REVISTA PRESEI 03.12.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 decembrie 2013

ADEVARUL

Chevron se întoarce: revoluţia eşuată de la Pungeşti

Prima explorare de gaze de şist din România este pe cale să înceapă în câteva zile în localitatea vasluiană Pungeşti. Angajaţii firmei Chevron au ajuns ieri, 2 decembrie, în perimetrul de 1,92 hectare concesionat de la Primăria Pungeşti, pe care l-au delimitat cu un gard de sârmă. Camioanele companiei americane au ajuns la Pungeşti în toiul nopţii, însoţite de dube ale forţelor de ordine, umplute cu peste 250 de jandarmi mobilizaţi din mai multe unităţi din România. Localnicii adunaţi în tabăra improvizată la Pungeşti încă de pe 16 octombrie au încercat în zadar să se opună intrării utilajelor de forat: jandarmii i-au îndepărtat din drum. Doi bărbaţi au ieşit şifonaţi din acest conflict, unul dintre ei fiind Costică Spiridon, fostul primar al comunei până în anul 2004, unul dintre liderii protestatarilor. Dacă la protestele din 16 noiembrie a murit şi a înviat, de această dată el a ajuns cu o coastă ruptă la spital.

Băsescu respinge Memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanţi. Board-ul FMI nu va mai discuta scrisoarea. Ponta: Nu mai avem acord

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Board-ul FMI nu va mai lua în calcul scrisoarea de intenţie în şedinţa din 18 decembrie. Premierul Victor Ponta a comentat scurt luni seară anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind neaprobarea memorandumului cu FMI, declarând pentru că nu mai avem practic acord cu FMI şi CE. Întrebat de cum comentează anunţul preşedintelui Băsescu, premierul a răspuns scurt: "Nu mai avem practic acord cu FMI şi CE". Victor Ponta nu a făcut alte comentarii. Discutarea în board-ul FMI a scrisorii de intenţie şi a memorandumului de politici economice încheiate cu autorităţile române, programată pentru luna decembrie, va fi amânată întrucât documentele trebuie să conţină şi semnătura preşedintelui ţării. Acordul este în vigoare, însă board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, aşa cum era programat, scrisoarea de intenţie şi memorandumul cu România.

Ilie Şerbănescu: Guvernul va trebui să se prezinte la FMI cu alternative la acciza suplimentară de 7 eurocenţi

Analistul economic Ilie Şerbănescu s-a arătat surprins de decizia respingerii Memorandumului cu FMI, comunicată de preşedintele Traian Băsescu, dar nu crede că astfel s-ar "rupe" relaţia României cu Fondul, ci va fi nevoie de o nouă scrisoare de intenţie. "Este o situaţie fără precedent, nu s-a mai întâmplat ca Fondul Monetar Internaţional să fie refuzat. Şi n-a fost refuzat de partea română, ci de o parte a părţii române. Dar să ştiţi că lor nu le pasă. Ei pot să zică < bine, renunţaţi la o măsură, veniţi cu o alternativă >. În principiu, FMI nu acceptă renegocieri decât dacă Guvernul prezintă măsuri în compensare. În cazul dat, Guvernul va trebui să vină cu alternative la acciza aceea suplimentară de 7 eurocenţi", a declarat Ilie Şerbănescu, pentru "Adevărul". Cât despre posibilitatea tehnică de a se anula Memorandumul, Ilie Şerbănescu spune că asta depinde de modul în care s-a convenit

Dosarul "Zambaccian" se apropie de sfârşit. Martor denunţător: "Am întocmit facturi în fals. Nu am avut curajul să refuz, de frică"

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, la Curtea Supremă unde a avut loc un nou termen al recursului în dosarul "Zambaccian". Magistraţii au decis ca ultimul termen din acest dosar să se judece pe 19 decembrie. Ieri a dat declaraţii în faţa instanţei martorul denunţător din acest caz, Cristina Popa, care a precizat că două containere aduse din China ar fi fost destinate familiei Năstase. Adrian Năstase a dat un supliment de declaraţii în care a ţinut să lămurească mai multe contradicţii privind acuzaţiile parchetului la adresa sa. Acesta a precizat că doar podeaua din apartamentul deţinut de soţii Năstase în Zambaccian este adusă din China.

Prim-ministrul Ucrainei vorbeşte de o posibilă "lovitură de stat" a protestatarilor. Demonstraţiile continuă şi luni noapte

Prim-ministrul Ucrainei, Mykola Azarov, a declarat luni că observă faptul "toate semnele unei lovituri de stat" apar pe măsură ce protestele sunt intensificate, cu toate că acţiunile opoziţiei sunt bazate pe o iluzie, potrivit liderului de la Kiev, citat de Interfax. În cadrul unor discuţii de luni, cu ambasadorii occidentali, Mykola Azarov a declarat că ceea ce se întâmplă în prezent în Kiev "sunt toate semne ale unei lovituri de stat". Liderul ucrainean a adăugat: "Aceste lucruri sunt grave (n.r.- protestele considerate acţiuni premergătoare ale loviturii de stat). Suntem răbdători, dar nu vrem ca partenerii noştri să creadă că putem permite orice". Mykola Azarov, citat de agenţia de ştiri Interfax, a declarat că opoziţia politică din Ucraina a avut "iluzia" că îi pot îndepărta pe cei aflaţi în prezent la putere. Prim-ministrul ucrainean adăugat că Guvernul a avut cunoştinţă de planurile protestatarilor de a pătrunde în clădirea Parlamentului din Kiev şi a-i îndepărta pe cei de la putere.

Oltchim încă aşteaptă despăgubirile de la Astra Asigurări

Astra Asigurări trage de timp şi tot cere documente justificative în loc să plătească cele 10 milioane de euro în contul poliţei de asigurare managerială pe care asigurătorul o are încheiată cu Oltchim, a declarat, pentru "Adevărul", Irina Florescu, avocat în cadrul grupului Piperea & Asociaţii, unul dintre administratorii judiciari al combinatului. Andrei Gerea, ministrul Economiei, a declarat vineri că Oltchim a ajuns în situaţia jenantă de a se ruga de finanţatori să îi dea un credit de 15 milioane de euro pentru redeschiderea unei secţii de producţie, ceea ce ar aduce combinatul pe zero, dar nicio bancă nu îi dă credit.

Vladimir Putin a semnat o lege care pune capăt dominaţiei Gazprom asupra exporturilor de gaze

Gazprom va avea în continuare monopol pe exporturile de gaze prin conducte, însă noua lege dă dreptul şi celorlalţi producători de gaze să exporte gaz natural lichefiat (GPL), combustibil din ce în ce mai căutat pe pieţele internaţionale, notează agenţia de ştiri RIA Novosti. Producătorii de gaze din Rusia au devenit o ameninţare tot mai reală pentru dominaţia Gazprom, care s-a transformat într-o regulă acceptată tacit în ultimii ani. Cu toate acestea, companiile mai mici au continuat să-şi extindă operaţiunile în ţară şi să facă progrese în ce priveşte obţinerea de GPL. Legislaţia a fost aprobată săptămâna trecută de Camera Superioară a Parlamentului, iar luni a fost semnată de Putin, devenind astfel eligibilă. Principalii beneficiari vor fi producătorul independent de gaze Novatek şi compania de stat Rosneft, ambele investind tot mai mult în instalaţiile de obţinere a GPL cu scopul de a se orienta spre piaţa asiatică.

CURENTUL

Fostul ministru Ion Ariton, băgat în corzi de procurorii DNA pentru "Gala Bute". Elena Udrea - luată şi ea în vizor

Fostul ministru al economiei Ion Ariton nu a scăpat de acuzaţiile formulate împotriva lui de către procurorii DNA, care anchetează fapte de corupţie cu privire la organizarea "Galei Bute", în anul 2011. Procurorii susţin că fostul demnitar şi-a folosit poziţia pentru a determina conducerile a zece companii de stat să sponsorizeze cu sume substanţiale gala, în condiţiile în care aceasta a fost organizată de o firmă de apartament deţinută chiar de fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja. Potrivit România Tv şi Digi 24, în vizorul procurorilor s-ar afla şi fostul ministru al turismului, Elena Udrea, în condiţiile în care acest minister este cel care a semnat contractul de peste 2 milioane de euro cu firma lui Rudel Obreja pentru promovarea României în cadrul Galei Bute. Iniţial, procurorul de caz a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Ariton şi a altor funcţionari publici cercetaţi în acest dosar, dar această soluţie a fost infirmată ieri de procurorul ierarhic superior, care a dispus continuarea cercetărilor.

Compania RMGC, urmărită penal într-un dosar de spălare de bani legat de reţeaua "Păvăleanu"

Compania RMGC, care deţine licenţa de exploatare a aurului de la Roşia Montana, este urmărită penal într-un dosar ce are legătură cu reţeaua "Păvăleanu", în care un fost consilier din cadrul Secretariatului General al Guvernului a fost arestat pentru evaziune fiscală de 35 milioane de euro. Reţeaua "Păvăleanu" este extrem de extinsă, cuprinzând zeci de firme şi persoane, printre care şi fiica baronului PSD de Prahova, Mircea Cosma. Extrasul firmei Roşia Montană Gold Corporation SA (RMGC), emis de Registrul Comerţului, arată că RMGC este anchetată penal, deşi nu dezvăluie motivul oficial al investigaţiei judiciare, scrie RISE Project. Jurnaliştii de la Rise Project au aflat că problemele RMGC au apărut atunci când procurorii prahoveni au descoperit că societatea minieră a efectuat plăţi către o firmă din Ploieşti implicată în reţeaua "Păvăleanu".

Ancheta la spitalul din Ploieşti se extinde. Pacienţii erau păziţi pentru a nu le intra gândacii în gură!

Secretarul de stat Raed Arafat a început, luni, verificările la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, din echipa de control a Ministerului Sănătăţii care va analiza situaţia reclamată de chirurgul Dan Oprea făcând parte şi un manager de spital, dar şi preşedintele Colegiului Medicilor Prahova. .Ancheta a fost declanşată după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităţilor, lipsa dotărilor şi mai ales a medica­mentelor, spunând că Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este "umilit, abandonat de toţi" şi că, deşi în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unităţii sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosinţă sunt folosite "de zeci de ori", iar alte dotări sunt "de pe vremea lui Pazvante".

CURIERUL NATIONAL

ANAF, îngenuncheată de un trader de cereale

Un mare trader de cereale din România, controlat de o companie germană, a câştigat definitiv şi irevocabil un proces intentat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), instanţa supremă obligând pârâtul la plata unor dobânzi de peste 1,1 mil. euro pentru nerambursarea la termen a TVA. Din verificările efectuate de Curierul Naţional a reieşit că Alfred Toepfer International România SRL, controlată de grupul german cu acelaşi nume, a chemat în judecată ANAF la Curtea de Apel Bucureşti la data de 30 august 2010.

Americanii au găsit soluţia livrării rapide a comenzilor online - dronele

Livrarea comenzilor efectuate online de clienţii magazinelor virtuale este o bătaie de cap atât pentru retaileri, cât şi pentru cumpărători. Retailerii, pentru că au nevoie de oameni care să livreze colete sau să angajeze firme de curierat rapid, care se confruntă adesea cu problemele din trafic, iar cumpărătorii pentru că într-un anumit interval sunt obligaţi să aştepte livrarea coletului. Amazon va putea livra în 30 de minute, la orice adresă de până la 16 kilometri distanţă de centrele de stocare. Compania aşteaptă avizul autorităţilor din transport, iar în 4-5 ani dronele vor fi puse la treabă.

Samsarii, aproape scoşi din pieţe

Proiectul ordonanţei de urgenţă, elaborat în vara acestui an de Ministerul Agriculturii, care următeşte eliminarea intermediarilor din pieţe, se află pe traseul de avizare, urmând ca după obţinerea avizelor să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului, a afirmat ieri Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit proiectului de act normativ, certificatele de producător vor fi înlocuite cu atestate eliberate de primării după avizul prealabil al asociaţiilor de profil şi un carnet de producător. Atestatul de producător va fi eliberat de primărie, după avizul prealabil al asociaţiilor de producător. Constantin: Sunt în piaţă mult mai multe certificate de producător decât producţiile pe care le avem.

BVB - Norocul polonezului sau ghinionul românesc?

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, poate fi considerat un om norocos. De când a preluat conducerea executivă a BVB, statul a derulat două oferte publice la Nuclearelectrica şi Romgaz - care reprezintă promisiuni de aproape un deceniu - într-o cadenţă nemaivăzută pe piaţa de capital românească, iar la aceasta putem adăuga şi listarea emisiunii de obligaţiuni a Raiffeisen Bank la începutul lunii august. Într-un interviu pentru Curierul Naţional, Sobolewski, şef al Bursei din Varşovia în perioada 2006-2013, spune că un astfel de "noroc" poate veni pentru piaţa de capital şi în 2014, prin listările Hidroelectrica şi Electrica, însă piaţa trebuie să se pregătească pentru a primi şi a folosi noua "marfă" la întregul potenţial. Declinul tranzacţiilor pe acţiunile Romgaz, de care conducerea executivă de la BVB nu este mulţumită, avertizează că norocul se poate transforma lesne în ghinion, dacă piaţa nu facilitează accesul în piaţă al investitorilor care să ridice lichiditatea noilor emitenţi.

Rezervele BNR au scăzut cu 2 miliarde euro

Rezervele Băncii Naţionale a României au scăzut în noiembrie cu 2,1 miliarde euro, la 32,41 miliarde euro, după rambursări de capital şi dobânzi către FMI şi plata unei emisiuni de obligaţiuni în euro a Ministerului de Finanţe scadentă la 29 noiembrie, de 1,37 miliarde euro, informează Mediafax. La finele lunii octombrie, rezervele valutare ale băncii centrale se situau la 34,56 miliarde euro. În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 857 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele. Totodată, s-au consemnat ieşiri de 3 miliarde euro, "reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Care sunt băncile în care populaţia încă mai crede?

Băncile din România, ca şi din celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, nu se bucură de un capital de încredere foarte mare, însă dintre băncile care activează pe piaţa locală, ING Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi BRD Societe Generale se află în topul băncilor care se bucură de cea mai bună reputaţie, potrivit GfK România. Aceste patru bănci sunt preferate de aproximativ 60% din populaţia urbană bancarizată, se arată într-un comunicat, remis ieri redacţiei, de compania de cercetare de piaţă. În opinia românilor, banca cu cea mai bună reputaţie trebuie să fie orientată către oameni, foarte preocupată de satisfacţia clienţilor şi condusă de principii precum onestitatea, transparenţa, etica şi responsabilitatea.

EVENIMENTUL ZILEI

Băsescu îl acuză pe Ponta că ascunde bani în buget şi creşte acciza

Preşedintele refuză semnarea Memorandumului dintre Guvern şi FMI din cauza majorării accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri seară, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Cotroceni, că nu va semna Memorandumul dintre Guvern şi FMI, din cauza faptului că acesta specifică majorarea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi. Şeful statului a explicat că suma de 2,28 miliarde RON din taxa suplimentară pe carburant poate fi acoperită din alte zone. Acesta l-a acuzat pe Ponta că ascunde bani în buget, pentru a-i direcţiona apoi către baronii locali. "Fiind două rânduri de alegeri, primarii trebuie să aibă bani pe care nu-i controlează UE", a acuzat el. Băsescu a indicat locurile unde sunt ascunse fondurile: "1,5 miliarde sunt la Ministerul Dezvoltării, 600 de milioane la plata serviciului datoriei publice şi încă 1,5 miliarde în taxa pe stâlp". Şeful statului a subliniat că aşa-numita "taxă pe stâlp" este voit subevaluată de Executiv, în aceleaşi scopuri.

Preşedinţia: Acordul stand-by cu FMI este şi rămâne valabil!

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Bogdan Oprea, subliniază, într-o declaraţie de presă, că acordul cu FMI rămâne valabil şi că şeful statului a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare referitoare la introducerea unei accize la carburanţi. Precizarea vine în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat că "nu mai avem, practic, acord cu FMI şi CE". "Prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a făcut o afirmaţie incorectă din care rezultă că nu cunoaşte modul în care funcţionează acordul dintre România şi Fondul Monetar Internaţional. Pentru ca românii să fie corect informaţi trebuie spus că Acordul stand-by 2013 - 2015 este şi rămâne valabil. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intenţie.

Un şef al PSD devine milionar în euro pentru că o stradă trece pe terenul său

Codrin Ştefănescu, cel care deţine funcţia de secretar general adjunct al PSD, ar putea primi de la Primăria Capitalei aproape 5 milioane de euro pe un teren. El spune că suma e mică. Norocul liderului PSD Codrin Ştefănescu a venit în urma unei iniţiative a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, care la ultima şedinţă a Consiliului General a Municipiului Bucureşti (CGMB) a propus demararea proiectului "Penetraţie Bulevardul Timişoara". Pentru realizarea arterei de circulaţie care ar fluidiza traficul în Bucureşti s-a propus exproprierea terenurilor din zonă, iar aleşii locali USL au aprobat proiectul în şedinţa de săptămâna trecută a CGMB.

Robert Turcescu: "Este primul proces câştigat de cineva împotriva lui Mircea Badea"

Judecătoria Sectorului 3 a dat câştig de cauză jurnalistului Robert Turcescu în procesul intentat lui Mircea Badea pentru ameninţări şi instigare la violenţă. În luna martie, într-o emisiune a Antenei 3, Badea a spus, referindu-se la mai mulţi jurnalişti: "Dacă aş trece pe un drum de munte şi în stânga e o prăpastie şi aşa cu două degeţele se mai ţine de o frunzuliţă vreun propagandist d-asta abject, basist hidos, oribil, putred, viermănos, d-asta (...) nu numai că nu îl ajut, mă întorc cu spatele şi plec. Mai mult, el a ameninţat: "Dacă vreodată în această viaţă voi avea ocazia să le fac rău, o să le fac rău". La acea dată, EVZ a sesizat CNA, atrăgând atenţia că violenţa de limbaj şi jignirile la adresa "inamicilor" sunt o obişnuinţă în emisiunile lui Badea.

Oltchim se poate vinde la valoarea de fier vechi!

Strategia de vânzare a companiei, stabilită ieri seară, ar putea alunga investitorii, care au declarat recent că sunt interesaţi de combinatul de la Vâlcea. Ieri seară, comitetul creditorilor combinatului a decis suma pentru care va fi vândut acesta: nu mai puţin de 160 de milioane de euro, care reprezintă, practic, valoarea de lichidare, a declarat pentru EVZ Corneliu Cernev, liderul sindicatului Victoria de la Oltchim. Investitorii interesaţi trebuie să depună oferte angajante până pe 31 ianuarie 2014. Ultimele zile au venit cu veşti bune pentru Oltchim, deoarece s-a extins lista de investitori. "Au apărut cei doi din China, precum şi unul din Turcia. Nu s-au limitat la ofertele PCC şi Oil Gas Trade", a declarat pentru EVZ Mihai Diculoiu, preşedintele sindicatului liber din combinat.

JURNALUL NATIONAL

Procurorul cu ochelari de cal. Claudiu Dumitrescu, şef DLAF şi acum şef secţie DNA, o "uită" mereu pe Elena Udrea

Dosarul "Gala Bute" este condus de acelaşi procuror după cum bate vântul. Cât timp a condus DLAF - organism care supraveghează corecta cheltuire a fondurilor europene -, Claudiu Dumitrescu, promovat în 2010 de la DNA, în funcţia de secretar de stat, a reuşit foarte greu să înţeleagă mecanismul de fraudare din jurul "Galei Bute". La presiunea câtorva investigaţii de presă a trimis totuşi o sesizare spre DNA. Procurorii din subordinea lui Daniel Morar şi apoi ai Codruţei Kovessi au "sterilizat" legăturile care duceau spre Elena Udrea, ministrul Dezvoltării, care s-a implicat direct în susţinerea şi organizarea evenimentului sportiv din vara anului 2011. De menţionat că investigaţiile, câte au fost, au ieşit din punctul mort după ce Jurnalul Naţional a sesizat autorităţile europene despre suspiciunile care planau asupra finanţării galei, dar şi avertismentului public lansat de la Bruxelles, de la DLAF spre DNA, acuzat că obstrucţionează anchetele. DNA, la peste 2 ani de la eveniment, a reuşit să finalizeze dosarul în care doar Rudel Obreja este făcut răspunzător.

Deputat ucrainean: Putin aşteaptă război şi stă gata pe poziţii pentru a rupe o bucată din teritoriul nostru

"Putin aşteaptă război şi stă gata pe poziţii pentru a rupe o bucată din teritoriul nostru", a declarat deputatul ucrainean, Inna Bogoslovskaia, care a părăsit, zilele trecute, Partidul Regiunilor în semn de protest faţă de represiunea violentă a protestatarilor. Bogoslovskaia este sigură că în situaţia creată, centrul de decizii trebuie să fie Rada Supremă a Ucrainei, scrie jurnal.md. "Preşedintele, practic, este delegitimizat, iar guvernul, după toate evenimentele, nu are niciun drept moral să ia anumite decizii", a declarat deputatul. Potrivit Innei Bogoslovskaia, unica modalitate de a soluţiona paşnic situaţia este demisia tuturor organelor de forţă şi o vizită urgentă a lui Ianukovici în Europa, unde el este obligat să declare convocarea unui summit Ucraina-UE.

NATIONAL

Seful CFR scapa turma lui Fenechiu

Procurorii anticoruptie au in cercetare mai multe spete privind jaful generalizat la care a fost supusa una dintre cele mai mari companii de stat in ultima vreme. Iar in spatele tuturor "tunurilor" date in special la CFR Marfa si CFR Infrastructura se regasesc aceiasi directori pe care Relu Fenechiu i-a preluat de la Anca Boagiu si care au fost "fructificati" la maximum in perioada in care "baronul de Iasi" a fost ministrul Transporturilor. George Micu si ceilalti directori din "gruparea Fenechiu" trag in continuare sforile din Palatul CFR. Practic, Micu este artizanul metodologiei de vanzare a fierului vechi, prin care, dupa cum suspecteaza anchetatorii, cantitati uriase de vagoane de tren si sine ferate au fost vandute la un pret mult subevaluat. Tot George Micu este implicat si in scandalul privind modul prin care Relu Fenechiu a incercat instrainarea mai multor proprietati imobiliare ale CFR catre unele firme de casa.

Basescu il face pe Blaga!

Chestorul Ioan Buda a fost audiat, prin sistem videoconferinta, de catre magistratii Curtii de Apel Timisoara, in dosarul privind "Lotul Moravita 1". Marturisirile seful Politiei de Frontiera, care era pe aceeasi functie si la declansarea controversatei operatiuni "Vami Curate", pe cand Vasile Blaga era ministru de Interne, ii produce deja frisoane actualului lider al PDL. Iar iminenta desecretizare a planurilor operationale ale structurilor informative implicate ar putea arunca in aer intreaga scena politica romaneasca. Seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera era perceput in sistem ca unul dintre cei mai loiali oameni ai lui Vasile Blaga. Iata insa ca "epurarea" politica care a facut ravagii in MAI l-a ocolit pe chestorul Buda, care nu doar ca si-a pastrat importanta functie de conducere, dar chiar mai zilele trecute a fost avansat in grad, la exceptional, de catre presedintele Traian Basescu.

Basescu, amenintat cu ancheta pe terenul de la Calarasi: Ponta joaca bugetul la santaj

Daca vrea sa-si cultive in liniste terenul de la Calarasi, presedintele Traian Basescu ar face bine sa promulge Legea bugetului pe 2014. Acesta este mesajul pe care Victor Ponta i l-a transmis, printre randuri, sefului statului. Comisia de ancheta propusa de PSD a devenit principala arma a lui Victor Ponta in lupta pentru buget. Micul santaj a pornit inca de duminica seara, cand premierul a facut o serie de "aprecieri personale" cu privire la tranzactia incheiata de Ioana Basescu. Concret, bazandu-se pe "ochiul sau de jurist", Ponta a afirmat ca ilegalitatile se vad de la o posta. "Eu cred ca Traian Basescu avea acest teren de mult si acum a vrut sa-l albeasca, ca sa va spun direct. Spre finalul mandatului s-a gandit sa treaca cumva pe numele familiei niste proprietati pe care probabil ca lucra mai demult la ele. Dar cred, de asemenea, ca presedintele tarii, prin functia pe care o ocupa, daca nu are absolut nimic de ascuns, cred ca ar trebui sa salute formarea comisiei de ancheta.

Gabriela Firea: Petrache a facut o "monstruoasa coalitie" in Ilfov. Razboiul dintre liberalul Marian Petrache si social-democratii ilfoveni s-a lasat cu noi victime.

La comanda lui Marian Petrache, consilierii judeteni din Ilfov au decis, ieri, intr-o sedinta extraordinara mazilirea vicepresedintilor Gheorghe Roman si Sebastian Daniel Geanta, amandoi membri PSD. In locul lor au fost numiti Cristina Manicea - PNL si Stefan Radulescu - PDL. Demersul lui Petrache a fost contestat de liderul PSD Ilfov, Gabriela Vranceanu Firea, care l-a acuzat pe presedintele CJ de "aranjamente sovietice". "Domnul presedinte Petrache a reclamat acum cateva luni < monstruoasa coalitie PSD-PDL-PPDD >. Acum a facut dumnealui o monstruoasa coalitie cu PDL si PPDD, adica ce a criticat si a pus la zid a facut si el. Le urez mult succes in noua coalitie si le transmit ca ar trebui sa primeze interesul cetateanului si nu cele de grup", a mai spus Firea, citata de site-ul pesurse.

Proprietatile se scumpesc, bursele urca abrupt, totul se va termina prost!

Un economist american, laureat in acest an al Premiului Nobel pentru Economie, atrage atentia ca majorarea mult prea abrupta a preturilor proprietatilor imobiliare si ale actiunilor bursiere poate duce la o periculoasa bula, care se va termina prost. Robert Schiller a primit Premiul Nobel pentru Economie, alaturi de alti doi colegi, pentru un studiu referitor la bule ale pietei de capital si preturi de piata ale imobiliarelor. Schiller a avertizat ca, printre cele mai vulnerabile piete din domeniu la nivel mondial in acest moment se afla cea bursiera din SUA si cea imobiliara din Brazilia. Schiller s-a aratat uluit de nivelul la care au urcat preturile proprietatilor imobiliare din Brazilia, in general, si de la Rio de Janeiro si Sao Paulo, in special. "Preturile au crescut foarte mult in ultimii cinci ani. Lucrurile par a fi ca in SUA anului 2004", a remarcat economistul.

PUTEREA

Doi pesedişti sadea, la curtea lui Băsescu

La recepţia de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni a fost înghesuială mare. Asta cu toate că majoritatea USL a boicotat evenimentul organizat de Traian Băsescu. Totuşi, doi grei pesedişti, e drept acum în afara partidului, au spart blocada. Nicolae Văcăroiu (foto), preşedintele Curţii de Conturi, şi Florin Georgescu, viceguvernatorul BNR, s-au simţit foarte bine la Cotroceni şi nu i-a mâncat nimeni.

Guvernul dă bani din rezervă primăriilor, Dragnea hotărăşte cui

Executivul va aloca săptămânal sume mari pentru primăriile care au "probleme foarte serioase" legate de arieratele la energia termică, după cum a declarat luni vicepremierul Liviu Dragnea, citat de Mediafax. Am putea spune că este o măsură care, dacă era popularizată, ar fi arătat în faţa opiniei publice grija Guvernului pentru administraţiile locale aflate în dificultate. Cu toate acestea, la şedinţa de miercurea trecută, a fost aprobată o hotărârea de Guvern prin care au fost alocate din Fondul de rezervă bugetară nu mai puţin de 20 de milioane de lei (aproximativ 4,5 milioane de euro) destinate unor cheltuieli urgente pe care le-ar avea o serie de "unităţi administrativ-teritoriale" în această iarnă şi nu a fost anunţat nimic.

ROMANIA LIBERA

Şova plusează. Încă două autostrăzi, dinspre Moldova

Ministrul Infrastructurii, Dan Şova, susţine că până în 2017 se vor construi două autostrăzi între Moldova şi Transilvania. În plus, premierul va prezenta azi o strategie de autostrăzi, aceasta urmând să fie cel puţin a patra în ultimii 15 ani, nici una însă pusă în practică. În doi ani statul va începe lucrări de construire a două autostrăzi care să lege Moldova de Transilvania, a declarat duminică ministrul Infrastructurii, Dan Şova. Moldova, regiune istorică a României neacoperită în prezent de niciun proiect concret, urmează să fie legată atât cu Transilvania, prin autostrada Iaşi-Târgu Mureş, cât şi cu centrul ţării, prin autostrada Bacău-Braşov. Şova nu a menţionat costuri estimative ale celor două noi autostrăzi. Acestea ar avea o lungime însumată de 482 de kilometri (Tg.Mureş-Iaşi 310 kilometri şi Braşov-Bacău 172 kilometri). La un cost mediu pe kilometru de 7 milioane euro, proiectele vor avea un cost total de aproape 3 miliarde de euro, adică atât cât Dan Şova a informat recent într-o emisiune televizată că România va primi pentru autostrăzi de la UE în perioada 2014-2020.

Comisia anti-Băsescu se împiedică înainte de a se înfiinţa

Mai multe elemente apărute în ultimele săptămâni fac tot mai dificil de justificat o anchetă derulată de parlamentari. "Nu am stabilit cine va conduce comisia, nu am stabilit nici măcar membrii comisiei, deoarece azi draftul de hotărâre întocmit de parlamentarii PSD, UNPR şi PC îl vom prezenta şi colegilor de la PNL. Şi când se ia decizia, imediat după Legea bugetului, atunci facem şi nominalizările", a afirmat ieri Victor Ponta. Până acum, în interiorul PSD au fost enumerate o serie de nume precum Şerban Nicolae, Toni Greblă sau Ioan Chelaru. Iniţial, nominalizările trebuiau făcute săptămâna trecută, dar au fost amânate pe motiv că Victor Ponta era ocupat cu vizita premierului chinez. Parlamentarii USL recunoşteau, neoficial, că nu le este clar care poate fi finalitatea juridică a demersului, dincolo de problemele de imagine ale lui Traian Băsescu.

ZIARUL FINANCIAR

Statul dă garanţii de 2 mld. lei pentru credite de 4 mld. lei destinate IMM-urilor

Companiile mici şi mijlocii cu cifra de afaceri de până la 50 mil. euro, care au cel puţin trei ani vechime, iar în ultimii doi ani au făcut profit operaţional, vor avea acces la credite pentru capital de lucru garantate de stat în proporţie de 50%, plafonul iniţial de garantare fiind de 2 mld. lei. Cu alte cuvinte, credite totale de 4 mld. lei vor ajunge în sectorul IMM-urilor prin intermediul unei noi scheme de garantare a creditelor pregătită de Ministerul Finanţelor exact după modelul programului Prima casă - considerat salvarea creditului ipotecar în ultimii ani. Statul s-a hotărât astfel în sfârşit să intervină direct şi pe piaţa creditului pentru IMM-uri cu o schemă de stimulare care şi-a dovedit viabilitatea, garanţiile oferite băncilor fiind de natură să înmoaie reticenţa faţă de risc a bancherilor. Ministerul Finanţelor a negociat cu băncile o dobândă formată din rata de referinţă ROBOR la 3 luni (circa 2,7%) plus o marjă maximă de 3,5% care include toate comisioanele ban­care, dar nu şi prima de garantare cuvenită Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi care încă face obiectul unor discuţii.

Acţionarii Volksbank au făcut o injecţie de capital de 120 milioane de euro

Volksbank, care trebuie vândută de Volksbank Austria până la sfârşitul lui 2015, a primit o majorare de capital masivă în valoare de 120 mil. euro pentru compensarea costurilor legate de reevaluarea garanţiilor imobiliare şi de litigiile cu clienţii, costuri care anul trecut i-au provocat o pierdere dramatică de 821,3 mil. lei (184 mil. euro). Volksbank Austria, care controlează prin intermediul unui vehicul 51% din acţiunile băncii locale, a contribuit la majorarea de capital cu 61 mil. euro, sumă pe care a şi provizionat-o integral în T3. Banca-mamă supravieţuieşte cu ajutorul statului austriac, care a preluat 43,3% din acţiuni. Pe lângă austrieci, Volksbank România îi are ca acţionari indirecţi pe francezii de la Banque Populaire Caisse d'Epargne, cu o cotă de 24,5% şi care l-au adus pe actualul CEO Benoît Catel.

Board-ul FMI va discuta, cel mai probabil, în luna martie acordul cu România

Board-ul FMI se va reuni, cel mai probabil, în luna martie pentru a discuta pe tema acordului cu România, după ce o misiune a instituţiei financiare se va afla în luna ianuarie la Bucureşti, întrucât nu poate analiza scrisoarea de intenţie şi memorandumul fără semnătura preşedintelui ţării. Misiunea FMI vine la Bucureşti pentru a doua revizuire a acordului şi o analiză a situaţiei create prin refuzul preşedintelui Traian Băsescu de semna memorandumul cu FMI, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Fără o decizie la nivel politic, acciza la carburanţi va creşte de la 1 ianuarie, indiferent de poziţia preşedintelui, pentru că ordonanţa prin care taxa a fost majorată este în vigoare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pierderile dramatice din Volksbank se datoreaza in principal unor credite neperformante. Va mai aduceti aminte de ofiterul care i-a facut un prejudiciu de milioane de euro? Eh, probabil sunt mult care procedeaza ca dansul...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb