REVISTA PRESEI 03.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 3 aprilie 2013

ADEVARUL

Moţiunea "Salvaţi metroul bucureştean!" 3.000 de şomeri, 480 de milioane de lei pierderi pe 2013 şi pericol de siguranţă la blocurile din zonă

PDL a depus o moţiune simplă săptămâna trecută care vizează strategia Guvernul USL vis-a-vis de lucrările de dezvoltare a metroului bucureştean. Partidul de opoziţie acuză actuala guvernare că nu a acordat atenţie suficientă în ceea ce priveşte bugetul acordat pe 2013 şi că efectele duc la mii de oameni disponibilizaţi, la milioane de lei pierduţi din bugetul de stat, dar şi la un potenţial pericol pentru locuitorii din blocurile din zonă. adevarul.ro vă prezintă în detaliu moţiunea simplă "Salvaţi metroul bucureştean!", moţiune anunţată de deputatul PDL Gheorghe Tinel, săptămâna trecută, în plenul Camerei Deputaţilor şi care va fi supusă votului miercuri în Camera Deputaţilor.

Daniel Morar, despre Kovesi: "Nu mi se pare normal ca şef al DNA să fie cineva care nu a lucrat în DNA"

Procurorul general interimar, Daniel Morar, a declarat, într-o emisiune la RTV, că nu este de acord cu propunerea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA, pentru că aceasta nu a făcut performanţă în anticorupţie. "Mi se pare normal ca procuror şef al DNA să fie unul dintre procurorii care au făcut mari dosare şi au obţinut mari condamnări. Doamna Kovesi nu a avut atribuţii în activitatea investigativă. Ideea este că noi trebuie să-i alegem pe cei care au făcut performanţă în anticorupţie. Nu mi se pare normal ca şef al DNA să fie altcineva decât un om care a lucrat în DNA", a spus, tranşant, Morar. Daniel Morar a prezentat şi câteva nume care, în opinia sa, ar fi indicate pentru şefia DNA. "Îi consider îndreptăţiţi pe şefii de direcţii din DNA: pe Ţuluş, Nistor, Elena Botezan, Mariana Alexandru, oameni care au lucrat dosare grele şi au obţinut condamnări. Aceşti oameni merită să fie şefi ai DNA", a spus Morar.

INTERVIU Teodor Meleşcanu: "E o intensificare a acţiunilor inamicilor externi ai României"

Teodor Meleşcanu directorul SIE, susţine că se poate constata o intensificare a acţiunilor inamicilor externi ai României, statali şi nestatali, care nu manifestă bunăvoinţă faţă de noul statut al ţării noastre de membru NATO şi UE. Acestea sunt vizibile şi se întâmplă lucruri care nu pot fi explicate altfel, argumentează şeful SIE. Teodor Meleşcanu nu crede în iminenţa unei conflagraţii mondiale, ci doar în izbucnirea unor tensiuni locale. De asemenea el spune că problemele globale, alimentaţia, energia, problemele sociale şi cele militare nu reprezintă riscuri pentru România, ci oportunităţi. Cea mai mare dificultate pe care o are, SIE, ca serviciu, este enormitatea câmpului informaţional. Acum accentul s-a mutat de la colectarea de informaţii la analizarea şi procesarea lor, care este, de fapt, lucrul cel mai important. Pe toate aceste teme, SIE are un dialog cu beneficiarii sai: preşedintele şi primul-ministru, miniştrii din Guvern, Parlamentul.

Cum vrea Vosganian să repornească industria românească

Investiţiile în tehnologiile de vârf şi "privatizarea a tot ce este de privatizat" sunt principalele ingrediente din reţeta ministrului Economiei de reindustrializare a României. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, promite să repornească motoarele economiei. Ministrul de resort vede în tehnologia 3D, în aplicaţiile laser şi automobilele electrice vârful de lance al relansării. Până atunci însă, unul dintre pilonii politicii guvernamentale va fi "curăţarea spaţiului economic de zonele cu pierderi". Privatizăm tot ce nu este strategic, spune ministrul Economiei. Chiar şi companiile din industria de apărare sunt vizate. "Deţin un patrimoniu uriaş, dimensionat pentru 200.000 de angajaţi, nu pentru cei 6.000 care lucrează în prezent. Un sfert din angajaţii din industria de armament sunt paznici", semnalează Vosganian.

Ce nu vrea ONU să ştim: neregulile descoperite de un fost ofiţer american în timpul unei misiuni în Bosnia

În 1999, Kathryn Bolkovac a luat parte la o misiune ONU din Bosnia, în timpul căreia a descoperit lucruri teribile despre care a refuzat să păstreze tăcerea. Povestea ei uluitoare, prezentată de "The Telegraph" a devenit subiectul unui film care o are ca protagonistă pe actriţa Rachel Weisz. În urmă cu 13 ani, înainte de a pleca într-o misiune de menţinere a păcii în Bosnia, Bolkova, în vârstă de 51 de ani, era ofiţer de poliţie în statul american Nebraska. Ea era specializată în infracţiuni privind viaţa sexuală şi era poreclită Xena, Prinţesa Războinică, având o rată de condamnare de 95%. In scurt timp a descoperit că numeroşi indivizi din cadrul poliţiei din Bosnia şi din cadrul ONU aveau legături cu proxeneţii. Ei erau plătiţi pentru a anunţa raziile, pentru a aduce înapoi fetele şi pentru a-i anunţa pe traficanţi unde le pot găsi atunci când ele erau salvate.

Străinii vor putea cumpăra terenuri agricole în România. Cum va proceda Guvernul?

Odată cu liberalizarea pieţei funciare, de la 1 ianuarie, România va trebui să permită străinilor cumpărarea de terenuri agricole. În prezent, străinii pot doar să se asocieze în firme locale şi astfel să exploateze terenurile româneşti. Aflat în faţa acestei provocări, Guvernul pregăteşte o serie de măsuri care vor îngreuna accesul străinilor la terenurile românilor, anunţă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "Avem mai multe soluţii în vedere, care pornesc de la gajarea cu terenurile agricole, care să fie aplicată în 2013, şi alte măsuri care să intre în vigoare cu liberalizarea din 2014. Aceste măsuri pot însemna condiţionarea celor care vor să cumpere terenuri agricole de o experienţă în domeniul agriculturii în statul din care provin, o experienţă care să fie de 3-5 ani, sau obligarea acestuia ca terenul respectiv să fie păstrat în zona agricolă", a spus ministrul Agriculturii.

În plină criză, Spania a aruncat bani pe proiecte eşuate: aeroporturi-fantomă, tuburi fluorescente şi închisori goale

Investiţiile spaniole nu pot fi înţelese de omul de rând. De ce ar investi un guvern în aeroporturi-fantomă, de pe care nu s-a ridicat niciodată niciun avion? Sau de ce ar cumpăra un consiliu local tuburi fluorescente pentru următorii 30 de ani? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care şi le pun europenii când aud de "marile" investiţii ale Spaniei, ţara cu cel mai mare şomaj din UE. Autorităţile spaniole au irosit fondurile europene pe investiţii ce se dovedesc la ora actuală făcute doar pentru a cheltui banii, fără nici un fel de justificare economică. Reporterii de la "The Times" au descoperit o închisoare în care nu există nici un deţinut, dar şi un aeroport de pe care nu a decolat sau aterizat, de când a fost construit, nici un avion.

CURENTUL

Familia lui Ion Iliescu este implicată în traficul de droguri

Zilele acestea a explodat povestea unei uriaşe capturi de droguri, în valoare de 60 de milioane de euro, afacere descoperită de poliţia franceză, unul dintre cei implicaţi fiind nici mai mult nici mai puţin decât un personaj din cercul de familie al lui Ion Iliescu, cunoscutul in plan mondial drept criminalul cu mâinile roşii de sânge care a condus cu mâna de fier clanurile care au devalizat România. Se pare că toţi cei care au o tangenţă cât de mică cu Ion Iliescu sunt marcaţi de semnul satanic al răului care-i împinge să fure, să jefuiască, să ucidă. Autorităţile franceze l-au interogat pe soţul Mariei Marinescu, fata lui Bujor Sion, fiul adoptiv al lui Ion Iliescu, într-un dosar de trafic de droguri.

Noua ordine în cultură instaurată de ministrul Daniel Barbu: "Ciocu mic!"

Sabin Luca, managerul Muzeului Brukenthal, a aflat, pe pielea lui, că, într-adevăr nu este bine să faci ceva anume "contra vântului". Imprudenţă l-a trimis direct în şomaj. Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Sabin Luca a anunţat că muzeul Brukenthal, unul dintre cele mai vizitate şi mai apreciate muzee din România, se confruntă cu o situaţie financiară extrem de gravă, practic, se află în pragul colapsului. Iar asta pentru că Ministerul Culturii i-a alocat un buget microscopic: din cei 204.000 lei solicitaţi, s-au primit doar 21.000 lei. Motiv pentru care i s-a cerut demisia. Conform unui comunicat de presă postat, marţi, pe site-ul Ministerului Culturii, în cazul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu "Deficitul a fost produs de distribuirea dezechilibrată a subvenţiei acordate de Ministerul Culturii şi a veniturilor proprii".

CURIERUL NATIONAL

Microbuzele preferă să circule în afara legii

Fenomenul transportului ilicit de persoane a luat amploare în ultimul an, înregistrând o creştere de peste 7 procente faţă de nivelul anului trecut. Potrivit unui studiu realizat de Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), transportul ilicit de pasageri desfăşurat de persoane fizice cu autoturisme personale atât pe teritoriul României, cât şi în afara acestuia, a crescut în ultimele 12 luni de la 18% (în martie 2012) la peste 25% (în martie 2013). UNTRR: Dacă Poliţia şi Fiscul ar aplica legislaţia în vigoare, făcând controale în trafic, fenomenul s-ar diminua în proporţie de 80 - 90%. Bugetul de stat pierde anual direct şi indirect milioane de euro, în timp ce transportatorii legali sunt sufocaţi de corupţie şi obligaţii financiare din ce în ce mai mari.

ANRE nu a mai majorat preţul gazelor

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie a anunţat că "începând cu data de 1 aprilie nu s-au majorat preţurile de furnizare a gazelor naturale în regim reglementat pentru consumatorii finali". Motivul luării acestei decizii a fost că ANRE a estimat că procentul de amestec import/intern va scădea în acest trimestru şi că deşi celelalte elemente de structură s-au modificat, acestea nu au indus necesitatea creşterii preţului final reglementat. "În consecinţă, precizăm că preţurile finale reglementate aferente consumatorilor casnici şi non-casnici au rămas nemodificate începând cu 1 aprilie 2013", a menţionat ANRE.

Tourkolias: Fuziunea NBG - EFG va continua conform planurilor

Fuziunea dintre National Bank of Greece (NBG) şi EFG Eurobank va continua conform planurilor, a declarat directorul general al NBG, Alexandros Tourkolias, după ce în presa internaţională au apărut informaţii că troica creditorilor internaţionali ai Greciei ar avea unele obiecţii, informează Mediafax. "Nu am fost informat despre vreo reacţie. Toate aprobările necesare au fost acordate de instituţiile abilitate din Grecia şi străinătate", a afirmat Tourkolias ca răspuns la întrebări despre posibila opoziţie a UE, FMI şi Băncii Centrale Europene, a scris cotidianul elen Kathimerini. Şeful NBG a adăugat că atât el, cât şi Consiliul Director al băncii acţionează conform reglementărilor pentru derularea recapitalizării şi fuziunii celor două bănci.

O taxă ar putea reduce cu 5% profitul brut de la Transelectrica

Transelectrica (TEL) estimează pentru acest an un profit brut în scădere cu 5%, la 44,6 milioane lei, ca urmare a introducerii taxei pentru monopolul natural din sectorul energiei. "În anul 2013 rezultatul brut a fost diminuat cu 10,1 milioane lei, reprezentând impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 5/2013", se arată în nota de fundamentare a propunerii de buget de venituri şi cheltuieli aprobat în AGA preluată de Mediafax.

Inflaţia de 2% dorită de Guvernul Japoniei nu va veni mai devreme de doi ani

Ţinta de inflaţie de 2% stabilită de noul Guvern a Japoniei nu va fi atinsă în următorii doi ani, a spus ieri primul ministru Shinzo Abe, scrie Financial Times. Declaraţia a fost făcută în faţa Parlamentului nipon în preajma audierii lui Haruhiko Kuroda, cel desemnat de Executiv pentru a asuma funcţia de guvernator al băncii centrale, cu misiunea de a încheia o perioadă de deflaţie de mai bine de zece ani. Luarea de poziţie a lui Abe poate fi surprinzătoare pentru pieţe care au mizat pe o reaprindere rapidă a inflaţiei, ceea ce s-a văzut atât din deprecierea yenului, cât şi din creşterea indicilor Bursei de la Tokyo la acest început de an. Evoluţiile din economia niponă din acest răstimp pare a-i da indicaţii Guvernului că inflaţia de 2% stabilită ca obiectiv nu va fi atinsă în intervalul de doi ani vizat de Kuroda.

EVENIMENTUL ZILEI

DOSARELE ICE DUNĂREA. Misterele fabricii de bani a Securităţii şi misiunea lui Dan Voiculescu

"Evenimentul Zilei" dezvăluie, în mai multe episoade, conexiunile prin care Securitatea lui Nicolae Ceauşescu aducea valută în ţară. Unul dintre pionii importanţi în aceste tranzacţii a fost Dan Voiculescu. La 9 iunie 1987, la sediul Crescent din Bucureşti, fostul senator Dan Voiculescu raporta directorului ICE Dunărea, generalul-locotenent Epifanie Amohnoaie, că a primit un telefon de la generalul egiptean Hazem Fauzi, care-i comunică că vine la Bucureşti pentru tratative comerciale privind materiale de construcţie şi alte produse. "Întreabă dacă este indicat să-l aştepte la aeroport sau nu. I se spune că nu este cazul, de delegaţia respectivă ocupându-se ataşatul militar şi Ambasada Egiptului," se arată într-un raport ICE Dunărea. Este o notă din arhiva ICE Dunărea, privind una din afacerile secrete ale Securitatăţii.

Antonescu: "Nu l-am întâlnit pe dl Dan Voiculescu, nu am vorbit şi nu am comunicat în vreun fel cu dl Dan Voiculescu"

Preşedintele PNL Crin Antonescu susţine că în ultimele luni nu s-a întâlnit cu preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, cu excepţia unei seri în care s-a întâlnit la teatru cu el şi s-au salutat. Liderul liberalilor a accentuat că nu a comunicat cu Voiculescu nici măcar prin porumbei voiajori sau prin morse. În ceea ce priveşte subiectul numirii ministrului la Justiţie, Antonescu a afirmat că nu va negocia acest aspect cu Traian Băsescu.

Daniel Morar: "Nu ne interesează înţelegerile între actorii politici! CSM are dreptul a a nu fi de acord cu preşedintele!"

Prim-adjunct al procurorului general interimar, Daniel Morar, a declarat la România TV că astăzi la CSM a avut aceeaşi poziţie ca şi în urmă cu câteva luni. Urmare a discuţiilor cu Comisia Europeană - pentru a evita orice discuţii - s-a agreat ideea ca procedura de numire în aceste funcţii să fie transparentă, a spus Daniel Morar, arătând că într-adevăr legea actuală nu îl împiedică pe ministrul Justiţiei să facă propunerile pentru numirea în funcţiile de şefi în parchete, fără vreo altă procedură. Morar a arătat însă că atât CSM cât şi fostul ministru de Justiţie au agreat ideea unei proceduri transparente, la care să procurorii să aibă încredere să se înscrie.

Ce se va întâmpla cu depozitele românilor de la Bank of Cyprus

Situaţia Bank of Cyprus, dar mai ales a deponenţilor, rămâne incertă dacă banca nu va reuşi să găsească un cumpărător. Bank of Cyprus România este o sucursală cipriotă, aflată sub jurisdicţia băncii centrale din Cipru şi cu depozitele garantate în Cipru. Banca a anunţat că închide sucursala pentru a căuta un cumpărător. De aici se nasc o mulţime de întrebări. Ce se întâmplă dacă banca nu se vinde? Cum vor putea fi retrase economiile atunci când se redeschide? Există cel puţin trei scenarii posibile. 1. Banca se vinde unei bănci din România - În aceste condiţii, activele şi pasivele acesteia (creditele şi depozitele) sunt transferate noii bănci, a explicat pentru EVZ Eugen Dijmărescu. 2. Banca nu se vinde şi va suporta restricţiile la care este supusă banca mamă - Este un scenariu care, potrivit reprezentanţilor acesteia, iese din discuţie. 3. Banca nu se vinde şi situaţia rămâne incertă încă o perioadă - Este unul din scenariile probabile şi unul extrem de neplăcut pentru deponenţii care nu pot umbla la economii.

JURNALUL NATIONAL

Muzeul Holocaustului din Washington, pentru Jurnalul Naţional: "Am descoperit 182 de ghetouri şi lagăre de exterminare în România"

Informaţie-bombă publicată de ziarele britanice The Telegraph şi The Independent, cu o lună în urmă: Holocaustul a fost mult mai mare decât se crede, în decursul celui de-al Doilea Război Mondial fiind exterminaţi "între 15 şi 20 de milioane" de evrei, în Europa - o cifră de trei ori mai mare decât cea din majoritatea manualelor de istorie. Dar un răspuns de la Muzeul Holocaustului, redactat chiar de conducătorul studiului, Geoffrey Megargee,neagă principala informaţie difuzată de prestigioasele ziare britanice, care, până în prezent, nu au dezminţit-o: Holocaustul nu a fost de trei ori mai mare, în sensul că numărul celor decedaţi nu a fost între 15 şi 20 de milioane. Cifra respectivă se referă la numărul evreilor care au trecut prin lagărele de exterminare naziste sau au fost încartiruiţi în ghetouri. Pe de altă parte, numărul lagărelor şi ghetourilor din România se cifrează la 182 (!), ceea ce reprezintă doar 0,43% din totalul celor de pe cuprinsul Europei. Chiar şi aşa, cifra este uimitoare, foarte interesantă, necunoscută istoricilor români şi opiniei publice din ţara noastră.

Dragnea: Comisia Europeană şi UE nu ne forţează cu regionalizarea, dar sunt nişte adevăruri nespuse

"Într-adevăr, nici Comisia Europeană, nici Uniunea Europeană nu ne forţează cu aceste regiuni, dar, în acelaşi timp, sunt nişte adevăruri nespuse. Este aproape imposibil, după ce începem noul exerciţiu financiar 2014-2020, să mai putem schimba actuala structură administrativă pe baza căreia negociem în acest an acordul de parteneriat. Începe un proces de reabilitare a tuturor instituţiilor de absorbţie a fondurilor europene", a argumentat vicepremierul, la dezbaterea "Procesul de regionalizare şi descentralizare în România".

O noua Apocalipsa economica? Analistii: "Nimic nu ne va mai salva"

Ce s-a întâmplat în America, în anul 2008, este pe cale să se mai repete, spune analistul financiar Marc Faber care a făcut pentru Bloomberg o radiografie a situaţiei economice. "Cu toate că am resimţit cu toţii o parte din dezastrul din Cipru în devalorizarea monedelor noastre, însă cu toate astea, aurul a reuşit să rămână, aparent, în picioare", a declarat Faber. "Însă lucrurile vor lua o întorsătură nefavorabilă. Din moment ce scoţi bani pe bandă rulantă, doar pentru a acoperi, de ochii lumii, găurile din buget, dar aceşti bani nu ajung în mâna consumatorilor, asta va afecta cum nici nu ne imaginăm economia. Tot ce pot să vă spun este că suntem făuritori de bule, peste bule, peste bule, care, la un moment dat - nu foarte îndepărtat - se vor sparge. Iar acest lucru va genera o criză sistemică. În acel moment nici măcar puterea aurului nu ne va mai folosi. Nimic nu ne va mai salva", a conchis Faber.

Vodafone ar putea fi preluat de grupurile AT&T şi Verzion. Suma vehiculată - 245 de MILIARDE de dolari

Companiile americane AT&T şi Verizon Communications ar putea lansa o ofertă în asociere pentru preluarea grupului britanic Vodafone, evaluat la 245 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate pe blogul Financial Times, informează mediafax.ro. Acţiunile Vodafone au urcat cu peste 6% pe bursa de la Londra după apariţia informaţiilor. Verizon Communications şi AT&T lucrează de ceva timp la o ofertă pentru Vodafone, potrivit blogului FT, care citează "surse de obicei de încredere". Companiile ar urma să propună un preţ de 260 pence (3,95 dolari) pe acţiune, evaluând grupul la 245 miliarde de dolari. Surse apropiate situaţiei au afirmat în luna martie pentru Bloomberg că Verizon a luat în calcul inclusiv o fuziune cu Vodafone.

NATIONAL

Containere cu droguri "ratacite" de Politie in Portul Constanta

In urma nemultumirilor fatise exprimate recent de catre unii parteneri externi, DNA a intrat pe fir si verifica deja modul in care, desi au fost instiintati de catre omologii lor din strainatate, unii politisti romani de la combaterea crimei organizate au pierdut urma unor containere sosite in Portul Constanta despre care existau informatii ca ar putea contine o importanta cantitate de droguri. Iar procurorii anticoruptie mai au in vizor si alte disparitii misterioase, tot din ograda aceleiasi Directii. Nu mai este un secret pentru nimeni ca una dintre principalele porti de intrare a drogurilor in Uniunea Europeana este Portul Constanta. Considerat un punct nevralgic, acesta nu este atent supravegheat doar de catre autoritatile romane, ci si de structurile specializate internationale. Care, nu de putine ori, le-au servit ponturi pe tava politistilor romani.

Primarul Piedone, local de lux intr-o zona protejata

Alesul Sectorului 4 prospera pe zi ce trece si, cu toate ca intreaga sa familie castiga intr-un an aproape 23.000 de euro, reuseste sa investeasca sute de mii. Weekend-ul trecut, Piedone a inaugurat cel de-al doilea restaurant de lux, construit, evident, in Sectorul 4, intr-o zona protejata de lege. La doar o saptamana dupa ce "National" a facut public faptul ca primarul Cristian Popescu Piedone si-a facut restaurant intr-o cadire "fantoma", pe Str. Gramont din Sectorul 4, edilul a deschis un nou local de lux. Tot in sectorul pe care il conduce cu maiestrie, la o aruncatura de bat de primul: intersectia Bd. Marasesti cu Str. Serban Voda. Evident, numele restaurantului este tot "Jour-Fixe", marca promovata de Piedone prin ziare si pe la televiziuni, unde edilul poza in maestru bucatar.

Incepe razboiul? SUA au pozitionat un distrugator in apele Peninsulei coreene!

Statele Unite au deplasat un distrugator, din Pacific, in apropierea coastelor Coreei de Sud o nava capabila sa intercepteze rachete. Nava USS Fitzgerald, care tocmai a participat la manevre militare, a fost trimisa in sud-vestul peninsulei in loc sa se intoarca in portul de stationare din Japonia. Oficialii americani din domeniul Apararii au anuntat, luni, ca au mutat distrugatorul USS Fitzgerald, capabil sa intercepteze si sa distruga o racheta, in caz ca statul nord-coreean decide sa lanseze una, citeaza NBC News. Se pare ca, deocamdata, nu exista semne care sa indice faptul ca Nordul este pe punctul de a efectua o noua lansare, sustin oficialii americani.

Razvan Ungureanu le-a luat frica pesedistilor: "Daca vin la putere, ne linistim cu totii"

Adversar declarat al USL, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu isi doreste totusi ca aceasta constructie sa nu se destrame, recunoscand ca se teme de puterea PSD-ului. "Daca se rupe prea devreme, va spun sincer, creeaza tuturor o problema pentru ca iar ne simtim in situatia de analiza complicatele moduri de a face politica ale domnului Antonescu si ale domnului Ponta. Daca se rupe prea repede si PNL-ul ramane in drum, ceea ce e foarte posibil, castiga PSD-ul si ne linistim cu totii, deci socialistii au revenit la putere fara sa fie nevoie sa concubineze cu soricelul PNL-ist", a conchis fostul premier.

Crin Antonescu, declaratia zilei: "Ceea ce stim deocamdata e ca totul e neclar"

Liderul liberal a declarat ca partidul isi asuma in continuare portofoliul de la Justitie. Si ca miercuri, dupa sedinta Biroului Politic National al PNL, partidul va face o nominalizare privind ministerul in cauza, pentru a-i scurta "suferinta" lui Ponta, interimar la Justitie. " Ceea ce stim deocamdata e ca totul e neclar", a declarat Antonescu,dupa intalnirea avuta, marti, de premierul Ponta cu CSM.

Scenariu de cosmar: Banatul ar putea ajunge sub ape. Vestile de la meteorologi nu sunt bune!

Temerile locuitorilor din Banat cresc de la o ora la alta. Deja mai multe localitati din judetele Arad si Timis sunt sub ape, ca urmare a ploilor din ultimele zile. Iar meteorologii au emis, marti, o avertizare in care anunta noi precipitatii abundente in zonele respective. O mare problema la acest moment in judetele Arad si Timis este legata de evacuarea apei. Desecarea ridica mari dificultati. "Riscam sa bagam Banatul sub ape, asa cum a fost in urma cu sute de ani. Din pacate, tot ceea ce s-a construit in ultimele doua secole in materie de desecare s-ar putea compromite din cauza neimplicarii energice a factorilor responsabili", a declarat Adrian Pau, directorul Agentiei Nationale de imbunatatiri Funciare Timis.

PUTEREA

AFACEREA ÎNCĂLZIRII. Oprescu şi Videanu "au lărgit" gaura financiară a RADET. Conturile rămân blocate

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, se plânge că nu a putut plăti datoria RADET către ELCEN, dar nu spune că se numără printre cei care se fac vinovaţi de acumularea acestei sume restante. Datele financiare ale RADET demonstrează că, în perioada 2009 - 2010, primăria lui Oprescu a plătit mai puţin de jumătate din suma necesară pentru acoperirea subvenţiei la căldură. Şi predecesorul său, Adriean Videanu, a dat "cu ţârâita"banii de subvenţie. Cu toate că Executivul a aprobat memorandumul de fuziune a RADET cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), ceea ce ar fi obligat producătorul de energie termică să renunţe la datoria istorică, conturile Regiei rămân blocate. Astfel, în acest moment, în cadrul RADET Bucureşti stă să izbucnească un nou scandal, Regia aflându-se în imposibilitatea de a plăti salariile celor aproximativ 3.600 de angajaţi.

Preţul energiei electrice va creşte cu până la 40% pe termen scurt

Preţul energiei electrice va creşte cu circa 25%, până la 40%, pe termen scurt, din care jumătate din cauza subvenţionării energiei verzi, în contextul liberalizării preţurilor şi formării pieţei regionale, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, document lansat în dezbatere publică, marţi, pe site-ul Ministerului Economiei. Proiecţia preţului pentru consumatorul final de energie electrică la nivelul anului 2014 trebuie să ia în considerare şi efectele liberalizării preţurilor cu circa 30% şi efectele creşterii preţului în contextul creării pieţei regionale (pe o plajă între 10 - 30%) şi taxa pentru cogenerare şi schimbarea obiceiurilor de consum casnic de energie în favoarea energiei electrice, este menţionat în Nota de fundamentare.

Criza cipriotă zdruncină încrederea românilor în bănci

Situaţia fără precedent generată de criza din Cipru a afectat puternic încrederea clienţilor bancari din România, consideră expertul în fiscalitate Gabriel Biriş. În opinia sa, instituţiile financiare ar trebui acum să facă tot posibilul să asigure populaţia că banii ei sunt în siguranţă. "Tot ce se întâmplă acum în Cipru aplică o lovitură foarte puternică încrederii în bănci. Nu doar atât, dar omoară mitul că odată ce ai banii într-o bancă, nimeni nu se poate atinge de ei, că sunt în siguranţă. Oricum, nu ai cum să ţii banii la ciorap şi oficialii bancari ar trebui să iasă şi să spună că, dacă ai sub 100.000 de euro în bănci, înseamnă că eşti în siguranţă. În vremuri ca acestea, este obligatoriu să arătăm că sistemul bancar românesc este mult diferit faţă de cel cipriot. Totuşi, trebuie admisă ideea că, în situaţia în care vom intra într-o spirală a retragerilor, băncile nu au cum să facă faţă.

ROMANIA LIBERA

Bârsan, Alistar şi Chiuariu, pe lista liberalilor pentru portofoliul Justiţiei. Cei trei sunt apropiaţi ai lui Dan Voiculescu

Circul numirilor procurorului general al Romaniei , al sefului DNA si al DIICOT continua. Dupa ce premierul Victor Ponta, care asigura interimatul la Justitie, a anuntat ca-si asuma numiri directe pe aceste functii, neexcluzand-o pe Laura Codruta Kovesi la sefia DNA, el a renuntat in favoarea liberalilor controlati de Dan Voiculescu, dupa ce a fost atacat dur de ANTENE si intampinat la intrarea in sediul CSM de protestarii PNL+PC. Pretextul renuntarii : optiunea CSM pentru procedura selectiei pe criterii de competenta si transparenta. Victor Alistar a fost primul pe lista pentru functia de ministru al Justitiei, spun surse USL. Locul lui a fost ocupat , pe lista scurta a PNL, de Corneliu Barsan, judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, unde mandatul ii expira in decembrie, anul acesta. A treia propunere ar fi Tudor Chiuariu, dar aceasta ultima propunere este putin probabila pentru ca el este judecat la Inalta Curte pentru fapte penale grave.

Ministerul fantomă din Guvernul Ponta

Departamentul pentru Proiecte în Infrastructură şi Investiţii Străine nu are un buget propriu, nici contabil, nici departament de comunicare, nici telefon pentru public, nici adresă de e-mail şi nici măcar o adresă fizică precisă. "Discreţia" aceasta contravine însă obligaţiilor stabilite de lege pentru instituţiile de stat. La patru luni de la înfiinţare, Departamentul pentru Proiecte în Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de ministrul Dan Şova, continuă să rămână o prezenţă fantomatică pentru contribuabilii din ai căror bani se finanţează, dar şi pentru orice investitor străini interesat de marile proiecte publice anunţate de Guvern, precum unităţile nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala hidro de la Târniţa sau marile concesiuni vehiculate public.

ZIARUL FINANCIAR

O săptămână de foc pentru găsirea unui cumpărător la Bank of Cyprus. Banca Transilvania, prima ofertă

Banca Transilvania şi-a manifestat interesul pentru preluarea operaţiunilor din România ale Bank of Cyprus, depunând o ofertă (neangajantă) în procesul iniţiat peste noapte de autorităţile din Cipru pentru găsirea unui cumpărător, conform unor surse de pe piaţa bancară. Relaţia dintre Bank of Cyprus şi Banca Transilvania este foarte strânsă având în vedere că banca cipriotă deţine de trei ani 9,8% din acţiunile băncii din Cluj. De asemenea, banca din Cluj are o sucursală în Cipru. Într-o cursă contra cronometru, autorităţile bancare din România şi din Cipru încearcă să gă­seas­că o soluţie pentru preluarea Bank of Cyprus din România, care luni la prima oră a anunţat că îşi suspendă operaţiunile de la Bu­cureşti timp de o săp­tămână.

Dacă nu scad costurile şi birocraţia, ASF e degeaba

Companiile de pe piaţa de capital, asigurări şi pensiile private atrag atenţia că dacă nu sunt reduse costurile şi birocraţia înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nu are rost. ASF ar urma să preia de la 30 aprilie atribuţiile de supraveghere a pieţei de capital de la CNVM, a pensiilor private de la CSSPP şi a asigurărilor de la CSA. În proiectul de act normativ ce îi reglementează înfiinţarea, aflat la promulgare la Preşedinte, nu e precizat însă cum anume va fi eficientizat procesul de reglementare. "Dacă se adună personalul celor trei comisii de specialitate, degeaba se înfiinţează Autoritatea de Supraveghere Financiară. Mi se par cam mulţi membri în Consiliul de conducere, nu ştiu cum vor reuşi să îşi împartă cei 17 membri atribuţiile între ei. Cred că şapte membri în conducere ar fi fost suficienţi", a spus Ioan Cuzman, vicepreşedintele SIF Banat-Crişana.

Cum a descongestionat autostrada Bucureşti-Ploieşti traficul pe DN1: doar un sfert din maşini s-au mutat pe autostradă

Autostrada Bucureşti-Ploieşti, deschisă în vara anului trecut, a preluat doar un sfert din traficul de maşini de pe DN 1, echivalentul a circa 8.500 de autovehicule pe zi, arată estimările ZF pe baza datelor de la Poliţia Română. Construcţia unei autostrăzi se justifică în general după trecerea pragului de 16.000 de vehicule pe zi, potrivit informaţiilor din piaţă.

Cine sunt imobiliarii cu credite la bănci de 1,9 mld. euro

Cei mai mari proprietari de malluri şi clădiri de birouri de pe piaţa locală sunt în top şi când vine vorba de credite la bănci, valoarea cumulată a finanţărilor rămase de rambursat de şapte dintre cei mai mari jucători din imobiliare ridicându-se la 1,9 miliarde de euro, potrivit unei analize a ZF. Cele şapte companii - Iulius Group (Iulian Dascălu), Immofinanz (Austria), Argo Real Estate (companie listată la Londra cu fondatori ciprioţi), AFI Europe (israelianul Lev Leviev), NEPI (Africa de Sud), CA Immo (Austria) şi GTC (Israel) - au în portofoliu imobiliare operaţionale evaluate la 3,1 miliarde de euro, astfel că gradul de îndatorare mediu este de circa 61% raportat la active. Din închirierea acestor proprietăţi investitorii au încasat anul trecut peste 220 de milioane de euro, astfel că banii obţinuţi din malluri şi clădiri de birouri în următorii 8,6 ani ar trebui să meargă toţi către bănci pentru acoperirea creditelor, în condiţiile în care nivelul veniturilor s-ar menţine acelaşi.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb