REVISTA PRESEI 05.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 5 martie 2013

ADEVARUL

USL scoate Justiţia română de sub rigorile UE

Guvernul Ponta a renunţat, oficial, la solicitarea unui vot pentru aderarea la Schengen şi a plasat acest obiectiv pe un plan secundar, ceea ce lasă Uniunea Europeană fără pârghii pentru a impune reforme în Justiţie. România nu va solicita în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 7 şi 8 martie ca subiectul aderării la spaţiul Schengen să fie supus la vot, a anunţat, ieri, premierul Victor Ponta. De asemenea, Guvernul a renunţat să mai facă din aderarea la Schengen o prioritate. Mesajul lui Ponta a fost, justificat, la nivel oficial, de intenţia Germaniei de a-şi folosi dreptul de veto împotriva aderării României şi Bulgariei. Renunţarea la aderarea la Schengen va avea efecte serioase în plan intern, unde USL scapă de orice presiune pentru continuarea reformelor în Justiţie. Până acum, oficialii europeni puteau folosi subiectul Schengen pentru a forţa autorităţile de la Bucureşti să facă schimbări în acest sens.

Traian Băsescu cere sacrificarea corupţilor pentru Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a oferit un răspuns prompt Guvernului, referitor la poziţia României privind aderarea la spaţiul Schengen. În conferinţa sa de la Palatul Cotroceni, şeful statului a pregătit, în premieră, o hartă, pentru a arăta unde s-ar muta frontiera Schengen după aderare. "Cu acest lucru nu ne putem juca. Este esenţial să mutăm frontiera UE pe frontiera noastră de nord, de est şi de sud-vest şi din acest punct de vedere niciun sacrificiu nu este prea mare. Chiar sacrificarea corupţilor noştri nu mi se pare prea mare", a subliniat Băsescu. "Fie că sunt prin Parlament sau prin Guvern, corupţii sunt nesemnificativi în raport cu a muta frontiera politică a UE pe Prut şi pe frontiera cu Ucraina. E la fel de important ca şi intrarea în UE", a insistat preşedintele.

Ioan Niculae, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, este singurul român prezent în topul "Forbes" al miliardarilor lumii

Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, este singurul român prezent în Topul Forbes al miliardarilor lumii pentru anul 2013, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, pe locul 1.268 în lume, în timp ce Dinu Patriciu, care se găsea anul trecut pe locul 854, a părăsit clasamentul. În topul de anul trecut, Forbes estima averea lui Dinu Patriciu la 1,5 miliarde de dolari, în scădere cu 700 milioane de dolari faţă de 2011. Omul de afaceri cunoscut pentru rolul jucat în dezvoltarea grupului Rompetrol şi apoi vânzarea companiei petroliere către societatea de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a coborât de pe locul 540 până pe 854 anul trecut şi a ieşit din topul Forbes pe 2013. Un alt român din topul Forbes din 2011, omul de afaceri Frank Timiş, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari la acea dată, nu se mai găseşte în topurile pe 2012 şi 2013.

Perfect Tour a câştigat cel mai mare contract din turismul românesc: 10 milioane de euro pe an de la OMV Petrom

Perfect Tour a câştigat cel mai mare contract al unei agenţii de turism din România, în valoare de 10 milioane de euro pe an, şi va asigura serviciile de turism pentru OMV Petrom, după ce compania petrolieră a lucrat până anul trecut cu Happy Tour, potrivit unor surse din turism, citate de Mediafax. Astfel, Perfect Tour se va ocupa de toate deplasările în ţară şi străinătate ale angajaţilor OMV Petrom, de cazările la hoteluri, de team-building-uri şi de organizarea altor evenimente. Sorin Văduvoiu, directorul Perfect Tour, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informaţia. De asemenea, reprezentanţii OMV Petrom nu au comentat pe acest subiect.

Trei sferturi din investiţii au mers în industrie şi în comerţ

În ciuda crizei economice, investiţiile în economia naţională au crescut anul trecut cu 12,3% şi au depăşit 75,5 miliarde de lei (16,8 miliarde de euro), potrivit datelor anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Industria şi comerţul, respectiv serviciile au fost şi în 2012 cele mai mari beneficiare ale investiţiilor. Mai exact, cele două sectoare au atras trei sferturi din totalul investiţiilor atrase anul trecut de economia românească. Cele mai mari investiţii, 31,7 miliarde de lei (adică 42% din total), s-au realizat în sectorul industrial, fie că este vorba de lucrări de construcţii noi, fie de achiziţionarea de utilaje, inclusiv mijloace de transport.

Dobra, directorul Alro: "Poziţia companiei în România depinde de ajutorul acordat de stat energiei regenerabile"

Poziţia Alro Slatina în România, ca prezenţă pe piaţă şi investiţii, depinde pe termen scurt de diminuarea valorii schemei de sprijin acordată de stat energiilor regenerabile, care produc costuri suplimentare pentru companie, a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al producătorului de aluminiu. Declaraţia directorului Alro este una importantă şi constituie un semnal pentru autorităţi în condiţiile în care combinatul chimic Oltchim se află în insolvenţă şi funcţionează la 15% din capacitate, iar combinatele siderurgice Mechel au fost vândute recent, dar angajaţii sunt în şomaj tehnic de mai multe luni.

CURIERUL NATIONAL

Transportatorii au nevoie de Schengen

După şase ani de negocieri, aderarea României la Schengen este încă incertă, ceea ce-i afectează puternic pe transportatori. Întârzierea cu care aceştia livrează mărfurile şi aduc pasagerii la destinaţie, cuantificate în pierderi lunare uriaşe pentru firmele din domeniu, este provocată de cele mai multe ori de cozile uriaşe din vămi, generate de controale mai mult sau mai puţin eficiente. Contactat telefonic, consultantul în transporturi Augustin Hagiu a declarat pentru Curierul Naţional că o singură firmă de transport poate pierde lunar mii de euro din cauza întârzierii aderării României la spaţiul Schengen. "Nu se pot cuantifica pierderile, dar o singură firmă de transport poate pierde lunar mii de euro", a spus Hagiu.

Berea devine tot mai inaccesibilă pentru români din cauza accizelor

În urma ultimei creşteri a accizei la bere, ponderea taxelor din preţul de retail al berii practicat în România a ajuns la 45%, potrivit reprezentanţilor subsidiarei locale a producătorului olandez de bere, Heineken. "Suntem nemulţumiţi de această creştere din două puncte de vedere. Primul, că această creştere a apărut peste noapte, şi al doilea, pentru că afectează doar berea, nu şi alte categorii de băuturi alcoolice. Nu mi se pare că producătorii de bere primesc acelaşi tratament ca aceia care produc alt tip de băuturi alcoolice. În prezent 45% din preţul unei beri este reprezentat de taxe", a declarat, într-o conferinţă de presă, Onno Rombouts, Managing Director Heineken România.

Clinicile private, panificaţia şi bricolajul - noi sectoare cu risc de insolvenţă în 2013

O analiză a Casei de Insolvenţă Transilvania asupra principalelor sectoare de activitate a evidenţiat că serviciile medicale private, sectorul morăritului şi al panificaţiei şi retailerii din segmentul bricolaj sunt domeniile ce se vor confrunta cu dificultăţi financiare în perioada următoare şi ar putea genera mai multe insolvenţe în 2013. Supraîndatorate, clinicile medicale private nu-şi pot respecta business-planul iniţial din cauza capacităţii reduse de plată a pacienţilor. Dificultăţile cele mai mari ale sectorului de morărit şi panificaţie îşi au originea în evaziunea fiscală. Problemele sectorului de bricolaj au fost provocate de pierderile aferente promoţiilor pentru extinderea cotei de piaţă şi investiţiile pentru deschiderea unor noi depozite.

Guvernul îşi va angaja răspunderea pe legea privind restituirea proprietăţilor

Premierul Victor Ponta spune că o primă formă a legii privind restituirea proprietăţilor va fi discutată în şedinţa de Guvern de miercuri, urmând ca luni să fie analizată de conducerea USL, proiectul urmând a fi promovat prin angajarea răspunderii Executivului, informează Mediafax. Premierul a precizat că vor fi menţinute principiile pentru "restituire în natură, reeşalonare, impozitarea celor care au drepturi litigioase". "Adică înţeleg că trebuie să dăm la proprietari, dar la cei care au făcut o afacere din asta... Părerea mea e că e un business, şi în business nu poţi să câştigi 100%", a mai explicat Ponta.

Un nou minim istoric pe piaţa imobiliară

Luna februarie 2013 pare să fi fost, pentru cei aflaţi în căutarea unei garsoniere, cel mai prielnic moment pentru a achiziţiona o astfel de unitate de la începutul crizei şi până în prezent. Conform raportului lunar de monitorizare imobiliară Anunţuriparticulari.ro, proprietarii de garsoniere din Bucureşti au scăzut pretenţiile îndeajuns încât preţul mediu solicitat să atingă un nou minim istoric: aproximativ 33.600 euro.

Pivniceru, invitată de Isărescu la banca centrală

BNR organizează astăzi colocviul "Consecinţe juridice generate de intrarea în vigoarea a modificărilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori", eveniment inclus în seria de manifestări Colocviile juridice al BNR, ediţia a IX-a, iar discuţiile vor fi deschise de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, urmat de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Guvernul a decis, în luna ianuarie, să amâne până la jumătatea anului introducerea în legislaţie a unei prevederi din noul cod de procedură civilă, care ar permite asociaţiilor de consumatori şi ANPC să ceară în instanţă anularea din toate contractele unei bănci a unor clauze considerate abuzive.

EVENIMENTUL ZILEI

Adevărul şi minciunile din spatele afacerilor cu gaze de şist

Exploatarea poate fi riscantă sau sigură, în funcţie de perimetrul geologic. O mare parte din propaganda eco serveşte interesele unor importatori de gaze. Companiile de profil susţin că vor dezvolta zonele de extracţie în urma investiţiilor şi taxelor plătite la bugetele locale. "Durata de exploatare a unui perimetru de gaze de şist este de maximum zece ani, apoi resursele din perimetru se epuizează", a explicat, pentru EVZ, Ştefan Marincea, director al Institului Geologic al României. Fracturarea hidraulică, folosită din anii '70. Tabăra pro-exploatare susţine că zăcămintele vor ieftini facturile românilor şi vor oferi independenţa energetică a României. Resursele de gaze conveţionale sunt pe terminate. "De la 36 de miliarde de metri cubi în anul 1986 s-a ajuns, în prezent, la o producţie de 11 miliarde metri cubi", precizează Dorin Cojocaru, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM).

Evenimentul Zilei - mai vândut decât Adevărul

Potrivit datelor furnizate de Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT), Evenimentul zilei are cea mai mică scădere la vânzări. În doi ani, publicaţia quality a pierdut doar 3.770 de exemplare şi a urcat un loc în topul ziarelor, trecând în faţa cotidianului Adevărul. Între octombrie - decembrie 2012 EVZ a avut un tiraj mediu de 14.427. Interesul românilor pentru a cumpăra ziare a continuat să scadă şi în perioada octombrie - decembrie 2012. Trendul descendent înregistrat în ultimii doi ani se menţine, iar cifrele de vânzări sunt mai mici decât în perioada similară din 2010.

Marile puteri au început lupta pentru resursele naturale din Marea Egee

Jocurile diplomatice în desfăşurare în zona extinsă a Mediteranei de Est necesită menţinerea unor echilibre delicate, iar posibilitatea în creştere ca spaţiul maritim al Egeei să găzduiască rezerve importante de gaz natural şi petrol a deschis pofta multora, printre care şi cunoscutelor "mari" puteri, SUA, Germania, Franţa, dar şi Rusia, ceea ce face ca atmosfera să fie încărcată. În plus, în luna iunie holdingul care administrează importantul zăcământ de la Shah Deniz din Azerbaidjan va trebui să anunţe ce conductă va transporta pe pieţele europene gazul azer, fapt care ţine în stare de alertă atât echipa TAP, care străbate teritoriul grec, cât şi pe cea a lui Nabucco West care exclude complet Grecia din proiectarea hărţii energetice a Europei de sud-est.

JURNALUL NATIONAL

Cum comentează presa germană discuţiile politice despre aderarea României la Spaţiul Schengen

Într-un editorial intitulat "Nu există europeni de rangul doi", jurnalistul cotidianului berlinez Tageszeitung, Christian Jakob, consideră decizia ministrului Hans-Peter Friedrich o clasificare a cetăţenilor UE. "Uniunea Europeană a fost creată pentru libera mişcare a cetăţenilor în interiorul ei. A tuturor cetăţenilor. Dacă Uniunea intră în lupta împotriva imigraţiei sărăciei lovind în România şi Bulgaria, atunci înseamnă că vrea două clase de UE. Una pentru cei săraci, care abuzează de libertatea de mişcare, şi alta pentru cei bogaţi. Românii şi bulgarii cu educaţie vin în Germania ca să muncească. Fac asta de ani buni. Este dreptul lor şi o idee europeană fundamentală, care ajută economia. Mulţi îşi găsesc locuri de muncă, îşi plătesc contribuţiile sociale aici, unii chiar rămân aici, fără ca Uniunea să fi ridicat vreodată problema imigraţiei în sistemele sociale.

Concluzie-şoc a istoricilor americani: Holocaustul, de trei ori mai mare decât s-a crezut!

După treisprezece ani de studii asidue, istoricii de la Muzeul Holocaustului din Washington au conchis că dimensiunea pogromului nazist împotriva evreilor a fost mult subestimată. Conform studiului prezentat de The Telegraph, în decursul celui de-al Doilea Război Mondial au fost exterminaţi "între 15 şi 20 de milioane" de evrei, in Europa .Conform estimărilor prezentate în cărţile de istorie, Holocaustul a luat vieţile a circa şase milioane de evrei. După unii istorici, cifra reală ar fi chiar mai mică - patru milioane. Conform studiului, au existat peste 42 de mii de ghetouri şi lagăre de exterminare şi de muncă forţată în Europa - dublul estimărilor de până acum.

Dinu Patriciu, chemat la IML pentru expertiză psihiatrică. Examinarea, cerută de soţia miliardarului

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost chemat la Institutul de Medicină Legală pentru a fi supus unei expertize psihiatrice, în procesul de partaj pe care miliardarul îl are cu soţia sa, anunţă RTV. Adresa a fost trimisă de procurorii de la Parchetul Sectorului 1 către Institutul de Medicină Legală, dar şi către părţile din acest dosar, urmând ca de comun acord să se stabilească o dată la care Dinu Patriciu să meargă pentru a fi supus expertizei psihiatrice. În cazul în care anunţă că nu se poate deplasa la IML, un medic şi o echipă de specialişti vor merge la el acasă, pentru a efectua această expertiză.

NATIONAL

Incendiar! "National" a descoperit rapoartele secrete de monitorizare a frontierelor Romaniei care au ingrozit cancelariile occidentale

Rapoartele informative ale ofiterilor de legatura germani, britanici, olandezi si spanioli, inaintate propriilor guverne, contin amanunte uluitoare despre situatia reala de la frontiere, explicand de ce cazut scenariul intrarii Romaniei in Schengen. Despre o eventuala primire in Schengen nici nu s-a mai pus problema, dupa ce consilierii bavarezi, dar si ofiterii de legatura ai altor tari occidentale au informat despre dezastrul de la frontierele Romaniei. Unde nu doar spaga, dar si curvasareala era deja generalizata. Ingroziti de rapoartele de monitorizare primite in cadrul acestei ample operatiuni, partenerii externi si-au dat seama ca degeaba am cumparat noi toata tehnica necesara, daca, pentru un sex oral, politistii si vamesii lasa vraiste ceea ce trebuia sa devina frontiera externa a Uniunii Europene.

Zvon alarmant in Spania! Generalii pregatesc o LOVITURA DE STAT!

O "poveste" circula prin Spania, si anume ca generalii s-au cam lamurit incotro se indreapta Spania si sunt hotarati sa ia masuri inainte de a fi prea tarziu. Iar masurile presupun o lovitura de stat. La 23 ianuarie, Catalonia s-a declarat "entitate suverana politic si juridic", ceea ce a pus paie pe foc. "Patria este mai importanta decat democratia", a spus generalul Juan Antonio Chicharro. Destul de alambicat, generalul a sugerat ca armata are justificare sa dea jos Guvernul "daca cei care trebuie sa apere Constitutia si unitatea indisolubila a tarii nu reusesc sa-si exercite acest rol".

Scandal in PDL! Cristian Preda cere demisia lui Vasile Blaga

Pedelistii aradeni, care au solicitat organizarea unui nou Consiliu National de Coordonare, le-au dat apa la moara si "reformistilor" , acestia din urma solicitand demisia liderului democrat-liberal. Vasile Blaga sa plece, iar Consiliul National de Coordonare si Conventia Nationala sa fie organizate de o conducere interimara, prevazuta de Statut. Aceasta este varianta pe care o propune Cristian Preda, in urma conflictului deschis de filiala aradeana a partidului. "Organizatia Arad i-a dat sah lui Vasile Blaga, acuzat ca a falsificat reuniunea in cadrul careia au fost stabilite conditiile de desfasurare a Conventiei din 23 martie.

China poate cumpara tot aurul din lume cu valuta "pastrata" la chinezi

China a strans "la ciorap" in ultimul deceniu rezerve valutare imense, de peste 3.300 de miliarde de dolari. Spre comparatie, alte trei mari economii emergente, Brazilia, Rusia si India, au consemnat in aceeasi perioada -insumat - 1.100 miliarde de dolari. Potrivit Bloomberg, China ar putea cumpara cu rezervele sale valutare dublul cantitati de aur detinut de bancile centrale din intreaga lume. In prezent, Beijingul sustine ca vrea sa-si reduca aceste rezerve si, oficial, incurajeaza populatia sa detina cat mai multi dolari literalmente sub saltea. Ca sa aiba apoi de unde sa colecteze "verzisorii", dac-o fi nevoie de cateva sute de tone de aur in plus...

PUTEREA

SE TOPEŞTE SIDERURGIA. Oţelăriile dispar, după modelul petrochimiei

Situaţia siderurgiei din România devine îngrijorătoare. Odată cu plecarea gigantului rus Mechel, tot mai multe societăţi din domeniu se declară nemulţumite fie de preţurile la energie, fie de costurile ridicate generate de obligativitatea achiziţiei de certificate verzi. Potrivit experţilor, posibilitatea ca un alt investitor să ia calea Mechel în cursul acestui an este considerabilă, iar dacă acest lucru se va întâmpla, vor exista efecte devastatoare atât asupra sectorului industrial, cât şi asupra economiei per total. Mechel nu va fi singurul mare investitor din zona metalurgiei care va părăsi România în 2013, susţine analistul financiar Ionel Blănculescu, acesta preconizând criza din zona metalurgiei încă din octombrie anul trecut. Potrivit acestuia, nu plecarea investitorilor reprezintă principala problemă, ci pierderea activităţii comerciale a României.

SARACIE LUCIE: Salariul minim pe economie, sub cel din Bulgaria

Bulgaria nu mai este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte salariul minim pe economie. După ultima creştere din ianuarie, salariul minim pe economie în Bulgaria este de 159 de euro, cu doi euro mai mare faţă de cel din România, notează cotidianul sofiot "Trud", care citează datele Eurostat. Acest lucru nu este un motiv de bucurie, dat fiind că cele două ţări se transformă din ce în ce mai mult într-o insulă a sărăciei pe continent, notează publicaţia citată de Agerpres. În celelalte ţări sărace din UE, salariul minim este de cel puţin două ori mai mare faţă de salariul minim din România şi Bulgaria. Potrivit criteriilor Eurostat, venitul minim într-o ţară este mic dacă se situează între 100 şi 500 de euro pe lună. În Croaţia, care încă nu a aderat la UE, salariul minim pe economie este de 374 de euro, în timp ce în Turcia - care are o perspectivă europeană foarte îndepărtată - este de 429 de euro pe lună.

TÂRGOVIŞTE: Mechel, redenumit COS

Mechel Târgovişte va reveni la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, denumirea pe care a avut-o înainte de privatizare, iar activitatea va fi reluată după 10 martie, a anunţat, luni, prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda. "Se va munci sub marca COS Târgovişte, nu se va mai numi nici Mechel, nici Nikarom. (...) Noii investitori au probleme cu finanţarea, cu fierul vechi. Singurul argument care ar putea să întârzie reluarea activităţii pe 10 martie este fierul vechi, au circa 10.000 de tone şi au nevoie de 15.000-20.000 de tone ca să poată relua cum trebuie procesul de producţie. Investitorii mie mi-au făcut impresia că sunt puşi pe treabă", a precizat prefectul.

HIDROELECTRICA: Disponibilizări fără salarii compensatorii

Cei 151 de disponibilizaţi de la Hidroelectrica în luna ianuarie au refuzat propunerea administratorului judiciar de a demisiona cu 12 salarii compensatorii, pentru că în contractul de muncă erau stabilite 48. Aşa că au fost daţi afară fără nici un salariu compensatoriu. Administratorul judiciar, Remus Borza, este convins că nu vor avea succes nici în instanţă, notează economica.net. Borza, patronul Euro Insol, spune că el ar fi avut o altă ofertă pentru ei, mult mai mică decât cele 48 de salarii, dacă aceştia acceptau să-şi depună demisiile de bunăvoie. "Între 5 şi 12 salarii pentru fiecare. N-au vrut, le-am şi emis preavizele. Nu mi-e frică că ne vor acţiona în instanţă pentru că mai există şi bun-simţ, şi decenţă pe lumea asta", a spus Borza.

ROMANIA LIBERA

Cum îngroapă Ministerul Sănătăţii o campanie de 140 milioane de euro împotriva cancerului

Lansat cu pompă anul trecut, programul gratuit al Ministerului Sănătăţii pentru depistarea cancerului de col uterin are toate şansele să devină un imens eşec. Una dintre marile deficienţe este aceea că autorităţile nu au prevăzut şi un soft care să permită centralizarea datelor şi există riscul ca, la sfârşitul programului, să nu poată fi trase nişte concluzii. România ocupă loc întâi în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În medie, zilnic, şase femei mor din cauza acestei afecţiuni ce poate fi relativ uşor prevenită. Boala este asimptomatică. Femeile află că suferă de cancer de col uterin târziu, într-un stadiu avansat al bolii, atunci când apar durerile, iar medicina nu mai poate face nimic pentru ele.

Oprescu: Când îl aud pe preşedinte, am senzaţia că a lipsit din ţară vreo 20 de ani

Primarul general al Capitalei a declarat, luni seară, că dosarul Schengen are legătură cu liberalizarea pieţei muncii. Odată ridicate barierele forţei de muncă, Germania îşi protejează proprii conaţionali, a declarat Sorin Oprescu, la Realitatea TV. Câteodată, cu toată apăsarea asta de afară, când îl aud pe preşedinte, parcă am senzaţia că a lipsit din ţară 20 de ani şi a venit ieri şi se miră: 'Băi băieţi, ce e cu corupţia asta?'", a spus Oprescu.

Ponta: Trebuie să găsim un cvorum realizabil pentru referendum, fie 30%, fie 25% să spună "da"

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că una dintre priorităţile USL în perioada următoare vizează finalizarea legii electorale în ceea ce priveşte alegerile parlamentare şi stabilirea unui "cvorum realizabil" pentru orice tip de referendum, indiferent de tematica acestuia, informează Medifax. Ponta a susţinut că, alături de revizuirea Constituţiei, prioritatea USL pentru perioada următoare vizează legea electorală în cazul alegerilor parlamentare şi stabilirea unui "cvorum unic" pentru toate tipurile de referendum, la un nivel realizabil.

ZIARUL FINANCIAR

Aţi ajuns la afaceri de 80 de miliarde de euro aici, respectaţi înţelegerea de la început privind libera circulaţie

Oricine ar fi vinovat, amânarea intrării în spaţiul Schengen înseamnă un minus de sute de milioane de euro pentru economia României în 2013 şi ulterior în fiecare din anii în care nu vom deveni parte a acestui spaţiu unic de circulaţie a mărfurilor, capitalului, oamenilor şi serviciilor. Lipsa unei cunoaşteri aprofundate a intereselor de business ale companiilor vestice care desfăşoară local afaceri de 80 miliarde de euro (96 de miliarde de euro pe an este cifra de afaceri totală a companiilor străine din România, conform unui studiu recent al BNR privind investiţiile străine coordonat de Constantin Chirca) împiedică liderii români să le aducă în discuţie atunci când negociază astfel de procese de integrare. Nu au fost destul utilizate pârghiile statelor care au mari interese economice în România, cum sunt Austria, Franţa şi Italia.

Deutsche Telekom pune la cale cea mai mare fuziune din telecom: Cosmote-Romtelecom

Bucureştiul ar putea deveni pe termen lung un centru de furnizare de servicii IT&C pentru întreg grupul. În perioada următoare, investiţiile vor fi prioritizate spre serviciile de TV, net şi produse pentru companii, afirmă Claudia Nemat, membru în boardul Deutsche Telekom. Deutsche Telekom (DT), unul dintre cele mai mari grupuri de telecom din lume, afirmă - în cel mai puternic mesaj transmis de la intrarea în acţionariatul grupului elen OTE, şi indirect al Cosmote şi Romtelecom, în 2008, că piaţa din România are potenţial de creştere pe termen lung, în special pe piaţa de servicii TV şi internet, şi de aceea îşi va menţine nivelul investiţiilor în anii următori. De asemenea, puternicul grup german, cu afaceri de 58 mld. euro anul trecut, va discuta cu Guvernul României un calendar al integrării Cosmote cu Romtelecom.

Desfiinţarea RASDAQ, ţinută la secret de Finanţe şi CNVM

Ministerul Finanţelor analizează în prezent proiectul de act normativ de transformare a pieţei RASDAQ în sistem alternativ de tranzacţionare (ATS) pe care l-a primit de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Prevederile exacte ale acestui proiect sunt însă o necunoscută şi ar putea rămâne aşa până când proiectul va intra pe ordinea de zi a guvernului. "Proiectul privind restructurarea pieţei RASDAQ este în analiză la minister şi va urma calea firească a oricărui act normativ. Actul nu poate fi făcut public decât după ce va fi înscris pe ordinea de zi a guvernului. Având în vedere că CNVM este institu­ţia care l-a ini­ţiat, Comisia este cea care ar trebuie să îl facă public", a spus Enache Jiru, secretar de stat în ca­drul Ministerului Finan­ţelor.

Autostrada Comarnic-Braşov le-a deschis apetitul: Chinezii sunt interesaţi să liciteze şi la alte proiecte de infrastructură

China Communications Construction Company (CCCC), constructorul controlat de statul chinez care s-a înscris în lupta pentru contractul de concesiune al autostrăzii Comarnic-Braşov, spune că este interesat şi de alte proiecte de infrastructură pe care statul român le are în plan. "De fapt, suntem interesaţi de orice tip de proiect de infrastructură de transport", a declarat pentru ZF Tan Lu, reprezentant al grupului chinez. Dacă vor câştiga proiectul de concesiune al autostrăzii Comarnic-Braşov, chinezii de la CCCC îşi vor face practic intrarea pe piaţa din Uniunea Europeană, unde majoritatea proiectelor de concesiune sau de parteneriat public-privat s-au derulat până acum în special cu firme occidentale. Dacă pe piaţa comunitară grupul CCCC încă nu are proiecte, chinezii au reuşit totuşi să câştige un contract într-o ţară non-UE, Serbia, pentru construcţia unui pod.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb