REVISTA PRESEI 04.12.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 decembrie 2014

ADEVARUL

Acrobaţiile bugetare ale Guvernului Ponta

Guvernul a aprobat, prin derogare de la legislaţia în vigoare, cea de-a treia rectificare bugetară, însă Consiliul Fiscal avertizează că plata în avans a sumelor câştigate de bugetari în instanţă nu va ajuta prea mult pentru atingerea ţintei de deficit pe anul viitor. Executivul se prevalează de faptul că România are un surprinzător excedent bugetar de 0,29% din Produsul Intern Brut (PIB) pe primele zece luni din acest an, în vreme ce Consiliul Fiscal contraatacă şi spune că excedentul vine din reducerea investiţiilor publice, nu dintr-o colectare mai performantă. Rectificarea suplimentează bugetele Justiţiei, Agriculturii, Transporturilor, Educaţiei, Apărării, în principal pentru plata în avans a titlurilor executorii pentru bugetari, dar taie din sumele alocate Preşedinţiei, Parlamentului, Externelor şi Economiei. Atât veniturile, cât şi cheltuielile bugetului general consolidat cresc cu câte 1,3 miliarde de lei, iar deficitul se menţine ca valoare la 14,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o pondere de 2,2% în PIB.

Sorin Ovidiu Vîntu: "În puşcărie m-am întâlnit cu păgubiţi FNI. M-au salutat cu respect"

"Adevărul" vă prezintă astăzi partea a doua a interviului cu Sorin Ovidiu Vîntu, în care omul de afaceri recent eliberat din închisoare vorbeşte despre războiul său cu Traian Băsescu, despre condiţiile din puşcărie şi despre apusul marilor afacerişti ai tranziţiei. Articolul face parte din campania "25 de ani de capitalism", în cadrul căreia ziarul "Adevărul" va publica, pe parcursul acestei luni, mai multe interviuri şi portrete ale oamenilor de afaceri care au influenţat evoluţia României în ultimul sfert de secol. "Geoană a pierdut alegerile pentru că în luna mai s-a dus la ruşi fără să spună nimănui nimic. De aceea a pierdut alegerile. Nu ar fi avut loc acea dezbatere şi acea acuză dacă domnul Geoană nu s-ar fi dus ca prostul la ruşi fără să spună nimănui. Cât despre Băsescu, am considerat că pentru mine, ca cetăţean, domnul Băsescu îmi face rău. De aceea, cu tot ce am avut, am intrat într-o bătălie împotriva lui Băsescu. M-a învins. Punct."

Prietenii Rusiei în România, "deconspiraţi" de presa ucraineană

Presa ucraineană a scris, mai întâi, că grupul de hackeri ruşi "Humpty Dumpty - Shaltai Boltai" a spart emailul lui George Gavrisha, asistentul personal al lui Alexandr Dughin, acesta din urmă fiind cunoscut ca ideologul lui Vladimir Putin. "Anexa", care ar fi redactată de stafful lui Dughin, conţine o listă de ţări "în care e necesară crearea unui club de elită şi /sau a unui grup de influenţă prin Russia Today". Printre ţările enumerate se regăsesc state din toate colţurile lumii, de la Italia până la Argentina şi de la România până la Chile, iar fiecare ţară are trecut în dreptul ei mai multe nume de "prieteni ai Rusiei". Spre exemplu, 24 de români, din diverse domenii, profesori, scriitori, politicieni, chiar preoţi, unii cu afinităţi declarate faţă de Kremlin, alţii, dimpotrivă, se regăsesc pe lista de prietenie româno-rusă. Cele mai sonore nume sunt Ion Iliescu şi Adrian Năstase, oameni care au condus România şi PSD. În listă apare şi Dan Puric, un personaj ce promovează constant şi abrupt valorile ortodoxe, care nu s-a ferit să-i felicite public pe ruşi pentru modul în care îşi promovează religia.

Facebook - spaţiu public. Ce consecinţe are decizia Curţii Supreme asupra utilizatorilor popularei reţele sociale

O decizie luată de Curtea Supremă a stârnit controverse în mediul online şi este privită cu reticenţă de utilizatorii reţelei de socializare Facebook care numără, la ora actuală, nu mai puţin de şapte milioane de români. Concret, potrivit deciziei magistraţilor, profilul personal de Facebook este considerat spaţiu public şi nu privat, şi de aceea o persoană poate fi trasă la răspundere, fie penală, fie civilă, pentru afirmaţiile publicate acolo. În opinia specialiştilor, sentinţa este binevenită şi i-ar putea responsabiliza mai mult pe românii cu cont de Facebook. "Sunt nişte implicaţii în legea penală care ar trebui să ne dea de gândit cu privire la ce postăm pe Facebook. Legea spune că dacă mai mult de două persoane sunt lezate de o afirmaţie a cuiva pe site-urile de socializare deja nu mai vorbim de spaţiu privat, ci de spaţiu public. Pe internet nu există spaţiu privat, prin urmare trebuie să ne abţinem de la anumite comentarii", a explicat avocatul Diana Hatneanu, specializat în drepturile omului, reprezentant al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Parlamentarii continuă să-şi apere penalii. Noua găselniţă a aleşilor pentru a-şi scăpa colegii de cătuşe

Deputaţii s-au reunit, miercuri, în plen pentru a vota cererile Ministerului Justiţiei privind arestarea preventivă a deputaţilor Marko Atilla-Gabor (UDMR) şi Cătălin Teodorescu (PDL). Deşi, cu o zi înainte, Comisia Juridică a votat împotriva arestării preventive a deputatului UDMR, miercuri, în plen, deputaţii i-au ridicat imunitatea, fiind exprimate 171 de voturi "pentru" şi 111 "împotrivă". Dacă la Marko Atilla votul s-a desfăşurat fără probleme, în cazul deputatului PDL, Cătălin Teodorescu, procedura de votare a declanşat un adevărat scandal între deputaţii puterii şi cei ai opoziţiei. Deputatul Daniel Fenechiu a explicat pentru "Adevărul" logica votului. "Procedura este următoarea. Preşedintele şedinţei a făcut prezenţa, dar mai mult de 40 de deputaţi au spus prezent, însă nu s-au mai dus să primească bilele pentru a vota. Aşa s-a ajuns să se înregistreze doar 146 de voturi pentru, cu unul mai puţin decât era necesar pentru a fi ridicată imunitatea parlamentarului PDL."

BREAKING NEWS: Retragere masivă de bani!

Fuga capitalului din Rusia in urma conflictului intretinut de Kremlin in Ucraina se va cifra la finalul acestui an la 125 miliarde de dolari, a anuntat marti ministrul rus al Economiei, citat de Reuters. Guvernul rus asteapta ca economia nationala sa intre in recesiune in prima parte a anului 2015 si sa revina pe crestere in 2016, a mai declarat ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, citat de Interfax, potrivit Hotnews.ro. Pentru anul viitor, estimarea iesirilor de capital din Rusia este de 90 de miliarde de dolari, arata sursa citata. De asemenea, oficialul rus a prognozat o scadere cu 5 milioane de tone a exportului de petrol in 2015 (pina la 222,5 milioane tone) fata de prognoza anterioara. Economia Rusiei este lovita dur in acest an de sanctiunile economice si diplomatice impuse de Occident. Ca urmare a acestor sanctiuni si a iesirii capitalului din tara, rubla atinge in fiecare luna minime istorice fata de principalele valute occidentale.

Nuclearelectrica a deconectat un reactor de la Cernavodă după ce au apărut probleme tehnice

"Societatea Naţională Nuclearelectrica SA informează că în data de 3 decembrie 2014, ca urmare a unor probleme apărute la partea clasică a Unităţii 1 CNE Cernavodă, s-a decis în mod conservativ desincronizarea Turbogeneratorului de la Sistemul Energetic Naţional, cu menţinerea reactorului la putere", se menţionează în comunicat. Potrivit companiei, toate sistemele au acţionat conform proiectului, fără a afecta securitatea nucleară a reactorului, a personalului de exploatare, a populaţiei şi a mediului înconjurător. După efectuarea lucrărilor, unitatea va fi reconectată la sistemul energetic naţional. Nuclearelectrica produce, cu două reactoare nucleare, circa 18% din consumul naţional de electricitate.

BANCHERUL

Daniel Daianu aproape ca si-a rascumparat cei 300.000 de euro pierduti in schema Ponzi a lui Cristian Sima

Daniel Daianu, numit in aceasta toamna de PSD in Consiliul de Administratie al BNR, la doar cateva luni dupa ce a trebuit sa-si ceara scuze de la tribuna Parlamentului pentru primele "nesimtite" incasate de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), a reusit sa-si majoreze conturile din banci pe parcursul ultimului an cu frumoasa suma de 185.000 de euro, pana la un total de 270.000 de euro, aproape cat cei 300.000 de euro pe care-i incredintase brokerului Cristian Sima pentru a obtine castiguri promise ca fiind fabuloase, dar cu care escrocul a fugit din tara in 2012. Conform declaratiei de avere publicate pe site-ul BNR, anul trecut Daianu si-a deschis trei depozite bancare la Raiffeisen Bank, care au in prezent urmatoarele valori: un depozit in lei de 273.000 lei (62.000 de euro) si doua depozite in euro, unul de 40.800 de euro si altul de 30.400 de euro, toate trei la Raiffeisen Bank. Tot in 2013, actualul membru in conducerea BNR si-a deschis un depozit in euro la ING Bank, in valoare de 51.500 de euro in prezent.

O singura banca a inteles noua paradigma a riscului de credit: garantiile nu mai conteaza deloc, ci doar cash-flow-ul

Garantiile, in special cele imobiliare, nu mai valoreaza aproape nimic in prezent, in principal pentru ca nu se pot valorifica, nu exista cumparatori, astfel ca sunt greu, daca nu imposibil de evaluat, motiv pentru care nici nu au valoare. Din acest motiv autoritatile de reglementare, mai exact Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a schimbat si normele de risc in privinta garantiilor, astfel ca un credit devine automat neperformant in momentul in care afacerea nu mai genereaza profit sau cash-flow, chiar daca nu exista restante la plata imprumutului. Iar cerinta de provizionare a creditului neperformant este mult mai restrictiva, colateralul fiind luat in considerare intr-o proportie tot mai mica. Chiar si evaluatorii si consultantii bancilor interesati de achizitii in Romania aplica aceleasi standarde in privinta creditelor neperformante, dezvaluie Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR: Din 30 septembrie, neperformanta apare daca imprumutul nu se realizeaza din cash-flow

CURENTUL

Cum l-a despăgubit Alina Bica pentru terenul de sub DORALY chiar pe patronul DORALY

Alina Bica împreună cu Sergiu "Udrea" & Comp. au stabilit pentru oamenii de afaceri Gheorghe Iaciu şi Mihai Rotaru o despăgubire de 35.452.200 lei pentru 9 hectare de teren în Afumaţi, pe Şoseaua Bucureşti-Urziceni. Preţul terenului a fost evaluat la 98 EURO metrul pătrat deşi site-urile de imobiliare arată pentru anul 2011 preţuri între 10 şi 60 EURO metrul pătrat în zona respectivă. Suma a fost convertită în acţiuni la Fondul Proprietatea astfel: Iaciu 26 milioane de acţiuni şi Rotaru 39 milioane acţiuni. Problema apare abia la localizarea terenului care "nu a putut fi retrocedat în natură", acesta fiind motivul pentru care s-au acordat acţiunile la Fondul Proprietatea. Terenul respectiv se află sub expomarketul DORALY care se întinde pe o suprafaţă de 227160 mp (22,716 ha) după cum reiese de pe pagina complexului. Astfel, Iaciu a rămas şi cu terenul pe care tronează DORALY-ul şi cu despăgubirea încasată de la statul român, acordată cu mărinimie de membrii Comisiei ANRP care ori erau deosebit de proşti şi nu au sesizat "ingineria", ori n-a contat dacă au sesizat-o.

Al patrulea - de Tia Şerbănescu

Deşi declara că şi-ar depune mandatul dac-ar şti că Băsescu sau Iohannis ar numi un premier tot din PSD, premierul Ponta IV n-a riscat să afle ce s-ar întâmpla regăsindu-şi rapid încrederea în voturile electoratului său. Ce-i drept, Ponta n-are încotro: ştie că dacă demisionează nu mai rămâne nimic din el. În consecinţă, s-a apucat de buget şi de alcătuirea guvernului restructurat după ieşirea UDMR şi intrarea PLR-ului fictiv al lui Tăriceanu care a pretins patru ministere drept răsplată pentru faptul că nu există. Premierul a împărţit însă două fiecărui intrus din guvern: două la UNPR, două la PC şi două la PLR. Pălărie într-un picior, ghici Chiţoiu ce-i? Cică el va reveni la Finanţe în locul Ioanei Petrescu. Dacă se confirmă, vai de finanţe. Nu prea are noroc ministerul ăsta. Premierul a mărturisit că nu se aşteaptă la surprize: "nu mă tem de rebeliune în PSD ci doar de trădări, interese meschine şi lipsă de solidaritate în momente dificile". Ştie el ce ştie când se teme de trădări. Aici e campion. A rămas de pomină mărturisirea că şi-a trădat la vot propriul candidat (Geoană).

CURIERUL NATIONAL

Consiliul Fiscal face praf rectificarea bugetară

Consiliul Fiscal consideră că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară, încălcând în mod flagrant prevederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspendă temporar printr-o ordonanţă de urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi execuţie a bugetului, în special a cheltuielor de investiţii. În plus, este dificil de înţeles oportunitatea achitării în avans a drepturilor salariale restante comparativ cu eşalonarea programată iniţial prin apelul la o multitudine de încălcări ale regulior fiscale sta­tuate prin legile în vigoare, în condiţiile în care apare drept puţin probabil ca aceasta să uşureze construcţia bugetară pentru anul 2015 din perspectiva SEC 2010, relevantă din perspectiva angajamentelor ce decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi din preve­derile Pactului de Creştere şi Stabilitate şi Compactului Fiscal. Propunerea de rectificare încalcă 6 prevederi legale.

Industria cărnii, ameninţată de insolvenţă

Importurile masive de carne şi produse din carne, precum şi taxele mari percepute în industria alimentară din ţara noastră au adus companiile din domeniu într-o situaţie greu de echilibrat, în ciuda tuturor investiţiilor efectuate în anii precedenţi. Potrivit unui studiu Coface realizat pe 347 de companii care, conform datelor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), au generat în 2013 o cifră de afaceri cumulată de 5,4 mld. lei şi 20.000 de locuri de muncă, 57% dintre aceste societăţi prezintă un risc peste medie de intrare în insolvenţă, un sfert dintre acestea înre­gistrând un risc ridicat de intrare în această procedură. Studiul arată că 35% dintre companii efectuează plăţile foarte lent, sau nu respectă condiţiile contractuale.

Fondul Proprietatea, dezamăgit de decizia ASF care aruncă în aer listarea la Londra

Administratorul Franklin Templeton îşi exprimă dezamăgirea că ASF nu a aprobat regulamentul care permite listarea fondurilor pe pieţe din UE prin intermediul titlurilor de interes. Dacă modificarea era operată, Fondul Proprietatea ar fi fost listat la Londra până pe data de 12 decembrie a.c. Managerul doreşte colaborarea cu Consiliul ASF pentru ajungerea la o soluţie satisfăcătoare care să permită listarea secundară a FP în câteva săptămâni. Autoritatea comunicase pe data de 26 noiembrie a.c. faptul că modificările respective de regulament nu au fost aprobate în Consiliul instituţiei, iar Franklin Templeton aminteşte că nu a fost oferită nicio altă informaţie, care să explice raţionamentul acestei hotărâri.

Ponta: Guvernul nu poate combate singur evaziunea

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, în contextul prezentării unor măsuri împotriva evaziunii fiscale, că Guvernul nu poate combate singur această problemă şi că este nevoie de un sistem sigur pentru a lupta împotriva evazi­unii. "Încasările bugetare arată că se poate combate evaziunea. Cred că trebuie să se lucreze la mentalitate şi la ideea ca fiecare cetăţean trebuie să îşi plătească taxele şi impozite şi nu că cel care nu plăteşte este un erou. Trebuie lucrat la cauze şi la efecte", a declarat premierul. Ponta a salutat faptul că a fost făcut un studiu care poate ajuta la identificarea proble­melor legate de evaziunea fiscală şi a modului în care acestea pot fi rezolvate.

EVENIMENTUL ZILEI

În atenţia lui Iohannis: un primar a învins ANI în instanţă

Primarul comunei Bocsig, Florin Ciul a învins în instanţă Agenţia Naţională de Integritate. Curtea de Apel Timişoara a dispus anularea raportului de evaluare al ANI prin care primarul arădean era declarat incompatibil. Decizia poate fi însă atacată de către Agenţia de Integritate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, scrie aradon.ro. Primarul comunei Bocsig a fost declarat incompatibil în primăvara acestui an pentru că, potrivit motivaţiei ANI, începând cu data de 4 iunie 2008 a deţinut simultan cu funcţia de primar şi calitatea de reprezentant/ membru al Ciul Ioan Florin "MCP" Întreprindere Familială, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003. Primarul a atacat decizia şi a obţinut la Curtea de Apel din Timişoara, anularea raportului de incompatibilitate făcut de către ANI.

Ponta versus FMI: De la "boala crizei mondiale" şi "sinucidere naţională" la "certificat de sănătate"

Premierul Victor Ponta, aflat în această săptămână, în pline negocieri cu Fondul Monetar Internaţional, a avut poziţii contradictorii faţă de instituţia financiară. Înainte de a deveni prim ministru contesta foarte dur acordul, numindu-l sinucidere naţională, şi admira Ungaria pentru curajul de a-I pune capăt. După ce a preluat şefia guvernului, a folosit FMI ca "certificat de sănătate fiscală" şi ca reper în disputele politice. De-a lungul ultimilor 25 de ani, FMI nu a lipsit din disputele politice. Opoziţia a contestat, adesea, utilitatea acordurilor de finanţare. Măsurile dure de austeritate, reformele structurale şi privatizările au dat muniţie opoziţiei în lupta politică. Rezumată, principala cerinţă a FMI, în toată istoria relaţiilor cu România, a fost "cheltuiţi cât vă ţine buzunarul". Austeritatea bugetară nu poate fi plăcută şi, din păcate, nu dă, de fiecare dată, rezultatele estimate.

Ce riscă Gigi Becali după ce a pierdut marca Steaua

După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că marca Steaua aparţine Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, Gigi Becali trebuie să ajungă la o înţelegere cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale. Gigi Becali, patronul echipei din Ghencea, ar putea să plătească despăgubiri importante către MApN, pentru folosirea mărcii Steaua, din 2004 până azi, aici intrând şi o parte din banii obţinuţi din vânzarea produselor de marketing. De asemenea, machidonul va trebui să se înţeleagă cu cei de la Ministerul Apărării Naţionale, pentru a i se ceda marca, ori gratuit, ori contra cost. În caz contrar, Becali va trebui să schimbe numele echipei şi sigla. De asemenea, o variantă ar fi ca cei de la MApN să înfiinţeze o nouă echipă ce va purta numele Steaua!

JURNALUL NATIONAL

Avalanşa EADS s-a declanşat în Germania

Parchetul din Munchen a anunţat miercuri deschiderea unei anchete privind divizia de apărare a Airbus Group, din cauza unor suspiciuni de corupţie legate de contracte din România şi Arabia Saudită. Publicaţia germană Suddeutsche Zeitung anunţă, sub semnătura lui Klaus Ott, fără a cita vreo sursă, că Parchetul din Munchen efectuează o serie de percheziţii la sedii Airbus Defence and Space GmbH (fosta EADS) din Germania şi la locuinţe ale unor angajaţi ai acestui grup industrial din mai multe localităţi din Bavaria, precum Ottobrunn, Unterschleissheim lângă Munchen, Manching lângă Ingolstadt, Ulm şi Friedrichshafen. Acţiunile organelor de investigaţie vizează suspiciuni de corupţie legate de contracte de circa trei miliarde de euro încheiate de Airbus, fostă EADS, cu România şi Arabia Saudită, pentru echipamente care asigură securitatea frontierelor. În ceea ce priveşte dosarul EADS, procurorul şef Laura Codruţa Kovesi declara, la 20 noiembrie, că s-au făcut aproape zilnic "activităţi" în acest caz.

Cum reduc ruşii preţul la gaze pentru Turcia şi Germania?

Turcia va beneficia de reducerea cu 6 la sută a preţului la gazele importate din Rusia. Acordul între Gazprom şi Botas (compania turcă de energie) va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Vladimir Putin a explicat, în timpul vizitei în Turcia, că reducerea preţului s-a făcut în condiţiile creşterii cu 3 miliarde mc a exportului de gaze din Rusia menţionând că preţuri mai bune a obţinut şi Germania, unde Gazprom are acces direct la reţeaua de distribuţie. Preşedintele rus a adăugat că se pot aplica noi reduceri de pret la gaze pentru Turcia, de acelaşi ordin (6 procente) sau chiar mai mult, în funcţie de dezvoltarea unor proiecte comune. În acest sens există intenţia, formalizată într-un memorandum, de a extinde reţeaua de conducte până la graniţa Turcia - Grecia, unde să se construiască un hab de distribuţie de la care europenii să cumpere direct gaze.

500 de mii de euro - Preţul retragerii pentru şeful Consiliului European

HERMAN VAN ROMPUY părăseşte şefia Consiliului European cu o paraşută de aur, care să-i amortizeze intrarea în rândul cetăţenilor obişnuiţi. El va primi în următorii trei ani o indemnizaţie anuală de 168 mii de euro, la care se adaugă o pensie lunară de 4.700 de euro. Există în plus şi o prima unică de 26.000 euro la părăsirea postului, la 1 decembrie. Ca atare, suma compensaţiilor acordată din bugetul comunitar lui Rompuy se ridică la 518.000euro, potrivit ziarului britanic The Telegraph. Fostul prim-ministru belgian a condus Consiliul European în perioada 2009- 2014, în mandatul lui fiind înregistrată criza euro şi deteriorarea relaţiilor cu Rusia în urma ocupării peninsulei Crimeea.

Bugetul, rectificat pozitiv prin ordonanţă

Plăţile suplimentare de 4,4 miliarde de lei se bucură de sprijinul FMI şi Comisiei Europene. Cea de treia rectificare bugetară din acest an este una pozitivă, ca urmare a absorbţiei mai bune a fondurilor europene, dar şi a unei colectări superioare la buget, a declarat ieri premierul Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern în care s-a aprobat măsura. Guvernul a aprobat ieri Ordonanţa de Urgenţă privind aprobarea unor măsuri derogatorii de la dispoziţiile Legii privind finanţele publice 500/2002 şi ale Legii responsabilităţii fiscal-bugetare 69/2010, act normativ care a permis adoptarea OUG privind cea de-a treia rectificare bugetară pe anul 2014. Prin rectificare, se vor plăti titlurile executorii obţinute în instanţă de bugetari, dar şi datoriile istorice ale statului către firmele private.

NATIONAL

Generalul Ontanu, inghesuit de DNA la Fundeni

Procurorii Laurei Codruta Kovesi avanseaza in ritm alert cu ancheta privind ilegalitatile comise in jurul drepturilor de proprietate ale mai multor terenuri de pe raza Sectorului 2, dintre care o parte se afla chiar in incinta Institutului Clinic Fundeni. Numai ca itele deja incalcite din acest dosar s-au incurcat si mai mult dupa ce drepturile litigioase ale unor fosti proprietari au fost cumparate de altcineva. Cu toate aceasta schimbare de natura juridica, exista suspiciuni ca unii dintre subalternii lui Neculai Ontanu, cel mai probabil la ordinul "generalului", au refuzat o mediere care ar fi putut reduce din start despagubirile ce urmau platite de statul roman. Iar aceasta abordare ar fi avut drept scop tocmai umflarea despagubirilor finale, in avantajul uneia dintre partile implicate.

Ghita a smenuit alegerile in Partidul Social Democrat

Desi nu l-au inghitit niciodata pe Ghita, social-democratii nu au indraznit sa ridice glasul, de teama sa nu fie pusi la colt de Victor Ponta insusi. Acum, pesedistii au prins curaj si s-au pus pe depanat povesti despre Sebstian Ghita. Pentru inceput, social-democratii au rememorat momentul in care deputatul se lauda ca a manarit Congresul PSD din 2010. "Ne-am adus si noi de-ai nostri din Ploiesti, 30 si nu stiu cati, le-am dat niste veste de-alea, le-am zis: < < Ba, voi sunteti de la paza, paziti toate usile, nu intra nimeni decat cine vrem noi > >. Dupa aia am falsificat toate ecusoanele de paza, le-au adus unii de-ai nostri, ecusoanele de invitati si ecusoane de delegati", afirma Sebastian Ghita la vremea respectiva. Inspirati de aceasta istorioara, pesedistii il acuza acum pe fostul lor coleg ca a deturnat si votul electronic de la Congresul PSD din 2013, cand Liviu Dragnea a fost ales presedinte executiv, iar Adrian Tutuianu, Gheorghe Bunea Stancu si Nicusor Constantinescu au pierdut competitia pentru vicepresedinti.

Emil Boc ii aplica o corectie Elenei Udrea

Loialitatea lui Emil Boc are o limita. Desi a insotit-o pe Elena Udrea in mai toate aventurile politice, inclusiv candidatura la prezidentiale, fostul premier nu accepta sa fie si alibiul liderului PMP. Emil Boc a pus-o la punct pe Elena Udrea, dupa ce aceasta a aruncat problema numirilor la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor in carca pedelistilor. "Cand s-a pus problema numirii in agentii ca ANRP eu m-am opus ca acolo sa fie reprezentantii PDL, dar colegii mei nu au fost de acord. (...) Am reclamat la nivelul colegilor din partid indiciile ca la ANRP se intampla fapte de coruptie. Nu aveam insa date certe", a afirmat, deunazi, Elena Udrea. "Nu am fost sesizat de niciun act de coruptie. Daca as fi fost sesizat, l-as fi trimis autoritatilor statului, lucru pe care trebuie sa il faca orice cetatean care are cunostinta despre un act de coruptie", a sustinut fostul premier.

O americanca, ministru de Finante al Ucrainei

Parlamentul Ucrainei a desemnat, marti, o noua echipa guvernamentala, echipa care comporta o surpriza de proportii: trei straini vor prelua sefia unor ministere de importanta cruciala. Conducerea Ministerului de Finante a fost atribuita lui Natalie Jaresko, cetatean american de origina ucraineana. Jaresko (sau Iaretko) a lucrat la Departamentul de Stat al SUA, la ministerul afacerilor externe american si apoi in domeniul privat. Un lituanian, Aivaras Arbomavitcius, fost campion de baschet si directorul filialei din Kiev a fondurilor de investitii East Capital, a fost numit ministrul Economiei. Sandro Kvitasvili, fost ministru georgian al Sanatatii si Muncii, a preluat Ministerul Sanatatii ucrainean.

PUTEREA

Cu drag de la premier pentru soţie. TVA pentru Daciana

Premierul Victor Ponta şi-a permis un mic "răsfăţ fiscal" după devitaminizarea, resimţită inclusiv la nivel de partid, care a urmat alegerilor: i-a ridicat mingea la fileu soţiei sale, europarlamentarul Daciana Sârbu, anunţând reducerea TVA la alimentele bio de la 25 la 9%, după modelul produselor de panificaţie. "Surpriza" din proiectul de buget pe 2015 nu este doar un succes în cariera de europolitician a Dacianei Sârbu, susţinător declarat al încurajării pieţei bio în România, ci şi un posibil viitor succes în propriile afaceri, bazat, evident, pe TVA "verde". Cert este că doamna prim-ministru a intrat recent în business-ul cu produse de panificaţie, dulciuri "de casă" şi sucuri proaspete din legume şi fructe, prin firma "D&C Sweets" SRL, înfiinţată în mai 2014. Deloc neglijabil, bugetul familiei Ponta va beneficia de o serioasă ameliorare fiscală, după ce premierul "s-a plâns", acum doi ani, că soţia i-a introdus chestii bio în alimentaţie, fără ştirea sa.

Schema Fraudei EADS. Manevrele lui Oprea, mita lui Blaga, negociatorul cu Lagardere, frăţia Ţiriac-Zetche...

O ştire AFP a făcut înconjurul pământului: Procurorii Parchetului din Munchen au efectuat percheziţii la filiale ale Grupului "Airbus Defence and Space" - numele sub care s-a reorganizat EADS. De ce? Magistraţii nemţi au informaţii că s-ar fi comis acte de corupţie în România şi Arabia Saudită? Ce sume ar fi fost fraudate? Circa 3 miliarde de euro în afaceri cu echipamente şi servicii care garantează securitatea frontierelor. Unde au descins procurorii? "Airbus Defence and Space" a fost creată la începutul lui 2014 prin comasarea a trei foste divizii EADS, iar parchetul examinează transferuri de bani suspecte de mai multe sute de milioane de euro. În curând cotidianul naţional PUTEREA va publica, în exclusivitate, Schema Fraudei EADS, ce sume au încasat miniştrii drept mită; ce ilegalităţi comite Oprea; ce personaje au negociat cu Jean-Luc Lagardere, în Franţa; cum şi-a cimentat prietenia Ion Ţiriac cu Dieter Zetche, actualul şef al Daimler etc.

ROMANIA LIBERA

Cum a ratat Guvernul propriul plan de investiţii

Cabinetul Ponta a aprobat, ieri, a treia rectificare bugetară pe 2014, cu încălcarea legislaţiei în vigoare. Cheltuielile cu investiţiile au fost reduse din nou, dar Guvernul va plăti bugetarilor în decembrie 2014 ce trebuia să plătească, eşalonat, în 2015. "Bugetul anului 2014 este un buget bazat pe investiţii, anul 2014 fiind primul în care investiţia publică va depăşi deficitul bugetar de aproape trei ori", dădeau asigurări reprezentanţii Ministerului Finanţelor, în noiembrie 2013, în "Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2014". În acelaşi document, guvernanţii se lăudau că au alocat 39,7 miliarde lei pentru investiţii şi prezentau şi o listă cu 25 de lucrări de infrastructură care ar fi trebuit să fie prioritare în 2014. Acum, la a treia rectificare bugetară pe anul în curs (şi la tot atâta ajustare a fondurilor destinate investiţiilor): doar jumătate din banii proiectaţi pentru 2014 au fost şi cheltuiţi.

Putin opreşte proiectul South Stream, dar îl curtează pe Erdogan

În faţa noului său palat din Ankara, "Ak Saray", preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a mers pe covorul albastru şi a salutat garda de onoare alături de omologul său rus, Vladimir Putin, sosit în Turcia pentru o vizită care a avut în centru proiectul său de construire a gazoductului South Stream. Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au abordat, între altele, livrarea de gaz rusesc către Turcia, în prezent cel mai mare client, după Germania. Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a declarat marţi, ca răspuns la anunţul făcut de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că deblocarea proiectului South Stream depinde de evoluţia negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia. Putin declarase, luni seară, că va renunţa la proiectul South Stream după ce Bulgaria a decis să-l îngheţe.

ZIARUL FINANCIAR

IT&C poate deveni motorul creşterii economice

Sectorul IT&C a crescut absolut spectaculos ca valoare adăugată, ajungând de la 21 de miliarde de lei anul trecut la 24 de miliarde de lei în primele trei trimestre din 2014. Creşterea excepţională a valorii adău­gate în sectorul "Informaţii şi telecomunicaţii" cu 15% pe primele 9 luni din 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a determinat o contri­bu­ţie la creşterea economică de 2,8% a PIB în această perioadă, cu 0,7% din partea acestui sector, cu toate că ponderea sa este de doar 5%, iar industria a fost pe primul loc ca pondere în PIB. Aceste date dovedesc că sectorul IT&C are posibilitate de tractare a întregii economii, iar faptul că acest domeniu a adus un sfert din creşterea PIB a compensat scăderea construcţiilor. IT&C a contribuit la PIB în aceeaşi proporţie ca agricultura - ambele sectoare cu câte 24 mld. lei, în primele nouă luni.

Immofinanz, cel mai mare proprietar de birouri, începe extinderea proiectului IRIDE din Pipera

Grupul austriac Immofinanz, cel mai mare proprietar de birouri de pe piaţa locală, cu un portofoliu de peste 200.000 de metri pătraţi, a ales constructorul şi va începe extinderea parcului de afaceri IRIDE din Pipera, în cadrul căruia vor fi construite trei clădiri noi de birouri, dar şi un hotel. Austriecii au cumpărat în 2007 pentru 16 milioane de euro un teren de patru hectare de la Electronica Bucureşti, în vecinătatea proiectului IRIDE, iar în ultimele luni au derulat un proces de selecţie a constructorului care va ridica acest proiect. "Câştigătorul licitaţiei pentru proiectul de la Electronica este firma Porr din Austria. Lucrările vor demara la începutul anului viitor, livrarea primei clădiri fiind programată în 2016. Prin acest proiect va fi realizat şi un rebranding în urma căruia întreaga dezvoltare din Pipera va fi redenumită IRIDE City", au declarat pentru ZF surse din piaţa imobiliară.

Cum se vor împărţi banii în oferta de răscumpărare derulată de Fondul Proprietatea

Fondurile străine de investiţii au de încasat 580 milioane de lei, adică 70% din suma pusă la dispoziţie de Fondul Proprietatea (FP) în oferta publică de răscumpărare, potrivit calculelor ZF. Oferta a atras ordine record de vânzare de 13,5 ori mai mari decât cantitatea de acţiuni disponibilă. Fondul Proprietatea a încheiat marţi 2 de­cem­brie oferta publică de răscumpărare prin care a vizat achiziţia a 750 milioane de acţiuni proprii. Oferta a durat o lună, iar preţul oferit de fond a fost de 1,11 lei/titlu, mult mai atractiv decât cotaţia de piaţă a acţiunii de 0,92 lei/titlu, situaţie care a generat subscrieri record în ofertă. Valoarea totală a ofertei este de 832 de milioane de lei. Investitorii au plasat ordine de vânzare pentru 10,109 miliarde de acţiuni, reprezentând de 13,5 ori mai mult decât pachetul de acţiuni scos la ofertă. Luând în calcul faptul că fondul are 11,78 miliarde de acţiuni disponibile pentru subscrieri, volumul de acţiuni plasat de investitori în ofertă reprezintă 85% din numărul total.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb