REVISTA PRESEI - 02.12.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 decembrie 2010

ADEVĂRUL

1 Decembrie: România paralizată

Prima zi de iarnă a blocat ţara: avioanele au rămas pe aeroporturi, trenurile s-au urnit cu greu din gări, iar aeronavele paradei militare din Capitală nu s-au putut ridica de la sol. Schimbarea bruscă de temperatură a prins iar pe picior greşit autorităţile: zeci de tramvaie au îngheţat pe şine în Bucureşti, iar 70 de aeronave nu au putut decola. Avertizarea cod galben de lapoviţă şi ninsori, emisă alaltăieri de meteorologi, a fost ingnorată de primari, prefecţi şi alţi responsabili cu starea traficului din România. Astfel, ieri, în loc de sărbătoare, mii de români au fost afectaţi de îngheţ şi zăpezi. Prima veste proastă au primit-o bucureştenii care aşteptau la prima oră tramvaiul 41, unul dintre cele mai importante mijloace de transport din Capitală.

NASA anunţă azi o "descoperire cu impact asupra căutării de dovezi privind viaţa extraterestră"

Agenţia Spaţială intentioneaza să facă publică o "descoperire cu impact asupra căutării de dovezi privind viaţa extraterestră". Odată cu anunţarea conferinţe de presă NASA, care va avea loc joi, a început isteria extraterestră. Potrivit Dailymail, speculaţiile despre viaţa extraterestră au început să circule imediat după anunţarea conferinţei. Întrebările de genul "A fost găsit ET?" sau "NASA a identificat omuleţii verzi?" au făcut înconjurul lumii. Aceste supoziţii n-au făcut decât să adâncească misterul în jurul anunţului pe care NASA îl va face joi şi să consolideze credinţa celor care sunt convinşi de existenţa extraterestră. Astrobiologia studiază originea, evoluţia, distribuţia şi viitorul vieţii în univers.

Euro în 2011: de la 4,4 la 4,2 lei. Cine va pune presiune pe leu în următorul an

Analiştii văd moneda naţională mai slabă în prima jumătate a anului viitor. BNR va interveni pentru stabilizarea cursului de schimb, dar există şi anumite riscuri de depreciere. O nouă criză politică, derapajele bugetare, dar şi turbulenţele din zona euro ar putea fi principalele ameninţări la adresa monedei naţionale. Analiştii economici estimează că euro se va menţine la 4,3 lei până la finele anului, însă se aşteaptă la o scumpire a monedei unice până la 4,35-4,4 lei în prima parte a lui 2011."Aş pune pe primul plan faptul că nu se întrevede un consens la nivel politic", crede economistul Aurelian Dochia.

Platforma lui Geoană, colac de salvare

Preşedintele Senatului lansează o platformă transpartinică, denumită Comitetul Naţional pentru Dezvoltare. Iniţiativa este menită să-i refacă fostului lider al PSD profilul public. Comitetul ar putea fi o alternativă în situaţia în care relaţia dintre Mircea Geoană şi actuala conducere a PSD se va deteriora iremediabil. Platforma civico-politică va avea ca scop centralizarea strategiilor de dezvoltare existente, dar şi a propunerilor venite de la specialişti. Proiectul va fi lansat mâine la Academia Română. Comitetul nu va fi condus de Geoană, ci de un board din care vor face parte câte un reprezentant de la fiecare partid: Teodor Meleşcanu de la PNL, Petru Filip de la PDL, Ecaterina Andronescu de la PSD şi Gyorgy Frunda de la UDMR, au declarat, pentru "Adevărul", surse apropiate lui Mircea Geoană.

Marile companii europene, mai tari decât statele

Giganţii corporatişti din Europa au rezerve de lichidităţi enorme şi îşi achită datoriile în cel mai rapid ritm din ultimii trei ani. Analiştii anunţă că profiturile companiilor europene vor creşte, în medie, cu 46% în 2010 comparativ cu anul trecut. Instituţiile non-financiare urmărite de indicele Stoxx Europe 600 au rezerve de lichidităţi în valoare de aproximativ 530 de miliarde de euro, reprezentând o creştere de 16% comparativ cu sfârşitul anului 2007, potrivit datelor Bloomberg. Printre cele 466 de companii vizate se numără şi Vodafone, cu lichidităţi în valoare de aproximativ 11 miliarde de euro, British Petroleum (BP), ale cărei rezerve ajung la aproape zece miliarde de euro, şi AstraZeneca, cu lichidităţi de 7,6 miliarde de euro.

CURENTUL

Româno-libanezul Said Baaklini este cercetat şi pentru terorism. Interpuşii lui SOV, aripa libaneză

Libanezul Said Baaklini, reţinut zilele trecute în Bulgaria, este cercetat şi pentru terorism, informează surse din zone apropiate anchetei declanşate de procurori. Autorităţile au fost sesizate oficial, în acest caz, de către Agenţia Naţională de Control al Exporturilor (ANCEX) după ce libanezul i-a solicitat aprobare pentru exportul unor motoare cumpărate de la Uzina Constructoare de Maşini (UCM) Reşiţa. Aceasta este, în realitate, explicaţia mobilizării exemplare a instituţiilor implicate (SRI şi Parchet), fapt care a dus la arestarea rapidă a lui Baaklini, în Bulgaria, la puţin timp după ce părăsise ţara, în paralel cu arestarea la Bucureşti a celor doi administratori de la UCMR. De remarcat că, şi în acest caz, colaborarea Serviciului Romån de Informaţii cu instituţiile partenere din străinătate a permis rezolvarea rapidă şi discretă a unei probleme de securitate ce ar fi putut avea consecinţe imprevizibile.

Decembrie, de Tia Şerbănescu

O să fie interesant să vedem cum apar politicienii noştri în telegramele diplomaţilor americani pe care WikiLeaks le-a pus în circulaţie. Astea interceptări! Aprecierile apărute până acum sună destul de realist: Putin e Batman, Berlusconi e incapabil, mândru şi ineficient, Merkel nu e creativă, Sarkozy e supărăcios şi autoritar, Kim Jong Il e un boşorog slăbănogit. Potrivit dlui Iliescu, rapoartele arată "o lejeritate de limbaj tipic americană şi o anumită aroganţă". Ei, aş! Lejeritatea lor nici nu se compară cu lejeritatea din stenogramele noastre unde miniştri, politicieni, magistraţi, moguli şi analişti vorbesc de parcă s-ar afla în latrina publică din Obor. Dar trebuie să-l înţelegem şi pe dl Iliescu: în decembrie e întotdeauna mai nervos fiindcă vine aniversarea revoluţiei şi iar vorbim despre puci, morţi şi răniţi, convorbirile cu Moscova, manipularea TV - şi despre multe alte păcate originare ale corupţiei noastre.

CURIERUL NAŢIONAL

Care mai sunt jucătorii din piaţa imobiliară?

Structura participanţilor din acest sector s-a schimbat radical faţă de perioada de boom. Proprietarii activi sunt: cei care doresc să vândă peste preţ, cei care merg în media de piaţă a preţurilor şi cei care negociază sub preţ. Clienţii prezenţi sunt cei care caută o locuinţă, cei care doar tatonează terenul şi speculatorii. În perioada de boom imobiliar proprietarii şi clienţii activi de pe piaţa imobiliară nu se clasificau în multe categorii. Proprietarii prezenţi în acea perioadă în imobiliare erau doar cei care voiau să-şi vândă proprietăţile la un preţ cât mai mare. În ceea ce privesc clienţii aceştia erau clasificaţi în două categorii: fondurile imobiliare şi utilizatorii finali. Dar ce era în 2008 astăzi este istorie, iar acum clasificările s-au schimbat total. "În momentul de faţă proprietarii din piaţă se împart în trei categorii: cei care doresc să vândă peste preţ, cei care merg în media de piaţă a preţurilor şi cei care sunt dispuşi să coboare preţul acolo unde întâlnesc aşteptările cumpărătorilor", a declarat, pentru Curierul Naţional, Mihai Stan, director general al portalului imobiliar TopEstate.ro.

Ce ne facem cu datoria enormă?

Radu Ciofu (profitbursier.ro) crede că aceasta va fi resorbită pe calea inflaţiei în special prin creşterea preţurilor mărfurilor alimentare. Claudiu Cazacu (X-Trade Brokers): Politicile monetare relaxate au limite şi vor sili pieţele să ia calea ajustărilor. Emoţia stârnită de criza datoriei publice irlandeze a dus perechea valutară euro/dolar în aceste zile într-o zonă de suport de 1,3 dolari pentru un euro care nu a putut fi trecută decisiv. Pentru acest sfârşit de săptămână în pieţele financiare internaţionale este aşteptată o volatilitate suplimentară în condiţiile în care astăzi va veni discursul motivării deciziei de politică monetară a Băncii Centrale Europene al preşedintelui instituţiei Jean-Claude Trichet, iar mâine în SUA se vor publica datele privind şomajul (Non-Farm Payroll), a atras atenţia pentru Curierul Naţional Claudiu Cazacu, analist pieţe financiare la X-Trade Brokers.

Contribuţiile sociale ar putea fi reduse de la jumătatea anului viitor

Ialomiţianu: Deşi în 2011 trebuie să fim prudenţi, trebuie să luăm în calcul reducerea CAS. Patronatele au cerut în repetate rânduri o mai mare flexibilitate pe piaţa muncii. Reducerea contribuţiilor sociale va fi luată în calcul la jumătatea anului viitor, pentru a diminua costul cu forţa de muncă, mai ridicat decât în alte state, în condiţiile în care ţările vecine au început să scadă impozitele, a declarat la un post de televiziune ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. "În politica fiscală cel mai bun lucru este stabilitatea. Îmi doresc o politică fiscală stabilă, dar în jur sunt ţări care au început să reducă impozitele. Există o concurenţă din partea vecinelor. Avem trecut şi în scrisoarea cu FMI şi CE să reducem contribuţiile sociale, întrucât costul forţei de muncă este ridicat în comparaţie cu alte ţări. Se discută la jumătatea anului 2011. Mi-aş dori acest lucru", a declarat Ialomiţianu, citat de Mediafax.

De Ziua Naţională turiştii români nu au mai făcut "punte" cu weekend-ul

Una dintre cele mai slabe zile de 1 decembrie din ultimii ani, din cauză că a picat miercuri. Puţinii turişti care au plecat undeva nu s-au deplasat foarte departe. Ziua Naţională a României, 1 decembrie, nu a picat bine pentru foarte multă lume anul acesta, cu atât mai puţin pentru turismul mioritic, acesta fiind afectat de această dată de ziua din săptămână în care a picat, a afirmat Traian Bădulescu, consultant al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT). "1 decembrie nu a fost o zi vizată de foarte mulţi români anul acesta, pentru că a picat exact la mijlocul săptămânii de lucru.

Majoritatea celor care au ales să meargă în preajma acestei zile au fost "weekendişti", că s-au păstrat pentru sfârşitul săptămânii, când se pot bucura de mai mult timp liber decât de 1 decembre, singura zi liberă care a picat şi miercuri", a declarat, pentru Curierul Naţional, Traian Bădulescu.

Băncile vor începe de la anul să lichideze centre comerciale şi clădiri de birouri

Acestea vor fi sacrificate în contul creditelor neachitate 2009 a fost anul analizelor, 2010 a fost al măsurilor drastice. Băncile vor continua în 2011 să lichideze proprietăţi imobiliare în contul creditelor neachitate, proces lansat în acest an, fiind vizate în special centre comerciale fără retaileri puternici şi clădiri de birouri cu un grad redus de închiriere, apreciază Cristian Ustinescu, director la DTZ Echinox. "Problema cu care se confruntă segmentul investiţiilor imobiliare din România este lichiditatea scăzută. Într-o piaţă în care s-a atins cu dificultate cifra de 250 milioane euro tranzacţii, convertirea în numerar a garanţiilor imobiliare ale împrumuturilor care au ajuns la maturitate nu ar face decât să adâncească deficitul de refinanţare, respectiv diferenţa dintre valoarea împrumurilor şi valoarea aseturilor care le garantează, accentuând presiunea asupra valorii de piaţă a celor din urmă", a afirmat într-un comunicat Constantin Ustinescu, Investments Director la compania de consultanţă.

Certificate CO2 de 15 mil. euro furate de la Holcim România

"Conturile de certificate CO2 deţinute de Holcim România la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră au fost accesate ilegal în data de 16 noiembrie 2010. Persoane necunoscute au sustras 1,6 milioane certificate CO2, dintre care 600.000 au fost recuperate şi returnate către Holcim. Valoarea certificatelor sustrase se ridică la aproximativ 15 milioane de euro", se arată într-un comunicat al Holcim România. Un milion de certificate CO2 au fost transferate într-un cont din Liechtenstein. Alte 600.000 de certificate au fost transferate către o companie din Italia, care are conturi de certificate CO2 în Registrele din Italia şi Marea Britanie.

EVENIMENTUL ZILEI

Îndatoriri de paradă: Boc şi-a primit onorul şi înjurăturile

Premierul a fost în centrul atenţiei la manifestările de ieri: a fost salutat de Garda de Onoare în locul şefului Senatului şi apoi a fost huiduit de câţiva români îngheţaţi. Tradiţionala paradă de 1 Decembrie a început fabulos, cu o serie de sesizări ale unui român cu portavoce: "Sunt copaci care cad şi trebuie consolidaţi! Sunt lucruri care trebuie făcute! La Mulţi Ani, România!". În secundele următoare l-au înconjurat câţiva domni în civil, dar din prinsoarea lor, el continua să strige: "Dar ce-am făcut?! La Mulţi Ani pentru România!!!". A mai fost apoi Emil Boc, coborât cu pas sprinten de la tribuna oficială pentru a primi onorul. În mod "fraudulos", după cum aveam să aflăm repejor: protocolul valabil pentru astfel de situaţii, invocat de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, prevede ca - în lipsa şefului statului - prerogativele să fie preluate de al doilea om în stat.

Mâna lungă a UE taie topoarele care distrug pădurile

Deşi, pe hârtie, România are un plan de combatere a defrişărilor ilegale, este pe ultimul loc în UE la capitolul acţiuni concrete şi riscă sancţiuni dure în următorii doi ani. În 2007, în România, au fost tăiaţi ilegal 175.743 de metri cubi de pădure, potrivit "bilanţului" Ministerului Mediului. În anii care au urmat, cifrele arată "scăderi uşoare", cele mai recente - de la finalul trimestrului trei al anului 2010 - indicând un volum de 117.906 de metri cubi. Şi asta pentru că - au arătat autorităţile - România are un plan de combatere a tăierilor ilegale. Se află însă pe ultimul loc, în Uniunea Europeană, la capitolul "acţiuni concrete". O spun oficialii europeni, care avertizează că această lipsă de acţiune va atrage, peste doi ani, sancţiuni dure pentru ţara noastră, care, în noiembrie 2012, va fi o bligată să aplice regulamentul european privind combaterea tăierilor ilegale.

PSD şi PNL lucrează la alianţa NU

Alianţa dintre social-democraţi şi liberali este blocată din cauza neînţelegerilor privind raportul de forţe dintre cele două partide. Colaborarea dintre PSD şi PNL se desfăşoară cu hopuri. Cele două partide de opoziţie nu au numai dificultăţi în a-şi coordona acţiunile parlamentare, dar sunt şi departe de a avansa în discuţiile privind o alianţă electorală pentru alegerile din 2012. PSD vrea 2 la 1. PNL - paritate. Potrivit unor surse din PSD, oferta pentru liberali a fost o alianţă care să prevadă un raport de 2 la 1 pe listele de candidaţi. Astfel, pe lista electorală, PSD ar avea un număr dublu de candidaţi faţă de liberali. Liderii PNL nu au agreat oferta şi ar fi cerut paritate, susţin social-democraţii.

Conflictele din Est divizează încă Rusia şi Occidentul

În ciuda "resetării" relaţiilor dintre Moscova şi statele occidentale, rezolvarea unor chestiuni spinoase precum conflictul transnistrean sau cel din Georgia rămâne încă problematică. SUA, Germania şi România au solicitat ieri, la summitul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la Astana, reluarea negocierilor în format 5+2 pentru reglementarea problemei transnistrene, în vreme ce Chişinăul a cerut retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul moldovean. Niciun progres diplomatic consistent nu e aşteptat însă de la reuniunea care ia sfârşit azi şi pe a cărei agendă au figurat conflictele îngheţate din fostul spaţiu sovietic, notează AFP. Declaraţia finală a summitului organizaţiei ce reuneşte foste state URSS, SUA şi ţările europene se mai negocia încă ieri-seară, dovadă că, în ciuda "resetării relaţiilor", Moscova şi Occidentul îşi menţin opiniile diferite privind rezolvarea chestiunilor spinoase precum conflictul transnsitrean sau cel georgian.

Boc a inaugurat, de Ziua Naţională, un tronson din centura Capitalei şi a tăiat panglica centurii de la Sibiu

După ce a fost prezent la parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, Boc a participat la inaugurarea a 20 km din centura Capitalei, pe tronsonul Chitila- Voluntari. De aici, a plecat la Sibiu, unde a tăiat panglica pentru cei 17 km de centură ocolitoare, pe care a şi testat-o, cu paharul cu apă pe bordul unei maşini Dacia Duster. Premierul Emil Boc a fost întâmpinat de floarea politicii PDL-iste din Sibiu, care a îndurat mai bine de jumătate de oră de vânt năpraznic. De la ministrul Economiei, sibianul Ion Ariton, şi până la magnatul Ilie Carabulea, cu toţii s-au înghesuit să aplaude momentul tăierii panglicii, în ciuda frigului amplificat de vânt. "Aici e vreme urâtă? Să vedeţi ce a fost la Bucureşti! Aici parcă e soare", a glumit la coborârea din maşină premierul Boc.

FINANCIARUL

În nouă luni, 26.000 de companii şi peste 1 milion de români şi-au lichidat economiile

Valoarea depozitelor s-a diminuat în primele trei trimestre cu 7,8 mld. lei. Pentru a face rost de lichidităţi, firmele au retras din bănci 10,7 mld. lei. Pe fondul crizei şi al măsurilor de austeritate, tot mai puţini sunt cei care reuşesc să nu-şi cheltuiască banii depuşi în bănci. De altfel, la finalul lunii septembrie, atât numărul deponenţilor persoane fizice, 15,7 milioane de oameni, cât şi cel al deponenţilor persoane juridice, 939.000 de societăţi, au atins nivelurile minime din ultimele 21 de luni, adică de la 1 ianuarie 2009. În primele trei trimestre din acest an, aproximativ 1.160.000 de români şi-au lichidat economiile depuse în bănci, un comportament asemănător fiind adoptat şi de 26.000 de companii, arată datele centralizate de Fondul de Garantare a Depozitelor în sistemul Bancar.

Mircea Geoană a fost ignorat la parada militară de 1 Decembrie

Premierul Boc, trimis de huiduielile românilor pe Centura Capitalei. 1.500 de militari îngheţaţi de frig şi de tăierea salariilor cu 25% i-au dat onorul prim-ministrului. Drapelul naţional, vândut ilegal în faţa poliţiştilor, cu doi sau de patru lei. Chiar şi de ziua ei, România a fost tratată de actuala Putere în spiritul democratic al sfidării Constituţiei şi protocolului de stat. În absenţa preşedintelui Băsescu, plecat la Astana, la summitul OSCE, dar nu şi a celui de-al doilea om în stat, preşedintele senatului Mircea Geoană, premierul Boc şi-a arogat dreptul de a trece în revistă garda de onoare prezentă la Arcul de Triumf, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Clubul "select" al ţărilor care au majorat taxele

Ţările care şi-au îmbunătăţit sistemele fiscale estimează pentru 2011 creştere economică şi reducerea deficitului bugetar. România se află în compania selectă a unor ţări precum Estonia, Islanda, Kenya, Lao, Mauritus sau Nicaragua, care au operat creşteri de impozite sau au introdus noi taxe costisitoare asupra companiilor într-o perioadă de criză, se arată într-un raport elaborat de PricewaterhouseCoopers (PwC) şi Banca Mondială. Studiul a fost elaborat în perioada iunie 2009-mai 2010 şi prezintă evoluţia sistemului fiscal din 50 de ţări la nivel mondial.

700 mld. $, bani de fuziuni şi achiziţii pentru 2011

2011 este considerat de analişti un an al exploziei pieţei de fuziuni şi achiziţii. Economia europeană continuă să tresară nervos la orice zvonuri negative privind soarta monedei unice sau starea de sănătate a zonei euro, iar, rând pe rând, majoritatea instituţiilor internaţionale, de la Fondul Monetar Internaţional la Banca Mondială, revizuiesc în scădere previziunile de creştere pentru 2011. Cu toate acestea, marile întreprinderi ale bătrânului continent se pregătesc să întâmpine Anul Nou cu buzunarele pline, semn bun pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii.

Delta Valori: Nu vedem avantajele unei fuziuni BVB-Sibex. Concurenţa e un factor de progres

Teodor Ancuţa conduce Bursa de la Sibiu încă de la înfiinţarea acesteia, în 1994. Un grup de acţionari ai Bursei de la Sibiu (Sibex) a cerut revocarea consiliului de administraţie şi alegerea unor noi administratori. Din acest grup fac parte şi societăţile de brokeraj WBS România şi Delta Valori Mobiliare, cei mai activi intermediari în noiembrie şi totodată market-makeri pe unele dintre cele mai lichide produse de la Sibex: contractele futures pe Dow Jones şi aur. Cristian Sima, şeful WBS România, este şi membru în actualul consiliu de administraţie al acestei pieţe.

Romgaz - prinsă la mijloc între Fondul Proprietatea şi bugetul de stat

După Adunarea Generală a Acţionarilor Romgaz - din 30 noiembrie - bugetul de stat poate fi afectat cu 400 mil. lei dacă nu se pun în aplicare deciziile adoptate. Ministerul Economiei, care controlează un pachet de 85% din acţiunile Romgaz, a decis ca societatea să doneze 400 mil. lei către bugetul statului. Chiar dacă Fondul Proprietatea a votat împotriva deciziei, drepturile de vot reprezentând numai 15% din total nu au fost suficiente pentru anularea donaţiei. "Înţelegem nevoia statului român de a-şi finanţa deficitul bugetar, dar astfel de decizii trebuie luate doar într-o perspectivă pe termen lung. Cum donaţia a fost deja susţinută de Ministerul Economiei, anticipăm efecte negative asupra mediului românesc de investiţii şi considerăm că poate fi afectat chiar ratingul de ţară al României", a declarat Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group.

GÂNDUL

Ziua naţională, acum redusă cu 25 la sută

În ultimii ani, te căţărai pe stâlpi şi pe băncuţe să apuci să vezi câte ceva din paradă, la Arcul de Triumf. Lumea venea puhoi, iar valurile de oameni cu tricolorul în mână nu se mai terminau. Era înghesuiala aia ca atunci când se dă ceva gratis. Se înşira lumea pe lângă gărduleţele albastre cu două ore înainte să înceapă parada, ca să prindă locul cel mai bun. Anul trecut, de pildă, au fost vreo 10.000 de oameni, iar parada a durat o oră şi jumătate. Şi în 2008 lumea s-a adunat cu miile, iar parada nu se mai termina, s-a întins pe două ore. Miercurea aceasta, însă, s-a schimbat roata. Abia 2.000 de oameni s-au strâns, şi aceia cu greu, iar mai sus, spre Casa Presei, unde anii trecuţi era puhoi de lume, gărduleţele erau aproape goale. Cât priveşte parada, în 45 de minute era gata.

Fabrica de făcut bani din Centrul Istoric. Oprescu promite că termină Lipscanii până de Crăciun. Harta celor şase străzi care vor fi finalizate

Primele şase străzi din Centrul Istoric al Bucureştiului vor fi gata până la Crăciun, a spus, pentru gândul, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. "Îmi place formidabil cum arată Centrul Istoric. Şase străzi vor fi gata până la Crăciun", a spus Oprescu. Directorul general al Direcţiei Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei, Mădălin Dumitru, a precizat, pentru gândul, care vor fi cele şase străzi care intră în faza de finalizare: "Este vorba despre străzile Lipscani, Smârdan, Tonitza, Filitti, Zarafi şi Sfântul Dumitru. În privinţa străzii Sfântul Dumitru, am însă câteva rezerve. Aici sunt unele probleme arheologice. De joi (astăzi - n.r.) pe cele şase străzi va începe agitaţia".

Un nou banc cu Geoană, de Adrian Cercelescu

Era de aşteptat ca Geoană să fie Geoană şi în zi de 1 Decembrie. Adică: să ai dreptul, să ai ocazia, să ai cu cine, să ajungi la timp, vremea să fie favorabilă, microfonul în funcţiune şi tu să pierzi momentul în care zici Bună ziua. După care să te oblige funcţia să mai şi stai un ceas încheiat în tribună, încercând să-ţi ştergi de pe faţă expresia de "Uite, mamă, militarii". Şi tot a simţit că nu-i suficient. La urmă a mai şi plâns într-un comunicat: păi cum, domne, nu trebuia să fiu eu? Vaaai, omul ăsta parcă e făcut să-i aducă bucurii lui Băsescu. Să fi vrut să rateze, şi Băsescu tot n-avea cum să nu-i dea castana cerută cu atâta insistenţă. I-a trimis vorbă că n-are cum să-l reprezinte, atâta timp cât e în funcţie sau în imposibilitatea de a gândi. Numai pentru asta şi merita să-l trimită pe Boc să ia câteva fluierături.

JURNALUL NAŢIONAL

Cum a ajuns Ziua Naţională 112. Premierul Boc, onorat de gardă, huiduit de popor

Mai în glumă, mai în serios, sărbătoarea Zilei Naţionale-1.12- chiar a coincis ieri cu numărul unic de urgenţe 112. Frig, polei fracturi, tamponări, perturbări ale traficului rutier şi aerian, demiteri, scandal politic pe motiv de reprezentare la parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală. Plecat în Kazahstan, Băsescu a dat ordin Armatei să nu-i dea onorul lui Geoană la parada de la Arcul de Triumf. De Ziua Naţională, Traian Băsescu a generat un scandal, chiar şi în lipsă, el fiind plecat din ţară pentru două zile, la Summit-ul OSCE din Kazahstan. În absenţa sa, al doilea om în stat, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a fost desemnat, potrivit propriilor declaraţii, să conducă ceremoniile de la Arcul de Triumf. Însă, Traian Băsescu a dat ordin ca onorul militar să fie dat nu lui Geoană, ci lui Emil Boc. Sobru. Mic la stat. Şi la vorbă. Cu puţin mov la gât, premierul şi-a făcut apariţia la parada militară organizată miercuri la Arcul de Triumf în cinstea Zilei Naţionale a României.

România mai are doar şase nave de transport sub pavilionul naţional

Acesta e rezultatul taxelor portuare excesive şi al politicii fiscale păguboase. Autorităţile portuare româneşti se laudă cu cel mai mare port de la Marea Neagră. Este vorba, bine-în-ţe-les, despre Portul Constanţa, care impresionează prin mărimea sa, dar şi prin faptul că pierde teren în faţa altor porturi de capacitate mai mică, însă mai atractive din punct de vedere comercial şi fiscal. Taxele ridicate pentru serviciile portuare, dar şi cele vamale au ajuns să-i determine pe principalii transportatori să caute alte variante de transport care să ocolească Constanţa. Deja comple-xul portuar ucrainean Ilichevsk-Odessa a devenit principalul terminal de containere preferat de transportatori pe relaţia Orientul Îndepărtat - Europa de Est, devansând Portul Constanţa la acest capitol.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum i-a ajutat contrabanda pe vlahi să-şi aducă aminte că-s români. Timoc. Embargoul din anii "90 a fost podul de flori între românii de pe cele două maluri ale Dunării

În 50 de ani sub Tito şi comunişti, vlahii din Valea Timocului aproape uitaseră că-s români. A trebuit să vină valul de contrabandă din timpul războaielor Iugoslaviei ca să-şi amintească de fraţii lor de peste Dunăre. În estul Serbiei sunt vreo 300.000 de români, urmaşi ai dacilor romanizaţi de la sud de Dunăre. De-a lungul secolelor, s-au amestecat cu sârbi şi cu români din Banat. Până-n al doilea război mondial, oamenii de aici se declarau români şi organizau chiar mişcări naţio-naliste. Apoi au venit Tito şi comuniştii, care au făcut tot posibilul să-i asimileze sau, măcar, să-i separe de români. Nu era greu să faci asta când România îşi închidea graniţele şi îşi înfometa oamenii. În ultimii 10 ani însă, românismul a renăscut în vlahi.

Omul lui SOV a ieşit din bârlog. Enigmă. Fotografiile cu fostul director al Gelsor arată un fugar prea sigur pe sine

Nicolae Popa a fost fotografiat recent la Jakarta la procesul în care se judecă extrădarea sa în România. Atitudinea relaxată afişată de fostul director al Gelsor ar putea alimenta suspiciunile că acesta a primit asigurări că nu va fi extrădat. Fotografiile realizate de agentia Reuters, care îl înfăţişează pe fugarul Nicolae Popa pe holul şi în sala unui tribunal din Jakarta, Indonezia, readuc în discuţie probabilitatea extrădării acestuia chiar în această lună. Potrivit procurorului Marius Iacob, şef de secţie la Parchetul General, "procedura judiciară a extrădării de la Jakarta e în curs. În mod normal, spre sfârşitul lunii decembrie ar trebui să se finalizeze printr-o hotărâre judecătorească definitivă".

Declaraţiile lui Traian Băsescu din RL irită Moscova

Forţele ruseşti din Transnistria îi deranjează doar pe cei care ar vrea să vadă acolo numai militari români, îi răspunde prim-vicepreşedintele Dumei de la Moscova preşedintelui Traian Băsescu. Declaraţiile făcute de Bă-sescu în interviul publicat marţi de România liberă, potrivit cărora nu are încredere în Rusia din cauza trupelor din Transnistria, au stârnit furia unor lideri de la Moscova. Prim-vicepreşedintele Dumei de stat, Aleksandr Babakov, spune că afirmaţiile lui Băsescu "ar fi putut fi catalogate simplu drept iresponsabile, dacă nu ar fi fost atât de evidente motivele lor". Potrivit acestuia, pe de o parte, "victoria forţelor de stânga în alegerile parlamentare din Moldova vecină privează din nou România de orice perspectivă de a implica rapid Moldova în isteria antirusească. În al doilea rând, prezenţa contingentului de pace ruso-transnistreano-moldovean deranjează acele forţe din România care ar fi dorit să vadă în Transnistria exclusiv trupe româneşti".

ZIARUL FINANCIAR

Topul băncilor după 9 luni din an

BCR rămâne cea mai mare bancă, dar BRD este cea mai profitabilă, la mare distanţă de celelalte bănci

Altadata o masina de facut bani, care in 2008 a probus profituri totale de peste un miliard de euro, acum bancile locale simt din plin in bilanturile lor criza economica prelungita de 26 de luni si care a facut ca o cincime din creditele acordate in perioada de boom sa devina neperformante.

Două seifuri cu aur au fost furate din complexul comercial Obor din Capitală

Două seifuri cu aproape 25 de kilograme de aur au fost furate, în noaptea de miercuri spre joi, din două magazine aflate în incinta complexului comercial Obor, la trei săptămâni după ce proprietarii fuseseră avertizaţi de poliţişti că nu au măsuri de protecţie eficiente, informează Mediafax. Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a declarat, joi, că incidentul s-a petrecut în jurul orei 3.00 noaptea, hoţii forţând uşile de la intrările în magazine. Unul din seifuri era încastrat, în el fiind zece kilograme de aur, iar celălalt, cu 14 kilograme de aur, nu era încastrat. Prejudiciile se ridică la 300.000, respectiv 370.000 de lei, a spus Ciocan.

Investiţiile pe Bursă, o ruletă: jumătate dintre acţiuni au adus câştiguri, jumătate au fost pariuri pierdute

Pentru investitorii de pe Bursă, 2010 a fost până acum un an dificil, având în vedere că pentru prima dată în ultimii ani acţiunile nu au mai mers la fel (toate în sus sau toate în jos). Astfel, cu 1.000 de lei investiţi la începutul anului, un investitor ar fi putut avea acum un profit de 660 de lei dacă ar fi investit în acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) sau o pierdere de circa 250 de lei, dacă ar fi mizat pe acţiunile Băncii Transilvania (TLV). La fel pe RASDAQ, unde 1.000 de lei investiţi în Electromagnetica Bucureşti (ELMA) ar fi adus un profit de 700 de lei, în timp ce aceeaşi sumă plasată în titlurile companiei de construcţii Comnord Bucureşti (COSC) s-ar fi înjumătăţit.

Brokerii se pregătesc pentru o vacanţă tristă, după ce le-au scăzut veniturile

Firmele de brokeraj traversează din nou o perioadă foarte dificilă din cauza scăderii puternice a valorii tranzacţiilor de pe Bursă în ultimele luni, care a determinat şi o scădere puternică a comisioanelor încasate de brokeri. Cu tranzacţii de doar 62 mil. euro în septembrie pe piaţa de acţiuni, de trei ori mai mici decât în lunile de la începutul anului, cele 65 de firme de brokeraj care mai sunt active pe piaţă au ajuns să-şi împartă comisioane de circa 620.000 de euro (luând în calcul un comision mediu de 1% pe tranzacţie, din care 0,5% este încasat de brokerul cumpărătorului şi 0,5% de brokerul celui care vinde). Astfel, strict aritmetic, o firmă de brokeraj ar încasa mai puţin de 10.000 de euro pe lună, sumă care cu greu îi acoperă cheltuielile fixe de funcţionare.

Încă un an în care aurul aduce câştiguri de aproape 40%

Aurul a urcat săptămâna aceasta la un maxim istoric la cursul BNR, de 145 de lei pentru un gram, cu circa 40% peste nivelul de la începutul anului, în special datorită fluctuaţiilor pe plan internaţional.

Acesta este al doilea an consecutiv în care preţul aurului creşte cu ritmuri de peste 30%, greu de egalat de alte plasamente. Pe plan mondial, investitorii se înghesuie să cumpere metalul preţios, văzut ca un refugiu în faţa turbulenţelor de pe pieţele financiare. Cine se aştepta la începutul anului ca revenirea economică - pe plan mondial - să se dovedească anevoioasă şi a pariat în continuare pe activele "de refugiu", cum este aurul, a făcut un pariu corect. Spre exemplu, la începutul anului, cele mai bune dobânzi din ofertele standard ale depozitelor nu treceau de 11% pe an şi erau oferite doar pentru scadenţele de trei sau şase luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb