REVISTA PRESEI - 04.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Surse din PDL: Emil Boc a intenţionat să-şi dea demisia

Preşedintele Traian Băsescu a sosit, miercuri seară, după şedinţa de Guvern, la Palatul Victoria, unde a avut cu premierul Emil Boc o discuţie de aproximativ 30 de minute. Emil Boc a vrut să îşi dea demisia dar a fost convins să renunţe de către unii colegi de partid, susţin surse din PDL. Se pare că acesta a fost şi unul din subiectele discutate la întâlnirea cu Traian Băsescu. Senatorul UDMR Frunda Gyorgy susţine că, "în mod logic", unul dintre reprezentanţii PDL sau al Preşedinţiei la CC a decis că asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei este neconstituţională şi că el nu vede motive reale pentru ca Uniunea să rămână la guvernare în aceste condiţii

Frumoasa şi viermii

Lavinia Paul (25 de ani), doctorand în domeniul biologiei, este pe cale să producă o revoluţie în soluţionarea anchetelor criminalistice din România. Tânăra se ocupă cu analizarea insectelor care colonizează cadavrele pentru a determina data exactă a morţii şi vrea să pună bazele entomologiei judiciare. Entomologia este o ramură a zoologiei care se ocupă cu studierea insectelor, iar entomologia judiciară studiază insectele necrofage din punct de vedere al expertizei criminalistice. Practic, experţii din acest domeniu pot determina cât timp s-a scurs de la decesul unei persoane în funcţie de insectele care colonizează cadavrul şi de stadiul lor de dezvoltare.

UDMR zdruncină "Majoritatea toxică"

Parlamentarii UDMR ameninţă cu ieşirea de la guvernare, ca urmare a deciziei magistraţilor. Marko Bela a convocat o şedinţă extraordinară a conducerii Uniunii.

Demisia lui Funeriu

Înlocuirea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, a fost cerută ieri nu numai de senatorii PSD, ci şi de colegii de partid. Senatorul PDL Orest Onofrei i-a transmis lui Funeriu să renunţe la funcţie, fiind "vinovat că a adus Guvernul în situaţia de a-şi angaja răspunderea".

CURENTUL

S-au prins! Românii nu se mai lasă manipulaţi de moguli şi liderii sindicali

Dezamăgire mare ieri în rândul sindicaliştilor şi păpuşarilor politici din Opoziţie care, în loc să pună umărul la reconstrucţia ţării aflate pe marginea prăpastiei economice, joacă un perpetuu rol de "Gică-contra" împotriva adversarilor politici de la Guvernare. Dezgustaţi probabil de gestul reprobabil al unor poliţişti pe care îi plătesc din propriile buzunare pentru a le asigura liniştea atunci când aruncă însemnele ţării pe jos şi le calcă în picioare la propriu, oamenii s-au convins că este mai bine să îşi vadă de muncă şi să nu mai dea curs unor astfel de provocări clocite în laboratoarele "revoluţionare" ale unor interese obscure.

Udrea l-a dat în judecată pe Ciprian Nastasiu pentru calomnie, în cazul Alro

După ce au apărut pe piaţă mai multe stenograme cu privire la cazul Alro şi la "băieţii deştepţi din energie", ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a declarat ieri în interviul acordat agenţiei Mediafax că l-a chemat în instanţă pentru calomnie pe fostul procuror Ciprian Nastasiu după ce acesta a lansat o serie de acuzaţii împotriva sa în cazul Alro Slatina. Potrivit acesteia, suma de 4 milioane de dolari vehiculată în legătură cu acest caz este de fapt preţul achitat de Alro către Energy Holding, pentru a-i ceda contractul cu Hidroelectrica, astfel încât producătorul de aluminiu să poată cumpăra energie direct de la stat.

Becali şi Babiuc, trimişi în judecată pentru schimbul de terenuri

Finanţatorul Stelei, George Becali, fostul ministru al apărării, Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana Babiuc, dar şi fostul secretar de stat în MApN, Dumitru Cioflină, au fost trimişi în judecată, ieri, de către DNA în dosarul transferurilor de terenuri. Astfel, Becali este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în forma continuată şi calificată, Victor Babiuc - pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, şi luare de mită, respectiv 3.000 de dolari, Dumitru Cioflină este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, iar Ioana Cristina Anca Babiuc este acuzată de complicitate la luare de mită.

Recidiviştii, de Tia Şerbănescu

Dl Băsescu a anunţat că a retrimis în parlament legea reducerii TVA şi a neimpozitării pensiilor sub 2.000 de lei "votate din greşeală" - dând astfel majorităţii ocazia să mai greşească o dată. Curios e că luni seara dl Băsescu părea convins că n-a fost o greşeală ci un joc populist iar marţi a revenit la "greşeală". Pesemne că majoritarii l-au convins că într-adevăr nu ştiu ce fac: ca dovadă, după ce anul trecut C.C. a declarat neconstituţională asumarea răspunderii pe legea Educaţiei, guvernul şi-a asumat-o din nou, cu acelaşi rezultat - ceea ce-i transformă greşeala în perseverenţă diabolică. Oare cât de greu pricepe dl Boc un verdict? După câte repetiţii? Recidiviştii naibii! Parlamentul a primit legile îndărăt cu moralul ridicat: cele două Camere tocmai îşi votaseră mărirea propriilor bugete cu 30% ca să-şi schimbe maşinile.

Republicanii au câştigat Camera Reprezentanţilor, democraţii au luat Senatul

Adversarii republicani ai preşedintelui american Barack Obama au câştigat, marţi, majoritatea în Camera Reprezentanţilor, în timp ce democraţii au reuşit să păstreze controlul Senatului, care nu mai are acum niciun membru afroamerican. Opoziţia a înregistrat o victorie istorică, obţinând cel puţin 60 de locuri în Camera Reprezentanţilor, potrivit primelor estimări, cu mult peste cele 39 de mandate de care aveau nevoie pentru a câştiga majoritatea. În Senat, republicanii ar fi trebuit să obţină zece mandate pentru a câştiga majoritatea de la democraţi. Democraţii au suferit o înfrângere dură, cum au prevăzut şi sondajele, din cauza ratei mari a şomajului şi a situaţiei economice dificile.

CURIERUL NAŢIONAL

Licitaţiile, măsluite cu garanţii de sute de ani

"Multe firme obţin puncte artificial prin garanţii care ajung şi la 200 de ani, denaturând competiţia pe piaţă, ca şi preţurile de dumping". ARACO: Sectorul construcţiilor va începe un nou capitol abia peste 2 ani. Legislaţia achiziţiilor publice rămâne în continuare una dintre sursele generatoare de probleme în sectorul construcţiilor susţine, într-un interviu acordat Curierului Naţional, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO). Potrivit acestuia, deşi s-au făcut eforturi pentru modificarea legislaţiei, din solicitările pe care antreprenorii le-au avut şi care erau de natură tehnico-economică, în marea lor parte nu s-au regăsit în modificarea legislativă. "Vă dau un singur exemplu - faptul că în continuare sunt acordate puncte importante pentru perioada de garanţie aferentă proiectelor executate", a declarat Laurenţiu Plosceanu.

Opinia publică, majoritatea parlamentară şi Che Gargara de- Alin Teodorescu

Traian Băsescu şi locotenentul său, Emil Boc, ca şi PDL ca partid de guvernare, au pierdut atât de brusc sprijinul public.pentru că în seara zilei de 6 mai, când preşedintele Băsescu a anunţat tăierea pensiilor de stat cu 15% şi tăierea salariilor publice cu 25%, oamenii au interpretat aceste măsuri ca fiind nişte căi imorale de a se ieşi din criză pe spinarea celor mulţi şi fără apărare. Nu pensionarii şi salariaţii de stat sunt vinovaţi de ineficienţa serviciilor publice, de corupţia din politică şi administraţie, de deficitele uriaşe şi de umilirea continuă a României. Declaraţia din seara de 6 mai 2010 determină creşterea enormă a ostilităţii publicului faţă de politicieni şi a ostilităţii salariaţilor de stat faţă de Guvern. Ambele îngreunează mult munca guvernanţilor, escaladând agresiunea reciprocă: guvernanţii trec la măsuri din ce în ce mai dure şi mai bruşte, iar salariaţii, la proceduri foarte subtile de blocare a deciziilor politice.

De ziua lui, Traian Băsescu participă la "Naşul"

Traian Băsescu vine la "Naşul" astăzi, exact în ziua în care împlineşte 59 de ani. Preşedintele ţării va vorbi despre probleme vitale care frământă în prezent România: criza economică, negocierile cu FMI, relaţia cu Guvernul, reducerea cheltuielilor sociale şi principalele soluţii care trebuie adoptate pentru dezvoltarea ţării. Din interviul pe care Băsescu îl va acorda emisiunii "Naşul" nu vor lipsi întrebările pe care telespectatorii B1 le vor adresa şefului statului. Radu Moraru va fi mesagerul acestora, având grijă ca toate chestiunile importante să primească răspunsuri de la invitatul special al serii.

Vânzătorii de locuinţe noi se mulţumesc acum şi cu profituri de 10%

Perioada de boom imobiliar a fost una fructuoasă pentru vânzătorii de locuinţe noi deoarece obţineau profituri de la 50% şi ajungeau chiar şi la 200% în urma tranzacţiilor imobiliare. În acea perioadă în rândul celor care vindeau locuinţe noi era o normalitate să ai un profit de 100%, dar acum aceştia sunt norocoşi dacă văd un profit de 10%. Piaţa de acum i-a forţat pe dezvoltatori să lase foarte mult din preţ şi să ajusteze considerabil profiturile, aşadar unii jucători au apelat la reduceri, dar alţii au fost nevoiţi să ajungă la insolvenţă. Din cauza încasărilor reduse, provocate de criză, o parte dintre dezvoltatorii imobiliari au fost nevoiţi să ceară insolvenţa, iar altora le-a fost cerută de către partenerii de afaceri către care nu şi-au mai putut onora datoriile. Ceilalţi, care s-au mişcat mai repede şi au reuşit să îşi restructureze afacerile, trăiesc acum în noile condiţii de piaţă.

Care sunt cei mai bogaţi membri ai Congresului american?

Senatorul democrat John Kerry este cel mai bogat membru al Congresului american, cu o avere de aproape 190 milioane de dolari, potrivit publicaţiei Roll Call care a analizat activele financiare ale membrilor Congresului american, plecând de la declaraţiile pe care aceştia sunt obligaţi să le facă anual. Reprezentând statul Massachusetts, aceasta a ocupat această poziţie de cel mai bogat membru al Congresului pentru a 13-a oară în ultimii 15 ani. Acesta este urmat de republicanul Darrell Issa, din statul California, care are o avere de 160 milioane dolari. Pe locul trei se află Jane Harman, democrat din statul California, cu o avere de 152 milioane dolari, urmată de senatorul democrat din Virginia de Vest, Jay Rockefeller, cu 81,5 milioane dolari.

Fost director al Romexterra Bank, trimis în judecată pentru credite ilegale

Prejudiciul adus de Marilena Ramona Nichimiş se ridică la 1,8 mil. lei şi 5.000 euro. Fostul director al sucursalei Alba Iulia MKB Romexterra Bank SA a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, alături de două casiere şi un analist financiar al aceleiaşi instituţii bancare, după ce prin încheierea nelegală a 52 de credite au prejudiciat banca cu 1,8 mil. lei şi 5.000 euro.

În fapt, procurorii susţin că, în perioada 21 noiembrie 2006 - 14 iunie 2007, Nichimiş Marilena Ramona a aprobat în mod nelegal împrumuturile cerute de 52 de angajaţi ai SC MIA CARN SRL Miraslău, deşi sumele în valoare totală de 1.835.000 lei şi 5.000 euro au fost încasate în mod nemijlocit de Ispas Maria, asociat şi administrator unic la aceeaşi societate

EVENIMENTUL ZILEI

Noul plan de suspendare a lui Traian Băsescu

Atac cu dosarul "ALRO". EVZ vă prezintă detaliile proiectului politic iniţiat de Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu şi susţinut de Crin Antonescu, prin care se urmăreşte demiterea şefului statului, folosind dosarul "ALRO".Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu pregătesc terenul pentru o nouă suspendare a lui Traian Băsescu. Se bazează pe sprijinul politic al lui Crin Antonescu şi încearcă să-l obţină, prin presiuni intense, susţin surse din PSD, şi pe cel al lui Victor Ponta. Atragerea PSD este elementul care mai lipseşte din construcţia minuţios pregătită. Conform aranjamentului dintre cei doi moguli, "motivul" care va fi invocat în cererea de suspendare este "siguranţa naţională", iar "arma" pe care se bizuie este dosarul "ALRO", pe care aceştia încearcă să-l redeschidă.

Pretextul ALRO

Redeschiderea dosarului "ALRO" este însă doar un pretext pentru a justifica cererea de suspendare. Sunt două motive care conduc la această concluzie. Primul: Dan Voiculescu, cel care reclamă "muşamalizarea", este unul dintre cei cercetaţi în dosar. Practic, Voiculescu, nemulţumit că a primit NUP, susţine suspendarea pe motiv că ar fi fost protejat un grup infracţional din care făcea parte chiar el. Al doilea: Vadim Benyatov, şi el cercetat în dosar, a contestat NUP-ul primit de la procurori! Este o premieră să conteste cineva faptul că procurorii au decis că n-au motive să-l mai cerceteze.

Boc şi Marko Bela, despărţiţi de omul lui Băsescu de la Curtea Constituţională

UDMR ameninţă cu ieşirea de la guvernare după ce legea educaţiei a picat la Curtea Constituţională. Votul decisiv l-a avut judecătorul propus de preşedinte. Coaliţia atârnă de un fir de păr după ce legea educaţiei, în varianta agreată de UDMR, a picat ieri la Curtea Constituţională (CCR) pe votul lui Petre Lăzăroiu, judecătorul propus de preşedintele Traian Băsescu. Decizia fără precedent a CCR, care a declarat neconstituţională angajarea răspunderii guvernului, i-a iritat pe liderii Uniunii, care, în frunte cu Marko Bela, au invocat posibilitatea ieşirii de la guvernare. Tonul l-a dat senatorul Gyorgy Frunda care a reclamat "decizia pur politică" a Curţii şi a acuzat PDL de nerespectarea înţelegerilor din Coaliţie.

FINACIARUL

Profesorul Boc a mai picat un examen de drept constituţional

Senatul continuă dezbaterile pe Legea educaţiei. Premierul nu comentează decizia CCR, precizând că aşteaptă motivarea. Curtea Constituţională a stabilit ieri că, în conflictul dintre Senat şi guvern pe Legea educaţiei, cel care greşeşte este Executivul. Aşadar, prin decizia de asumare a răspunderii pe acest act normativ, premierul Emil Boc a încălcat Constituţia. Din nou, profesorul de drept constituţional este atenţionat că ia decizii fără să ţină cont de Legea fundamentală. Cunoscut deja ca prim-ministrul cu cele mai multe ordonanţe de urgenţă declarate neconstituţionale, Emil Boc a reuşit acum un nou record. Şi-a asumat răspunderea de două ori pe acelaşi text de lege şi ambele demersuri au fost respinse de CCR.

"Băieţii deştepţi": energie electrică ieftină pentru export, cu un câştig de 4,2 mil. euro/lunar

Curentul exportat prin această manevră ar fi putut alimenta o treime dintre consumatorii captivi, într-o manieră mult mai puţin costisitoare. Baronul PDL de Gorj, Ionel Mantog, s-a înfăţişat în luna august la fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, cu un contract "beton" de export de curent în Balcani. Iţele afacerii ajung în curtea unui alt baron local portocaliu, Gheorghe Ştefan "Pinalty". De la 1 septembrie 2010 România vinde 500 MW de energie electrică în Serbia la un preţ de 150 lei/MWh, cu 15%-20% sub cotaţia medie de pe bursa de energie OPCOM şi la jumătate faţă de cât plătesc consumatorii captivi, inclusiv populaţia.

"Vom acorda tot sprijinul pentru ca băncile să nu fie afectate"

Susţine Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-un interviu acordat "Financiarul". Va rămâne OUG 50 în actuala formă sau va fi modificată după indicaţiile Fondului Monetar Internaţional şi ale Comisiei Europene? Vor câştiga clienţii său băncile? Sau ambele părţi, prin apariţia unui act normativ care să nu mai poată fi contestat. Sunt întrebări la care răspunsurile ar putea apărea în scurt timp, dacă luam în calcul declaraţiile din ultima săptămână. Chiar şi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, recunoaşte, într-un interviu acordat "Financiarul", că lucrurile s-ar putea schimba radical.

Gigantul american Google şi-a deschis birou la Bucureşti

Echipa din România va fi responsabilă cu stabilirea relaţiilor de afaceri cu partenerii. După ce a anunţat în repetate rânduri că va avea o reprezentantă pe plan local, gigantul Google a deschis la 1 noiembrie un birou în România, coordonat de fostul director de marketing şi business al filialei locale Microsoft, Dan Bulucea. Anunţul Google vine la o zi după ce americanii de la Intel au anunţat că vor deschide la Bucureşti un centru european de cercetare şi dezvoltare. La mai bine de doi ani după ce compania a rămas fără un reprezentant pe piaţa locală, Google l-a numit în România pe Dan Bulucea ca director general şi a deschis, începând cu 1 noiembrie, un birou local.

Londra şi Parisul au semnat un tratat prin care îşi unesc armatele

Cele două state UE vor participa cu câte 5.000 de militari într-o brigadă comună la conflictele viitoare. Franţa şi Marea Britanie au semnat marţi, 2 noiembrie, un tratat militar istoric prin care se stabilesc noi coordonate de colaborare, mult mai apropiate, între forţele armate ale celor două state UE. Motivul principal care a stat la baza acestei noi înţelegeri este legat de măsurile de austeritate anunţate recent de cele două ţări în domeniul militar. Franţa şi Marea Britanie au deschis un nou capitol în istoria militară a Europei prin semnarea tratatului de cooperare în domeniul apărării, care a fost impus de nevoia de a face economie fără a afecta programele de realizare a proiectelor militare de vârf.

Reformele economice ale lui Obama, periclitate de pierderea majorităţii în Camera Reprezentanţilor

Cu mobilizarea a aproape 3,5 mld. $, scrutinul legislativ din 2 noiembrie devine cel mai costisitor din istoria Statelor Unite. Noua configuraţie a Congresului american, unde republicanii au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi au mai câştigat câteva locuri în Senat, care a rămas totuşi dominat de democraţi, pune în pericol continuarea reformelor angajate de Administraţia Barack Obama. În timp ce americanii mergeau la urne, mediile de afaceri se întrebau care vor fi consecinţele scrutinului din 2 noiembrie. În opinia analiştilor, urmările economice şi financiare nu vor fi deloc neutre.

Comisioanele pentru tranzacţionarea pe bursele străine sunt similare celor interne

Brokerii care oferă acces pe pieţele externe sunt puţini. Cum lichiditatea de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut în acest an, iar numărul instrumentelor financiare atractive este tot mai mic, orientarea investitorilor activi către pieţe mai dinamice este normală. Cel mai adesea, investitorii autohtoni caută acces pe pieţele vecine cum sunt Bursa din Viena, Sofia, Budapesta sau Varşovia, dar sunt unele case de brokeraj care extind oferta pe un număr mult mai ridicat de pieţe de capital. Cele mai puţin costisitoare investiţii se realizează însă prin platformele online, implementate doar de câteva societăţi de brokeraj.

East Capital cere CNVM să-l oblige pe Niculae să fie transparent la Amonil

Suedezii de la East Capital, care prin intermediul Salink Limited controlează 13,5% din acţiunile producătorului de îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia (AMO), au cerut Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să stabilească dacă grupul Interagro şi acţionarul său majoritar, omul de afaceri Ioan Niculae, deţin controlul indirect asupra Amonil, iar dacă aceasta este situaţia, să oblige aceste persoane la derularea unei oferte publice de preluare.

GÂNDUL

Adrian Păunescu este în continuare în stare gravă. Medicii: Inima lui Păunescu a început să bată

Inima lui Adrian Păunescu a repornit, fiind susţinută şi de aparate prin care este drenat sângele, starea pacientului fiind în continuare gravă, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Şerban Brădiştenau, şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Floreasca, unde este internat poetul. Medicul a explicat că inima a început să bată, în urma manevrelor de resuscitare şi că este asistată de aparate prin care se drenează sângele venos şi, respectiv, se reintroduce sângele arterial.

Cristian Tudor Popescu: De ce nu trebuie să plece guvernul Boc

Prof. Emil Boc, prof. Daniel Funeriu, prof. Marko Bela, prof. Gh. Ialomiţianu, prof. Gabriel Oprea, prof. Valeriu Tabără, prof. Cătălin Predoiu... Mulţi profesori în guvernul României. Niciunul dintre ei n-a avut vreo tresărire la asumarea răspunderii de către guvern pentru Legea Educaţiei. Că sunt cei mai proşti miniştri din istoria Palatului Victoria, asta nu mai trebuie demonstrat că plictisim lumea, dar faptul că n-au sesizat nonsensul alăturării noţiunilor de "asumare a răspunderii" şi "educaţie" arată cât au înţeles domniile lor din meseria de dascăl.

UDMR pierde Legea Educaţiei. Cine "a trădat" la Curtea Constituţională

Pentru a doua oară în decurs de un an, Curtea Constituţională (CC) respinge asumarea guvernului pe Legea Educaţiei, executivul primind de această dată lecţia că nu-şi poate angaja răspunderea pe un proiect ce se află deja în dezbaterea parlamentară. Pe lângă faptul că anulează planurile cabinetului Boc, care a încercat să impună prevederi controversate precum schimbarea modului de alegere a rectorilor şi a consiliilor de administraţie ale şcolilor, decizia Curţii aruncă în aer coaliţia PDL-UDMR.

Cum se lucrează la Pasajul Basarab. Oprescu promite că face podul de Ziua Femeii. Vezi aici cum va arăta

Cel mai mare proiect edilitar bucureştean postrevoluţionar intră în linie dreaptă. Lucrările de la Pasajul Basarab sunt finalizate, "din punctul de vedere al stadiului fizic general", după cum spun reprezentanţii Primăriei, în proporţie de 95%. O dimineaţă ceţoasă. La intersecţia bulevardelor Titulescu şi Alexandru Ioan Cuza, o mare de ziarişti îl aşteaptă pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Muncitori, în uniforme curate, de paradă, poartă căşti de protecţie şi zumzăie ca albinele pe lângă stupul fără miere. Demonstrativ, dă bine pe cameră sau în foto.

Ce şanse are Duster să fie "Maşina Anului" în Europa. De ce ne plac germanii, francezii şi italienii

Rezultatul final va fi anunţat la sfârşitul acestei luni, în urma votului a 56 de jurnalişti de specialitate din 23 de state. Primul model de teren care s-a calificat vreodată în finala concursului "Maşina Anului" în Europa, Duster, ar putea face o figură frumoasă în competiţia anuală organizată de COTY. Pentru a se clasa cât mai sus, modelul produs în România trebuie să obţină note cât mai bune, preferabil 10 din 10 de la cât mai mulţi dintre cei 59 de membri ai juriului internaţional, reprezentând 23 de state (dacă se menţine aceeaşi structură a juriului ca anul trecut). Rezultatul votului final va fi anunţat la finele acestei luni.

JURNALUL NAŢIONAL

Afacerea "Energie pentru sârbi", motivul schimbării lui Videanu

Asta susţine un fost director din energie, că Videanu ar fost schimbat în urma unei afaceri cu energie pentru Serbia. Este vorba despre cei 500 de Megawaţi pe care fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a anunţat că vrea să-i exporte. Legea interzice însă o astfel de tranzacţie, energia putând fi vândută doar pe bursă. Fostul director susţine că firma cu care s-a încheiat deja contractul este din Serbia, o societate cu trei angajaţi care face profit lunar, doar din această tranzacţie, de peste 4 milioane de euro.

ROMÂNIA LIBERĂ

Exproprieri degeaba, plătite cu zeci de milioane

Infrastructură. CNADNR este proprietarul a 70 de hectare cu care nu are ce face. Sute de români au fost expropriaţi degeaba, deoarece autostrăzile care ar fi trebuit să se construiască pe amplasamentul lor nu s-au mai realizat niciodată. Deşi stau nefolosite, proprietarii nu şi le pot dobândi înapoi, deoarece Guvernul nu găseşte timpul necesar întocmirii actelor de restituire

Statul a expropriat pentru constructorii care au plecat

Netrecându-i prin cap că va păţi o asemenea ruşine, CNADNR a expropriat înainte de semnarea contractului pentru concesiunea autostrăzii Comarnic-Braşov 239 de proprietari, deţinători ai unei suprafeţe totale de 32 hectare de teren în localităţile Râşnov şi Cristian din Braşov. Deşi hotărârea de guvern spune că trebuiau expropriate 39 de hectare, CNADNR a luat doar 32 de hectare sau, mai bine zis "doar" 229 din cele 236 de proprietăţi deoarece nu a mai avut bani să plătească expropriaţii. Dacă cele mai mici loturi au fost de câţiva metri pătraţi, cele mai mari au depăşit un hectar, un caz unic fiind cel al primăriei Râşnov care a pierdut în total peste 6 hectare. Sumele plătite de stat au fost de 11,3 milioane lei, adică aproximativ 2,5 milioane euro.

Iliescu: guvern PSD după alegeri

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, crede că o nouă majoritate parlamentară ar fi posibilă doar în urma unor alegeri, cel mai probabil la termen. Aceasta deşi PSD lasă să se înţeleagă că ar intra acum la guvernare chiar şi cu un premier independent. "O nouă majoritate parlamentară, singura care ar putea duce la o schimbare de fond, nu va fi posibilă decât ca urmare a unor alegeri - fie ele preliminare sau la termen", scrie Ion Iliescu pe blogul său. În continuarea analizei sale însă, preşedintele de onoare al PSD desfiinţează practic prima variantă, cea a alegerilor anticipate, creditând mai mult varianta alegerilor la termen, în 2012.

Ponta denunţă "intelectualii Führerului" de Sabina Fati

Victor Ponta avea toate motivele să privească detaşat, dezinhibat şi, eventual, cu umor criticile pe care le primea dinspre publiciştii cu simpatii de dreapta, dacă ar fi vrut să se detaşeze de istoria urâtă a partidului său, dacă ar fi avut intenţia să modifice imaginea PSD, dacă ar fi vrut să dea o tentă modernă acestei formaţiuni, care mai are încă ridurile vechiului regim în prezidiu. Tânărul lider al PSD a vrut în schimb să confirme definiţiile lui Winston Churchill, care diferenţia socialismul de comunism explicând că "socialistul în-cearcă să ne ducă la catas-trofă prin vorbe prosteşti, iar comunistul încearcă să ne ducă la ea prin fapte brutale".

Ruşii de la RAFO îl iartă pe Iacobov. RAFO. Fostul lider PSD, Corneliu Iacobov, era acuzat de prejudicierea companiei cu peste 240 miliarde lei vechi

Reprezentanţii societăţii RAFO nu mai contestă achitarea omului de afaceri Corneliu Iacobov. Decizia managementului rus al companiei este însă neaşteptată şi ridică numeroase întrebări. Evoluţie-surpriză în procesul în care omul de afa-ceri Corneliu Iacobov este acuzat de prejudicierea companiei RAFO Oneşti cu peste 240 miliarde lei vechi: pre-şe-din-tele RAFO, Miroslav Dermendjiev, a retras con-tes-ta-ţia la hotărârea prin care Tribunalul Bucureşti l-a achitat, în 2008, pe Iacobov. Mutarea este neaşteptată, ridică nu-me-roase semne de întrebare şi a venit cu câteva săptămâni înainte de judecarea apelului în care Curtea de Apel va decide dacă menţine sentinţa de achitare sau îl condamnă pe Corneliu Iacobov.

Nicolas Sarkozy, faţă în faţă cu propriul Watergate

OCHIUL ŞI TIMPANUL. Le Canard Enchaîné redeschide scandalul spionării jurnaliştilor francezi care deranjează. Săptămânalul francez de satiră şi investigaţii Le Canard Enchaîné îl acuză în numărul de ieri pe şeful statului francez că se ocupă "personal" de operaţiunile ilegale de supraveghere a ziariştilor incomozi. În vara aceasta trei publicaţii de prestigiu, printre care şi Le Monde, au depus plângere pentru spionarea ziariştilor lor care anchetau afacerea scandalului politico-financiar din jurul imperiului cosmetic L"Oreal, în care este implicat şi Sarkozy.

Majorităţi toxice şi coabitări imposibile

Alegerile americane, succesul coaliţiei bri-tanice şi producţia unei majorităţi toxice de către coaliţia noastră proprie au ceva în comun: eşecul sistemelor uninominale de vot de a oferi ceea ce era pe vremuri atracţia lor principală - majorităţi manufacturate pe baza cărora să se poată guverna şi răspundere clară a guvernării. Cele două funcţii principale ale sistemelor electorale democratice, cea de a construi majorităţi (agregare) şi cea de a traduce în locuri cât mai multe voturi (reprezentare), au fost întotdeauna în conflict potenţial, mai ales în societăţi neomogene. Cu cât mai multe tendinţe şi grupuri sunt reprezentate, cu atât şansele de a avea o majoritate clară şi un mandat de guvernare clar scad, pentru că ele se realizează în detrimentul pluralităţii.

ZIARUL FINANCIAR

Vlădescu: În cel mult patru ani orice guvern va vedea că are nevoie de impozitare progresivă

Fostul ministru al finanţelor susţine că statul va constata până la urmă că are nevoie de pârghii în economie pe care cota unică nu i le poate asigura. Introducerea unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor, cu deduceri pentru anumite cheltuieli, va deveni o soluţie de neevitat pentru orice guvern în următorii doi - patru ani, când va deveni absolut evident că statul are nevoie totuşi de nişte pârghii în economie, susţine Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanţelor. "Atât timp cât actualul sistem de asigurări sociale este menţinut, se va ajunge la concluzia că avem nevoie de impozit progresiv. Nu văd cum va mai putea funcţiona un stat social doar cu cota unică. În plus, capacitatea statului de a susţine anumite sectoare, de a direcţiona fonduri şi de a folosi diferite pârghii s-a redus atât de mult, încât cred că trecerea la impozitul progresiv va veni ca un pas logic pentru orice guvern, de dreapta sau de stânga."

Bomba datoriei externe private pe termen scurt se amorsează iar

Împrumuturile externe pe termen scurt au urcat cu 25% în primele şapte luni, până la 17 mld. euro la sfârşitul lui august, adica 53% din rezerva valutara a BNR. Circa 90% din aceasta datorie apartine sectorului privat. Cresterea a fost facuta in doua salturi - unul in primavara si inca unul in iulie si august. In luna iunie 2010, bancile si companiile private concentrau cea mai mare parte a cu solduri de 6,3 si respectiv 5,2 mld. euro. Statul avea o datorie de un miliard de euro.

Primul mall din Bucureşti în faliment: City Mall va fi scos la vânzare

Centrul comercial City Mall din Bucureşti, deţinut de fondul australian de investiţii APN, a intrat în faliment la solicitarea proprietarilor care nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu reprezentanţii băncii UniCredit pentru restructurarea unei datorii de 40 de milioane de euro. Proiectul urmează a fi scos la vânzare de către lichidatorul judiciar pentru acoperirea datoriilor. "S-a admis cererea debi-toa-rei (Victoria Holding, firma care deţine centrul co-mercial - n. red.) de intrare în faliment prin procedură sim-plificată", a declarat pentru Ziarul Financiar ju-decătorul Laura Andrei, vicepreşedinte al Tribunalului Bucureşti şi purtător de cuvânt al instituţiei. Cu alte cuvinte, firma nu va mai încerca să se reorganizeze, urmând ca activitatea de administrare să fie preluată de către lichidatorul judiciar, după ce profitul operaţional al firmei a scăzut în acest an cu 90%, pe fondul reducerilor substanţiale de chirii.

Deşi are mii de jurişti, statul a plătit caselor de avocatură 80 mil. euro în trei ani

Instituţiile de stat, centrale şi locale, au cheltuit, între 2008 şi 2010, cu onorariile caselor de avocatură 80 milioane de euro (27 milioane annual), in conditiile in care au platit, in acelasi timp, mii de avocati si juristi din structurile proprii pentru a le apara interesele, releva un raport al Curtii de Conturi transmis la inceputul lui octombrie, presedintilor Senatului si ai Camerei.

Ce trebuia să ştii la începutul anului ca să-ţi dublezi banii pe Bursă

Cine a mizat la începutul anului pe companiile exportatoare şi pe energie sau utilităţi a obţinut în primele zece luni câştiguri semnificative. Puţini ar fi pariat însă pe firmele din sectorul imobiliar, care au fost printre performerele de pe RASDAQ. Unul dintre semnalele începutului de an a fost statistica privind revenirea pe creştere a exporturilor (încă începând cu luna noiembrie 2009), însă puţini investitori s-ar fi încumetat să investească în acţiuni ale companiilor exportatoare, majoritatea din industrie, care raportau printre cele mai mari scăderi ale afacerilor pe anul trecut. Cei care au făcut-o, mizând pe faptul că economiile dezvoltate din Vest îşi vor reveni mai repede decât economia românească, au obţinut câştiguri semnificative.

Milionarii în euro îşi ţin banii împărţiţi şi la 40 de bănci ca să beneficieze de garanţie

Clienţii individuali aveau la sfârşitul lunii septembrie depozite negarantate în valoare de doar 47 mil. euro, in conditiile in care 11 mld. euro sunt detinute in banci de doar 170.000 de persoane. Aceasta inseamna ca milionarii isi sparg depozitele pentru garantie.

Bancherii se bat să-şi fure clienţii unii altora

Bancherii încing lupta pentru atragerea clienţilor cu istoric de plată bun de la concurenţă şi încearcă să vândă credite de refinanţare cu perioadă de graţie, dobândă promoţională sau fără comisioane. Unele bănci sunt dispuse chiar să preia mai multe credite ale aceluiaşi debitor şi să le con-solideze sau să împrumute clienţilor o sumă cu până la 20% mai mare decât cea necesară refinanţării. Reducerile de dobândă sau eliminarea comi-sio-nului de acordare, care reprezenta un obstacol serios pentru refinanţarea unui credit, a început deja să se resimtă în numărul clienţilor care vin la ghişeu, spun bancherii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb