilor a fost determinată, în cea mai mare parte, de scumpirea alimentelor şi a gazelor. Vineri, preţul unui galon de benzină (3.78 litri) era 3,45 dolari, cu 76 de cenţi mai mult decât era în aceeaşi perioadă a anului trecut.
• Roubini, profetul crizei: UE va avea parte de haos dacă liderii nu opresc cacofonia
Haosul din Europa va deveni din ce în ce mai mare dacă politicienii nu încep să acţioneze şi să se oprească din "cacofonie", a declarat vineri analistul american Nouriel Roubini, în Polonia. "Se pune prea mult accentul pe austeritate fiscală, care este importantă, bineînţeles, dar primordială este revigorarea economiei", a explicat economistul care a anticipat, cu patru ani înainte, criza mondială din 2008. Tot el este de părere că statul elen ar trebui lăsat să intre în incapacitate de plată şi să renunţe la euro, pentru a-şi revigora competitivitatea, informează Bloomberg.
• Miliardarul George Soros are soluţia pentru criza datoriilor din zona euro
Politicienii au pierdut controlul asupra crizei economice, iar pieţele financiare împing lumea în depresiune, a afirmat, vineri, investitorul american George Soros, îndemnând Europa să înfiinţeze o trezorerie comună, să-şi recapitalizeze băncile şi să protejeze statele vulnerabile. "Din moment ce un tratat european pentru înfiinţarea unei Trezorerii comune ar avea nevoie de prea mult timp pentru a fi concretizat, în acestă perioadă statele membre ar trebui să apeleze la Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a umple acest vid. Atât băncile cât şi obligaţiunile unor ţări precum Spania şi Italia trebuie protejate. Pentru a reduce presiunea asupra obligaţiunilor guvernamentale ale unor state precum Italia, BCE ar trebui să scadă rata de discount", a scris miliardarul într-un articol pentru cotidianul Financial Times.
• Statele ex-sovietice îşi iau adio de la UE
Cele şase state fost sovietice din Parteneriatul estic - Moldova, Azerbaidjan, Ucraina, Georgia, Armenia şi Belarus - nu au primit speranţe privind aderarea nici la summitul de ieri de la Varşovia. Summitul Parteneriatului Estic de la Varşovia, care risca să treacă neobservat, a început, joi, furtunos. Belarusul a decis să nu mai participe la summitul Parteneriatului Estic de la Varşovia, ce a reunit liderii din cele 27 de state membre UE şi din şase ţări fost sovietice, a anunţat preşedinţia poloneză a Uniunii. "Această reuniune se deschide, din nefericire, fără ca toată lumea să fie prezentă, lipseşte delegaţia belarusă >, a declarat premierul polonez Donald Tusk.
• Piedone, gata de salt din barca PC
Cristian Popescu Piedone a demisionat ieri din funcţia de prim-vicepreşedinte al PC şi a cerut Congres Extraordinar. Conservatorii susţin că a bătut palma cu UNPR. În scrisoarea de demisie pe care a semnat-o ieri, Piedone a cerut convocarea congresului extraordinar al PC în maximum 30 de zile, "pentru a da posibilitatea tuturor preşedinţilor de filiale din ţară de a-şi exprima punctul de vedere în ceea ce priveşte viitorul partidului, cât şi de a alege o nouă conducere". El a susţinut că îşi va depune candidatura pentru şefia PC. Obiectivul: "resuscitarea şi sprijinirea evoluţiei doctrinare a partidului şi conferirea locului pe care îl merită pe eşichierul politic".
• Şereş dezinforma ca să-i acopere pe ,,băieţii deştepţi"
Favorizare la subminarea economiei naţionale şi sprijinirea unei asociaţii infracţionale. Acestea sunt acuzaţiile pe care procurorii DIICOT i le aduc fostului ministru al Economiei, Codruţ Şereş (42 de ani), trimis în judecată ieri în dosarul ,,Hidroelectrica", aflat pe rolul Curţii Supreme. Alături de Şereş, în această cauză, vor mai judecaţi şi opt foşti directori ai companiei energetice, acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale, fapte pentru care riscă închisoare pe viaţă. Procurorii susţin că, în perioada 2000-2005, cei opt directori s-ar fi comportat ca nişte ,,simpli negustori de energie", derulând, cu firmele unor ,,băieţi deştepţi", tranzacţii prin care au pus în pericol Sistemul Energetic Naţional. În plus, au şi prelungit ilegal o parte dintre aceste contracte, într-o perioadă de ,,prohibiţie", în care rezervele hidroenergetice erau grav afectate de secetă.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Leul, în impas. Cu cât creşte rata la bancă?
Moneda naţională ar putea ajunge la un nivel de 4,5 lei/euro, iar îndatoraţii în euro ar plăti rate cu circa 10% mai mari decât în aprilie. Leul a ajuns, ieri, la un nou minim al anului, trecând un nou prag psihologic, pe cel de 4,35 lei/euro. Cotaţia oficială a BNR a fost de 4,3533 lei/ euro, cu doar 1,5 bani sub maximul absolut atins de euro faţă de moneda naţională. Dacă deprecierea de până acum a fost determinată de problemele zonei euro, ieri, în spatele scăderii leului s-a aflat o cauză internă, spun specialiştii: anunţul că Nokia, unul dintre cei mai mari investitori de la noi, va părăsi ţara. "Nokia este unul din cei mai importanţi exportatori locali. Plecarea companiei are efect direct asupra balanţei comerciale şi de aici şi penalizarea leului", a spus, pentru EVZ, un dealer din piaţă. Dealerii locali spun că euro ar putea ajunge chiar la 4,4 - 4,5 lei.
• Samsarii energiei. Jaf de 165 de milioane de euro la Hidroelectrica. Fostul ministru Şereş,trimis în judecată
Fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, a ţinut sub capac jaful de la Hidroelectrica. El şi şase directori sunt judecaţi pentru complot. Şase directori ai Hidroelectrica şi fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş sunt judecaţi pentru fraudarea societăţii cu 165 de milioane de euro. Aceştia sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale. În condiţiile în care, în 2003, în România se înregistra o secetă fără precedent în ultimii 50 de ani, şefii societăţii Hidroelectrica trebuiau să invoce clauza forţei majore în contractele pe care le aveau în desfăşurare şi nici nu au renegociat preţurile. Neavând energie pentru a onora contractele, conducerea Hidroelectrica, reprezentată de directorii generali Eugen Pena şi Traian Oprea, a decis să cumpere megawaţi cu un preţ de patru ori mai mare decât cel produs de propria societate. În acest fel a rezultat o pagubă în dauna societăţii de 165 milioane de dolari.
• Lista cu cele mai mari salarii de la Nokia România
"Evenimentul Zilei" a intrat în posesia unei liste care cuprinde salariile şefilor de la Nokia România. În timp ce salariile muncitorilor de la Nokia abia dacă depăşesc suma de 700 de lei, veniturile directorilor companiei sunt astronomice. Cel mai mare salariu din Nokia România SRL îl are Răzvan Marian Petrescu, Country Manager, Nokia România. Salariul acestuia pe luna august a fost de 58.041 lei. Următorul salariu din top este cel primit de Sidor Cristian Ovidiu, directorul de vânzări din cadrul Nokia România, 49.573 lei. Al treilea din topul salariilor Nokia România este cel încasat de Anca Sorina Pintea, director pentru clienţi şi calitatea produselor, care a primit în luna august un salariu de 48.955 lei.
• Nokia, mumă pentru unii, ciumă pentru alţii
La Jucu lucrează 1.956 de angajaţi. Dintre aceştia, 52 de persoane aveau salarii de peste 10.000 de lei. Alte 100 de persoane au salarii cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Clasamentul continuă cu alţi 100 de angakaţi care primeau salarii între 3.000 şi 5.000 de lei. Grosul salariilor sunt cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei. În august, pe statele de plată ale Nokia România, 1.200 de angajaţi au obţinut între 1.000 de lei şi 2.000 de lei. Alţi 254 de angajaţi încasează lunar salarii mai mici de 1.000 de lei. În total, fondul de salarii pe luna august pentru Nokia România a fost de 4.5 milioane de lei.
• Bosch vine în locul Nokia la Cluj. Vezi ce spune compania germană
Producătorul german de componente auto Bosch ar putea veni la Cluj, în locul Nokia, potrivit autorităţilor locale din judeţ. Oficialii firmei germane au declarat că efectuează, în prezent, probe de sol la Jucu. "Bosch urmăreşte permanent strategia de a se plasa pe piaţă optim din punct de vedere concurenţial şi de a reacţiona la modificările din cadrul pieţei. De aceea verificăm permanent posibilităţile de adaptare direcţionata a spectrului nostru de produse şi servicii, a structurii noastre organizatorice sau de producţie, la cerinţele pieţei şi ale clienţilor.Astfel, la ora actuală Bosch analizează oportunitatea unei investiţii în Cluj-Napoca/România. În acest context suntem în discuţii cu Guvernul României şi cu administraţia zonei industriale Cluj-Napoca. În paralel cu discuţiile se efectuează probe de sol", se arată în comunicatul companiei.
• Democrat-liberalii, faţă-n faţă cu remanierea
Democrat-liberalii se întâlnesc mâine seară într-o şedinţă informală. La reuniune sunt invitaţi liderii de filiale, dar este aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu, gazdele neştiind însă dacă acesta le va trece pragul. Oficial, discuţiile vor fi axate pe priorităţile politice şi legislative. Neoficial, PDL se va aşeza la masă pentru a discuta despre proiectul Mişcării Populare. Se va stabili comisia care va purta negocieri cu formaţiunile şi ONG-urile care vor intra în acest proiect. Un alt subiect ar putea fi cel al remanierii guvernului, mai ales că temă a fost pusa în discuţie în ultimele saptamâni. Democraţii aşteaptă un semn de la şeful statului, a cărui prezenţă la şedinţă nu este deocamdată certă. Unii nu vor avea curajul să ridice problema, iar altora li s-a spus să nu o facă.
• Valerian Vreme: "Fiecare ministru când vine este dator şi cu o plecare"
Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, unul dintre miniştrii al cărui nume a fost vehiculat în cazul unei remanieri, a spus ieri că toţi miniştrii sunt datori cu o plecare. "Fiecare ministru când vine este dator şi cu o plecare, totul este să ne facem treaba. Eu ştiu că media vrea să vorbim mult şi aşa mai departe, dar eu cred că e momentul faptelor. De asta are nevoie cetăţeanul - de fapte şi realizări, iar în ultimul timp chiar Guvernul pe care îl reprezint are multe de spus. Cu toţii suntem datori cu o plecare, dar până una - alta este momentul faptelor", a declarat ieri ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme.
• "Grecia nu va ceda nicio proprietate fără război"
Discuţiile din ultimul timp despre posibilitatea ca Grecia să vândă o parte din proprietăţile statului sunt absurde. Foarte puţine sunt cazurile în istorie în care statele au fost dispuse să cedeze proprietăţi fără război, a afirmat Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei de consultanţă imobiliară MORE Real Estate Services, în cadrul unui chat cu cititorii EVZ. "Ultima ţară care a vândut un teren a fost Rusia imperială, atunci când a cedat Alaska Statelor Unite ale Americii. Este absurd să crezi că Grecia poate vinde ceva fără război", spune el. Insulele greceşti sunt deţinute de statul elen şi de populaţie. "Fiecare insulă are mii de proprietăţi private. Credeţi că, dacă România are probleme cu datoria, poate vinde judeţul Constanţa?", a comentat Papageorgiadis.
• Retailerii se extind în superviteză
"În criză, omul nu-şi mai cumpără casă, merge mai puţin cu maşina, nu mai pleacă în vacanţe, dar de mâncat tot trebuie să mănânce", spunea Sorin Minea, acţionar şi preşedinte al grupului Angst, într-o discuţie din 2008. O afirmaţie a priori la vremea ei, confirmată acum de expansiunea agresivă a retailerilor, susţinută cu investiţii de peste 300 de milioane de euro. Iar investiţiile masive din ultima perioadă în retail nu au rămas fără urmări: supermarketurile reprezentau, în 2009, formatul de magazin care pierduse cel mai mult în preferinţele românilor, arată un studiu al companiei de cercetare de piaţă GfK. La finalul lui 2011, schimbarea s‑ar putea să fie radicală; de la începutul anului s‑au deschis peste 300 de supermarketuri noi, iar trei sferturi dintre ele au suprafeţe de vânzare sub 2.000 mp.
• NAŢIONAL
• Miliardarii patriei dau cu "săru"mâna" la Servicii
Au bani şi relaţii, dar uite că asta nu înseamnă totul în viaţă. Mai ales atunci când nu le întreţii pe cele din urmă. Este şi cazul mai multor importanţi afacerişti români, care au fost luaţi pe nepregătite de dezvăluirile din "Naţional" privind numirea a actuali şefi ai Serviciilor în funcţii cheie în Stat. Iar cum dintre toţi conducătorii structurilor în pole-position pentru ocuparea organigramei de conducere a Guvernului se află nimeni altul decât George Maior, acţiunile acestuia pe bursele miliardarilor au explodat pur şi simplu. Şi, după inevitabila buimăceală de început, aceştia, de la Puiu Popoviciu până la Ion Ţiriac, se înghesuie să-i intre în graţii posibilului viitor premier. Dar nu uită să-i ceară "acceptul" prieteniei şi generalului Florian Coldea, cotat cu cele mai mari şanse de a rămâne la cârma SRI.
• Băsescu îi calcă iar pe democraţi
Deşi remanierea atârnă deasupra capului PDL iar Mişcarea Populară a băgat în vrie partidul, Emil Boc neagă existenţa acestor două subiecte pe agenda întâlnirii de duminică. Oficial, pedeliştii îşi sacrifică duminică doar pentru priorităţile politice şi legislative, Emil Boc afirmând că Mişcarea Populară va fi anunţată atunci când "va fi finalizată conceptual". Optimism nejustificat, dacă la reuniune va participa şi Traian Băsescu (prezenţă confirmată de surse şi negată de Boc: "nu a fost învitat"). Conform aceloraşi surse, Băsescu va veni chiar pentru Mişcarea Populară, mai exact pentru a le explica pedeliştilor ce anume aşteaptă de la ei în cazul acestui proiect.