• ADEVARUL
• Traian Băsescu: "Am văzut că liderii USL se grăbesc să împartă posturi. Să nu vândă pielea ursului din pădure!"
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, ieri, la ora 18.30, la Palatul Cotroceni. Şeful statului a atacat din nou USL şi pe Victor Ponta, despre care a afirmat că "minte cum respiră". Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui: Liderii europeni pot fi neliniştiţi de plagiat, de furtul intelectual care se practică la nivelul Guvernului. Acestea sunt motivele reale ale liderilor europeni. Niciunul dintre ei nu-şi pune semne de întrebare că eu n-aş respecta regula jocului democratic în România, că n-aş respecta Constituţia. Îl cunosc pe Serghei Stanişev (preşedintele Partidului Socialist European . n.r.), ştiu ce performant a fost ca premier al Bulgariei. Am luat notă de declaraţia lui. Voi desemna un prim-ministru care va trebui să treacă cu un vot majoritar prin Parlament, ceea ce va legitima Guvernul. Majorităţile parlamentare nu se fac nici la Cotroceni, nici la Victoria, nici în biroul preşedintelui Senatului. Se fac în Parlament.
• Tranzacţia Auchan-Real: patru magazine din Arad, Constanţa, Oradea şi Suceava nu vor fi preluate
Retailerul francez Auchan, care a cumpărat vineri operaţiunile Real din mai multe ţări, printre care şi România, nu va prelua patru magazine din Arad, Constanţa, Oradea şi Suceava. Deşi Auchan nu este prezent în toate aceste oraşe, francezii nu au preluat hipermarketurile, cel mai probabil, pentru că nu sunt profitabile. În plus, există posibilitatea ca unele dintre hipermarketurile Real cumpărate să fie cedate ulterior.
• SONDAJ Fondurile UE şi drumurile ar trebui să domine topul priorităţilor
Infrastructura trebuie reabilitată urgent, dacă se poate cu bani europeni, iar atragerea de investiţii şi crearea de locuri de muncă sunt priorităţile imediat, arată economiştii chestionaţi de "Adevărul". Economia României este plină de priorităţi, foarte multe probleme trebuie rezolvate urgent şi necesită concentrarea tuturor resurselor, în condiţiile în care câteva mii de proiecte publice au fost demarate şi apoi abandonate. Reabilitarea infrastructurii, atragerea investiţiilor străine, accelerarea absorbţiei de fonduri europene, crearea de locuri de muncă, aplicarea reformelor structurale, îmbunătăţirea educaţiei, echilibrarea bugetului - acestea ar fi doar câteva măsuri care au tot fost prezentate ca "prioritate zero", dar niciuna nu a fost tratată cu seriozitatea necesară.
• Datoria către FMI a muşcat din rezerva BNR: minus de 726 de milioane de euro
La 29 noiembrie 2012, rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) se situau la nivelul de 31,16 miliarde de euro, faţă de 31,77 miliarde de euro la 31 octombrie 2012. Scăderea a fost provocată, între altele, de plata unei rate din datoria României către Fondul Monetar Internaţional (FMI), reiese dintr-un comunicat al băncii centrale.
• Exportăm buşteni şi grâu, importăm hârtie şi biscuiţi
România încă n-a renunţat la exporturile de materii prime brute sau semiprelucrate, în schimb importă produse finite cu valoare adăugată tot mai mare, arată un studiu al Consiliului Fiscal. România dispune de suficiente capacităţi de procesare industrială, dar materia primă brută, în stare neprelucrată sau procesată sumar, pleacă la export; de cealaltă parte, importurile noastre sunt tot mai sofisticate şi ocupă, practic, piaţa produselor locale. Aceasta este principala concluzie a unui studiu mai amplu prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe organizate de revista "Finanţiştii", de către Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economist-şef al Raiffeisen Bank România.
• CURENTUL
• USL pregăteşte noi mişcări de stradă pentru a prelua în forţă puterea în România
Scenariul de anul trecut riscă să se repete iar USL pregăteşte din nou, la fel ca astă iarnă, o regie cu violenţe de stradă pentru a pune presiune pe adversarii săi politici. De data aceasta, nu colonelul Mircea Dogaru va fi cel care va conduce ostilităţile din stradă, ci un alt "braţ armat al USL", cel al revoluţionarilor. Aceste noi proteste vin într-un moment de maximă încordare între palatele Victoria şi Cotroceni, chiar înaintea luptei decisive pentru putere în următoarea legislatură 2012-2016. De data aceasta, USL va miza pe Blocul Naţional al Revoluţionarilor din România - 1989, condus de Dorin Lazăr Maior. Un personaj care în această vară a fost avansat de către Comitetul executiv al PSD în funcţia de secretar executiv al acestui partid, însărcinat cu probleme ale revoluţionarilor.
• Liviu Voinea, secretar de stat în MF: Cura de austeritate din 2010, un rău necesar care a asigurat macrostabilitatea economică
Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, consideră, într-un interviu acordat AFP, că măsurile de austeritate adoptate în 2010, chiar dacă nu au fost cele mai "adecvate", au reprezentat un rău "necesar", deoarece au asigurat echilibrele macroeconomice. El subliniază ca România va continua ajustarea finanţelor publice, "eliminând în special cheltuielile inutile". Dacă guvernul premierului Ponta nu încetează să critice programul de austeritate adoptat de executivul de centru-dreapta în 2010, care s-a concretizat prin reducerea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar si prin creşterea cu 5 puncte a TVA, pana la 24%, Voinea admite că a fost un rău "necesar", deoarece "a asigurat macrostabilitatea economica, chiar dacă masurile alese nu au fost cele mai adecvate, din cauza costului social ridicat".
• Coloniile israeliene din Cisiordania, motiv de iritare în cancelariile europene
Anunţul potrivit căruia Guvernul israelian intenţionează să construiască 3.000 de locuinţe în Cisiordania a provocat iritare în mai multe state din Europa care îşi doresc calmarea situaţiei în Orientul Mijlociu şi continuarea procesului de pace. Cu toate acestea, guvernul israelian nu va renunţa, în pofida "presiunilor internaţionale", la decizia de relansare a lucrărilor de construcţie în colonii, ca revanşă în faţa demersului palestinian la ONU, a precizat pentru AFP o sursă din biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu. "Israelul insistă în continuare asupra intereselor sale vitale, chiar şi sub presiune internaţională, şi nu va exista nicio schimbare în decizia pe care a luat-o. Demersul palestinian la ONU este o încălcare flagrantă a acordurilor garantate de către comunitatea internaţională", a declarat sub protecţia anonimatului aceeaşi sursă.
• CURIERUL NATIONAL
• Locuinţele vechi s-au întors în iarna crizei imobiliare
Luna octombrie a fost marcată de un optimism surprinzător al proprietarilor de apartamente vechi din Capitală. În noiembrie, însă, elanul acestora a fost potolit de o corecţie semnificativă a preţurilor într-o perioadă de doar 30 de zile. Niciun tip de apartamente vechi nu a reuşit să scape de scăderi luna trecută.
• Noua Lege a sănătăţii va fi prezentată Guvernului peste o săptămână
CNAS va reglementa şi supraveghea sistemul asigurărilor obligatorii. Cepoi: Dacă fiecare societate va fi obligată să aibă între 700.000 şi un milion de asiguraţi, înseamnă că, în final, vor fi în jur de 20 de societăţi mutuale. Noua Lege a sănătăţii va fi prezentată Guvernului în prima şedinţă imediat după alegeri, respectiv în 12 decembrie, a declarat, ieri, pentru Mediafax, Vasile Cepoi, consilier de stat al premierului Victor Ponta.
• A început revenirea economiei?
Pentru ultimul trimestru al acestui an, Garanti Bank previzionează o uşoară revenire a economiei, după nouă luni dificile. O creştere mai accelerată de 2% este prevăzută în 2013, ca urmare a intensificării cererii interne. Semnale îngrijorătoare vin însă din zona cererii externe, puternic influenţată de evoluţia economică a zonei euro.
• Furtuna din Dobrogea a oprit reactorul 1 de la Cernavodă
"În noaptea de 03.12.2012, urmare a furtunii de mare intensitate din Dobrogea, zona Cernavodă, din cauza unor perturbaţii în liniile de transport energie electrică conectate cu staţia de 400 KV Cernavodă, un transformator de alimentare servicii proprii ale Unităţii 1 a declanşat, determinând deconectarea în mod automat a Unităţii 1 de la Sistemul Energetic Naţional. Atât sistemele de proces, cât şi cele de securitate au acţionat conform proiectului, reactorul Unităţii 1 fiind în prezent oprit", a anunţat ieri Nuclearelectrica, precizând că repornirea este estimată a avea loc joi, 6 decembrie.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Guvernul USL: bilanţ catastrofal la şapte luni
Promisiunile USL din vremea când era în opoziţie au fost acoperite doar în foarte mică măsură. Dintre cele îndeplinite, majoritatea au legătură cu ajutoarele sociale, pensiile şi salariile bugetarilor. Dar şi ele au fost "mâncate" de inflaţie. Într-un bilanţ ad-hoc realizat la şapte luni de guvernare Ponta, Adriean Videanu, coordonatorul campaniei electorale a ARD, a declarat chiar că situaţia economică ar fi fost mai bună dacă România nu avea deloc Guvern în ultimele şapte luni. "Evoluţia macroeconomică după şapte luni de guvernare Ponta este una absolut dezastruoasă pentru România.
• Interesele imobiliare din spatele scandalului Sahia Film
Clădirile Instituţiei din centrul Capitalei sunt vânate de omul de afaceri Sorin Vişinescu, sprijinit de ministrul Culturii- Puiu Haşotti. Procurorii DNA au intrat pe fir. Sahia Film riscă să rămână fără două clădiri valoroase aflate în zona centrală a Capitalei. Directorul instituţiei cinematografice, Dan Mocănescu, susţine că omul de afaceri Sorin Vişinescu vrea să pună mâna pe cele două imobile cu ajutorul ministrului Culturii, Puiu Haşotti. În prezent, Vişinescu ocupă abuziv o parte din parterul sediului Sahia, situat pe strada Aviatorilor. "Nu mai are contract de închiriere din februarie 2010 şi până atunci a acumulat datorii de aproape 1,6 miliarde de lei vechi pentru neplata ocupării a peste 200 de metri pătraţi", a explicat, pentru EVZ, Mocănescu.
• LEUL este CEA MAI SLABĂ monedă din Europa de Est
Cu toată lichiditatea controlată şi eforturile BNR de a inversa trendul de depreciere al leului, moneda naţională rămâne în continuare cea mai depreciată valută din regiune comparativ cu euro. În ciuda aprecierii de 0,6% din luna noiembrie, leul păstrează un nivel de 4,66% de depreciere, iar volatilitatea cursului are şanse să se accentueze pe final de an.
• THE ECONOMIST: Un conflict vechi, un Orient Mijlociu nou
Armistiţiul dintre Israel şi Hamas ar putea contribui la crearea unei legături între cele două părţi - fondată pe ură şi dispreţ, dar totuşi o legătură. Oare va putea fi vreodată pace între arabi şi evrei? Ultimele desfăşurări de forţe dau de înţeles că suntem departe de punctul în care să putem măcar spera. În vreme ce autorităţile se acuză reciproc că "ei au tras primii, nu noi", zeci de clădiri au fost doborâte, 6 israelieni şi peste 140 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi. Şi, pentru prima dată în istoria conflictului, din Gaza au fost trimise proiectile către oraşul sfânt Ierusalim. În timp ce evreii şi palestinienii par înţepeniţi în acest război străvechi, în jurul lor, Orientul Mijlociu se schimbă. Primăvara arabă a aruncat vechea orânduire în aer, iar cele două naţiuni sunt, cu sau fără voia lor, prinse în acest vârtej. Poate că noua stare de fapt va agrava conflictul. Dar există o şansă ca, în realitate, să ducă la încetarea ostilităţilor.
• JURNALUL NATIONAL
• Presa străină: Alegeri în România? Poporul are alte griji!
Jurnaliştii de la radioul elveţian DRS au realizat un amplu reportaj pe tema alegerilor parlamentare din România. "În timp ce la vârf, partidele şi liderii lor se întrec în promisiuni electorale şi promit să respecte democraţia şi statul de drept, alegătorii români se confruntă cu o viaţă tot mai dură. Speranţa într-un viitor mai bun s-a pierdut din cauza corupţiei, oportunismului politic şi a sărăciei crâncene", notează site-ul drs.ch. Corespondentul Marc Lehmann a cutreierat România şi a tras concluzia că pentru alegătorii români este imposibil să-şi formeze o imagine clară despre candidaţii la aceste alegeri.
• Fenomen INCREDIBIL, cu 18 zile înainte de Apocalipsa prezisă de mayaşi. Oamenii de ştiinţă nu au explicaţii
Astăzi are loc un fenomen care se repetă numai o dată la 2.737 de ani. Este vorba de alinierea planetelor Mercur, Venus şi Saturn cu vârfurile celor trei piramide de la Gizeh, considerate una dintre cele 7 minuni ale lumii. Niciun om de ştiinţă nu a găsit încă vreo explicaţie sau vreo legătura cu sfârşitul lumii. Utilizând mai multe programe de calculator, Charles Marcello, un împătimit al astronomiei şi critic al teoriilor referitoare la apocalipsa din 2012, a realizat diagrame care reprezintă momentul convergenţei cu piramidele egiptene de la Gizeh.
• "Băieţii deştepţi" asaltează Hidroelectrica în instanţă
Traderii Alpiq Industries şi Alpiq Romenergie cer daune totale de 250 milioane de euro. Energy Holding vrea să se înscrie la masa credală cu 91 milioane de lei. "Băieţii deştepţi" nu se lasă deşi ce au făcut profituri colosale timp de şase ani din revânzarea energiei ieftine de la Hidroelectrica. Astfel, traderii Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie cer despăgubiri cumulate de peste 250 milioane de euro pentru denunţarea contractelor avute cu Hidroelectrica, acesta fiind profitul pe care nu îl mai realizează din revânzarea energiei. Contestaţiile acestora la tabelul creditorilor au fost amânate la cererea lor, pentru comunicarea întâmpinării, termenele de judecată fiind stabilite pentru 6 şi 20 februarie 2013.
• Chilipiruri de la executari silite. Ferme, brutării, mezelării - cumpăraţi acum!
De la vapoare la gatere, de la stadioane la ciupercării, băncile româneşti scot la vânzare active cu care au fost garantate creditele care au ajuns acum pe lista celor neperformante. Case, maşini, terenuri, dar şi multe afaceri la cheie, toate acestea pot fi cumpărate cu preţuri de "criză". Marele semn de întrebare vine din zona agriculturii, considerată noul boom pe piaţa creditării. Pe locul trei într-un top al bunurilor executate de bănci, după apartamente şi terenuri, sunt afaceri din agricultură, ori utilaje provenite din lichidarea unor fabrici de mezeluri, mori, brutării, patiserii şi altele din aceeaşi categorie.
• NATIONAL
• Milionarul Nelu Iordache face bani si dupa gratii
Patronul Romstrade si BlueAir, arestat pentru deturnare de fonduri, delapidare si spalare de bani, continua sa incaseze bani de la "sponsorul" oficial, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Chiar daca a reziliat unul dintre sutele de contracte oferite afaceristului Nelu Iordache, CNADNR continua sa vireze in conturile acestuia sute de milioane de euro. Potrivit procurorilor anticoruptie, Iordache a schimbat destinatia sumei de 25 de milioane de lei, bani incasati pentru proiectarea si executia lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac-Arad, lucrarea fiind finantata in proportie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.
• Sefi ai DNA filati prin restaurante!
Uite ca am trait sa o vedem si pe asta! Cativa conducatori ai unor structuri judetene ale Directiei Nationale Anticoruptie au ajuns sa se planga de faptul ca sunt strict monitorizati. Ce-i drept, deocamdata nu au facut-o public, ci doar si-au informat superiorii de la Bucuresti. Care, in mod normal, trebuiau sa ceara imediat sprijinul celor de la SRI. Iar faptul ca nu au facut-o inca demonstreaza ca nu sunt chiar atat de siguri ca oamenii lui George Maior nu sunt implicati in aceasta poveste. Chiar daca principalele suspiciuni planeaza asupra unor importanti oameni de afaceri, vizati la randul lor de anchetele procurorilor anticoruptie.
• Putin a lasat durerile de sale si a dat o fuga in Turcia
Vladimir Putin s-a suit in avion si a facut o vizita fulger in Turcia, cu rachetele Patriot, Siria si contracte in domeniul energiei pe agenda de lucru. In urma cu doua zile, Kremlinul nu mai prididea cu asigurarile ca presedintele rus n-are decat niste banale dureri de spate si in curand isi va relua vizitele. Prevazuta initial in octombrie, vizita era imperios necesara, pentru ca situatia se schimba rapid in regiune. Turcia a devenit un jucator foarte important, iar Rusia nu-si poate permite sa-l ignore sau sa-l tina in sah. Consilierul lui Putin pentru probleme de Afaceri Externe, Iuri Usakov, a declarat ca vizita se va axa pe problemele internationale urgente, respectiv criza din Siria si cererea Turciei sa-i fie amplasate la frontiera rachete Patriot, lucru pe care Rusia "nu-l recomanda".
• Marea Britanie, Franta si Suedia isi retrag ambasadorii de la Tel Aviv
Ministrii de Externe din Marea Britanie, Franta si Suedia intentioneaza sa-si retraga ambasadorii de la Tel Aviv, din cauza ca Israelul continua colonizarea teritoriilor ocupate, informeaza Sky TV. Rechemarea ambasadorilor este o masura extrema, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, fiind de parere ca sunt si alte masuri pentru a arata dezaprobarea fata de planul israelian de colonizare.
• Marea Britanie, data afara din UE
Marea Britanie, care cand e de acord cu zona euro si UE, cand nu, este taxata dur de Franta, care vrea sa ia dreptul Londrei de a fi principalul centru de tranzactii cu euro. Potrivit Financial Times, guvernatorul bancii centrale a Frantei, Christian Noyer, sustine ca uniunea monetara poate fi controlata cel mai bine din interiorul zonei euro. Noyer a precizat ca nu se opune operatiunilor financiare in euro de la Londra, insa majoritatea tranzactiilor trebuie sa se afle sub controlul direct al Bancii Centrale Europene (BCE).
• PUTEREA
• Pericol din cauza serverelor confiscate de autorităţi. Site-uri, victime colaterale ale DIICOT
Lumea online dovedeşte încă o dată că atârnă de un fir de aţă, iar afacerile de pe internet pot oricând să dispară dintr-o singură lovitură. Dincolo de atacurile hackerilor, administratorii mai au o problemă. Serverul. Fără să fi avut vreo implicare în caz, câteva portaluri de ştiri, magazine online şi bloguri au căzut victime după ce DIICOT a confiscat mai multe servere, dintr-un data-center, conţinând şi date folosite de un grup infracţional care a fraudat prin criminalitate informatică persoane fizice şi juridice cu aproape 25 milioane de dolari. Onlinesport.ro este cel mai vechi ziar online din România şi în top 5 site-uri de sport, cu o medie de peste 10.000 de unici zilnic. O afacere de câteva mii de euro lunar. Până săptămâna trecută, atunci când portalul a căzut brusc, iar întreg site-ul a fost şters.
• USL pregăteşte o manevră diabolică pentru Băsescu
Cum va putea PSD să atingă majoritatea, că din votul direct al poporului are şanse infime (adică va obţine singur circa 30-32%)? Răspunsul îl găsim într-o manevră politică diabolică a USL care, probabil, a fost descoperită de strategii preşedintelui şi a generat afirmaţia anticonstituţională a lui Traian Băsescu. După ce CCR va stabili legalitatea alegerilor şi numărul final de deputaţi şi senatori şi vom avea cifra care defineşte majoritatea în Parlament, PSD - partidul lui Ponta - va putea să atingă respectiva majoritate prin absorbţia sau transferul de la alte formaţiuni politice a unor "aleşi de bine", trădători sau traseişti. Iar trădători şi traseişti sunt foarte mulţi atât la PDL al lui Blaga, cât şi la PP-DD al Domnului Dan care doresc cu toată fiinţa lor ciolanul puterii.
• Economiştii dau de pământ cu politicienii
România pare să nu aibă nici o strategie de dezvoltare sustenabilă, afirmăeconomistul Ionuţ Dumitru. În opinia sa, există multe lucruri de natură structurală încă nerezolvate în economie, respectiv venituri bugetare scăzute şi o evaziune foarte ridicată, deficitele cvasifiscale ale companiilor de stat, o eficienţă scăzută a cheltuielilor bugetare, disciplina foarte scăzută a autorităţilor publice. "La cereale suntem exportatori net, dar trebuie spus că o ţară ca România importă sare. Produsele farmaceutice generează un deficit de 1,2% din PIB. La alimente, importăm zahăr şi reziduuri alimentare. De ce importăm produse alimentare deşi suntem a cincea ţară ca suprafaţă arabilă în Europa?
• Comandă de apă grea pentru reactoarele neconstruite
Tergiversarea construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă au băgat în impas economia unui întreg judeţ - Mehedinţi. Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), care are aproape de două ori mai mulţi angajaţi decât Oltchim, a ajuns în situaţia de a se închide, pentru că nu mai are pentru cine produce apă grea. Ca să nu se producă o nouă "bombă socială", Guvernul intenţionează să comande apă grea pentru funcţionarea celor două reactoare, chiar dacă ele nu au fost construite încă, pentru că nu se găseşte finanţare.
• ROMANIA LIBERA
• Ce fac europarlamentarii români cu cei 4.300 de euro pe lună alocaţi birourilor din teritoriu
Fiecare reprezentant al României în Parlamentul European primeşte lunar câte 4.300 de euro pentru "acoperirea cheltuielilor din România şi pentru costurile de administrare a birourilor". Cu toate acestea, RL a constatat că, în multe cazuri, europarlamentarii nu şi-au deschis deloc birouri în ţară sau au mimat deschiderea unor cabinete în sediile propriilor partide. Pe europarlamentarii Adina Vălean, Daciana Sârbu, Elena Băsescu sau Ramona Mănescu nu îi poţi găsi la muncă în ţară nici dacă dai cu tunul. Nimeni nu ştie când au programe de audienţe, iar pe la (pseudo) birourile de europarlamentar din ţară trec o dată la câteva luni, neregulat.
• Capcana lui Băsescu
De fiecare dată când sugerează că nu va ţine cont de rezultatul votului popular de pe 9 decembrie atunci când îl va desemna pe viitorul premier, Traian Băsescu nu face altceva decât să le întindă o capcană lui Victor Ponta şi, mai ales, lui Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Aproape mecanic, cei trei intră în jocul preşedintelui şi reacţionează exact aşa cum îşi doreşte acesta. Care este miza acestui meci politic?
• Retragerea NATO din Afganistan. Cele mai grele necunoscute (CORESPONDENŢĂ de la Bruxelles)
Miniştri de Externe ai statelor NATO se reunesc marţi şi miercuri la Bruxelles pentru a discuta pe marginea unei agende suficient de dificile pentru ca nimeni să nu se aştepte la minuni, iar asta chiar dacă sunt şanse serioase ca aliaţii să convină până la urmă asupra desfăşurării de rachete Patriot pe teritoriul Turciei, pentru a răspunde eficient în cazul unor atacuri aeriene siriene, inclusiv chimice. Subiectul este unul de maximă actualitate şi urgenţă, de la Departamentul de Stat al SUA şi până la responsabilii europeni vorbindu-se deja deschis despre pericolul potenţial pe care îl prezintă, din acest punct de vedere, regimul Assad.
• ZIARUL FINANCIAR
• Surpriza statisticii: sărbătorile de iarnă aduc câştiguri pe bursă în trei luni cât într-un an
Statisticile de la bursa de la Bucureşti arată că decembrie, ianuarie şi februarie sunt lunile care au adus din 1997 şi până în prezent printre cele mai mari câştiguri lunare, în medie de 2,3%, 6,9% şi 2,2%. Randamentele care s-au obţinut în medie în aceste trei luni de iarnă pe bursă sunt atât de ridicate încât dacă un investitor le ignora în ultimii 15 ani şi investea în restul celor nouă luni din martie până în noiembrie mai mult pierdea bani pe bursă, arată analiza ZF. În ultimii trei ani, câştigul mediu din ianuarie s-a cifrat la 9,5%, iar cel din perioada decembrie - februarie a fost de 16,5%. Brokerii spun că o explicaţie pentru creşterile mai importante din lunile de iarnă este şi faptul că investitorii îşi fac calcule cu privire la dividendele ce urmează să fie distribuite de companii şi cumpără cu câteva luni înainte de datele de înregistrare ale acestora (perioada aprilie - mai), pentru a putea profita de randamentele importante ale dividendelor.
• Un antreprenor din telecom aduce numărul cu mai multe SIM-uri
Operatorul virtual de telefonie mobilă Enigma Systems, care va fi lansat anul viitor pe piaţa locală, se va lupta să "fure" clienţi de la jucători precum Orange, Vodafone sau Cosmote oferindu-le servicii noi, precum posibilitatea de a avea acelaşi număr de mobil pe mai multe cartele sim, a declarat pentru ZF Mihai Eftimie, proprietarul companiei. "Poţi avea spre exemplu acelaşi număr pe două telefoane, iar dacă se termină bateria la unul dintre ele, îl poţi folosi imediat pe celălalt pentru a continua convorbirea fără ca interlocutorul să-şi dea seama că ai schimbat telefoanele. Acest operator va fi şi o platformă de teste, pentru că de exemplu testez o soluţie care să permită utilizarea telefoanelor mobile la bordul avioanelor, fără alte echipamente instalate pe aeronavă", a declarat Eftimie.
• Fondatorul Publicjob.ro, numit consilier personal al premierului Ponta
Cristian Botan, tânărul doctorand de 25 de ani despre care ZF a scris încă din luna septembrie că a făcut un portal (Publicjob.ro) care să reunească toate posturile vacante publicate de instituţiile statului, a fost numit consilierul personal al premierului Victor Ponta. "Pentru început, vom prelua site-ul său ca pagină oficială de anunţuri privind posturile publice. Ulterior, vom veni cu o dezvoltare interesantă şi pe zona legislativă", a motivat premierul Ponta pe blogul personal recrutarea lui Botan. Anunţul premierului a fost făcut după ce, în urmă cu o zi, premierul a anunţat pe blogul său că va pregăti un "transfer-surpriză" în echipa de la Guvern.
• Soluţia UniCredit: Noul acord cu FMI să includă alocări de la buget pentru fonduri UE
Dacă tot încheie încă un acord cu FMI, autorităţile ar putea să-şi asume ca angajament şi un program multianual de alocare a resurselor bugetare necesare cofinanţării fondurilor europene pe care România intenţionează să le atragă până în 2015, afirmă Marius Radu, coordonatorul departamentului fonduri UE din UniCredit Ţiriac Bank. "În acest moment nu este publică vreo planificare multianuală a resurselor pe care statul le va aloca pentru cofinanţare. Dacă aceasta există fie nu se respectă, fie nu este realistă după cum arată lucrurile în prezent. O asemenea programare ar putea fi introdusă prin acordul cu FMI cu atât mai mult cu cât urmează un efort mare pentru buget dacă vrem să absorbim încă 15 miliarde de euro din alocarea disponibilă până în 2015. De-abia acum începe greul şi ar fi bine ca bugetul să aibă un tampon dedicat de 1-2 miliarde de euro", consideră Radu.