REVISTA PRESEI 03.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 februarie 2015

ADEVARUL

Dosarul "Mediafax". Adrian Sârbu a fost reţinut, iar marţi procurorii vor cere arestarea omului de afaceri

Adrian Sârbu, director general al Mediafax, a fost dus cu mandat la Parchetul General pentru a fi informat că este cercetat pentru instigare la evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. Acesta va fi audiat în dosarul evaziunii fiscale de la "Mediafax" în care procurorii au reţinut deja cinci persoane. Frauda de la agenţia de presă este cercetată şi de procurorii Parchetului Capitalei. În jurul orei 21.35, Adrian Sârbu a fost scos încătuşat din sediul instituţiei şi dus în arestul central al Poliţiei Capitalei. Înainte de a fi urcat în dubă, Sârbu a ridicat mâinile încătuşate şi le-a spus jurnaliştilor aflaţi la faţa locului că acuzaţiile care i se aduc sunt ridicole. În cursul zilei de azi, fondatorul postului de televiziune PRO TV şi al agenţiei de presă Mediafax va fi prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Udrea: I-am spus lui Traian Băsescu de faptul că lui Dorin Cocoş i s-au cerut bani de către Coldea

Fostul preşedinte al PMP, Elena Udrea, spune că l-a informat pe fostul preşedinte Traian Băsescu despre banii pe care i-ar fi cerut actualul şef al SRI, Florian Coldea, de la fostul soţ Dorin Cocoş pentru finanţarea televiziunii lui Sebastian Ghiţă. "Scandalul nu s-a iscat zilele acestea. Este nefiresc ca din atâtea nume vehiculate în dosare penale, eu, Elena Udrea, am fost în mijlocul unor dezbateri acuzatoare. Tactica a fost ca numele meu să fie amestecat în cât mai multe discuţii cu iz penal în aşa fel încât nimeni să nu se mai mire când va veni momentul. Am avut discuţii cu cei din Parchet, care mi-au spus că este o mare aşteptare în spaţiul public de a fi chemată la DNA. Domnul Ghiţă mi-a spus că domnul Coldea mă urăşte pentru că eu am fost o sursă alternativă de informaţii la preşedinte. I-am spus preşedintelui Traian Băsescu (n.r. de faptul că lui Dorin Cocoş i s-au cerut bani de către Coldea pentru televiziunea lui Ghiţă). Nu ştim dacă a făcut sau nu ceva. Va trebui să ne spună preşedintele."

Dosarul Gala Bute o bagă în corzi pe Elena Udrea

După ce a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft, problemele cu Justiţia ale Elenei Udrea continuă, de această dată cu dosarul "Gala Bute". Procurorii DNA au transmis ieri Camerei Deputaţilor cererea pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, cercetată pentru abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea, în calitate de ministru al Dezvoltării, a luat decizia organizării Galei Bute în urma unor discuţii cu Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, şi le-a cerut subalternilor săi să găsească soluţii de încheiere a contractului pentru finanţarea evenimentului sportiv, cu scopul obţinerii unor avantaje electorale, prin asocierea cu sportivul român Lucian Bute. Procurorii anticorupţiei susţin că fondurile europene ar fi fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, care au adus un prejudiciu ministerului condus la acea vreme de Elena Udrea.

Marile privatizări, marile ţepe date României

Nepăsarea autorităţilor şi afacerile păguboase ale unor oameni de afaceri au condus la uciderea industriei româneşti, în ultimul sfert de veac. Marile privatizări s-au dovedit a fi, cu mici excepţii, şi marile ţepe date României. TÂRGU-JIU. Cum au dispărut marile unităţi economice ale Gorjului. Fabrica de sticlă, ferma de porci Suinprod sau fabrica de cărămidă Unirea sunt doar câteva dintre marile unităţi economice ale judeţului Gorj din care nu au mai rămas decât amintirile. VASLUI. Cum a transformat Omar Hayssam Moldosin SA, cel mai mare combinat de fibre sintetice din Moldova în ruine. Zona industrială a municipiului Vaslui, care absorbea aproape întreaga forţă de muncă a oraşului a ajuns o ruină, marii coloşi industriali fiind falimentaţi în urma unor privatizări controversate. ZALĂU. Marile fabrici construite la Zalău în perioada comunistă au început să clacheze, rând pe rând, imediat după Revoluţie. Vinovaţii sunt căutaţi şi astăzi. GALAŢI. Ce-a fost şi ce-a ajuns cel mai mare combinat siderurgic din ţară.

Anunţul ce trimite unde de şoc: "A început al Treilea Război Mondial. Capitalele sunt ameninţate"

Ibrahim al-Jaafari, şeful diplomaţiei irakiene, a declarat că lupta împotriva Statului Islamic este de fapt al Treilea Război Mondial şi a avertizat că toate capitalele sunt în pericol. Oficialul irakian a vorbit după anunţul Statului Islamic privind decapitarea ostaticului japonez Kenji Goto. Goto, a cărui execuţie a fost anunţată sâmbătă de organizaţia teroristă, este al doilea ostatic japonez ucis într-o săptămână. Nu este prima declaraţie care atrage atenţia asupra gravităţii conflictului. Cu câteva zile în urmă, un semnal de alarmă a fost tras şi de preşedintele Cehiei. Preşedintele ceh Milos Zeman a îndemnat marţi la o acţiune internaţională sub egida Consiliului de Securitate al ONU împotriva grupării Statul Islamic (SI) care pregăteşte, în opinia sa, un "super Holocaust", cu sute de milioane de victime,

Comisia Europeană critică societăţile de stat din România: prea multe, prost conduse, cu pierderi mari şi datorii imense

România are mai multe companii şi regii de stat decât media europeană, iar acestea generează 8% din producţia ţării şi 4% din forţa de muncă, însă funcţionează "suboptimal" în ţara noastră, cu profitabilitate mică şi datorii, având 50% din arieratele către buget, arată Comisia Europeană într-un raport. Executivul comunitar precizează că societăţile de stat generează 50% dintre arieratele tuturor companiilor din România către stat. Mai mult, acest lucru afectează chiar şi sectorul privat, deoarece datoriile totale ale companiilor de stat echivalau cu 3,4% din Produsul Intern Brut (PIB), acestea fiind nu doar către autorităţile fiscale, ci şi către furnizori, bănci sau angajaţi. Concomitent, guvernanţa corporativă este slabă în companiile statului, iar reformele întârzie, privatizările fiind amânate, iar restructurările întârziate, notează Comisia Europeană. Aceasta arată că statul român acordă anual subvenţii care totalizează 0,7% din PIB către companiile de stat.

Juncker scoate Grecia din ghearele troicii

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene (CE), este de acord cu solicitarea Greciei de a nu mai negocia rambursarea datoriilor cu reprezentaţii aşa-numite troici - Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, instituţiile care au împrumutat Grecia cu 240 de miliarde de euro de la izbucnirea crizei, astfel încât statul a reuşit să evite intrarea în incapacitate de plată. "Trebuie să găsim o alternativă rapid", a declarat o sursă din interiorul CE pentru cotidianul german "Handelsblatt". În acelaşi timp, Germania, ţara care a contribuit cu cea mai mare parte a acestor împrumuturi, este dispusă să accepte anumite schimbări în condiţiile de creditare, însă numai dacă noii lideri de la Atena vor respecta regulile existente, care presupun reforme economice şi tăieri bugetare dure. Însă guvernul de stânga de la Atena, proaspăt instaurat la putere, a denunţat aceste condiţii drept "insultătoare" pentru suveranitatea poporului grec, suspendând deja mai multe privatizări, un element cheie în planul de reformă.

BANCHERUL

Leul se apreciază puternic fata de euro si francul elveţian

BNR este suspectata ca a intervenit pe piaţa valutara pentru a aprecia moneda nationala, leul, care ieri s-a apreciat substanţial in raport cu moneda unica: de la 4,4424 pentru 1 euro cat era vineri, a ajuns luni la 4,4109 lei, conform cotatiei bancii nationale. Martea trecuta, in 27 ianuarie, leul era cotat de BNR la 4,4709, asadar o apreciere de 6 bani (1,3%) in mai putin de o săptămână. Leul s-a apreciat semnificativ si fata de francul elvetian, moneda care s-a apreciat cu peste 20% luna trecuta declansand o criza a creditelor in CHF. Francul a cobarat de la 4,2438 lei vineri la 4,1766 lei astazi, dupa ce in 27 ianuarie era 4,4269 lei iar in 23 ianuarie atinsese nivelul record de 4,5817 lei. Deprecierea francului fata de leu s-a produs si pe fondul scaderii valorii monedei elvetiene in raport cu euro si dolarul la cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani, dupa speculaţiile privind implicarea Băncii Naţionale a Elveţiei pentru a slăbi valoarea francului prin ţintirea unui nou interval de variaţie, de 1,05 - 1,10 franci, potrivit Reuters.

FNGCIMM anunţă începerea programului Prima Casa 7, cu garanţii de 2,6 miliarde lei si 17 bănci participante

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) anunţă demararea Programului Prima Casă 7- etapa 2015, "toate condiţiile necesare unei derulări corespunzătoare fiind îndeplinite": comisionul de administrare a garantiei ramane neschimbat, la 0,49%/an aplicat la soldul finantarii garantate. Principalul avantaj al creditelor Prima Casa este avansul de doar 5% din valoarea locuintei si dobanzile reduse, plafonate la o marja de maxim 2,5% plus ROBOR la 3 luni, aceste credite acordandu-se doar in lei. Marja nu include si alte comisioane percepute de banca nici costul evaluării imobilului, comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, costul evaluării terenului, locuinţei, devizelor estimative şi situaţiilor de lucrări, in cazul construirii unei locuinte.

CURENTUL

Udrea: Ghiţă a fost să-l viziteze pe Cocoş la închisoare

Prezentă la Gândul live, Elena Udrea a declarat: -Sebastian Ghiţă a fost să-l viziteze pe Dorin Cocoş la închisoare. -Avocaţii nu mai vor să-l apere pe soţul meu şi nici pe mine. Probabil că au, doamne fereşte, taxe neplătite. -Preşedintele Băsescu nu iese să o apere pentru că în 2007 a fost suspendat după ce a ieşit să o apere în scandalul bileţelului. Acesta nu a sfătuit-o în niciun fel în acest scandal. -Retrăim perioada Securităţii când ne era frică şi să-i pomenim numele. -Dl. Ghiţă îmi povestea lucruri pe care le afla din discuţiile cu SRI-ul. De exemplu că are 40 de dosare penale şi că DNA l-a citat pe fratele său şi că Ghiţă s-a dus la Maior şi Coldea şi le-a spus că dacă îi vor face şi lui ce i s-a întâmplat preşedintelui cu fratele lui, ÎI VA ÎMPUŞCA. - Ar trebui luate şi nevestele lui Gigi Becali, Copos, Gică Popescu şi întrebate. Dacă eu trebuia să ştiu despre banii lui cocoş, atunci şi ele trebuie să ştie. Legea nu spune că trebuie să ştiu, ci că trebuie să declar. Punct. -Bunurile pe care eu le-am luat la partaj erau dobândite până în 2007.

Orele - de Tia Şerbănescu

Deschiderea noii sesiuni parlamentare a fost marcată şi de Ponta care şi-a rezervat "ora primului ministru" - fixată în fiecare luni. Cel care-i numără orele e chiar Geoană (fostul înalt reprezentant al guvernului său) care, ca preşedinte al platformei "România noastră", vrea "să dea stângii româneşti o nouă şansă" cu un guvern de dreapta. În jurul lui Geoană s-au strâns deja 15 parlamentari (ciurucuri, unul şi unul), majoritatea din PSD, cu care Vanghelie a asigurat priveghiul stângii: "în momentul de faţă stânga nu mai există". Sincere condoleanţe. N-o vom uita niciodată. Şi nici ierta. După ce dna Udrea încolţită de DNA (acum şi cu gala Bute) "a defectat", generaţia Coldea s-a supărat pe ea deşi iniţial, până să-l denunţe pe Coldea, alde Ghiţă tv o apărase de "lichelele şi gunoaiele" din presă care atacau "o femeie aflată în belea". După care premierul a sugerat taxarea românilor din diaspora cu zece euro pe lună. Omul ăsta o fi normal? După ce i-a umilit ţinându-i ore în şir la cozi, acum vrea să-i şi taxeze? Îşi pune victimele să-l plătească pentru că le-a batjocorit? E ca şi cum gâdea ăla de la ISIS ar cere prizonierilor aflaţi în genunchi să-i achite zece euro taxă de decapitare.

CURIERUL NATIONAL

"Rabla" are în portbagaj încă 200 mil. lei

Suma este cuprinsă în bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi ar ajunge pentru casarea a peste 30.000 maşini vechi, cu 50% mai multe decât în 2014. Justificată probabil prin succesul de anul trecut, când toate voucherele au fost valorificate, măsura ar putea fi un fiasco, dacă ţinem cont de previziunile producătorilor. Aproape 400.000 de rable au fost casate în ultimii cinci ani şi au fost cumpărate circa 150.000 de maşini noi, între anii 2011 - 2013 fiind posibilă folosirea a trei tichete pentru un autoturism nou.

2014, an de restructurare pentru companii

Anul 2014 a fost un an de restructurare pentru sectorul privat, potrivit studiului PwC Saratoga 2014, rata de încetare a contractelor de muncă în România (atât plecări voluntare, cât şi disponibilizări) ajungând la 16,4%, în creştere cu 0,2% faţă de ediţia precedentă. Valoarea este uşor mai ridicată faţă de media din Europa Centrală şi de Est (14,9%) şi cea din Europa (14,3%). "Deşi la nivelul muncitorilor se observă o scădere a ratei de încetări ale contractelor de muncă, în rândul personalului administrativ s-a înregistrat o creştere a acestei rate, reflectând presiunea pusă de angajatori pe departamentele de suport. Totodată, ţinând cont de scăderea ratei de recrutare externă se observă continuarea eforturile angajatorilor de optimizare a schemei de personal, conform modelului adoptat de multe organizaţii de a genera aceleaşi rezultate cu resurse mai puţine", a precizat Horaţiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.

Deputat irakian: Gruparea SI cumpără armament din România

Ambasadorul român în Irak neagă faptul că statul român ar fi încheiat un contract de armament cu organizaţia jihadistă. Un deputat irakian face acuzaţii extrem de grave, acesta avertizând că gruparea teroristă Statul Islamic este pe punctul de a achiziţiona muniţie în valoare de 300 de milioane de dolari din România, informează B1.ro. Ambasadorul român în Irak, Iacob Prada, neagă faptul că statul român ar fi încheiat un contract de armament cu organizaţia jihadistă, informează IraqiNews.

Preţul petrolului, explozie de două zile pentru o reîntoarcere la nivelul de 55 dolari pe baril

Cotaţia ţiţeiului brut a înregistrat cel mai abrupt avans din 2012 încoace, urcând la 55 dolari/baril după ce se tranzacţionase în ultimele săptămâni sub 50 dolari/baril. Creşterea a fost susţinută de închiderea temporară a 352 de sonde şi de ameninţările cu greva a sindicatelor pentru 200 de rafinării americane. Greve la rafinării din SUA şi veşti privind suspendarea la o serie de sonde din SUA au fost suficiente pentru creşteri consistente ale preţului petrolului. Cotaţiile futures pentru ţiţeiul Brent au depăşit încă din primele ore de tranzacţionare ale acestei săptămâni nivelul de 55 dolari/baril, transmite Reuters. Anul a debutat cu o cădere abruptă a preţului "aurului negru", iar acesta se tranzacţiona de câteva săptămâni sub reperul de 50 dolari/baril.

Yanis Varoufakis - într-un "road show" european pentru găsirea unei soluţii la datoriile Greciei

Atena speră că până la sfârşitul lunii mai va fi găsită o soluţie în chestiunea imensei sale datorii faţă de creditorii europeni şi FMI. Duminică, ministrul elen al Economiei s-a aflat la Paris. Ieri a fost la Londra iar azi la Roma. El va încerca să convingă partenerii europeni să accepte încheierea unui acord global asupra situaţiei financiare a Greciei. Primul obiectiv anunţat de Varoufakis în declaraţia făcută la Paris, alături de omologul său francez Michel Sapin, este "obţinerea unui acord global privitor la situaţia financiară a Greciei până la sfârşitul lunii mai... De atunci încolo, promitea el, nu vom mai cere noi împrumuturi de la creditorii Greciei".

Tender se bucură de arestarea Alinei Bica

Ovidiu Tender, denunţătorul Alinei Bica, a declarat luni, la ieşirea din sediul DNA, că arestarea fostei şefe a DIICOT "l-a bucurat". Tender a declarat că a sosit la DNA pentru un dosar vechi, având calitatea de reclamant. "Este o anchetă în curs de de­rulare şi o discutăm mai târziu. Sunt în calitate de reclamant, mi s-a furat un avion în urmă cu câţiva ani, am făcut un denunţ penal şi am venit să continuăm investigaţiile încât vreau avionul sau banii. Vânzătorul care mi l-a vândut mi l-a luat, sub pretextul că îl duce la o reparaţie, mi l-a luat. E mai complex dosarul", a declarat Tender. Cu privire la Alina Bica, omul de afaceri a fost întrebat dacă a apelat la fosta şefă a DIICOT pentru ca aceasta să întervină în vederea închiderii dosarului RAFO-Carom, în care era implicat Ovidiu Tender.

Yuanul, a cincea monedă de plată din lume

Moneda chineză - yuanul (renminbi) a intrat în rândul monedelor de plată din lume care constituie jalonul internaţionali­zării yuanului, notează site-ul online al ziarului Finacial Times. Datele de la SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Mondiale) arată că în decembrie 2014, 2,17% din plata mondială s-a făcut cu ajutorul monedei chinezeşti - yuanul, deci se apropie de yenul japonez care ocupă 2,69% şi pentru prima dată mai mult decât dolarul canadian şi dolarul australian. La afacerile comerciale, yuanul împreună cu dolarul american, euro, lira sterlină şi yenul japonez au format cele 5 monede de plată din lume, transmite ziarul chinez Cankao Xiaoxi. În decembrie 2014, dolarul american ocupa 44,64%, euro 28,3% iar lirele sterline 7,92%. Potrivit SWIFT yuanul trece de la o "nouă monedă de plată" la o monedă de plată permanentă.

EVENIMENTUL ZILEI

Povestea judecătorului corupt, condamnat la 22 de ani de puşcărie

Magistratul Mircea Moldovan de la Tribunalul Bucureşti- Secţia Falimente - a fost condamnat, ieri, la 22 de ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Condamnarea fără precedent a fost dată de judecătorul Ciprian Alexandru Ghiţă de la Curtea de Apel Bucureşti, şi poate fi contestată. Sentinţa dură a surprins pe toată lumea. În realitate, susţin specialiştii în Drept, magistratul a aplicat strict legea, adică prevederile noului Cod Penal. În cazul în care inculpatul este judecat pentru mai multe fapte penale, se ia în considerare cea mai mare pedeapsă, la care se adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse. În cazul Mircea Moldovan, care a fost găsit vinovat că a luat mită de şapte ori, a fost păstrată pedeapsa cea mai mare, de 6 ani şi 10 luni de închisoare, la care s-a adăugat un spor de 15 ani şi 2 luni de închisoare, adică o treime din totalul celorlalte şase pedepse stabilite.

"Trădaţi" de sindicalişti, siderurgiştii gălăţeni ies în stradă

Sindicatul Naţional "Solidaritatea" al Metalurgiştilor din România organizează, marţi, un miting de protest, care va avea loc la poarta combinatului siderurgic AcelorMittal Galaţi, a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele acestui sindicat. Mitingul de protest este organizat în intervalul orar 14.00-16.00, la schimbarea turelor, pentru ca siderurgiştii să îşi poată exprima nemulţumirile în legătură cu salariile pe care le primesc în combinat. Gheorghe Tiber şi sindicaliştii lui acuză Sindicatul "Siderurgistul AMG" - sindicatul reprezentativ din combinat - pentru modul în care a înţeles să negocieze cu patronatul noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) pe 2015. "Sindicatul a trădat muncitorii, aşa cum îi trădează de mai mulţi ani de zile. Au semnat cu patronatul, pe şest, contractul care prevede o mărire de doar 70 de lei, brut, deşi anterior promiseseră în şedinţa de la Prefectură că, dacă nu vor obţine o mărire rezonabilă, vor declanşa conflictul de interese", a declarat Tibor, al cărui sindicat reprezintă 20-30 la sută din muncitorii combinatului.

Dosarul devalizării FNI, al lui Sorin Ovidiu Vîntu, repus pe rolul Tribunalului Bucureşti

Dosarul devalizării FNI, în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare, a fost repus pe rolul Tribunalului Bucureşti, pentru a fi discutată schimbarea încadrării juridice pentru care a fost trimis în judecată omul de afaceri. Instanţa a dispus citarea părţilor la un nou termen, în 9 februarie, după ce la termenul anterior stabilise că va pronunţa o sentinţă în acest caz. În prezent, Sorin Ovidiu Vîntu se află în libertate, după ce, în 19 noiembrie 2014, Tribunalul Ilfov a decis liberarea sa condiţionată, el având două condamnări, în dosarele privind şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi, respectiv, favorizarea lui Nicolae Popa.

Prima zi de Parlament: pupături, certuri şi absenţe

Parlamentarii s -au întors, ieri, la muncă. Dacă unii au revenit cu forţe proaspete şi bucuroşi să îşi revadă colegii, alţii au absentat încă din prima zi. Imediat după intonarea imnului, deputaţii şi-au început prima zi din această sesiune parlamentară cu două demisii. Deputatul PSD Miron Mitrea şi- a anunţat colegii că părăseşte Camera Deputaţilor, iar plenul a luat act şi a vacantat postul.

JURNALUL NATIONAL

Feţele SRI

Serviciul Român de Informaţii se află sub presiunea unui uriaş scandal public, greu de digerat nu doar de partenerii externi, ci mai ales de sistemul băsist care a urcat câţiva generali pe un soclu ce părea de neatins. Cu George Maior demisionat după un interviu sinucigaş care nu putea avea alt final decât "La revedere!", SRI suferă un al doilea şoc. Abia inslat ca interimar, Florian Coldea devine subiectul principal al unor dezvăluiri de maximă gravitate. Elena Udrea, depozitara unor informaţii din culisele sistemului băsist, aflată sub anchete de corupţie, îl acuză practic pe directorul interimar de un complot anticonstituţional. Scandalul ridică mari semne de întrebare. Cum a funcţionat SRI în ultimii 10 ani? A fost un serviciu în slujba ţării, a intereselor naţionale de securitate, cum s-a impus ca un partener loial în ansamblul insituţiilor similare din interiorul NATO? Există fără îndoială un răspuns pozitiv la acest capitol: Omul din vitrină, atlantistul Maior, a fost figura "constituţională" a SRI.

Scandalul din jurul Elenei Udrea, în ochii presei străine: "Copiii adoptivi ai lui Băsescu, în vizorul justiţiei"

Marile publicaţii din Germania şi Austria, altfel mereu îngrijorate de statul de drept din România, îşi feresc privirea de la scandalul de corupţie pornit de la Microsoft şi ajuns în faza DNA&SRI&Udrea. Deşi agenţia germană de presă, dpa, şi agenţia austriacă de presă APA, au prezentat detaliat scandalul iscat în jurul Elenei Udrea, foarte puţine publicaţii au agreat preluarea materialului. "Unul după altul, politicieni români, funcţionari şi oameni de afaceri ajung în vizorul justiţiei din cauza faptelor de corupţie. Ţara primeşte note bune de la Uniunea Europeană pentru asta. Într-un scandal de corupţie legat de concernul Microsoft, Procuratura României a acuzat-o pe Elena Udrea de spălare de bani. Mai mult, fostul ministru al Economiei, Adrian Videanu (2004-2005 şi 2008-2010) a fost arestat în urma suspiciunilor de corupţie. Ambii au fost apropiaţi fostului preşedinte Traian Băsescu (2004-2014", scrie dpa, citată de Handelsblatt şi futurezone.at.

NATIONAL

DNA atinge varful de forma de-abia in martie!

Sunt inca multi romani, bineinteles ca majoritatea dintre ei facand parte din categoria celor anchetati sau aflati in vizorul procurorilor Laurei Codruta Kovesi, care se intreaba unde sa va opri DNA. Iar raspunsul este cat se poate de simplu: doar la capat de drum, indiferent de amplificarea presiunilor la care sunt supusi liderii cruciadei anticoruptie. Se pare ca DNA va atinge un nou record profesional in luna martie, cand sunt de asteptat zeci si zeci de arestari, care vor conduce la decapitarea cu totul a conducerilor celor mai importante partide politice de la noi. Asta, desigur, daca ritmul actual al denunturilor se mentine cel putin la nivelul de acum.

A inceput Mercato la Parlament

Camera Deputatilor si Senatul sunt in fierbere. Forfota nu este nici pe departe generata de zelul alesilor, recent intorsi din vacanta, ci de jocurile care se fac pentru pastrarea sau destramarea actualei majoritati. Palatul Parlamentului s-a transformat intr-un talcioc de lux. "Articolele" de pe taraba sunt chiar deputatii si senatorii, care se vand la bucata sau in grup, dupa caz. Pentru a-si da masura caracterului, unele dintre "exponate" recunosc chiar cu mandrie ca au negociat si cu reprezentantii puterii si cu cei ai opozitiei din dorinta de a incheia cea mai avantajoasa tranzactie. De partea cealalta, liderii politici se lauda, la randul lor, cu recolta bogata pe care au adunat-o in debutul sesiunii parlamentare. "In Senat, lucrurile sunt deja clare, exista o noua majoritate de facto, ea se va materializa, in opinia mea, in urmatoarele maxim doua saptamani si in Camera Deptatilor, printr-un fel de mimetism politic, lucrurile se vor intampla in egala masura", s-a grabit Mircea Geoana sa anunte victoria opozitiei.

Compania Bechtel, suspectata de mita in cazul Autostrazii Transilvania

Revista americana Foreign Policy a publicat o ancheta in care sustine ca reprezentantii companiei Bechtel (la autostrazi in Europa de est, inclusiv in Romania. Investigatia celor de la Foreign Policy indica faptul ca in Kosovo (stat recunoscut de SUA), compania Bechtel a construit o autostrada de 76 de kilometri, in valoare de 1,3 miliarde de dolari, cu lobby puternic din partea ambasadorului american Christopher William Dell. In prezent, pe autostrada respectiva nu prea circula nimeni, iar Dell ar fi devenit, intre timp, consilier la Bechtel.

PUTEREA

ELENA PLEACĂ LA RĂZBOI. Şefa PMP spune că îşi asumă să fie ea cea care "detonează" sistemul

Timpul nu mai are răbdare cu Elena Udrea, pe care pare că o ajung din urmă, într-un ritm năucitor, toate dosarele "neexplodate" din timpul mandatului de ministru al Dezvoltării. După ce, joia trecută, împotriva "blondei de la Cotroceni" a început urmărirea penală sub control judiciar în Dosarul "Microsoft", prima zi a săptămânii curente a venit cu un nou "cadou în plic" de la DNA. Astfel, procurorii anticorupţie au cerut luni aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Elena Udrea şi Ion Ariton în Dosarul "Gala Bute", pentru fapte de corupţie. În febra evenimentelor, Udrea a "lovit" sub centură cu noi declaraţii incendiare: "Îmi asum să fiu eu cea care detonează acest sistem" şi "am văzut cum toţi marii bărbaţi politici ai ţării s-au ascuns pe sub mese", a spus şefa PMP, cu bătaie la denunţul penal pe care l-a făcut, vineri, împotriva şefului interimar al SRI, generalul Florian Coldea.

Hayssam, 23 de ani după gratii

Curtea de Apel Ploieşti, care a rejudecat, la solicitarea instanţei supreme, dosarul de contopire a pedepselor la care a fost condamnat Omar Hayssam, a menţinut pedeapsa finală de 23 de ani şi 4 luni dată iniţial, magistraţii explicând că aceasta este mai mică decât cea aplicată în baza vechii legi. Soluţia dată luni nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de trei zile de la comunicare. Aceeaşi pedeapsă fusese stabilită de Curtea de Apel Ploieşti în 30 octombrie 2014, în urma contopirii pedepselor din dosarele răpirii celor trei jurnalişti, înşelăciunii în cazul "Volvo" şi fraudelor din cauza "Foresta Nehoiu".

Cristian Diaconescu: România ar putea fi exclusă din NATO din cauza scandalului în care este implicat SRI

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat că România ar putea fi exclusă din NATO din cauza scandalului în care este implicat Serviciul Român de Informaţii (SRI). Diaconescu a ţinut să precizeze că într-un stat membru NATO şi al Uniunii Europene este interzis ca SRI să se implice în campanie. "Într-un stat membru NATO şi al Uniunii Europene este interzis ca o astfel de instituţie (SRI - n.r.) să se implice în campanie (apropo de acuzaţiile aduse de Elena Udrea - n.r.). Ăsta este principiul, în ce măsură îl transformăm sau nu în definiţii româneşti....Mai e un lucru pe care vreau să îl adaug. Nu generalizez, dar situaţia poate fi complicată. Dacă toate aceste aspecte, reale sau nu, nu le vom rezolva cât se poate de repede - şi-aici vă dau o ştire: în cinci ani devenim indezirabili în NATO!", a spus Cristian Diaconescu.

ROMANIA LIBERA

DSK în iureşul "afacerii Carlton"

Luni, s-a deschis la Tribunalul corecţional din Lille procesul "afacerii Carlton", în cadrul căreia fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn compare alături de alte 13 persoane, printre care "Dodo Saramură". Peste 300 de ziarişti din întreaga lume asistă la acest proces, ce va dura trei săptămâni, în care DSK, fost favorit la prezidenţialele din 2012, va trebui să răspundă la acuzaţia de "proxenetism agravant". El este acuzat că s-a aflat în centrul unei reţele de prostituţie iniţiate de amicii săi din nordul Franţei. După incredibila poveste a "afacerii Sofitel" din New York, căderea lui DSK este ameţitoare. Acum patru ani, cariera sa politică era la apogeu. După scandalul Sofitel, a urmat "afacerea Carlton" din Lille. Luni, DSK s-a aflat pe banca acuzaţilor în procesul din Lille, alături de alte 13 persoane, între care un hotelier, un poliţist, un avocat, antreprenori, proxeneţi.

SUA vor trimite Kievului arme defensive

Cu temerea că furnizarea de arme defensive ar tenta preşedintele Putin să accentueze presiunea, Casa Albă a limitat ajutorul american la elemente "ne-letale", veste anti-glonţ, vizoare de noapte truse de prim-ajutor şi echipamente tehnice. Dar eşecul sancţiunilor economice pentru a descuraja Rusia să trimită arme grele şi militari în estul Ucrainei a adus din nou în discuţie problema armelor defensive. Luni a fost publicat un raport independent alcătuit de opt foşti înalţi funcţionari americani care cer SUA să trimită arme defensive şi echipamente Ucrainei, inclusiv rachete anti-blindate, drone de recunoaştere. Humvees blindate şi radare pentru a putea face faţă rachetelor inamice şi tirurilor de artilerie. Cancelarul german, Angela Merkel, aflată într-o scurtă vizită la Budapesta a exclus posibilitatea ca Berlinul să livreze arme Ucrainei.

ZIARUL FINANCIAR

BNR ar putea reduce dobânda-cheie la un nou minim istoric, de 2,25%

Inflaţia mai scăzută decât aşteptările, posibila menţinere a creditării totale în teritoriul negativ, nivelul redus la care au coborât dobânzile la nivel european şi decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a arunca bani ieftini pe pieţe prin politica de relaxare cantitativă pot determina BNR să continue mâine ciclul de relaxare a politicii monetare printr-o nouă ajustare a dobânzii-cheie la un nou minim istoric de 2,25%. Analiştii anticipează ajustarea dobânzii-cheie în 2015 cel mult până la 2% şi continuarea procesului de diminuare a rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei şi valută. Ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit ar urma să fie menţinute miercuri la 10% la lei şi 14% la valută, potrivit aşteptărilor celor mai mulţi analişti.

Două fabrici ale Lafarge trec la irlandezii de la CRH. Miza: 1.000 de oameni şi 200 mil. euro pe an

Irlandezii de la CRH vor intra pe piaţa locală a cimentului prin preluarea fabricilor francezilor de la Lafarge, în urma unei tranzacţii estimate la 500 de milioane de euro pe plan local. Cele mai importante active ale francezilor de la Lafarge pe piaţa locală şi care ar urma să intre în portofoliul irlandezilor de la CRH, dacă tranzacţia se va finaliza, sunt cele două fabrici de ciment de la Medgidia (judeţul Constanţa) şi Hoghiz (judeţul Braşov), precum şi staţia de măcinare de la Târgu-Jiu. În total, Lafarge face afaceri de 150-200 mil. euro anual în România şi are 1.000 de angajaţi pe plan local. Ce se va întâmpla cu aceştia? "CRH intenţionează să preia angajamentele colective deja existente la nivelul fiecărei ţări în parte, astfel că nu este anticipat niciun impact negativ asupra angajaţilor prin realizarea acestei achiziţii", se arată într-un comunicat al grupului irlandez.

Brokerii asistă neputincioşi la delistările pe bandă rulantă de pe RASDAQ

Patru dintre cele mai mari companii listate pe piaţa RASDAQ, cu o capitalizare cumulată de peste 476 mil. lei, au preferat să se delisteze decât să se transfere pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti. Din 2008, bursa nu a mai atras nicio companie privată, bazându-se exclusiv pe listările companiilor de stat. Pe piaţa RASDAQ sunt lis­tate circa 900 de companii, provenite în urma pri­vatizărilor în masă derulate la începutul anilor '90. Până în octombrie, companiile listate pe piaţa RASDAQ trebuie să decidă dacă se mută pe piaţa principală a bursei, dacă se transferă pe un sistem alternativ sau dacă se delistează. RASDAQ se va desfiinţa în octombrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb