REVISTA PRESEI 01.11.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 noiembrie 2012

ADEVARUL

Derby-urile politice din colegiile Capitalei, după fuga "greilor" în provincie

Cu şefii de partide plecaţi în provincie, în căutarea unor colegii eligibile, bătăliile echilibrate din Bucureşti au căzut pe umerii oamenilor din eşalonul doi. Chiar dacă lideri politici precum Crin Antonescu, Vasile Blaga sau Elena Udrea au renunţat să mai candideze în Bucureşti, în Capitală vor avea loc o serie de confruntări echilibrate, cel puţin din prisma numelor candidaţilor. Una dintre confruntările de calibru din Bucureşti va avea loc în sectorul 3, colegiul 11 pentru Camera Deputaţilor. Aici se vor întâlni doi foşti miniştri: Eugen Nicolăescu (USL) şi Sulfina Barbu (ARD). Nici ministrul de Externe, Titus Corlăţean (USL), nu va avea o misiune uşoară în confruntarea cu Vasile Gherasim (ARD) pentru colegiul 1 de la Senat, situat în sectorul 1. Un alt derby politic din Capitală se va disputa între Anca Boagiu (ARD) şi Dumitru Pelican (USL) pentru colegiul 4 de la Senat, situat în sectorul 2.

Adevăratele dueluri. Colegiile unde se anunţă cele mai aprige bătălii electorale

"Adevărul" vă prezintă colegiile în care se vor da cele mai strânse bătălii la alegerile parlamentare din 9 decembrie, după ce toate partidele şi-au oficializat candidaţii. Liderii principalelor partide politice au evitat confruntările electorale pentru alegerile din luna decembrie, asigurându-şi colegii "călduţe", care să le netezească drumul către Parlament. Astfel, luptele adevărate pentru un loc în viitorul Legislativ se vor da doar acolo unde politicienii au de înfruntat contracandidaţi pe măsură. Singura excepţie o constituie candidatura lui Dan Diaconescu (PP-DD) în colegiul 6 din judeţul Gorj, pe urmele premierului Victor Ponta (USL). Este singurul caz în care două figuri de prim rang se luptă pentru un mandat parlamentar.

Brokerul Cristian Sima acuză şpaga suedeză, Ericsson n-are "semnal"

Cristian Sima susţine că Bogdan Chirieac ar fi intermediat o mită dată de concernul Ericsson unor politicieni români pentru a obţine contractul de implementare a sistemului 112. Plăţile ar fi fost făcute către jurnalistul Bogdan Chirieac, prin conturile companiei WBS Holding, care, ulterior, a virat banii în conturile politicienilor implicaţi. Cristian Sima a făcut afaceri cu Bogdan Chirieac. În perioada 1998-2001, jurnalistul a deţinut 5% din WBS Holding Limited, offshore înregistrat în Insulele Virgine Britanice, controlat chiar de brokerul fugar. Potrivit riseproject.ro, managerul suedez care a negociat la Bucureşti contractul dintre firma Ericsson şi Guvernul României, pentru serviciul unic de urgenţă 112, a devenit, la scurt timp, partener în firma lui Cristian Sima, WBS Holding, la care şi Bogdan Chirieac deţinuse acţiuni.

Cum s-a lăsat economia românească de ţigări. Moartea unui brand: Carpaţiul de Sfântu Gheorghe

Fabrica de ţigarete de la Sfântu Gheorghe, una dintre cele şase pe care le-a avut România, s-a închis în 2011 la capătul unei privatizări orchestrate de fostul ofiţer de Securitate Ioan Niculae, cel mai bogat român. În trecut, România avea şase fabrici de ţigări, însă cu toate au dispărut în nisipurile mişcătoare ale tranziţiei. După Iaşi, Târgu-Jiu, Timişoara, Râmnicu-Sărat şi Bucureşti, în martie 2011 s-a închis şi ultima supravieţuitoare, fabrica de ţigarete de la Sfântu Gheorghe. Era cea mai cunoscută pentru că i se dusese vestea printre fumători, generaţii şi generaţii pentru care viciul a însemnat "Carpaţiul de Sfântu".

Băsescu i-a spus lui Schulz că vom avea o creştere economică de 2,5% în 2013 dacă absorbim fondurile UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la începutul întrevederii cu preşedintele PE, Martin Schulz, că România va avea în 2013 o creştere economică de 2,5%, aşa cum este prognozat, dacă se va reuşi absorbţia fondurilor UE. De asemenea, preşedintele PE a apreciat indicatorii României privind datoria publică şi prognoza de creştere economică în 2013. "Cred că cifrele României privind datoria suverană şi perspectiva de creştere sunt foarte bune. Credeţi-mă că multe state UE ar fi bucuroase să aibă asemenea cifre, o prognoză de 2,5% creştere pentru 2013 şi datorie suverană de 34,8% din PIB, cred", a spus Schulz.

Băsescu: Am fost norocoşi că nu am reuşit să vindem cei 10% din Petrom în 2011. De ce spune preşedintele acest lucru

Preşedintele Băsescu a declarat, la întâlnirea cu directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss, că a fost un noroc faptul că România nu a reuşit să vândă cei 10% din Petrom deţinuţi de stat, cu ocazia tentativei din 2011. El a spus acest lucru în contextul descoperirii resurselor din Marea Neagră şi că a devenit de înţeles că România nu va mai vinde cei 10% din Petrom. Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale, a declarat recent directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

CURENTUL

Candidatura lui Dan Voiculescu, contestată în Justiţie

"Asociaţia Adevăr şi Dreptate" a contestat ieri, la Tribunalul Bucureşti, candidatura lui Dan Voiculescu pe listele USL pentru Senat. Asociaţia a invocat calitatea de informator al fostei Securităţi a fondatorului Partidului Conservator, care îl împiedică să mai fie ales într-o funcţie de demnitate publică. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au refuzat să acorde un răgaz pentru depunerea deciziilor judecătoreşti care stabileau că "Felix" a făcut poliţie politică şi au respins contestaţia în doar 20 de minute, urmând ca soarta lui Voiculescu să fie tranşată la recurs.

USL atacă Bruxelles-ul şi Washington-ul. Moscova e mulţumită!

Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolaescu a declanşat ieri un atac suburban la adresa ambasadorului SUA la Bucureşti, aducând în amintire vremurile când PRM-ul lui Vadim Tudor era la apogeul activităţii sale politice. El l-a acuzat ieri pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, că joacă un rol negativ întrucât intoxică mintea atât a românilor, cât şi a americanilor vizavi de ce se întâmplă în România. Nicolăescu a calificat cei patru ani de mandat ai lui Gitenstein în România ca fiind unii de tristă amintire şi că diplomatul american "nu a făcut decât rău" României. Cel mai probabil, Nicolăescu a fost iritat de declaraţiile ambasadorul SUA de marţi în care oficialul american a apreciat că statul de drept a învins în cele din urmă după puciul organizat în această vară de USL.

CURIERUL NATIONAL

Hidroelectrica nu a vândut ieri electricitate prin OPCOM

Până ieri la prânz au fost anulate şapte dintre cele nouă licitaţii programate. Vulpescu: Nu este un eşec, noi am sondat piaţa. În aceste licitaţii noi am cerut plata în avans a 50% din valoarea contractului, o condiţie atipică. Hidroelectrica nu a reuşit ieri să vândă electricitate prin OPCOM, până ieri la prânz fiind anulate şapte dintre cele nouă licitaţii programate de companie. Astfel, în urma licitaţiilor derulate marţi şi miercuri, compania aflată în insolvenţă a încheiat pe Bursa de energie contracte pentru mai puţin de 10% din volumul total scos la vânzare.

Cătălin Chelu, urmărit penal pentru infracţiuni la piaţa de capital

Alături de el sunt cercetate alte 15 persoane, printre care şi Doina Rimar, fosta sa asociată de la CCC Blue Telecom. Omul de afaceri este acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală şi delapidare, după ce, între anii 2001 şi 2008, a înfiinţat 168 de societăţi şi 10 ONG, în scopul deţinerii controlului în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare. Condamnat deja la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Mită la MAI" şi cercetat în alte zeci de cazuri pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, Cătălin Chelu este urmărit penal şi pentru infracţiuni la legea pieţei de capital în legătură cu tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi - societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB - Secţiunea RASDAQ.

Veste proastă pe piaţa imobiliară: creşteri de până la 6,5% la apartamentele vechi

Aprecierile de preţ pornesc de la 600 euro, în cazul apartamentelor de 2 camere, şi trec de 3.000 euro, în cazul unităţilor de 3 camere. În octombrie s-a consemnat cel mai mare număr de oferte pentru această perioadă a anului din 2009 încoace. Luna octombrie era marcată în anii anteriori de scăderi sau în cel mai rău caz de stagnări pe piaţa imobiliară, însă anul 2012 nu se înscrie în această tendinţă, potrivit jucătorilor din imobiliare. Pentru prima oară în acest an, raportul lunar de monitorizare Anunţuriparticulari.ro a indicat creşteri de preţ pe toată linia într-un interval de 30 de zile la garsoniere, apartamente de două şi trei camere.

Cîţu: Trebuie reduse impozitele

Cota unică de impozitare ar trebui redusă cu 6 puncte procentuale de anul viitor, de la 16% la 10%, TVA la 20% până în 2014, iar CAS cu patru puncte în următorii doi ani, concomitent cu o scădere a cheltuielilor publice cu circa 4% din PIB în 2013-2014, potrivit unui studiu realizat de Florin Cîţu, informează Mediafax. "Reacţiile politicilor fiscale din România şi UE au fost clasice: deficite mai mari, datorie publică mai mare, cheltuieli şi taxe mai mari, iar rezultatul a fost prevăzut de teoria economică, adică stagnarea". Consolidarea fiscală a devenit soluţia salvatoare, dar contează cum este implementată. Pentru România, teoria şi practica indică reducere de taxe şi cheltuieli publice pentru consolidare fiscală şi implicit creştere economică, arată într-un studiu analistul

Dacă toţi elveţienii s-ar stabili în Italia şi toţi spaniolii s-ar muta în SUA... de Adrian Panaite

Ca o gură de iad, gaura datoriilor. O putem umple cu oameni... Dacă este să ne luăm după autorităţile de aiurea, abilităţile, inteligenţa, munca şi chiverniseala oamenilor ar trebui cu toate subordonate unui efort de achitare a datoriilor sau mai degrabă de menţinere a acestora în sistem. Economia nu se poate înălţa la cer, întrucât gravitează sub forţa iadului datoriilor, iar noi cu toţii, păcătoşi fireşte, suntem mai aproape de damnarea financiară decât de vreun paradis al prosperităţii. Partidul de guvernământ din Ungaria a propus un proiect de lege potrivit căruia cetăţenia ungară ar urma să fie acordată fiecărui străin care cumpără titluri de stat emise de Trezoreria de la Budapesta, cu scadenţa de minimum cinci ani, în valoare de cel puţin 250.000 de euro. Cumpără datorie şi primeşti un paşaport european, rezumă oferta Ungariei publicaţia britanică The Telegraph.

Pivniceru anunţă astăzi noii şefi ai Parchetului General şi DNA

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, va anunţa astăzi numele procurorilor desemnaţi pentru funcţiile de procuror general al României şi de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). "Joi, 1 noiembrie 2012, începând cu ora 10.00, ministrul Justiţiei, Mona Maria Pivniceru va susţine o conferinţă de presă, în cadrul căreia vor fi anunţate rezultatele selecţiei candidaţilor pentru funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a informat, ieri, Biroul de Presă al MJ. Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că, în urma deliberărilor, cele mai mari şanse le are Tiberiu Niţu, candidat pentru funcţia de procuror general al României, în timp ce pentru şefia DNA, opţiunile se împart între Ioan Irimie şi Claudiu Dumitrescu.

EVENIMENTUL ZILEI

Găurile greceşti de la Loterie, luate la puricat de Comisia Europeană

Consiliul Concurenţei a fost somat de CE să transmită de urgenţă informaţii detaliate cu privire la contractul încheiat de către Loterie cu grupul de firme INTRALOT. CE suspectează acest contract că ar fi un ajutor de stat mascat, pe care Guvernul României l-a acordat Loteriei, pentru a acoperi un prejudiciu de sute de milioane de euro, produs de companie bugetului de stat. Dacă suspiciunile reprezentanţilor europeni se adeveresc, Loteria poate intra în faliment. Pe 1 septembrie 2003, fostul director al Loteriei Naţionale, Nicolae Cristea (care a fost numit în fruntea companiei de către actualul ministru al Finanţelor Publice, vicepremierul Florin Georgescu), a încheiat unul dintre cele mai păguboase contracte pentru bugetul statului. Este vorba despre contractul de credit-furnizor parafat între Loteria Naţională şi grupul de firme Intracom, Intralot şi Lotrom, pentru cumpărarea aparaturii electronice din sediile Loteriei.

Lista ruşinii. Topul marilor datornici la stat. Cele mai mari zece companii cu datorii au restanţe la buget de peste 6 miliarde de lei

Dacă anul trecut primul loc era deţinut de Compania Naţională a Huilei (CNH) cu 1,91 miliarde de lei, la 30 septembrie 2012 poziţia de lider îi revine altei companii din ograda statului, şi anume CFR SA, cu obligaţii restante de peste 2,53 miliarde de lei. În urmă cu 12 luni, compania feroviară de stat avea restanţe de circa un miliard de lei. Acum, potrivit calculelor Capital, restanţele sunt cu peste 150% mai mari. CFR este urmată de CNH, care avea restanţe de 1,84 miliarde de lei în septembrie. Podiumul este întregit de Galaxy Tobacco (fosta fabrică Tutunul Românesc), care ocupă locul trei, şi are o datorie la bugetul de stat de 539 milioane de lei, în scădere faţă de acum un an. În urmă cu 12 luni, datoria companiei către bugetul de stat se ridica la 889 milioane de lei. Pe locul patru în topul primelor zece clasate se află o altă companie de stat - CFR Marfă cu obligaţii restante de aproape 400 milioane de lei. A cincea poziţie din lista ruşinii îi revine companiei European Food, deţinută de fraţii Micula, care de mai bine de opt ani se află în proces cu statul român.

Sorin Oprescu, trădat pentru a doua oară de USL

Consilierii generali au respins pentru a doua oară intenţia primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, de prelungire a contractului de închiriere a sediului de pe Splaiul Independenţei în care s-a mutat Municipalitatea din 2010. Potrivit unor surse din cadrul Consiliului General, aleşii nu s-au lămurit pe ce perioadă de timp se vrea închirierea clădirii şi cum va fi ea cumpărată de Primărie. Cert este că, deşi USL are majoritate în Consiliu, ieri doar 31 de aleşi au votat iniţiativa edilului-şef. Ca să fie validată, propunerea trebuia adoptată cu 35 de voturi.

JURNALUL NATIONAL

Limba maghiară pentru pacienţi români. Cum arată o fişă medicală în Harghita

În contextul în care solicitările privind autonomia maghiarilor şi secuilor din judeţelor Harghita şi Covasna devin din ce mai imperative, românii care locuiesc în zonele vizate simt, din nou, în orice aspect al vieţii sociale, discriminarea, presiunea şi pericolul asimilării. În principal, ideile de autonomie sunt propagate chiar de reprezentanţii locali ai statului român, instituţiile locale, plătite de la buget, care "uită" să arboreze însemnele oficiale sau care "omit" să folosească limba oficială în înscrisuri.

Obreja a făcut fals în actele "Galei Bute". Doar 1,13% din 8,1 milioane de lei au fost cheltuiţi pentru promovarea brandului la "Gala Bute"

Declaraţiile date la DNA de personalităţi importante din lumea boxului au scos la iveală gravele abuzuri făcute de Rudel Obreja în organizarea "Galei Bute". Titi Tudor, membru în Biroul Federal al FR Box, susţine că în şedinţa Biroului din aprilie 2011 nu s-a discutat nimic despre gala "Campion pentru România", iar Rudel Obreja a adăugat unele pasaje la sfârşitul procesului verbal de după şedinţă, după ce participanţii semnaseră documentul. Aflat în Canada, Rudel Obreja a declarat că nu are de ce să meargă la DNA, iar ancheta DLAF nu are temei deoarece Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a plătit pentru organizarea Galei Bute, ci doar a cumpărat publicitate în cadrul meciului de box Bute-Mendy organizat de Europlus Computers.

Finanţele au împrumutat 1,5 miliarde de euro. Guvernul este precaut şi ia bani din timp cu gândul la vremuri mai grele

România a atras 1,5 miliarde de euro de pe pieţele externe prin lansarea unei emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la o dobândă de 3,7 puncte procentuale peste midswap (indicatorul de referinţă al pieţei). Asta înseamnă că dobânda împrumutului este puţin peste 5% pe an, dacă luăm în calcul o medie a indicatorul midswap de 1,34% (variază pe tot parcursul zilei). Potrivit unor surse bancare, citate de Mediafax, cererea totală pentru obligaţiunile emise de România a fost de circa 4,5 miliarde euro, iar Guvernul a atras maximul propus. Reprezentanţii Ministerului nu au confirmat însă informaţiile până la ora închiderii ediţiei. Cert este că la începutul lunii noiembrie o emisiune de obligaţiuni denominate în valută de 793,8 milioane euro va ajunge la maturitate. Şi Banca Naţională va avea de făcut cea de-a doua plată către FMI, pe 6 noiembrie, 670 milioane de euro vor pleca din rezervele băncii centrale către FMI.

Proaspăt demisionat din PDL, deputatul Gelu Vişan denunţă: Vasile Blaga coordonează mafia PDL!

Imediat după demisia din PDL şi anunţarea candidaturii, pentru un nou mandat de deputat, din partea PPDD, Gelu Vişan a lansat un atac dur la cel mai înalt vârf al PDL. În direct nu la OTV, ci la RTV, Vişan a declarat că însuşi Vasile Blaga, preşedintele democrat-liberalilor coordonează mafia de partid. "Există o firmă care înregistrează cel mai mare profit din ţară, la ora asta. Este vorba de Tehnologica Radion. Această firmă este controlată, dirijată de Vasile Blaga". Vişan a dat exemplul unui contract de dezăpezire în valoare de 40 de milioane de euro, valabil pentru perioada 2010 - 2014, încheiat de autorităţile locale din judeţul Dolj cu Tehnologica Radion, în urma intervenţiei directe a preşedintelui PDL. Rugat de moderatorul emisiunii să ofere probe în susţinerea alegaţiei sale, Vişan s-a rezumat în a afirma că le va prezenta în instanţă, dacă Vasile Blaga îl va da în judecată.

NATIONAL

Gigi Netoiu, declaratie pe propria raspundere: "Am fost lucrator al Securitatii"!

CNSAS, institutia creata special pentru a deconspira fostii angajati sau colaboratori ai Securitatii ceausiste poarta adevarate razboaie de gherila in justitie, cu cei care nu vor in ruptul capului sa recunoasca apartenenta la organul represiv. Chiar daca, de multe ori, probele administrate sunt indubitabile. ata insa ca, la atata amar de vreme de la revolutie, un fost securist sparge gheata si isi recunoaste de buna voie trecutul. Exceptia o constituie proaspatul politician Gigi Netoiu, despre care "National" a dezvaluit in exclusivitate ca este acuzat ca a cumparat cu 500.000 euro un loc eligibil de deputat de la liderul PP-DD, Dan Diaconescu.

Banca il lasa pe Irinel Columbeanu fara 59 de terenuri

Irinel Columbeanu, despre care "National" a dezvaluit inca din august ca este vanat pentru datorii uriase, este executat silit. Banca i-a scos la vanzare 59 de terenuri, in valoare de 1,5 milioane euro. Irinel Columbeanu este executat silit, ca persoana fizica, dar si ca persoana juridica, prin societatile sale Turbocim si Techno Konsult Romania. Dupa cum a dezvaluit "National", in exclusivitate, inca de la inceputul lunii august, afaceristul de la Izvorani este executat de catre Marfin Bank. De altfel, nu doar "latifundiarul" fara terenuri Columbeanu este executat pentru datorii uriase, ci si pedelistul Cristian Boureanu, pentru niste debite de 1,7 milioane de euro, precum si primarul Sectorului 3, Robert Negoita, caruia i-au fost scoase la vanzare 15 terenuri si imobile aflate in Popesti-Leordeni, in valoare de 2,6 milioane de euro.

Schulz a administrat o pilula amara guvernantilor USL

Criticat pentru mingea ridicata la fileul electoral al USL, Martin Schulz a incercat sa dreaga busuiocul democratiei acuzandu-i pe actualii guvernanti de incalcarea standardelor UE si de lipsa reformelor. "Nu-mi este foarte usor sa va spun acest lucru, dar ca prieten trebuie sa fiu sincer. Pentru mine, nici abuzul de incredere si nici ordonantele de urgenta nu sunt compatibile cu spiritul democratic", a spus oaspetele, evocand "evolutia politicii" romanesti in vara, in timpul suspendarii. In plus, oficialul PE a criticat si lipsa reformelor si nivelul ridicat al coruptiei mioritice.

Semnal Deutsche Welle: Romanii sunt sclavi pe santierele din Germania

Romanii care vin in Germania ademeniti de salariile de 1.200 de euro/luna in constructii sunt pusi sa munceasca 10-12 ore pe zi, fiind apoi platiti la negru, cu mai putin de un euro pe ora. Conform unui studiu oficial lansat la Berlin, atat germanii, cat si colegii lor de munca din Romania sau alta tara est-europeana membra UE lucreaza in conditii identice. Reprezentantii sindicatelor sunt insa de alta parere si sustin ca patronii germani fac tot posibilul sa ofere bani cat mai putini si conditii de munca tot mai proaste, pentru reducerea cheltuielilor lor.

PUTEREA

Percheziţii la evazioniştii din Bucureşti şi Ilfov

Poliţişti sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti efectuează miercuri două percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov în vederea depistării unor persoane suspecte de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală. Potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei, acţiunea vizează persoane fizice şi juridice care desfăşoară activităţi comerciale în domeniul vânzării de produse agroalimentare (ulei, zahăr, orez, făină), fără a declara însă veniturile realizate. Din cercetările efectuate până în acest moment de poliţiştii bucureşteni a rezultat faptul că persoanele vizate de aceste acţiuni aduceau bunurile din afara ţării şi le comercializau fără a avea documente de provenienţă. Prejudiciul estimat adus bugetului consolidat al statului român se ridică la suma de aproximativ 15.000 euro, potrivit Agerpres.

Licitaţie controversată la CFR

Prin Ministerul Transporturilor se zvoneşte că licitaţia privind realizarea instalaţiilor de semnalizare pe tronsonul de cale ferată Simeria - Sighişoara, parte a Coridorului IV Paneuropean, s-ar putea anula pe motiv că în documentele de licitaţie există inadvertenţe legate de soluţia tehnică, analiza financiară şi aspectele de mediu. Anularea licitaţiei pentru construcţia instalaţiilor de semnalizare şi a procedurilor privind selecţia unui inginer consultant care să verifice lucrările pe secţiunea Simeria - Sighişoara înseamnă neacceptarea de către Comisia Europeană a facturilor pentru decontarea lucrărilor feroviare.

ROMANIA LIBERA

Cât costă nominalizarea pentru un mandat de deputat la Bistriţa, pe listele PP-DD

Preşedintele interimar al organizaţiei judeţene Bistriţa Năsăud a PP-DD, Octavian Seciu, a fost prins în flagrant de procurorii DNA primind mită de la un om de afaceri, în schimbul unei candidaturi pentru funcţia de deputat. Seciu ar fi cerut nu mai puţin 75.000 de euro de la un membru al partidului, pentru a-l ajuta să fie nominalizat pentru postul de deputat în Colegiul nr. 1 Bistriţa la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Acesta l-a denunţat pe Seciu la DNA, iar miercuri i-a dat o primă tranşă de 6.000 de euro din suma cerută. Procurorii l-au prins astfel pe şeful PP-DD Bistriţa în flagrant. Procurorii anticorupţie l-au reţinut pe Octavian Seciu pentru de 24 de ore şi vor prezenta Judecătoriei Cluj - Napoca o propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

USL a furat startul in campania electorala. Candidatii, prezentati locuitorilor din sectorul 3 contra unei ciorbe calde

USL a furat startul în cursa pentru un loc în Parlamentul României. Campania electorală pentru alegerile generale începe oficial pe 9 noiembrie, dar primarul sectorului 3 din Bucureşti, Robert Negoiţă, a adunat ieri 320 de persoane cărora le-a promis că le duce să viziteze Casa Poporului. În realitate însă, oamenii au ajuns în sala de şedinţe a grupului parlamentar PSD, unde le-au fost prezentaţi candidaţii USL la alegerile parlamentare. Un reporter RL s-a infiltrat printre cei prezenţi.

Reuniune crucială la Berlin

Cancelarul german şi şefii marilor instituţii economice internaţionale, reuniţi la Berlin, au analizat situaţia zonei euro, aflată într-o criză fără precedent care ameninţă creşterea mondială şi au cerut continuarea reformelor pentru ieşirea din situaţia economică dificilă. În cadrul acestei reuniuni din capitala Germaniei a "gotha" economiei mondiale, cancelarul german, Angela Merkel, a prezentat progresele realizate în zona euro şi în Uniunea Europeană şi s-a declarat convinsă de necesitatea întăririi rolului organismelor internaţionale faţă de mondializarea crescândă. Întâlnirea a avut loc a doua zi după o reuniune a acestor organizaţii cu preşedintele francez, François Hollande la sediul OECD din Paris. Cancelarul german, Angela Merkel, a făcut apel pentru o mai bună reglementare a pieţelor financiare.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile au intrat acţionari în fabricile de vagoane ale lui Burci, ca parte a proiectului de salvare

Noul investitor Thomas Manns a adus capital nou de circa 15 milioane de euro şi şi-a asumat datorii de 30 de milioane de euro. Grupul de bănci condus de RBS România care a negociat cu investitorul german Thomas Manns vânzarea fabricilor de vagoane Astra Vagoane Marfă, Meva şi Romvag a intrat alături de acesta în acţionariatul firmei înfiinţate pentru realizarea tranzacţiei - Astra Rail Industries (ARI) -, preluând un pachet de aproximativ 15%, în timp ce Manns are aproape 60%, potrivit unor surse de pe piaţă. Deal-ul a inclus transferul activelor principale ale celor trei fabrici ale International Railways Systems (IRS), companie controlată de omul de afaceri Cristian Burci, asumarea parţială a datoriilor (circa 30 mil. euro, potrivit unor surse de pe piaţă) şi intrarea băncilor creditoare ca acţionari minoritari. O parte din datorii a fost ştearsă, iar Burci ar fi rămas minoritar în noua companie ARI

Popoviciu vinde pentru 10 mil. euro un teren suedezilor de la Skanska

Compania Băneasa Investments, controlată de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte, milionarii care deţin şi proiectul Băneasa din nordul Capitalei, se află la un pas de vânzarea unui teren de 1,5 ha suedezilor de la Skanska, la un preţ de peste 10 mil. euro. Popoviciu deţine un teren pe strada Gara Herăstrău, vizavi de turnul Sky Tower, cea mai înaltă clădire din Bucureşti şi din ţară, şi ieri a obţinut în cadrul unei şedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce permite ridicarea unor clădiri cu o suprafaţă de 60.000 mp pe acel teren şi o înălţime de 70 de metri (15 etaje).

Economia are nevoie de bani, şi ieftini, dar Banca Naţională va menţine dobânda-cheie de teama deprecierii leului

Creşterea inflaţiei, contextul european volatil ce pune presiune pe cursul de schimb şi riscurile electorale interne, asociate alegerilor din decembrie, vor determina BNR să menţină vineri dobânda-cheie la 5,25% pe an, deşi creditarea sectorului privat continuă să slă­bească, în special pe partea de valută, iar deficitul mare de cerere care afectează economia persistă. Consiliul de administraţie al BNR se reuneşte la sfârşitul săptămânii în ultima şedinţă pe probleme de politică monetară programată în acest an, prilej cu care va aproba şi raportul trimestrial asupra inflaţiei. Următoarea şedinţă de politică monetară va avea loc anul viitor pe 7 ianuarie.

Criza aduce bani cu nemiluita fondatorului magazinelor Zara, dar erodează averea magnatului oţelului Lakshmi Mittal

Criza economică şi financiară schimbă radical peisajul de pe scena marilor miliardari ai lumii, propulsând oameni de afaceri precum Amancio Ortega, fondatorul lanţului de magazine Zara pe baza căruia a construit cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, şi înecând magnaţi ai industriei precum Lakshmi Mittal, care deţine principalul producător de oţel la nivel mondial, ArcelorMittal. Averea spaniolului Ortega, estimată la 53 miliarde de dolari, o depăşeşte chiar şi pe cea a celebrului investitor american Warren Buffett, scrie Bloomeberg. Averea omului de afaceri spaniol creşte chiar şi în contextul în care Spania se confruntă cu şomaj record, de 25%, şi este la un pas de a cere ajutor financiar de la BCE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. USL-istii mai mult ii pun bete in roate domnului primar.Nu are trebui sa se mai astepte la vreun sprijin din partea lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb