REVISTA PRESEI 04.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 4 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 04.11.2017

ADEVARUL

Şedinţa de Guvern pentru adoptarea noilor prevederi fiscale a fost amânată pentru luni

Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale programată pentru vineri la ora 14.00 a fost amânată pentru luni. Măsurile anunţate de Guvern sunt contestate atât de patronate, cât şi de sindicate. Şi preşedintele Klaus Iohannis a criticat Executivul pe această temă. Preşedintele Klaus Iohannis a pus la zid coaliţia de guvernare. Şeful statului a calculat că "marea revoluţie fiscală" anunţată de PSD reprezintă de fapt o creştere a salariului mediu cu doar 3 lei. "De ce e nevoie de această mega-ţopăială fiscal-bugetară?", a întrebat Iohannis. Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a prezentat în Guvern noile măsuri fiscale privind impozitarea salariilor.

Se încheie era dobânzilor mici sau negative. Ce ne aşteaptă în România

Banca Angliei a anunţat joi prima majorare a dobânzii de referinţă din ultimii zece ani, banca centrală din Cehia i-a urmat exemplul, după ce în august a fost prima care a înăsprit politica monetară, iar şeful Bundesbank a declarat recent că era dobânzilor joase sau negative se apropie de sfârşit. În România dobânzile au trecut recent pe trend ascendent. Rămâne de văzut ce va face Banca Naţională săptămâna viitoare. "Ratele de dobândă mult prea mici nu trebuie să dureze prea mult şi, într-o creştere economică, robinetele politicii monetare ar trebui să fie închise rapid şi într-o manieră consistentă", a declarat recent într-un interviu Jens Weidmann, şeful băncii centrale a Germaniei, Bundesbank.

Big Brother de la Asigurări

Veste bună pentru şoferi. Costul poliţei de asigurare CASCO ar putea scădea cu până la 40% cu ajutorul unui dispozitiv electronic. Vestea proastă este că acest lucru are un preţ: traseele şoferilor sunt monitorizate pentru a se vedea dacă respectă sau nu regulile de circulaţie. Dispozitivul de monitorizare, introdus pe piaţă, deocamdată, doar de o companie de asigurări, funcţionează asemenea unui tahograf. Odată montat în maşină şi conectat la o sursă de electricitate, aparatul trimite companiei de asigurări informaţii despre cât timp conduce un şofer, la ce ore, pe ce tipuri de şosele, cât de des depăşeşte limita de viteză, cât de brusc frânează sau cât de des are evenimente în trafic.

Pericole care pândesc omenirea în contextul tehnologizării accelerate.

"Dezvoltarea inteligenţei artificiale, în mod normal, va conduce, în urma acumulării unei capacităţi de gândire a roboţilor care sunt creaţi şi a sistemelor de gândire, la concluzii care vor depăşi ca amploare capacitatea de analiză a creierului uman individual. Sunt previziuni că, între 2026 şi 2064, inteligenţa artificială va avea o uriaşă capacitate de predicţie. Sunt mari temeri că inteligenţa artificială care va fi creată nu va mai considera că oamenii, ca atare, mai sunt buni la ceva. Pur şi simplu, va considera că a realizat o nouă fomulă de existenţă şi aceasta, aşa cum omul de neanderthal a fost eliminat de omul de cro-magnon, va zice Homo Sapiens nu mai e interesant, nu mai e important. Acesta este pericolul foarte mare şi acest pericol va fi creat de oameni", a declarat fizicianul român Gheorghe Adam, considerat o somitate a lumii ştiinţifice internaţionale.

Alegerea primarilor în două tururi. ALDE se dezice de PSD şi trece de partea Opoziţiei

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin, chiar dacă partidul aliat, PSD, se opune. Astfel, ALDE ar trece de partea Opoziţiei, însă tot mai lipsesc câteva voturi ca majoritatea PSD să fie răsturnată, fie că vrobim doar de subiectul legislaţiei electorale. Balanţa ar putea fi totuşi înclinată de grupul lui Victor Ponta, în condiţiile în care UDMR este alături de Liviu Dragnea. Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a anunţat că partidul său nu mai susţine sistemul actual - alegeri locale într-un singur tur- deoarece absenteismul la urne a crescut în România cu fiecare scrutin, deci edilii nu mai au legitimitate.

Ce fel de calamitate anunţă sirenele care sună în România

Aproximativ 7.000 de sirene sunt testate, în fiecare primă zi de miercuri a lunii, în localităţile din România. În cadrul acestui exerciţiu naţional coordonat de ISU, sirenele emit patru tipuri de semnale, care pot fi diferenţiate în funcţie de timpii sunetelor emise. În cele 60 de minute alocate lunar exerciţiilor, alarmele instalate în oraş dau patru tipuri de semnale: aeriană, la dezastre, de pre-alarmare aeriană şi de încetare a alarmei. Diferenţa între cele patru tipuri de semnale este dată de timpii cât semnalele sunt emise şi durata dintre emisia acestor semnale acustice. Cea mai simplu de înţeles pentru populaţie este cea de încetare a alarmei. Aceasta este, de fapt, un sunet continuu, emis la aceeaşi intensitate timp de două minute.

Personalul european părăseşte masiv sistemul public de sănătate din Marea Britanie după votul în favoarea Brexitulu

Numărul asistentelor medicale şi a personalului adiacent ce soseşte din Europa pentru a lucra în Marea Britanie a scăzut dramatic - cu 89%, în perioada ulterioară votului pozitiv dat referendumului pentru părăsirea Uniunea Europene. Această scădere dramatică coincide cu o creştere bruscă a numărului medicilor europeni ce părăsesc registrul Consiliului Asistentelor Medicale şi al Personalului Medical (NMC): de la 2,435 în perioada 2015-2016 la 4,067 în anul trecut, o creştere de 67%.

EVENIMENTUL ZILEI

Curtea Constituţională: "Kovesi a refuzat să răspundă, în scris, dacă a fost acasă la Oprea. Nici nu a negat, nici nu confirmat"

Curtea Constituţională a României (CCR) consideră că Laura Codruţa Kovesi, prin răspunsul trimis Comisiei speciale de anchetă privind alegerile din 2009, a refuzat să participe la clarificarea unor aspecte legate de un eveniment de interes public, se arată în motivarea deciziei din 3 octombrie prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public, generat de refuzul procurorului şef al DNA de a se prezenta la audieri.

Blaga, aşteptat să REVINĂ în PNL

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a dezvăluit că foştii preşedinţi ai partidului sunt membri ai Biroului Politic Naţional (BPN). Orban a făcut şi o nominalizare şi a afirmat că dacă Vasile Blaga doreşte să-şi exercite această calitate, ''este bine-venit oricând''. Liderul liberal a subliniat că se bucură pentru achitarea lui Vasile Blaga şi că s-a dovedit că ''acuzaţiile formulate de procurori nu sunt reale şi nu sunt demonstrate, dovedite''. El şi-a exprimat încrederea că se va menţine aceeaşi decizie şi la instanţa de apel.

Mihai Vlasov, ELIBERAT

Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ, a părăsit Penitenciarul Vaslui după decizia magistraţilor Tribunalului Vaslui. Acesta a avut un mesaj special către jurnaliştii prezenţi în faţa penitenciarului. Întrebat cum a fost perioada de detenţie, Vlasov le-a răspuns ziariştilor "Puteţi proba!". El a declarat că acceptă să spună câteva cuvinte doar pentru faptul că ziariştii au stat mai multe ore şi l-au aşteptat în faţa Penitenciarului Vaslui şi a declarat că va merge acasă la Iaşi, acolo unde îl aşteaptă familia. Vlasov a afirmat că simte "liber", dar "agasat" şi întrebat despre ceea ce va face prima data în libertate, el a răspuns ironic: "Vă spun la revedere!".

"Europo, numele tău va fi Mahomed!"

Europa este în faza de eutanasie socială. Statisticile oficiale arată că peste doar câteva decenii, continentul va deveni majoritar musulman. Vara trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a declanşat o furtună politică - a fost chiar acuzat de "rasism" - pentru că a declarat că mamele africane cu "şapte sau opt copii" contribuie la subdezvoltarea economică a continentului african; "supra-natalitatea", a adăugat Macron, creează un deficit "civilizaţional". Organizaţia Naţiunilor Unite i-a dat dreptate lui Macron. Potrivit World Populations Prospect, raportul demografic anual al ONU, a şasea parte din populaţia lumii trăieşte acum în Africa. În 2050, ea va fi o pătrime, iar la sfârşitul secolului, o treime din populaţia globului.

Noul ambasador al SUA în România, născut în Iaşi

Fostul deputat Gelu Vişan şi fostul jurnalist şi senator Sorin Roşca Stănescu au anunţat că ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, ar urma să fie schimbat din post, iar în locul său ar urma să fie numit Elias Wexler, un român născut în Iaşi. Născut în Iaşi, în 1950, Wexler a fost fiul unui reparator de televizoare, familia sa fiind vândută Israelului de către Ceauşescu. Pe 29 septembrie 2017, jurnaliştii de la REPORTER DE IAŞI au realizat, în premieră, un interviu cu posibilul ambasador al SUA la Bucureşti. Elias Wexler (67 de ani), preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Americane, nu este un necunoscut pentru România, având de mulţi ani relaţii de afaceri şi întâlniri diplomatice cu cei din ţara în care s-a născut.

JURNALUL NATIONAL

Salonul Auto Bucureşti & Accesorii 2017, la startul ediţiei cu numărul XV

Salonul Auto Bucureşti & Accesorii 2017 adună la startul ediţiei cu numărul XV, organizată la Romexpo, peste 300 de modele auto şi mai mult de 100 de vehicule comerciale, precum şi un relevant segment din domeniul echipamentelor, accesoriilor şi pieselor auto, la standurile celor mai importanţi producători, dealeri şi importatori de autovehicule. În cadrul conferinţei de deschidere, organizată vineri, au fost prezenţi reprezentanţi ai Registrului Auto Român (RAR), Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Private din România (CNIPMMR) şi Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Culmea securităţii: SRI se dotează pe el însuşi, contra cost, cu tehnică de investigare informatică

Serviciul Român de Informaţii a cumpărat, de la firma... Serviciului Român de Informaţii aparatură specială pentru investigarea infracţionalităţii informatice şi pentru analiza probelor digitale. Mai exact, beneficiarul, Institutul pentru Tehnologii Avansate, va fi dotat cu această tehnică de către Regia Autonomă Rasirom, firma oficială a SRI. Pe lângă Rasirom, la acest contract mai participă alte patru companii private care activează în domeniul IT, printre care şi un vechi client al DNA, instituţie care a achiziţionat de la acesta tehnică specială de interceptare şi monitorizare.

Finanţele vor să împrumute 2,73 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproximativ 2,73 miliarde de lei de la băncile comerciale în noiembrie 2017, însă rămâne de văzut ce sumă va lua având în vedere că în octombrie nu a luat nici măcar un leu din cauza dobânzilor crescute. Din cele 2,73 miliarde de lei, Finanţele vor să ia 2,2 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat, la care se adaugă suma de 330 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, iar 500 de milioane de lei prin certificate de trezorerie. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Statul român se bâlbâie cu preluarea şantierului Daewoo Mangalia

Statul român ezită să preia de la Daewoo pachetul majoritar de 51% la şantierul naval din Mangalia, deşi constructorul sud-coreean l-a invitat de aproape două luni să-şi exercite dreptul de preempţiune. România deţine, prin SC Şantierul Naval 2 Mai SA, aflată în subordinea Ministerului Economiei, 49% din Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI). Statul dă dovadă de defetism, anunţând că aşteaptă finalizarea negocierilor dintre Daewoo şi ofertanţii olandezi de la Damen şi abia apoi va decide asupra dreptului de preempţiune.

Bauspar, bun pentru europeni, nu şi pentru români

Sistemul de credite cu componentă de economisire, cunoscut şi sub denumirea germană Bauspar, este blocat în România de aproape doi ani. Curtea de Conturi a decis că legislaţia după care acest credit funcţionează nu este potrivită pentru România, deşi experienţa ţărilor europene demonstrează contrariul. Bauspar reprezintă asigurarea de sănătate a locuinţelor din Germania, nu mai puţin de 30 la sută dintre cetăţenii acestei ţări, respectiv 30 de milioane de persoane, folosesc acest sistem de economisire-creditare pentru renovarea caselor vechi sau achiziţia de apartamente noi, a declarat Christian Konig, director juridic la Asociaţia Băncilor pentru Locuinţe din Germania, prezent la Bucureşti la Adunarea anuală a Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb