• ADEVARUL
• Kovesi, decorată de Regele Suediei
Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a fost distinsă cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară de către regele Suediei pentru "lupta susţinută şi curajoasă împotriva corupţiei din România care constituie paşi importanţi spre îmbunătăţirea transparenţei şi a statului de drept". Şefa DNA va primi acest titlul zilele următoare, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Ambasada Suediei, în prezenţa mai multor ambasadori UE, a ministrului Justiţiei, a reprezentanţilor DNA şi ai altor instituţii şi ONG-uri din România care lupta împotriva corupţiei.
• Dacian Cioloş, despre acuzaţia că e vândut străinilor: Domnul Soros a finaţat şi organizaţii apropiate de PSD
Premierul Dacian Cioloş a vorbit, la Adevărul Live, despre impactul bugetar pe care îl au pomenile electorale votate pe bandă rulantă de majoritatea PSD din Parlament. De asemenea, premierul a comentat şi acuzaţiile conform cărora conduce un Guvern dirijat din afara ţării. "Soros a finanţat mai multe organizaţii neguvernamentale în mai multe ţări din Europa de Est, şi inclusiv organizaţii neguvernamentale- asta e curios!- care lucrează cu PSD sau apropiat de PSD. Pentru faptul că eu am adus în Guvern anumiţi reprezentanţi ai societăţii civile, care nu erau sub controlul unor partide politice, au încercat să pună această etichetă negativă: mediu neguvernamental egal susţinere Soros, deci acest Guvern e controlat de Soros sau e controlat din afară. S-a spus chiar că e controlat de Comisia Europeană", a spus el.
• Cioloş face bilanţul pomenilor electorale votate de PSD
Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, la Adevărul Live, că măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni legate de diferite creşteri salariale însumează peste 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB, un impact bugetar care poate duce fie la creşterea deficitului, fie la reducerea investiţiilor. Premierul a precizat că aceste măriri procentuale de salarii pentru anumite categorii nu fac decât să crească şi mai mult dezechilibrele între modul cum sunt trataţi diferiţi salariaţi şi nu rezolvă problema salarizării.
• O baterie de rachete Patriot a ajuns în România
Ansamblul de rachete Patriot a ajuns în ţara noastră, pe calea ferată, din Germania, în contextul exerciţiului militar PATRIOT SHOCK V, care se va desfăşura în Poligonul de Trageri Sol-Aer de la Capul Midia, în perioada 1-12 noiembrie, potrivit digi24.ro. Ministerul Apărării Naţionale a precizat că militari români şi americani vor participa la acest exerciţiu, planificat cu un an în urmă.
• Alegeri SUA 2016. Hillary Clinton a avut subiecte "servite" la dezbateri
Candidata democraţilor la şefia Casei Albe, Hillary Clinton, a primit în avans indicii cu privire la întrebări ce urmau să-i fie adresate înaintea dezbaterilor primarelor democrate, potrivit unor e-mailuri publicate luni de WikiLeaks, transmite agenţia Belga. Aceste noi dezvăluiri care o pun în dificultate pe democrată vin după ce republicanul Donald Trump a acuzat-o de mai multe ori că ar fi obţinut întrebările înaintea confruntărilor care au avut loc în prima jumătate a anului între ea şi rivalul său la alegerile primare pentru desemnarea candidatului prezidenţial, senatorul Bernie Sanders.
• Tiberiu Urdăreanu face denunţuri pe bandă rulantă
Afaceristul Tiberiu Urdăreanu a povestit ieri judecătorilor Curţii Supreme, într-o declaraţie de martor, cum i-ar fi dat şpaga fostului ministru al Energiei, deputatul Constantin Niţă. Politicianul este acuzat că a primit 30.000 de euro şi peste 300.000 de lei ca să intervină la fostul primar al oraşului Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru atribuirea unui contract. Tiberiu Urdăreanu a mai dat declaraţii de martor denunţător în dosarul în care deputatul PNL Ludovic Orban este judecat pentru folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. "Mi s-a cerut suma de 50 de mii de euro, ca fiind necesară pentru a fi dată managerilor unor posturi de TV", a spus acesta în faţa instanţei.
• Cel mai scump condiment din lume este cultivat într-o comună din Gorj
Un spaniol cultivă în comuna gorjeană Bustuchin 1.000 de metri pătraţi din condimentul supranumit "aurul roşu", care se vinde la un preţ de 8.000 de euro pe kilogram. Aparicio Guzman a ajuns în Oltenia în urmă cu aproximativ opt ani. El a cumpărat o fostă fabrică de cărămidă, pe care dorea s-o reabiliteze, însă s-a reprofilat pe agricultură. A înfiinţat Coperativa Agricolă "Valea Amaradiei - Catalunia", care numără acum 44 de membri. Fiecare a venit în cadrul cooperativei cu o anumită suprafaţă de teren, pe care o cultivă şi o munceşte singur. Cooperativa le-a pus la dispoziţie materialul săditor şi le asigură desfacerea producţiei. Cea mai mare parte dintre membrii cooperativei au optat pentru cultura de mur (arbustul care produce mure), pentru că investiţia este mai mică, iar Aparicio Guzman a cultivat şofran şi mur pe terenul rămas în urma fabricii dezafectate.
• Istoria familiei penale Cosma
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decretat pedepse cu închisoarea, cu executare, pentru Mircea Cosma, unul dintre cei mai temuţi baroni PSD din istoria recentă a României. Dacă verdictul este menţinut în urma recursului, alături de Mircea Cosma va face puşcărie şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, care a ajuns în Parlament la vârsta de doar 29 de ani. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat marţi, 1 noiembrie, sentinţele în cazul de corupţie al baronului de Prahova, Mircea Cosma, judecat alături de fiul său Vlad Cosma, de funcţionarul public Daniel Alixandrescu şi de afaceristul Răzvan Alexe. Instanţa l-a condamnat pe Mircea Cosma la 8 ani de închisoare cu executare, iar pe fiul său, Vlad Cosma, la 5 ani de închisoare cu executare.
• BANCHERUL
• Creditele noi acordate de bănci au crescut puternic in septembrie
Băncile au accelerat puternic creditarea in luna septembrie, când au acordat împrumuturi noi in lei populaţiei si firmelor in valoare de 5,3 miliarde lei, un nivel apropiat de nivelul istoric înregistrat in iunie 2015, de 5,4 miliarde lei, in ciuda faptului ca epuizaseră garanţiile pentru creditele Prima Casă si majoraseră avansul la creditele ipotecare din cauza legii privind darea in plată. Volumele de credite noi in lei acordate in prezent de bănci sunt aproape de nivelurile din anii de euforie 2007 si 2008 dinaintea crizei, însă atunci băncile acordau si credite in valută, in euro si franci elveţieni, mult mai multe decât cele in lei, conform statisticilor BNR.
• CURENTUL
• Încă o filieră de căpuşat banii din sănătate, destructurată de procurori
Ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au efectuat 17 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Gorj şi a municipiului Bucureşti, la sediul unor instituţii publice şi societăţi comerciale, precum şi la domiciliile/reşedinţele persoanelor implicate in săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu, conflict de interese, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi fals în declaraţii. Din probele administrate până în prezent a rezultat că în perioada 2008 - 2016 a fost creat un mecanism infracţional în scopul fraudării bugetului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, prin internarea fictivă de pacienţi, emiterea de prescripţii medicale în fals şi consemnarea nereală a acordării de îngrijiri medicale la domiciliu, serviciile nefiind efectuate sau fiind efectuate parţial.
• Precizările MAE despre cetăţeanul roman răpit în Burkina Faso
Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze. Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia.
• CURIERUL NATIONAL
• Al 6-lea dosar penal pentru Poşta Română
Procurorii anticorupţie au dispus ieri trimiterea în judecată a inculpaţilor din cel de-al şaselea dosar deschis pentru cadre din conducerea Poştei Române, prejudiciul ridicându-se la 3,4 milioane euro. Directorul Cristian Buciu şi administratorii BlueAir - Nelu Iordache şi Gheorghe Răcaru - sunt acuzaţi de abuz în serviciu. În procedura de achiziţie publică s-au specificat anumite rute de zbor şi o cifră mare de afaceri, care au restricţionat accesul la procedura de achiziţie publică. Potrivit rechizitoriului, în urma încheierii acestui contract, prejudiciul adus Poştei Române se ridică la 3.395.286 euro.
• Andreea Paul: CETA va aduce o creştere economică de peste 17 milioane de euro
Acordul economic şi comercial cuprinzător UE-Canada (CETA) va aduce o creştere economică potenţială pentru România de peste 17 milioane de euro şi o scădere a costurilor pentru exportatorii români cu peste 1,5 milioane de euro. CETA va reprezenta şansa companiilor româneşti de a participa la licitaţiile de achiziţii publice canadiene în valoare de 30 miliarde de euro. Dar un mare beneficiu obţinut de către România, în calitate de stat membru UE, este eliminarea vizelor pentru români în viitorul foarte apropiat. Iar aici actuala Preşedinţie şi Guvernul României au făcut ceea ce trebuia făcut: o politică activă a României ca stat membru, care îşi defineşte clar interesele şi le promovează legitim în favoarea românilor.
• Turcia: a fost arestat redactorul-şef al "Cumhuriyet"
Corespondenta la Istanbul al ziarului "Le Monde" relatează - de la faţa locului - că, luni, poliţia turcă a descins la domiciliile mai multor jurnalişti ai cotidianului de opoziţie "Cumhuriyet". La Istanbul a fost arestat redactorul-şef al ziarului, Murat Sabuncu. La Ankara au fost interpelaţi şi arestaţi mai mulţi jurnalişti ai ziarului citat, în frunte cu Guray Oz. Potrivit Institutului Presei Internaţionale, a fost arestat şi celebrul cronicar Kadri Gursel. În total, a anunţat ziarul, au fost emise 16 mandate de arest. Parchetul din Istanbul şi-a explicat acţiunea cu acuzaţia de "activitate teroristă", în legătură cu mişcarea predicatorului Fethullah Gulen.
• Românii, dispuşi să-şi facă şi rate pentru a profita de reducerile de Black Friday
Achiziţionarea de produse în rate începe să revină în magazine, iar retailerul evoMag se aşteaptă ca de Black Friday tot mai mulţi români să fie dispuşi să apeleze la această metodă de plată pentru a profita de reducerile oferte de retaileri cu ocazia acestei "sărbători de cumpărături", importată din Occident. 8% dintre clienţii evoMag aleg să plătească în rate produsele achiziţionate. Ponderea va creşte semnificativ până la finalul anului, ca urmare a demarării campaniilor de reduceri. "Este o tendinţă pe care o simţim din plin şi pentru care ne-am pregătit, încheind parteneriate cu 10 instituţii financiare bancare şi nebancare", a declarat Mihai Pătraşcu, CEO evoMag.
• Turcia sfidează Bruxellesul
Erdogan pregăteşte restabilirea pedepsei cu moartea, chiar cu riscul unor reacţii dure din partea instanţelor europene. Ştiri tot mai multe venite de la faţa locului vorbesc despre continuarea represiunilor împotriva celor "suspectaţi" de participare la pregătirea puciului militar nereuşit din luna iulie. De la tentativa nereuşită de lovitură de stat din luna iulie, peste 35.000 de persoane au fost arestate, circa 100.000 au fost destituite din funcţii în Ministerele Educaţiei, Sănătăţii şi Justiţiei, au fost închise noi instituţii de presă, prioritar pro-kurde, iar în jur de 5.400 întreprinderi au fost confiscate de stat. Toate aceste măsuri au fost luate sub acuzaţia de legături cu rivalul său politic Fethullah Gulen, refugiat în SUA.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Black Cube. Înregistrări explozive cu fostul ofiţer SRI Dragomir
Dosarul Black Cube continuă să fie publicat în exclusivitate de Ion Cristoiu pe blogul său. Un document deosebit de important pentru desluşirea enigmei numite Scandalul Black Cube e dat inspectorului israelian şi se află la dosar. E vorba de convorbiri telefonice înregistrate de cei de la Black Cube. Potrivit indicaţiilor lui Dan Zorella, Y e Daniel Dragomir, BC1 e Dan Zorella şi BC2, Avi Yanus. Din ele se vede din nou că cei de la Black Cube erau convinşi că e o Operaţiune autorizată la cel mai înalt nivel pe teritoriul României. Cei de la Black Cube cred că SRI le-ar putea da materialele care le lipsesc.
• Liviu Dragnea, atac DUR la adresa liberalilor: "PNL se comportă ca o GAŞCĂ!
Liderul PSD, Liviu Dragnea, invitat marţi seară în studio la Antena 3, a vorbit despre proiectele pe care le propune în programul de guvernare, aducând critici dure la adresa liberalilor, a preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierul Dacian Cioloş: "Aceste alegeri sunt despre o viaţă mai bună pentru români. Le-am urmărit prestaţiile la TV a celorlalţi: PNL, Cioloş, Iohannis. Concluzia mea e că nu vor să câştige aceste alegeri pentru a face un Guvern, pentru a face ceva bun pentru români. Vor să construiască un Guvern care să dea preşedintelui toată puterea. Noi vrem să prezentăm românilor proiectul nostru economic şi cel pe sănătate. PNL se comportă ca o gaşcă, ne fură sloganul, fură filmuleţul cu un copil pentru a sensibiliza. Sunt în stare să ne fure şi zahărul din ceai".
• Se deschide Indagra
Indagra, târgul internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei este organizat de către ROMEXPO, în parteneriat cu Camerele de Comerţ şi Industrie din România, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Târgul se va desfăşura în perioada 02 - 06 noiembrie 2016, atât în interior cât şi pe platformele exterioare. În prima zi, preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu fermierii.
• Traian Băsescu va depune joi jurământul pentru a obţine cetăţenia R.Moldova
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu şi soţia sa Maria, vor depunde jurmântul pentru a obţine cetăţenia moldovenească. Ceremonia va avea loc joi, la ora 16:00 în incinda Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti. Informaţia a fost confirmată pentru Deschide.MD de Excelenţa Sa, domnul Amabasador Mihai Gribincea. "Domnul Băsescu este "constrâns" de două termene: primul este legat de legislaţia RM care prevede că dacă în termen de şase luni persoana nu depune jurământul ea pierde dreptul de a obţine cetăţenia, iar al doilea termen este legat de alegerile Prezidenţiale la care dânsul a declarat că intenţionează să participe", a declarat oficialul, citat de deschide.md.
• BCR şi Raiffeisen, în atenţia DNA
Curtea de Conturi a semnalat DNA, prin adresele 40495/2016 si 40495/2016, cu privire la posibile deturnări de fonduri şi obţinere ilegală de fonduri de către cele două bănci pentru locuinţe din România: BCR BpL şi Raiffeisen BpL. Prejudiciul total estimat de inspectorii Curţii depăşeşte 328 milioane de lei, circa 80% din sumă fiind pusă în seama BCR BpL, potrivit Hotnews.
• GAFĂ sau ADEVĂR? "Americanii ne vor alege viitorul preşedinte!"
Kolinda Grabar-Kitarovici, prima preşedinte femeie a statului croat, a gafat în timpul unui interviu în care, printre altele, a vorbit şi despre alegerile din SUA. "Americanii vor decide cine va fi viitorul nostru preşedinte... Adică al lor", a spus Kolinda Grabar-Kitarovici, încercând să corecteze rapid greşeala, cu un zâmbet, în cadrul interviului acordat postului RTL Danas, scrie presa croată, citată de activenews.ro. Grabar-Kitarovici a vrut să dreagă şi mai bine busuiocul, adăugând că indiferent de cine va ieşi preşedinte în SUA, parteneriatul strategic dintre ţara sa şi America "nu va fi subminat". Aleasă preşedintă la scrutinul prezidenţial din 2015, Grabar-Kitarovici a fost asistent al secretarului general al NATO şi ambasador al Croaţiei în SUA.
• JURNALUL NATIONAL
• Fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu: Am primit de la ea întrebările care urmau să-mi fie adresate de procurorii DNA
Fostul consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării, Ştefan Lungu, a dezvăluit în emisiunea "Subiectiv", de la Antena 3, că a primit de la fosta şefă PMP un bileţel care conţinea întrebările ce urmau a-i fi adresate la audierea de la DNA, în contextul noilor afirmaţii făcute de Udrea cu privire la notele informative ale SRI. Ştefan Lungu a afirmat că plecase din minister, prin demisie, în 2011, cu o lună înainte de a fi chemat la DNA Alba Iulia. Atunci, el a sunat-o pe fosta sa şefă, Elena Udrea, care l-a primit ulterior în audienţă la minister, pentru a-l pregăti pentru întâlnirea cu procurorii anticorupţie. Acolo am primit un bileţel cu ceea ce urma să fiu întrebat la DNA, bileţel primit de la doamna Udrea, a dezvăluit Ştefan Lungu, la Antena 3.
• Claudiu "Microsoft" Florică execută silit Muzeul National de Artă al României
După ce, în urmă cu doi ani, cumpărătorul drepturilor litigioase asupra colecţiei "Doncea" a vândut, la licitaţie, tablouri şi opere de artă de peste 270.000 de euro, acelaşi samsar, pe numele său Claudiu Florică, denunţătorul din dosarul "Microsoft", a convins Judecătoria Sectorului 1 să execute silit Muzeul Naţional de Artă al României, pentru recuperarea întregii averi a fostului demnitar comunist Constantin Doncea. Colecţia constă în picturi - peste 100 bucăţi, iconografie - peste 400 bucăţi, cărţi - peste 8.000 volume, piese folclorice diferite, precum şi timbre străine, monezi comemorative, decoraţii şi insigne în număr total de peste 50.000 de bucăţi.
• Clotilde Armand (USR): "Victor Ponta s-a întâlnit cu George Soroş!"
Clotilde Armand nu va candida pe listele USR la alegerile parlamentare. În ciuda notorietăţii, franţuzoaica de 43 de ani s-a decis să rămână consilier local şi pare convinsă că peste patru ani va câştiga primăria Sectorului 1, ratată la mustaţă la alegerile din iunie. Într-un interviu pentru Jurnalul Naţional, Clotilde demontează teoria consipraţiei lansată de rivalii USR. Susţine că partidul abia înfiinţat nu are nicio legătură cu misteriosul George Soroş şi îl acuză pe Victor Ponta că s-a întâlnit personal cu celebrul miliardar american de origine maghiară.
• Anunţ de ultimă a oră din partea IKEA
Magazinul IKEA din România a atins, în anul financiar 2016 (1 septembrie 2015 - 31 august 2016), vânzări în valoare de 514.661.610 lei (fără TVA), în creştere cu 21,2% faţă de anul financiar precedent, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, Stefan Vanoverbeke, Country Retail Manager IKEA South East Europe. Potrivit acestuia, numărul total de produse cumpărate a fost de 17,3 milioane. Totodată, 3,2 milioane de oameni au vizitat magazinul şi 6,6 milioane de vizitatori unici au accesat site-ul IKEA.ro. Conform acestuia, în Bucureşti va fi deschis în perioada următoare un al doilea magazin IKEA. Timişoara, Braşov şi Cluj sunt următoarele trei oraşe în care deschiderea de noi magazine în România este o prioritate pentru IKEA South Europe.
• NATIONAL
• Pentru cine face Vlad Voiculescu noi spitale!
Mai-marii tehnocraţi de la Ministerul Sănătăţii lucrează de zor la definitivarea unui proiect privind construcţia a noi spitale. Care vor fi făcute pe bani publici. Mulţi bani. Dar care, cel puţin 30 de ani, vor fi puse pe tavă unor privaţi, care sa le conducă, deşi nu vor risca niciun bănuţ in toată aceasta afacere, statul roman fiind cel care va asigura si garanta toată cheltuiala! Una deloc de neglijat, daca doar studiile de fezabilitate pentru primele două unităţi medicale costa nu mai puţin de 5.000.000 de euro! Asta in timp ce, de exemplu, nu se găsesc câteva sute de mii de euro pentru deblocarea furnizării normale de medicamente pentru bolnavii de cancer!
• Liviu Dragnea lasă PSD-ul pentru şefia FSI!
Surse de la vârful PSD susţin că in ultima vreme preşedintele Liviu Dragnea nu mai este atras atât de lupta politică pentru impunerea cu orice preţ a unui guvern pesedist, cat de accelerarea proiectului de înfiinţare a unui aşa-numit Fond Suveran de Investiţii. In urma medierii unor grupuri transpartinice de interese, s-ar fi stabilit ca viitorul fond sa intre in sfera de influenta a actualului preşedinte pesedist. Si pentru a înţelege mai bine miza acestui proiect, este suficient sa amintim ca Dragnea i-a si calculat deja valoarea, estimând că fondul ar strânge nu mai puţin de 45 de miliarde de lei din participaţiunile pe care statul le deţine la 200 de companii profitabile.
• Iohannis ne vrea cu gatul in jug
Doua instituţii financiare sunt recunoscute peste tot in lume ca adevărate otrăvuri: Banca Mondială si Fondul Monetar International. Unde calca ele, locul rămâne sterp. Economia pleacă in pribegie, serviciile fug peste hotare, băncile îşi baga in sărăcie clienţii si oamenii iau drumul casei de nebuni. Sa le mulţumeşti? "Doresc sa-mi exprim aprecierea pentru contribuţia Băncii Mondiale la procesul de dezvoltare a României si, in special, pentru eforturile de stabilizare macro-economică întreprinse alături de Comisia Europeana si Fondul Monetar International", rostit Klaus Iohannis, preşedintele României, la aniversarea a 25 de ani de colaborare cu Banca Mondială.
• PUTEREA
• Atac informatic la CNAS?
Situaţia sistemului informatic al cardului de sănătate este revoltătoare. Cadrele medicale au fost în grevă pentru salarii, dar, în ritmul în care sistemul informatic al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) se blochează, în curând mulţi medici vor putea sta acasă, liniştiţi, că vor rămâne fără pacienţi. Marţi, sistemul a fost indisponibilizat, din nou, din pricina unor "probleme tehnice" neprecizate. Este a doua oară în ultimele trei săptămâni când cardul de sănătate devine o bucată de plastic inutilizabilă. Oricare ar fi cauza, trebuie că e ceva grav şi structural, profund, ceva ce pur şi simplu nu poate fi remediat permanent de specialiştii de care dispune CNAS.
• Primăria nu mai publică licitaţiile pentru servicii sociale în SEAP
Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Capitalei a aprobat procedura simplificată pentru atribuirea unor contracte şi alte servicii de până la 3,3 milioane de lei. Practic nu se va publica în SEAP anunţul de licitatie, iar atribuirea contractelor se poate face în 5 zile. Consilierii USR şi PNL s-au opus proiectului de evitare a SEAP. "PSD a intodus pe ordinea de zi şi a votat un proiect prin care Primăria Capitalei va putea face achiziţii de servicii în valoare de până la circa 800.000 euro printr-o procedură simplificată, doar în cinci zile de la data anunţului pe site-ul propriu, fara a mai publica în SEAP procedurile de achiziţii. Suma este foarte mare, iar tansparenţa nu poate fi asigurată în aceste condiţii", a declarat Ciprian Ciucu, consilier PNL.
• ROMANIA LIBERA
• Avioanele F-16 cumpărate de MApN depind de firma unui fost spion comunist
În 2016, statul român încă lasă secrete NATO pe mâna oamenilor Securităţii lui Ceauşescu. Cele mai performante avioane de luptă deţinute vreodată de România, F-16, sunt ghidate de la o bază aeriană unde infrastructura de comunicaţii a fost construită de firma controlată de generalul în rezervă Teodor Ileş. Fost ofiţer conspirat al CIE, el a lucrat după Revoluţie şi în SIE, iar astăzi este un prosper om de afaceri, abonat la contracte cu statul.
• Şapte tentative de asasinat minuţios pregătite au eşuat. Vladimir Putin susţine că e greu de ucis
Despre tentativele de asasinare a preşedintelui rus nu s-au dezvăluit prea multe. A apărut în presă atât de puţin, încât există suspiciunea că cineva de la Kremlin vrea doar suspans. Prima tentativă cunoscută de asasinare a liderului de la Kremlin s-ar fi petrecut la 24 februarie 2000, când preşedintele rus asista la funeraliile lui Anatoli Sobceak, primarul din St. Petersburg, mentorul lui Putin şi al lui Dmitri Medvedev. A existat un scurt comunicat din partea lui Serghei Deviatov, purtătorul de cuvânt al Gărzii Federale, cea care se ocupă de protecţia şefului statului. "Nu a fost vorba de vreun pshihopat, ci de o organizaţie, care a pregătit minuţios tentativa", a precizat Serghei Deviatov. Şi cam atât.
• Omar Hayssam a fost condamnat definitiv la 24 de ani închisoare în dosarul "Manhattan"
Sirianul Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti la 24 de ani şi patru luni închisoare în dosarul "Manhattan", în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea unor infracţiuni economice, informează Agerpres. În acelaşi dosar, fratele lui Hayssam, Mohamad Omar, a fost condamnat la 22 ani de închisoare, iar Mihai Nasture, cumnatul lui Hayssam, a rămas cu pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare dată de instanţa de fond. De asemenea, Viorel Vasile Mafteucă a primit 2 ani închisoare cu suspendare, în timp ce faţă de Doina Farladanschi a fost încetat procesul penal ca urmare a prescrierii faptelor.
• ZIARUL FINANCIAR
• Parlamentul majorează salariile în pofida legii. Situaţia seamănă izbitor cu cea din 2008, anul de dinaintea prăbuşirii
Comisiile de specialitate ale Parlamentului au decis majorări substanţiale de salarii în domeniul medical şi în educaţie, deşi salariile au crescut în aceste sectoare în medie cu 30% în ultimul an. Impactul bugetar anunţat de ministreul finanţelor este de 4,8 miliarde de lei, dar economiştii cred că el va fi mult mai mare. Potrivit acestora, majorarea nu va avea influenţă asupra bugetului pe 2016, dar va face un an 2017 extrem de dificil, în condiţiile în care cheltuielile sunt deja la limită. "Impactul pentru 2017 este unul major. Repetăm greşelile din 2008, când felul în care s-a acţionat - un deficit bugetar de 5,5% din PIB, la o creştere economică de peste 8% - a fost expresia unei iresponsabilităţi totale", comentează economistul Ionuţ Dumitru.
• Bursa are de recuperat 3% în două luni, altfel închide pe minus pentru a patra oară în 20 de ani
Cu doar două luni rămase până la finalul anului 2016, considerat de analişti cel mai bun din punct de vedere economic din istoria postdecembristă, bursa este pe minus cu 2,8% (ianuarie-octombrie). Astfel, în noiembrie şi decembrie trebuie să crească peste acest nivel ca să închidă anul pe plus. Indicele BET, referinţă pentru bursa de la Bucureşti, a închis luna octombrie la 6.811 puncte, în scădere cu 2,8% de la începutul anului, în linie de altfel cu declinul şi al altor burse din regiune. Astfel că în doar două luni, noiembrie şi decembrie, trebuie să recupereze peste 2,8%, altfel va închide al patrulea an pe minus în ultimii 20 de ani. Precedenţii ani când BET a închis în scădere au fost 1998, 2008 şi 2011.
• Un conglomerat industrial american de 15 mld. dolari preia producătorul de vopsele Deutek
Grupul american PPG, un gigant cu afaceri de 15 mld. dolari anul trecut, îşi face intrarea pe piaţa locală prin preluarea Deutek, unul dintre cei mai mari producători locali de vopsele. PPG este un conglomerat industrial cu afaceri atât în domeniul vopselelor, cât şi în sectorul chimic sau al producţiei de sticlă. După cifra de afaceri, grupul este inclus în topul Fortune 500 care adună cei mai mari 500 de jucători din economia americană.