REVISTA PRESEI - 03 01. 2011

L.D.
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

Cezariana de Anul Nou, rentabilă doar la lefuri mari

Pentru a beneficia de vechile prevederi ale "ordonanţei mamelor", gravidele cu salarii mai mari şi-au programat naşteri prin cezariană în ultimele zile din 2010. Cele cu lefuri sub 1.600 de lei au născut când le-a venit sorocul. Două muncitoare din Cluj-Napoca au născut la 10 minute distanţă, dar în ani diferiţi. Pentru ele, noua ordonanţă nu a adus nicio schimbare. Ordonanţa mamelor, care stabileşte valoarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, a dat bătăi de cap doar mamelor care trebuiau să nască în primele săptămâni ale anului 2011 şi care aveau lefuri ceva mai mari.

Riposta României la dosarul Schengen

Ca răspuns la neadmiterea în spaţiul Schengen, Bucureştiul ar putea denunţa unilateral monitorizarea pe Justiţie şi condiţiona aderarea Croaţiei. Teodor Baconschi explică măsurile României la scrisoarea miniştrilor de interne francez şi german, prin care au cerut amânarea aderării României la spaţiul Schengen.

Berlusconi: modelul "one-man show" al Europei de Est

Italia şi economia ei sunt pe buza prăpastiei. Totuşi, "berlusconismul" e în floare şi se răspândeşte şi dincolo de graniţele ţării. Adam Michnik, fost membru al sindicatului Solidaritatea, avertizează că tinerele democraţii est-europene trebuie să se teamă de "berlusconism", la fel ca şi de "putinism". Ultima victorie a premierului italian Silvio Berlusconi, decan de vârstă printre liderii europeni (74 de ani), care în această iarnă a reuşit să treacă "la mustaţă" de o nouă moţiune de cenzură prezentată în Parlamentul de la Roma, stârneşte reacţii controversate.

CURIERUL NAŢIONAL

Ce strategii şi-au făcut întreprinzătorii?

Anul acesta vor ieşi învingători întreprinzătorii care au ştiut să-şi gestioneze bine afacerea, dar şi cei care nu s-au lovit prea tare de măsurile de austeritate ale Guvernului. Curierul Naţional a stat de vorbă cu mai mulţi oameni de afaceri din diverse domenii de activitate pentru a vedea cum se pregătesc pentru 2011, mai exact ce aşteptări au ei pentru anul acesta. Astfel, întreprinzătorii români se pare că se încred în politicile Băncii Naţionale a României, pentru că toţi şi-au ""zidit"" bugetul pentru anul viitor pe un curs mediu de 4,3 lei/euro. Mai mult decât atât, în ciuda crizei, oamenii de afaceri au şi câteva proiecte de investiţii noi şi intenţii de angajare.

Jocul de-a BET-FI. Unde vor fi SIF-urile la finalul lui 2011?

După agonia din 2008, care a făcut ravagii în portofolii, revenirea parţială din 2009 şi un 2010 contradictoriu, investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti au în faţă provocarea unui an 2011 cu multe necunoscute. Incertitudinile legate de evoluţia ulterioară a pieţelor financiare precum şi lipsa de predictibilitate a economiei româneşti fac dificilă o anticipare a traiectoriei pe care se vor înscrie indicii de la BVB în cursul acestui an. Deşi estimările sunt greu de realizat - sau poate tocmai datorită acestui fapt - şi la început de 2011 am realizat un "poll" printre brokerii şi analiştii financiari cu care Curierul Naţional colaborează constant cu scopul de a vedea aşteptările din piaţă pentru următoarele 12 luni.

Producătorii din industria tutunului stau zilnic cu ochii pe Codul Fiscal

"Codul Fiscal a devenit o poveste fără sfârşit, în care Guvernul şi parlamentarii se întrec în a aduce modificări care în multe situaţii creează confuzie". Aşa a început Gilda Lazăr, director corporate affairs la Japan Tobacco International, să ne explice dificultăţile pe care le întâmpină producătorii din industria tutunului, greutăţi care nu rezidă din modificările cu privire la acciza la ţigarete, ci din modul în care modificările de ordin fiscal sunt pregătite, adoptate şi comunicate de către autorităţi. "Nu creşterea accizelor este marea problemă, ci modul în care modificările de ordin fiscal sunt pregătite, adoptate şi comunicate de către autorităţi. Explicarea necesităţii modificărilor şi, mai apoi, explicarea aplicării noilor reglementări rezultate sunt tot atâtea prilejuri de comunicare deficitară deopotrivă ale Legislativului şi ale Executivului", a afirmat pentru Curierul Naţional, Gilda Lazăr.

Radioul şi presa scrisă vor primi în 2011 cei mai puţini bani din publicitate

Anul acesta, cei mai mulţi bani din publicitate se vor îndrepta către TV, iar online-ul va avea cea mai mare creştere procentuală, potrivit estimărilor din această piaţă.

Astfel, Alex Cernătescu, CEO Infinit Solutions, a declarat, pentru Curierul Naţional, că televiziunea va rămâne principalul motor de promovare a serviciilor, dar şi cel mai important mediu de comunicare. Despre evoluţia publicităţii din presa scrisă, şeful Infinit ne-a spus că investiţiile în acest mediu se vor reduce drastic.

EVENIMENTUL ZILEI

Ce îi aşteaptă pe români în 2011

Anul 2011 se anunţă plin de incertitudine pentru românii care lucrează în sectorul bugetar, dar ceva mai bun pentru cei din mediul privat. În timp ce grosul disponibilizărilor bugetarilor se amână pentru acest an, multe firme intră în 2011 cu personalul mult subţiat. Astfel, 50.000 de bugetari care ar fi trebuit să părăsească sistemul până la sfârşitul lui decembrie 2010 ar urma să-şi piardă posturile în cursul acestui an. Acestora li se vor adăuga, spun autorităţile, alţi 15.000 de angajaţi, trecuţi de la bun început pe calendarul restructurărilor din 2011. Mulţi dintre viitorii disponibilizaţi sunt angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.

"Cadou" de An Nou pentru şoferi: au crescut amenzile!

Valoarea unui punct-amendă a crescut cu aproape 12%. Practic, de la 1 ianuarie, un punct-amendă "costă" 67 de lei, adică 10% din salariul minim brut pe economie. Veşti proaste pentru mare parte dintre şoferii români, obişnuiţi să încalce regulile de circulaţie. Chiar din prima zi a lui 2011, valoarea amenzilor creşte odată cu salariul minim pe economie, ridicându-se astfel la maximum 1.340 de lei pentru persoane fizice şi la cel mult 6.700 de lei, pentru persoane juridice (faţă de maximum 1.200 de lei pentru persoane fizice şi 6.000 de lei pentru firme sau instituţii ale statului, în prezent).

Liniştea coaliţiei, din nou la mâna Curţii

După două amânări, magistraţii constituţionalişti ar trebui să ia mâine o decizie asupra Legii educaţiei asumate de guvern în forma agreată de UDMR. Coaliţia îşi începe anul 2011 cu un test la Curtea Constituţională (CCR). Magistraţii decid mâine, după două amânări, dacă Legea educaţiei, de care UDMR îşi condiţionează participarea la guvernare, merge la promulgare sau se întoarce în parlament.

Actul normativ pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea, după ce în parlament varianta convenită în coaliţie a fost modificată substanţial, a pus la încercare, în 2010, relaţia PDL-UDMR, chiar cu largul concurs al Curţii Constituţionale.

GÂNDUL

Cine sunt românii care blochează benzinăriile.

"Bună ziua, aţi venit la protest sau la stadion"?, era întrebarea de întâmpinare a fiecărui automobil care căuta loc de parcare prin faţa Stadionului Naţional, în după-amiaza zilei de 30 decembrie. Vreo 50 de indivizi se adunaseră deja pentru protest, iar acum făceau cunoştinţă. "Salut, sunt Florin. Am scăpat mai devreme de la muncă şi am venit la protest. E prima mea dată". "Salut, sunt George, eu am fost la vreo trei". Grupul îşi dăduse întâlnire prin intermediul unui forum auto, scopul fiind încă o acţiune de boicotare a benzinăriilor. Ideea, aşa cum o expuneau şi cei care mai făcuseră acest lucru, era simplă. Grupul ocupă toate pompele de alimentare ale benzinăriei, după care o ia cât mai uşurel posibil. Nimeni nu alimentează mai mult de câţiva litri, care sunt însă turnaţi în rezervor picătură cu picătură.

Câte maşini încap pe DN1, cu ocazia tradiţionalului blocaj de sărbători

Anul 2011 a început cu tradiţionalul blocaj rutier de pe Valea Prahovei. Reţeta e simplă: 24.000 de maşini şi un singur drum. Poliţiştii de la circulaţie spun că mulţi şoferi bucureşteni nu şi-au planificat bine momentul întoarcerii acasă de la munte. Destui au continuat să se plimbe între staţiuni, creând blocaje în zonele de acces la pârtiile de schi. Aşa se face că, ieri, între orele 12 şi 13, pe Valea Prahovei, 1.500 de maşini coborau spre Ploieşti iar alte 2.500 urcau spre Predeal. Pentru monitorizarea traficului, un elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost ridicat de la sol şi trimis să survoleze DN1.

O nouă criză financiară va lovi Europa în prima jumătate a anului 2011

Înainte de o nouă criză în SUA sau de "marea criză" aşteptată pentru momentul în care ritmul de creştere a economiei chineze va scădea, o nouă criză financiară va lovi chiar în interiorul Eurozonei. În următoarele şase luni, nevoile de refinanţare ale celor mai greu îndatorate state euro ar putea atrage haosul pe pieţele financiare. Datoriile guvernelor şi ale agenţilor economici (mai ales bănci) sunt atât de mari, astfel încât va fi nevoie de noi emisiuni de obligaţiuni, care vor atinge un volum impresionant, avertizează un raport al Centrului de Analize Economice şi în Afaceri (CEBR) din Marea Britanie. "O nouă criză în Eurozonă" este principala previziune a CEBR pentru 2011, relatează cotidianul The Daily Telegraph.

JURNALUL NAŢIONAL

Centura Sibiului, 23 de kilometri de incompetenţă

Inaugurată în mare grabă de 1 decembrie, centura Sibiului costă cât nu face. Prezent la tăiat panglici de ziua naţională a României, Emil Boc, premierul României, a recunoscut de altfel că varianta fostei Capitale Europene a fost "cam scumpă". Estimată iniţial la puţin peste 50 de milioane de euro, centura a costat la final puţin peste 70 de milioane de euro. 75% finanţare ISPA, 25% partea României. Pentru cei 23 de kilometri, gata în şapte ani, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a plătit în jur de 20 de milioane de euro.

2011, un an greu, în care vom trăi din împrumuturi

Anul 2011 se anunţă dificil atât pentru români, cât şi pentru autorităţi. Dar şi plin de speranţe. Estimările Ministerului de Finanţe arată că economia va înregistra o creştere timidă de doar 1,5%, care însă nu se va putea simţi şi în buzunarele românilor. Totodată, bugetul mai prevede un deficit de 4,4% din PIB, iar pentru încadrarea în această limită cheltuielile de personal au fost limitate la 39 miliarde de lei. Însă statul român consumă mai mult decât are şi din acest motiv datoria publică guvernamentală va înregistra o creştere corespunzătoare necesităţilor de finanţare a deficitului bugetar. Astfel, Ministerul de Finanţe a estimat un nivel al datoriei publice guvernamentale de 39,5% din PIB.

Sărbători de iarnă de 50 de milioane euro

Românii au cumpărat pachete turistice pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă în valoare de circa 50 de milioane de euro. Pentru Crăciun s-au vândut foarte bine capitalele europene Viena şi Praga, unde sunt şi Pieţele de Crăciun, precum şi Israelul (cu preţuri de la 499 Euro/pers.), iar pentru Revelion românii au ales staţiunile montane de pe Valea Prahovei dar şi destinaţii de lux, precum Laponia, Thailanda, Cuba, Brazilia, Mauritius etc. Astfel, de la cei 25.000 de români care au plecat din ţară, agenţiile de turism au încasat 17,5 milioane euro, iar de la românii care au petrecut sărbătorile într-o destinaţie internă, suma încasată ajunge la 30 milioane euro. În total, încasările agenţiilor pentru pachetele vândute cu ocazia Sărbătorilor de iarnă au fost de peste 47,5 milioane de euro.

ZIARUL FINANCIAR

Schimbarea secolului pe piaţa muncii: din 2011, cărţile de muncă devin istorie

De la 1 ianuarie 2011, cărţile de muncă tradiţionale dispar şi au fost înlocuite cu baze de date electronice la care angajatorii au acces pe baza unui user şi a unei parole. Cei care se angajează pentru prima dată în acest an nu vor mai avea un document oficial personal prin care să demonstreze vechimea pe care o vor acumula în muncă. Specialiştii îi sfătuiesc pe angajaţi să-şi păstreze cu mai multă atenţie contractele individuale de muncă pe care le încheie cu angajatorii, pe care ar trebui să le semneze după ce acestea au fost semnate şi ştampilate şi de oficialii de la inspectoratele teritoriale de muncă.

Funeriu: Legea educaţiei, tergiversată de cei care se tem că pierd privilegii nelegitime

Ministrul educaţiei Daniel Funeriu consideră că tergiversarea punerii în aplicare a Legii educaţiei aparţine celor care nu vor să piardă "privilegii nelegitime". Noua lege a educaţiei se vrea a fi una modernă, în pas cu vremurile, compatibilă cu şcoala europeană, în condiţiile unui buget mai mic decât cel din ţările UE, dar care tinde spre 6% în 2012. "Tergiversarea punerii în aplicare a legii aparţine celor care se tem că pierd privilegii nelegitime", a spus Funeriu.

Cea mai bună investiţie în 2010: materiile prime

Bumbacul, argintul, porumbul şi grâul au fost cele mai profitabile investiţii anul trecut, preţul acestora crescând cu cel puţin 50%. 2010 a reprezentat o perioadă fastă şi pentru aur, care a încheiat cel de-al zecelea an consecutiv de creştere după un salt de 30%, până la un preţ record de peste 1.400 de dolari pe uncie, scrie presa internaţională. Investitorii s-au refugiat în plasamentele în aur în ultimul an datorită combinaţiei dintre un dolar tot mai slab şi incertitudinea ce continuă să domine pe cele mai importante pieţe financiare. Preţul argintului, considerat ca alternativă la investiţiile în aur, a înregistrat o creştere de 84%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb