• ADEVĂRUL
• Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier al lui Traian Băsescu, este noul ministru al Muncii
Sebastian Lăzăroiu este noul ministru al Muncii. Interimatul lui Emil Boc s-a terminat după 43 de zile. Premierul Emil Boc i-a predat lui Sebastian Lăzăroiu mandatul de ministru al Muncii. Şeful guvernului a declarat că "au discutat câteva dintre priorităţile pe care ministerul le are: continuarea controalelor pentru combaterea muncii la negru, continuarea implementării noului cod al muncii, legea asistenţei sociale, o lege care încurajează munca şi îi sprijină pe cei care au cu adevarat nevoie, Legea dialogului social, adoptată prin asumarea răspunderii şi care acum trebuie promovată".
• Fermierii, loviţi de spaima E.coli
Producătorii autohtoni de castraveţi pierd zilnic 110.000 de euro după ce Germania şi Cehia au blocat importurile de teama infestării cu E.coli. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii dau asigurări că producţia românească nu este contaminată, însă spaima nefondată a consumatorilor îi loveşte pe fermieri. Ceea ce a început ca o situaţie izolată în Germania, unde s-au sesizat primele cazuri de infestare cu bacteria E.coli puse pe seama consumului de castraveţi din Spania, s-a extins cu repeziciune pe întregul continent. Mai multe ţări au blocat contractele de import de legume, în special de castraveţi. Primul care a luat această hotărâre a fost guvernul de la Moscova, care nu a mai cumpărat legume din Uniunea Europeană începând de la 1 iunie.
• Reţete compensate pe numele morţilor
Casa de Sănătate a dat lista judeţelor cu abuzuri ale medicilor: reţete pe numele decedaţilor sau repetate pe acelaşi CNP. Între timp, medicii de familie refuză să semneze noile contracte cu Casa de Sănătate, iar pacienţii nu primesc prescrieri şi trimiteri la specialişti. Sistemul sanitar de la nivelul medicinei primare este blocat de câteva zile, iar conflictul dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) tocmai s-a acutizat. Medicii de familie sunt în a treia zi de refuz de semnare a contractelor cu CNAS, timp în care bolnavii nu au primit reţete şi nici trimiteri către specialişti.
• Bani risipiţi pe refugiaţi-fantomă
Procurorii anticorupţie fac verificări la Casa Judeţeană de Pensii. Ancheta vizează falsificarea unor dosare de pensii de refugiat. Trei angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii Cluj, printre care şi un jurist, au fost audiaţi joi la sediul local al DNA. Procurorii clujeni verifică modul în care s-au înmulţit dosarele persoanelor persecutate etnic, care au fost obligate să se refugieze în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit unor surse apropiate anchetei, sute de persoane care n-au niciun drept să primească ajutor de refugiat încasează, lunar, aceşti bani - câte 100 de lei pentru fiecare an petrecut în refugiu.
• Funeriu, întrebat dacă profesorii au salariile asigurate: "Ferm, da, nicio problemă"
Aflat într-o vizită în judeţul Dâmboviţa, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a dat asigurări, vineri, la Târgovişte, că sunt bani pentru plata lefurilor cadrelor didactice, precizând că nu există "nicio problemă" în acest sens. Daniel Funeriu a fost întrebat de jurnalişti dacă profesorii au salariile asigurate, în condiţiile în care în ultima vreme se vorbeşte despre fonduri insuficiente pentru lefurile angajaţilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor.
• Oscar românesc pentru excelenţă: premiu pentru arhitectul român care construieşte cea mai înaltă clădire din lume, în Dubai
Casa Regală a României, Nadia Comăneci sau Olga Tudorache se află printre cele 10 personalităţi care vor primi trofeul Galei "Oscar românesc-pentru excelenţă". Primul român care a fost premiat este arhitectul Cristian Gavrilescu (41 de ani), arhitectul care în prezent face partea dintr-o echipă de proiectanţi care lucrează la cel mai înalt zgârie nori din lume, şi care urmează să fie construit în Dubai pînă la finele anului 2012. Diploma a fost ridicată de mama acestuia. Cristian Ţopescu i-a înmânat un premiu de excelenţă celei mai tinere alpiniste din România, Crina Coco Popescu
• Femeia care anunţă staţiile la metrou a fost despăgubită după patru ani de procese. A cerut 170.000 de euro şi a primit 12.500 de lei
Isabela Neamţu a cerut 170.000 de euro şi a primit în schimb 12.500 de lei, dintre care cea mai mare parte o reprezintă cheltuielile de judecată - 8.500 de lei. În anii 2000, actriţa s-a prezentat la Metrorex pentru a da o probă, dar a ajuns să devină vocea metroului fără să fie anunţată. De-atunci a început procesul în care prima sentinţă s-a dat astăzi. Judecatorii au hotărât că actriţa Isabela Neamţu să fie despăgubită de compania Metrorex pentru că ani la rând vocea ei a fost folosită ca să le transmită bucureştenilor mesaje utilitare în statiile de metrou şi în garniturile de tren.
• Ariton: Hidroelectrica şi Compania Huilei ar putea fi primele societăţi de stat cu management privat
Primele companii în care se va încerca noul concept de management privat ar putea fi Hidroelectrica şi Compania Naţională a Huilei (CNH), noua formă de conducere urmând să fie implementată din toamnă, a declarat astăzi ministrul Economiei, Ion Ariton. " Ne dorim să începem cu companii care au avut rezultate nesatisfăcătoare, dar în acelaşi timp dorim şi cu companii cu rezultate foarte bune, pentru a putea vedea efectele imediate ale acestei noi metode pe care o gândim de management. E posibil să fie Hidroelectrica şi CNH, care ne creează probleme", a declarat, la Sibiu, ministrul Economiei, Ion Ariton, citat de corespondentul Mediafax. El a precizat că detaliile exacte ale proiectului nu sunt stabilite, putând fi vorba chiar de trei companii-pilot pentru implementarea unui management privat.
• BCR este prima bancă gata să dea credite prin programul Prima Casă 4
BCR este prima bancă ce a semnat protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare în vederea lansării celei de a patra etape a programului Prima Casă, informează un comunicat al BCR. BCR şi-a actualizat normele interne de creditare şi le-a transmis spre aprobare către Banca Naţionala a României, se arată în comunicat. "Urmând aprobării normelor de catre BNR, BCR este pregatită din punct de vedere tehnic şi legal pentru lansarea creditării în cadrul programului Prima Casa 4", au adăugat oficialii BCR. "BCR are un sold de 600 de milioane euro al creditelor acordate până în prezent prin programul Prima Casă. Vom putea acorda împrumuturi încă un an şi jumătate sau doi ani prin acest program, dacă ne dublăm expunerea. Estimăm că vom acorda primele credite prin programul Prima Casă 4 cat de curând", a declarat Oana Petrescu, vicepresedinte pentru retail al BCR.
• Americanii investesc 200 de milioane de dolari, în Prahova, în producerea de combustibil bio
Compania americană "Farmers Ethanol", care deţine o serie de biorafinării în SUA, vrea să investească în judeţul Prahova 200 de milioane de dolari într-un complex energetic şi agricol, care se va întinde pe un teren de 400 de hectare. În acest sens, americanii au încheiat un memorandum de înţelegere cu conducerea Parcului Industrial Ploieşti. Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, instituţie care deţine integral pachetul de acţiuni al Parcului Industrial, a declarat că firma a rezervat practic terenul pentru o eventuală investiţie la Ciorani. Firma ar urma să construiască şi un complex, în care va fi produs etanol, pe bază de porumb şi biogaz, dar şi să amenajeze o fermă cu 8.000 de vite, un abator şi o fabrică de lactate. De asemenea, complexul va include sere de legume, pe o suprafaţă de 40 de hectare.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Oana Mizil: cum a ajuns o prinţesă comunistă urmaşa lui Ştefan Cel Mare
Oana Niculescu-Mizil vrea să pară mare, dar e doar o miniatură. Iliescu a băgat-o în politică şi Vanghelie a gonflat-o. S-a îmbrăcat în zeghe, da" cu pantofi de 500 de euro. Nu revendică Moldova. Când o vezi că vrea să coboare din imensul gipan negru, ai senzaţia că vrea să sară de la etaj. Cu tot cu tocurile de zece centimetri, fătuca abia sare un metru şaizeci. Ţopăie, veselă ca un cintezoi, către casa copilăriei sale. Termenul e de fapt un eufemism pentru că, în realitate, imobilul din luxosul cartier rezidenţial dintre Piaţa Dorobanţi şi Televiziune e un viloi în toată regula.
• România, ţara în care doar 11 cetăţeni au averi nejustificabile!
Inspectorii de Integritate sunt "legaţi la mâini" de actuala legislaţie, reuşind să solicite confiscarea averilor nejustificabile ale ...11 români. Şi nici măcar aceste hotărâri nu sunt definitive. 11 - acesta este numărul persoanelor cărora Agenţia Naţională de Integritate (ANI) încearcă, încă de la înfiinţare, să le confişte averile nejustificabile. Motivul eşecului: alineatul 8 al articolului 44 din Constituţia României, care prevede "caracterul licit al averii se prezumă" şi faptul că instanţele interpretează, de regulă, că acest caracter este "absolut". În traducere, nu pot fi confiscate nici măcar averile care nu pot fi justificate. Raportat la o populaţie de 22 de milioane, numărul românilor cercetaţi de ANI pe motiv că au dobândit averi nejustificabile - 11 - este de-a dreptul ridicol. Iar faptul că nici măcar acestora nu li s-a confiscat, încă, definitiv şi irevocabil, averea nejustificată este jenant.
• Tăriceanu, despre Patriciu: probabil că are nişte dezamăgiri
Călin Popescu Tăriceanu evită să se pronunţe în legătură cu un conflict între Patriciu şi Antonescu şi îi face recomandări voalate liderului PNL. Fostul premier şi preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, într-un interviu acordat Evenimentului Zilei, că liderul unui partid mare, aşa cum este PNL, nu trebuie să fie întotdeauna de acord cu "aşteptările populare". Fără să pomenească numele lui Crin Antonescu, Tăriceanu a susţinut că este nevoie ca persoana aflată în fruntea unei formaţiuni politice să aibă curajul de a se opune, uneori, "valului popular". Fostul premier a minimalizat conflictul dintre Patriciu şi Antonescu, dar a estimat ex-patronul Rompetrol ar putea fi dezamăgit de "anumite promisiuni sau speranţe pe care le-a nutrit".
• Patriciu către Antonescu: Prefer un partid tânăr, pragmatic, unei "adunături de proşti"
Antonescu i-a arătat uşa partidului, iar Patriciu i-ar putea face hatârul. Nu înainte de a-i mai administra un perdaf liderului liberal despre ceea ce consideră omul de afaceri că ar trebui să însemne un partid sau o alianţă politică. În nici un caz " o adunătură de proşti", susţine Patriciu într-un editorial publicat în "Adevărul", făcând aluzie la atât la mult criticata Uniune Social-Liberală, cât şi la "turma de la guvernare". Patriciu subliniază însă că nu s-ar juca de-a creatorul unui nou partid, dar speră să apară o formaţiune "tânără", cu o viziune diferită faţă de cea a partidelor existente, bazată pe pragmatism şi eficienţă şi nu pe producerea de vorbe.
• Preşedinţia îi răspunde lui Năstase: Şeful statului poate iniţia revizuirea Constituţiei
Consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Ştefan Deaconu, a răspuns, într-un punct de vedere pentru evz.ro, obiecţiilor avansate de Adrian Năstase, potrivit căruia iniţiativa preşedintelui pentru modificararea Constituţiei ar fi un demers neconstituţional. "Iniţiativa revizuirii Constituţiei aparţine deopotrivă, Preşedintelui României, unui număr de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi unui număr de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Prevederea Constituţională a art. 150 alin. 1 cuprinde aceste dispoziţii. Gestul Preşedintelui României de a transmite proiectul legii de revizuire a Constituţiei cu modificări aduse propunerii venite din partea Guvernului este perfect constituţional", susţine consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu pentru "Evenimentul zilei".
• Chişinău: un test de maturitate politică pentru Chirtoacă
Politicianul liberal candidează mâine pentru un nou mandat la Primăria Chişinău. Dacă-l va învinge pe comunistul Igor Dodon, poate deveni o soluţie pentru viitorul Republicii Moldova. La articolul 78, alineatul 2, din Constituţia Republicii Moldova există o precizare care-l ţine deocamdată pe Dorin Chirtoacă departe de ambiţii mai mari: "Poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi".În momentul de faţă, politicianul are 32 de ani şi 10 luni şi se află într-un moment decisiv pentru viitorul său politic: candidează mâine pentru un nou mandat pentru Primăria Chişinău, în faţa comunistului Igor Dodon.
• Grecia, măturată de un nou val de măsuri de austeritate
Executivul socialist de la Atena negociază un nou acord de asistenţă financiară cu creditorii externi. Populaţia va trebui să facă faţă, în schimb, altor măsuri de reducere a cheltuielilor publice. Guvernul de la Atena urma să anunţe ieri un nou pachet de măsuri de austeritate pentru a contrabalansa un nou acord de asistenţă financiară în valoare de cel puţin 60 de miliarde de euro agreat cu FMI şi UE. Suma exactă a fost ieri subiectul speculaţiilor în presa elenă, în condiţiile în care executivul grec nu făcuse încă un anunţ oficial în acest sens. Noul acord de asistenţă, pe următorii trei ani, l-ar înlocui pe cel în valoare de 110 miliarde de euro, semnat anul trecut în luna mai, mai scrie presa elenă.
• NAŢIONAL
• S-au găsit candidaţii pentru Cotroceni!
Sebastian Lăzăroiu şi Sorin Oprescu resuscitează interesul românilor pentru politichie. Nu aduce anul ce aduce ceasul. De unde aveam doar un prezidenţiabil, Crin Antonescu, şi asta gata să fie "răposat" de prietenii liberali (vezi exemplul Dinu Patriciu), iată că pe scena politică au descălecat doi independenţi taman buni pentru fotoliul de la Cotroceni: Sebastian Lăzăroiu şi Sorin Oprescu.
• Copy paste după scenariul Putin-Medvedev?
Numirea lui Lăzăroiu nu a şocat-o doar pe Sulfina Barbu, care s-a văzut refuzată pentru a doua oară în două săptămâni, ci PDL-ul în întregului lui. Toţi cunoscătorii realităţilor politice dâmboviţene ştiu că nu Cotroceniul, ci Palatul Victoria este visul lui Traian Băsescu. Altfel spus, pe malurile Dâmboviţei s-ar putea reedita povestea muscalilor Putin şi Medvedev. În plus, dacă Opoziţia pune botul la trocul Constituţie contra doi ani din mandatatul lui Băsescu, acesta va avea libertatea de a trece din nou în fruntea armiei pedeliste chiar în bătălia electorală pentru alegerile parlamentare din 2012. Iar cu un Băsescu pe post de locomotivă, şansele PDL vor spori simţitor, având în vedere că preşedintele rămâne singurul politician din momentul de faţă în stare să recucerască electoratul.
• A murit cel mai bogat afacerist din România
Magnatul israelian Sammy Ofer, născut în România, părintele unei linii maritime extrem de respectate, a decedat la Tel Aviv, în vârstă de 89 de ani. Rezident în Monaco mulţi ani, retras de doi ani în Israel, Sammy Ofer este renumit pentru imperiul naval şi industrial format din companiile de navigaţie Ofer şi Zim, companii de construcţii şi o participaţie la Mizrahi Bank, una dintre principalele bănci israeliene. De asemenea, deţine un pachet important în Liniile Maritime Regale din Caraibbe şi 12 la sută din South Korea"s Hanjin Shipping.
• Constituţia lui Băsescu zgândără Coaliţia
UDMR-ul nu vrea Parlament unicameral şi nici republică "prezidenţială", ca urmare îl tratează cu refuz pe şeful statului. Uniunea se opune introducerii Parlamentului unicameral. Precizarea a fost făcută de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care considera bicameralismul "un drept câştigat al acestei ţări, care trebuie păstrat". Frunda nu contestă însă doar schimbarea structurii legislativului, ci chiar dreptul lui Traian Băsescu de a iniţia modificarea legii fundamentale: "Este un amalgam de amendamente, de propuneri (proiectul - n.r.). Din punct de vedere constituţional, pun sub semnul întrebării dreptul preşedintelui de a face asemenea propuneri, de a avea asemenea iniţiative
• Tăriceanu îi dă papucii lui Jeffrey Franks
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu are un dinte împotriva reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional pe care i-a poftit să o taie din România. "FMI să-şi ia valiza şi să se care cât mai repede". Acesta a fost mesajul transmis de Tăriceanu reprezentanţilor Fondului. Potrivit liberalului, FMI lucrează doar cu ţări din lumea a treia, prin urmare prezenţa în România nu se justifică. "Am pretenţia şi mândria că sunt român şi nu mă consider în lumea a treia", a mai menţionat Călin Popescu Tăriceanu. După ce i-a dat practic papucii lui Jeffrey Franks (ce-i drept acesta cam are nevoie de încălţări noi), deputatul PNL a pus tunurile şi pe Executivul de la Bucureşti.
• E.coli ne omoară agricultura
Bacteria ucigaşă care face ravagii în Germania ne pune şi nouă capac, suprimând producţia autohtonă. Decizia Cehiei şi Germaniei de nu mai importa castraveţi din pe pieţele ţărilor Uniunii Europene a căzut ca un trasnet în capul producătorilor români. Paguba zilnică se ridică la 100.000 de euro, susţin aceştia.
• Ce face Băsescu la Londra
Preşedintele Traian Băsescu va face o vizită oficială la Londra, săptîmâna viitoare, pentru discuţii cu premierul britanic David Cameron. "Un punct cheie al agendei" va fi creşterea economică, scrie ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, pe blogul său. "Un punct cheie al agendei este creşterea economică. Este un subiect de maximă actualitate. Şi România şi Marea Britanie au ieşit din recesiune, dar redresarea economică este lentă. Anul acesta prognozele indică o creştere de aproximativ 1,7% pentru Regatul Unit. Estimările pentru România indică o cifră similară.