REVISTA PRESEI - 05.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Război pe viaţă şi pe moarte între Ghiţă şi Vîntu

Managerul Realitatea, Sebastian Ghiţă, a depus o plângere penală la Parchet împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu. Ghiţă l-a acuzat pe SOV că ar vrea să-l omoare şi că a fost ameninţat de acesta într-o parcare pe DN1, unde s-au întâlnit pentru a discuta despre "probleme manageriale". Se ascute războiul dintre managerul postului Realitatea TV, Sebastian Ghiţă (34 de ani), şi patronul trustului, Sorin Ovidiu Vîntu (56 de ani). Ghiţă a depus, ieri, o plângere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care îl acuză pe SOV de ameninţare şi şantaj. Întâlnirea dintre cei doi ar fi avut loc sâmbătă, într-o parcare pe DN1, între Bucureşti şi Ploieşti, la solicitarea lui Vîntu.

Cazul Severin, condamnat pe două continente

Specialiştii în lobby de la Bruxelles, dar şi de la Washington sunt categorici: Adrian Severin a comis o infracţiune acceptând bani în schimbul prestării unor servicii de consultanţă finalizate cu promovarea unui amendament în Parlamentul European. Adrian Severin îşi susţine nevinovăţia, în ciuda dovezilor care îl incriminează. "Caz clasic de corupţie", spun experţii în lobby din SUA şi UE. Adrian Severin susţine că acceptarea banilor oferiţi de ziariştii britanici (falşi lobbyişti) în schimbul promovării unui amendament în Parlamantul European este consultanţă, nu corupţie. El este contrazis atât în SUA, cât şi în UE. La 20 martie, ziariştii de la cotidianul britanic "The Sunday Times" au publicat un material în care europarlamentarul român, alături de unul sloven şi altul austriac, era acuzat că ar fi acceptat să presteze servicii de consultanţă.

Boc: Domeniile strategice trebuie să aparţină statului român, dar trebuie schimbate conducerea şi managementul

Premierul Emil Boc a declarat că românii ar putea simţi o creştere a nivelului de trai din partea a doua a acestui an, la sfârşitul anului sau începutul anului viitor dacă va exista creşterea economică. Dacă scenariile pe care FMI şi CE le au împreună cu specialiştii noştri, şi anume că România va avea o creştere între 1,5 şi 2%, în 2011, şi 4-4,5% în 2012, începând cu partea a doua a acestui an, cu sfârşitul anului şi mai ales cu anul viitor românii vor resimţi şi în nivelul de trai lucruri mai bune, în raport cu evoluţia economiei", a spus Boc luni seara, la postul public de televiziune. Primul ministru a afirmat că privatizarea Petrom a fost o greşeală, astfel că statul nu trebuie să mai renunţe la domeniile strategice. Referitor la salariile profesorilor, premierul recunoaşte "cu smerenie" că a fost o greşeală majorarea lor cu 50%, în urmă cu trei ani.

Salarii mai mici cu cel mult 500 de lei

Profesorii care au câştigat măriri de lefuri în instanţă pierd între 200 şi 500 de lei la salariu prin proiectul care le plafonează veniturile. Mai scad salariile celor cu funcţii de conducere, care pierd 6-7%. Restul retribuţiilor rămân la fel ca acum. Noua lege de salarizare a profesorilor, pentru care coaliţia de guvernare îşi va asuma răspunderea, stabileşte sumele minime şi maxime între care pot fi încadraţi profesorii din universităţi, dar şi modul de calcul al salariilor pe care le vor primi dascălii şi personalul auxiliar din învăţământul preuniversitar. Unul dintre articolele legii arată că sumele primite de profesori rămân cele prevăzute în proiect şi nu se vor negocia sub nicio formă prin contractele colective de muncă sau prin contractele individuale. Legea precizează că salariile de încadrare cuprind şi majorarea de 15 % de anul acesta.

Braconierii au talent

Un finalist al concursului "Românii au talent" a făcut aproape un an de închisoare pentru ucidere din culpă a unui copil şi braconaj. Familia băiatului pe care Emil Luca (54 de ani) l-a ucis în timpul unei partide ilegale de vânătoare spune că acesta n-ar trebui să fie la televizor, ci în închisoare. La 15 aprilie 2002, Emil Luca, pe atunci primar al comunei clujene Feleacu, aflat la vânătoare cu un consătean, a împuşcat din greşeală în cap un copil în vârstă de 13 ani. Anul acesta, peste noapte, el şi soţia sa, Viorica, au ajuns cunoscuţi în toată ţara, după ce s-au calificat în finala concursului "Românii au talent".

Planul de pace al fiilor lui Muammar Gaddafi

Saif al-Islam şi Saadi el-Gaddafi ar fi de acord cu îndepărtarea de la putere a tatălui lor. Nu e clar dacă soluţia e acceptată şi de Muammar Gaddafi, însă e posibil ca ea să fi fost deja discutată cu Occidentul, la Londra şi Atena. Doi dintre cei şapte fii ai colonelului Muammar Gaddafi, respectiv Saif al-Islam şi Saadi propun o rezoluţie a conflictului libian ce presupune îndepărtarea de la putere a tatălui lor, pentru a face loc tranziţiei către o democraţie constituţională. Şefia statului ar urma să fie preluată de Saif al-Islam, scrie "The New York Times", citând un oficial libian şi un diplomat care au dorit să rămână anonimi.

Ce urmează în Africa de Nord? Un articol de Catherine Ashton

Uneori, în politică, întrebarea cea mai dificilă este: "Şi acum?" Este întrebarea pe care am pus-o la reuniunea la nivel înalt de la Paris în cadrul discuţiei despre Libia şi pe care am reluat-o la ultimul Consiliu European. Istoria este plină de exemple de războaie câştigate care nu au dus decât la o pace vremelnică. În Europa, cumplitele erori comise după Primul Război Mondial au pregătit calea celui de Al Doilea Război Mondial. După 1945, am avut rezultate mai bune, în pofida războiului rece, deoarece am înţeles că nu era de ajuns să-l învingem pe Hitler. Trebuia să reconstruim un continent zdruncinat.

Scumpirile din industrie vor încinge inflaţia

Îmbrăcămintea, încălţămintea şi produsele necesare întreţinerii sau dotării locuinţei vor avea preţuri mai mari în următoarele 3-6 luni. Creşterea cu aproape 11% a costurilor de producţie din fabrici, nemaiîntâlnită din toamna anului 2008, se va transfera în preţurile produselor nealimentare. În primele două luni din 2011, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri de peste 10% faţă de aceleaşi perioade din 2010, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Un avans anual cu două cifre al acestor preţuri nu a mai fost consemnat din luna noiembrie 2008, când costurile crescuseră cu 11,7% faţă de aceeaşi lună din 2007.

Cum poţi să-ţi cumperi benzinărie de la bancă

Pentru numai 277.000 de euro poţi deveni proprietarul unei staţii peco scoase la licitaţie de bancă în urma executării silite. După ce le-au scăzut afacerile cu până la 30% în 2010 şi nu şi-au mai putut rambursa creditele, micii benzinari au ajuns să fie executaţi de băncile la care s-au împrumutat. Aţi visat vreodată să deveniţi petrolist? Acum este momentul! BCR scoate la licitaţie cinci staţii peco după ce proprietarii acestora au fost executaţi silit pentru că nu şi-au mai putut rambursa creditele. Iar preţurile de pornire sunt unele atractive, având în vedere că benzinăriile nu sunt unele mari ale principalelor companii petroliere prezente în România.

Ponderea veniturilor în PIB şi distribuţia acestora în statele Uniunii Europene

România rămâne ţara cu cele mai mici încasări bugetare din Uniunea Europeană. Totuşi, ponderea cheltuielilor cu pensiile şi cu salariile în sistemul public este printre cele mai mari din blocul comunitar. România cheltuieşte cu pensiile peste 36% din totalul încasărilor bugetare, conform standardelor europene ESA 95. În 2009, doar Grecia aloca mai mult acestei componente, respectiv peste 40% din totalul veniturilor. În privinţa cheltuielilor cu salariaţii în sectorul public, România aloca 33% din încasările bugetare în 2009, fiind pe locul nouă în UE.

CURENTUL

Ghiţă şi SOV: scandal între hahalere pe marginea vidanjei Realitatea TV

Telenovela SOV-Ghiţă capătă de la o zi la alta accente din ce în ce mai comice. Hahalerele, pentru a-l cita pe distinsul europarlamentar Gigi Becali, îşi ridică fustele în public. Sebastian Ghiţă a depus o plångere la Parchetul General, acuzându-l pe Vîntu că "a proferat ameninţări cu suprimarea fizică". În replică, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că a luat decizia rezilierii contractului de management încheiat cu Sebastian Ghiţă. S-ar crede că s-a rupt lanţul de iubire după cununia fastuoasă dintre Ghiţă-Vîntu, relaţie de amor carnal iscată pe fondul zornăitului de cătuşe ale DNA-ului, pe la fereastra lui SOV. Îi mai lega şi karma - conexiunea intereselor comune Vîntu-PSD, partid unde Sebi are toate uşile deschise prin relaţia specială cu Victor Ponta, dar şi prin relaţia dintre primul său milion de parai (şi următoarele) cu Partidul ce era (este) în tot şi toate.

Kovesi a reclamat-o la CSM pe Elena Burlan - judecătoarea care a schimbat magistratul din dosarul lui Vîntu

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii un judecător, mai exact pe Elena Burlan de la Tribunalul Bucureşti, care a invocat o incompatibilitate a unui coleg, neprevăzută de procedura penală, astfel că a fost înlocuit magistratul învestit cu judecarea lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a altor două persoane. "Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Codruţa Kovesi, a sesizat la data de 4 aprilie 2011, în temeiul Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii în vederea efectuării de verificări cu privire la judecătorul Elena Burlan, sub aspectul nerespectării normelor de procedură cu gravă neglijenţă", informează Biroul de presă al Ministerului Public.

Acordul cu FMI a ferit leul de un nou atac speculativ

Încheierea acordului de împrumut cu FMI, UE şi Banca Mondială a permis evitarea unui nou atac speculativ, scrie Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, într-un studiu despre atacul speculativ din octombrie 2008. "Atacul speculativ din octombrie 2008 a eşuat, dar condiţiile pentru un nou atac, cu şanse de reuşită, s-au acumulat. În trimestrul al treilea din 2008, anticipaţiile privind o recesiune profundă s-au generalizat, iar anticipaţiile privind reducerea masivă a finanţării externe s-au confirmat.

Partenerii din USL sunt din ce în ce mai dezbinaţi

Uniunea Socialisto-Liberală (USL) dă noi semne de slăbiciune şi mai ales de nefuncţionalitate. De câteva luni de zile, "revoluţionarii roşii" Victor Ponta şi Crin Antonescu încearcă să pară un cuplu fericit, când în realitate aceştia se privesc în continuare cu suspiciune şi încearcă să profite unul de pe urma celuilalt în cel mai machiavelic mod. Ultimul heirupism al celor doi a avut loc ieri, când comandoul Ponta-Antonescu a anunţat că se va deplasa, în cursul acestei săptămâni, la Bacău, unde va asista la semnarea protocolului de colaborare judeţean între organizaţiile locale PSD şi ACD PNL-PC. Cu alte cuvinte, vor merge în Bacău să stingă revolta condusă de rebelul penelist Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.

S-a aruncat de la etajul zece pentru a-l apăra pe Dumnezeu

Un tânăr care se credea personajul Neo din filmul "Matrix" s-a sinucis, duminică, aruncându-se de la etajul al zecelea al unei clădiri din Timişoara, poliţiştii spunând că acesta ar mai fi încercat, cu câteva ore înainte, să se arunce de la etajul al patrulea al unui alt bloc, fiind însă salvat şi dus la spital, de unde a fost lăsat apoi să plece. Anchetatorii au decis să dispună verificări în acest caz pentru a stabili dacă medicul care l-a lăsat pe tânăr să plece se face vnovat de înlesnirea sinuciderii deoarece a tratat cazul cu superficialitate şi nu a dispus internarea de urgenţă a sinucigaşului în spital, aşa cum ar fi trebuit.

CURIERUL NAŢIONAL

Prima Casă mai îmbogăţeşte puţin băncile

Cumpărătorii se tem să nu piardă ocazia şi se grăbesc să-şi depună dosarul. Proprietarii, pe de altă parte, încearcă să ridice preţurile. Marii câştigători ai acestui "război" sunt însă băncile care se aleg şi cu clienţi şi cu credite garantate. Piaţa imobiliară din Capitală a luat foc în ultimele luni pe fondul epuizării rapide a unui program Prima Casă 3, cu un stoc, de data aceasta, subapreciat de autorităţi. Cei care au dorit să cumpere o locuinţă au dat buzna la ghişeele băncilor pentru a depune dosarele, iar proprietarii s-au grăbit să pună în geam afişul "De vânzare". În ciuda unei cereri ceva mai consistente, preţurile nu au evidenţiat optimismul proprietarilor, de care unii specialişti vorbeau în săptămânile precedente. Semn că cei care s-au grăbit mai tare au fost proprietarii. Potrivit unui raport de monitorizare realizat de anunţuriparticulari.ro, plafonul limitat al programului Prima Casă 3 a făcut ca persoanele interesate de achiziţia unei locuinţe să se precipite şi, teoretic, să pună presiune asupra preţurilor.

Unda de şoc japoneză va fi mondială

Japonia va fi nevoită să importe mult mai multe materii prime şi să exporte mai puţine capitaluri, afectând astfel economiile întregii planete. Seismul şi apoi tsunami-ul au afectat grav nu doar Japonia, nu au avut ca efect doar devierea axei Pământului, ci au modificat radical inclusiv traiectoria relansării economice mondiale, susţine cunoscutul analist economic Emmanuel Lechypre, redactor-şef al reputatei publicaţii economice franceze "L"Expansion". Mai întâi, spunea într-o emisiune televizată analistul, a nu se uita că Japonia este a treia putere economică şi al doilea exportator al lumii. Oprirea şi dezorganizarea - fie şi temporară - a activităţii industriale în acest arhipelag au, în mod obligatoriu, consecinţe grave asupra întregului lanţ de beneficiari ai furnizorilor japonezi. Este bine cunoscut faptul că 40 la sută din componentele electronice şi 20 la sută din semiconductorii produşi pe întreaga planetă sunt de provenienţă japoneză.

EVENIMENTUL ZILEI

Judecătoarea lui Vîntu, schimbată pentru "exces de viteză"

Judecătoarei Camelia Bogdan i-a fost luat dosarul "Vîntu-Popa" din motive ce nu se regăsesc în legea penală. Printre acestea: procesul se derulează prea repede. Preşedinta Secţiei a II-a Penală a Tribunalului Bucureşti, judecătoarea Elena Burlan, va fi cercetată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Motivul: ar fi acţionat cu "gravă neglijenţă" când a decis să-i ia judecătoarei Camelia Bogdan dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu e acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa. Potrivit Ministerului Public, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a sesizat, ieri, CSM "să facă verificări cu privire la judecătorul Elena Burlan, sub aspectul nerespectării normelor de procedură cu gravă neglijenţă", în condiţiile în care aceasta şi-a declarat incompatibilă subalterna pe un motiv "neprevăzut de dispoziţiile Codului de Procedură Penală".

Pilotul copilotului Ponta, luat la puricat de inspectorii ANAF

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au descoperit diferenţe între sumele declarate de firma lui Edwin Keleti şi cele înregistrate de firmele partenere. Maşinile de raliu folosite de liderul PSD Victor Ponta în campionatul naţional de raliu, unde concurează alături de clujeanul Edwin Keleti, au fost sponsorizate în 2010 şi 2011 de Dorinel Umbrărescu, cunoscut şi ca "regele asfaltului", şi de fostul ministru de interne Ioan Rus, liderul "Grupului de la Cluj". În ultimii doi ani, firma Automedia SRL, patronată de Edwin Keleti, a derulat afaceri cu societăţi deţinute de oameni importanţi din mediul politic sau de afaceri, abonaţi la afacerile cu statul.

Stenograme cu boşii Realitatea TV

Ziarele româneşti au primit de pe o adresă de mail de yahoo, cu ID-ul Realitatea Media, stenograma unei discuţii care ar fi avut loc între mai mulţi reprezentanţi ai Realitatea TV şi directorul CNI Coresi, Laura Albani, proprietar al spaţiului în care funcţionează televiziunea. Stenograma este însoţită de mai multe fişiere audio, menite a fi o dovadă, măcar indirectă, a faptului că directorului general al Realitatea Media, Sorin Enache, i-ar fi fost falsificată semnătura. Cum din discuţie transpare atitudinea părtinitoare a Laurei Albani faţă de reprezentanţii Realitatea Media, din cauza căreia ar fi fost "mustrată" inclusiv de către premierul Emil Boc, cel mai probabil discuţia a fost înregistrată de către unul dintre aceştia: Sorin Freciu, Dragoş Nedelcu, Sorin Enache.

Boc, luat la rost că pierde voturile profesorilor

Parlamentarii PDL i-au reproşat premierului că a decis plafonarea salariilor dascălilor în an preelectoral. Parlamentarii PDL şi-au vărsat ieri nervii pe premierul Emil Boc pentru decizia de a-şi asuma răspunderea pe plafonarea salariile profesorilor chiar în an preelectoral. O rundă s-a desfăşurat în întâlnirea cu deputaţii democrat-liberali nemulţumiţi că ministrul educaţiei Daniel Funeriu nu a venit şi el să dea explicaţii. "Unde e Funeriu? De ce nu e aici?", a dat tonul ostilităţilor Cătălin Croitoru, care i-a spus lui Boc că nu poate tolera atitudinea ministrului educaţiei, care nu ar fi vrut să discute legea cu parlamentarii pe motiv că e secretă.

Biologul Marcela Badea: "Organismele modificate genetic nu sunt otrăvuri"

"Organismele modificate genetic nu sunt otrăvuri, sunt cele mai studiate şi sigure produse care ajung în mediu sau pe piaţă. Sunt strict reglementate şi nu ajung în consum decât dacă sunt sigure. Nu există nicio asemănare cu E-urile, care se adaugă în alimente cu alt scop", a explicat prof. univ. dr. Marcela Badea, de la Institutul de Biochimie din cadrul Academiei Române, la chat-ul evz.ro. Organismele modificate genetic au făcut obiectul multor controverse în rândul ecologiştilor şi ONG-urilor. Studiile care arătaseră că aceste organisme produc malformaţii grave, alterează mediul şi distrug ecosistemul, sunt însă permanent contestate de marii producători şi de oamenii de ştiinţă.

FINANCIARUL

Tsunamiul provocat de închiderea Arpechim a măturat sute de firme din industria chimică

Oamenii de afaceri spun că lanţul furnizorilor de material plastic s-a rupt. Conducerea Oltchim vrea să apeleze la credite de 100 mil. euro pentru repornirea activităţii combinatului din Piteşti. După relansare, cele două companii ar putea avea o producţie lunară de 70 mil. euro. Sute de firme sunt afectate direct sau indirect de închiderea Arpechim, deoarece prejudiciaza producţia combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea. Chiar dacă nu au fost gândite ca unităţi interdependente, Oltchim şi Arpechim depind foarte mult una de cealaltă. Derivatele de petrol, procesat la Arpechim, se transformă în hidrocarburile de care are nevoie Oltchimul ca materii prime. În plus, etilena şi propilena de la Arpechim aprovizionează instalaţiile de la Oltchim. Cei mai afectaţi sunt toţi producătorii care folosesc masele plastice, dar şi furnizorii de sare, calciu şi energie.

Încasările din impozitul pe profit: +14,9%; cele din taxarea veniturilor: -2,2%

Datele ANAF se referă la colectarea din martie 2011, în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut. Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, încasările la bugetul de stat au fost, în luna martie, de 10,66 miliarde de lei, cu 13,6% mai mari faţă de luna similară a anului trecut. În structura veniturilor, colectarea din impozitul pe profit a urcat cu aproape 15%, însă cea din taxarea veniturilor a scăzut cu 2,2%. Potrivit analiştilor, aceste cifre arată că economia îşi revine, dar cu mai puţini angajaţi.

Parlamentarii au împrumutat de la "prieteni" şi "mătuşi" peste 12 mil. euro

Sumele luate de senatori şi deputaţi au fost investite în achiziţii imobiliare sau în majorarea de capital a unor societăţi în care apar ca acţionari. Declaraţiile de avere abundă de bani împrumutaţi de la persoane fizice sau de înţelegeri notariale pe sume colosale, de trei ori mai mari decât în 2009. Drumul către instituţiile de creditare este tot mai anevoios, atât pentru firme, cât şi pentru oamenii de rând, dar pentru parlamentari există întotdeauna rude şi prieteni care acordă credite fără garanţii, uneori chiar fără acte notariale. Suma primită de parlamentari la finalul lui 2010 cu titlu de împrumut, din alte surse decât cele financiar-bancare, este de peste 12 milioane de euro. Dacă ar fi să ne orientăm după apartenenţa politică, cele mai mari credite de la rude, prieteni sau firmele acestora le are Partidul Social Democrat, cu peste 7 milioane de euro, urmat de Partidul Democrat Liberal, cu 4 milioane de euro.

Vânzările rezidenţiale: Sudul ieftin a câştigat "teren" în faţa nordului exclusivist

Majoritatea dezvoltatorilor din zonele Berceni-Jilava-Vitan Bârzeşti sunt pe cale de a-şi lichida stocurile de locuinţe. Unu din trei investitori activi în sud a început sau pregăteşte noi investiţii în segmentul rezidenţial ieftin. Nordul recoltează ce a semănat, vânzări slabe în ansambluri scumpe, doar pe jumătate locuite. În timpul boomului imobiliar, deşi sudul Capitalei nu era absolut lipsit de şantiere, atenţia tuturor dezvoltatorilor mari a fost îndreptată exclusiv către zonele tradiţionale de reşedinţe, aflate în mare parte în zona de nord a Bucureştiului. La mai mult de doi ani de criză a vânzărilor de locuinţe, piaţa a început să dea semne de mişcare resimţite însă doar de anumite segmente, eligibile prin programul de împrumuturi "Prima casă".

Dobânzile la creditele în euro, pe creştere

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea majora, joi, dobânda de politică monetară, pentru prima oară din iulie 2008, după ce preşedintele instituţiei Jean-Claude Trichet a avertizat că riscurile asupra preţurilor sunt în creştere şi întreg consiliul guvernatorilor băncii este pregătit să acţioneze într-o manieră fermă şi în timp util pentru a tempera presiunile inflaţioniste. Acesta a sugerat că majorarea nu va depăşi un sfert de punct. Inflaţia a accelerat în martie, în zona euro, la 2,6%, cea mai ridicată rată din octombrie 2008. Într-un sondaj realizat de Reuters printre 80 de analişti, 76 dintre aceştia au precizat că BCE va majora dobânda-cheie cu 0,25 puncte. Măsura ar putea conduce şi la creşterea dobânzilor la creditele în euro luate de români.

Consorţiul condus de Renaissance are cel mai bun punctaj pentru listarea Petrom

Consorţiul Renaissance Capital (cea mai mare bancă de investiţii din Rusia), cu BT Securities (divizia de brokeraj a Băncii Transilvania), Romcapital şi EFG Securities (divizia de brokeraj a EFG), a obţinut cel mai mare punctaj la licitaţia pentru intermedierea ofertei secundare prin care statul va vinde 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP). După deschiderea ofertelor financiare, consorţiul condus de Renaissance Capital, cea mai mare bancă de investiţii din Rusia, a obţinut un punctaj total de 92,5 din 100 de puncte posibile, fiind urmat la mare distanţă de consorţiul Goldman Sachs - UniCredit CA IB Securities, care a întrunit 68,6 puncte. Următoarele poziţii au fost ocupate de consorţiul Nomura-Alpha, cu 67,7 puncte, Raiffeisen Capital&Investments cu Morgan Stanley, iar ING Bank - UBS a avut cel mai mic punctaj.

Activele băncilor româneşti, de 78,1 mld. euro, depăşesc media regiunii

În Europa Centrală şi de Est, sistemul bancar din România este pe locul 4, fiind depăşit de cel din Polonia, Cehia şi Ungaria. În schimb, ocupă prima poziţie în funcţie de rata neperformanţei, de 9,7%. Cu toate că economia europeană a fost afectată de recesiune, evoluţia activelor bancare totale în Europa Centrală şi de Est (ECE) a depăşit aşteptările, înregistrând o creştere de 2%, se arată într-o analiză realizată de compania Ensight Management Consulting la nivelul ţărilor din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE). Cea mai dezvoltată piaţă din regiune rămâne cea din Polonia, băncile locale cumulând la sfârşitul lui 2009 active totale de 258,2 mld. euro.

Trei fonduri mutuale au reuşit să bată bursa în primul trimestru

Performerul anului 2010 se află acum pe ultimul loc după ce a mizat pe scăderea pieţei. Trei fonduri mutuale au avut în primul trimestru al anului randamente mai mari decât indicele de referinţă BET al Bursei de la Bucureşti, după ce la sfârşitul lunii februarie niciunul dintre fondurile de pe piaţa românească nu reuşise o astfel de performanţă. Toate cele trei fonduri sunt de acţiuni: BCR Expert, OTP AvantisRO şi BT Maxim. Cea mai bună performanţă după primul trimestru al anului, dintre fondurile mutuale de pe piaţa românească, a avut-o BCR Expert, un fond de acţiuni administrat de Erste Asset Management, potrivit datelor centralizate de site-ul kmarket.ro. Randamentul acestuia a fost de 17,5%, depăşind creşterea indicelui de referinţă BET din această perioadă, de 12,5%.

GÂNDUL

Ministrul Mediului, pentru Gândul: Renault este interesat să fabruce automibile electrice în România

Constantin Stroe, vicepreşedintele Dacia: Confirm întâlnirea cu ministrul Mediului, nu pot da detalii despre subiectele ce le vom discuta. Producătorul francez Renault este interesat de fabricarea unor autovehicule electrice la Mioveni, susţine ministrul Mediului, Laszlo Borbely. "Mă întâlnesc, mâine (marţi), cu reprezentanţii Dacia şi vom discuta mai multe subiecte, inclusiv pachetul de viitoare facilităţi pe care le pregătim pentru constructorii de automobile electrice. Cei de la Renault sunt interesaţi să fabrice autovehicule electrice în România", a declarat Borbely, pentru gândul. Singura facilitate oferită, în prezent, la achiziţia de autovehicule electrice sau hibride este scutirea de la plata taxei de primă înmatriculare, dar Borbely susţine că acest lucru este pe cale să se schimbe.

Românii care şi-au făcut modificări în apartamente riscă să nu fie despăgubiţi de firmele de asigurare

Din iulie anul trecut şi până în prezent, mai puţin de 6% din locuinţe au fost asigurate la cutremur, inundaţie şi alunecări de teren printr-o poliţă obligatorie. Românii care locuiesc în zone inundabile sau cei care şi-au făcut modificări în apartamente ce afectează structura de rezistenţă a clădirii riscă să nu fie despăgubiţi de companiile de asigurări, chiar dacă au o poliţă de asigurare obligatorie pentru locuinţă. "La încheierea poliţei agentul de asigurare nu cere clientului autorizaţia de construcţie sau autorizaţii pentru modificările făcute în locuinţe. În schimb, la o eventuală pagubă din cauza riscului asigurat, este posibil ca firma de asigurări să refuze despăgubirea pe motiv că locuinţa este în zonă inundabilă, sau în cazurile în care au fost făcute modificări privind structura de rezistenţă a imobilului", a explicat pentru gândul unul dintre brokerii de asigurare.

Investiţie străină de 500 milioane de dolari în România. Ce companie de stat vrea să deschidă 300 de benzinării

Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan (SOCAR) îşi propune să devină unul dintre cei mai importanţi jucători din România de pe piaţa comerţului cu amănuntul al carburanţilor. Anunţul a fost făcut prin vocea preşedintelui SOCAR, Rovnag Abudllayev, care afirmă că în următorii trei ani compania pe care o conduce va deschide 300 de benzinării, potrivit agenţiei azere de ştiri Trend. "Piaţa românească este o piaţă de perspectivă. Iar când faci o investiţie de circa 500 de milioane de dolari, în mod cert te gândeşti la viitor. În plus, SOCAR este interesată să pătrundă pe piaţa europeană", a declarat pentru gândul Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare al Lukoil România.

Cel mai bogat japonez donează 120 milioane de dolari şi salariul până la pensie pentru victimele dezastrului din ţara sa

Preşedintele companiei nipone de telecomunicaţii Softbank, Masayoshi Son, cel mai bogat om din Japonia, a anunţat că va dona zece miliarde de yeni (120 milioane de dolari) şi salariul până la ieşirea la pensie pentru a ajuta victimele dezastrului care a lovit Japonia, transmite Bloomberg. Son, în vârstă de 53 de ani, a câştigat în anul fiscal încheiat în martie un salariu de 108 milioane de yeni (1,3 milioane de dolari) şi dividende în valoare de 1,3 miliarde de yeni (15,5 milioane de dolari). Participaţia de 21% deţinută de Son la Softbank este evaluată la peste 740 de miliarde de yeni (8,8 miliarde de dolari), potrivit datelor Bloomberg.

JURNALUL NAŢIONAL

Drumul Babelor, născut din inconştienţă

Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi a dat aviz de principiu pentru "distrugerea durabilă a parcului". Construcţia Drumului Babelor, care străbate 16 kilometri prin zone strict protejate din Parcul Natural Bucegi şi deschide accesul necontrolat al turiştilor pe Platoul Bucegi, nu ar fi fost posibilă fără complicitatea, comoditatea sau inconştienţa experţilor în mediu. Pe hârtie totul arată bine, iar România este o ţară în care protecţia mediului este prioritară. Parcul Bucegi a fost încadrat la categoria Parc Natural la începutul anilor "90, pentru a proteja şi conserva ansamblurile cu valoare semnificativă peisagistică şi culturală şi pentru a menţine capitalul natural la un nivel optim de funcţionare, cât mai apropiat posibil de regimul iniţial de funcţionare.

Cătălin Voicu, eliberat sub control judiciar. Se dezbate un eventual recurs

Instanţa supremă a decis eliberarea provizorie sub control judiciar a lui Cătălin Voicu, insa acesta nu va fi eliberat din arest până când un complet de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu va dezbate un eventual recurs al procurorilor anticorupţie faţă de această măsură. Senatorul Voicu a cerut instanţei să îi admită o nouă cerere de eliberare provizorie, pe motiv că audierea martorilor propuşi de procurorii anticorupţie prin rechizitoriu se apropie de final si că în aceste condiţii nu mai poate influenţa martorii din dosar şi astfel nu se mai justifică menţinerea sa în arest. Senatorul Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv din 30 martie 2010, este judecat pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie.

Fiul fostului general Nicolae Pleşiţă s-a sinucis

Conform primelor informaţii, acesta ar fi murit în urma unei explozii urmată de un incendiu, provocate chiar de el. Reprezentanţii Poliţiei au declarat că acesta ar fi lăsat o butelie deschisă în locuinţă iar aceasta s-a umplut cu gaz. A urmat o explozie în jurul orei 18:00, potrivit Antena3.ro. Damian Pleşiţă avea 56 de ani. Acesta a fost găsit carbonizat de către pompierii ajunşi la faţa locului pentru a stinge incendiul. La poarta locuinţei a fost găsit un bilet pe care scria "Nu intraţi, pericol de explozie!", de unde anchetatorii merg pe ipoteză că actul a fost premeditat. Un vecin de-al bărbatului le-a declarat anchetatorilor că acesta era bolnav şi că îi spusese că vrea să se sinucidă.

Recuperarea maşinilor parcate ilegal, mai ieftină cu 60%

Taxa pentru recuperarea maşinilor parcate neregulamentar pe arterele Sectorului 1 se reduce cu 60%. Măsura va intra în vigoare la sfârşitul acestei săptămâni. Astfel, bucureştenii ale căror maşini parcate neregulamentar pe străzile din Sectorul 1 vor fi ridicate vor plăti 350 de lei pentru recuperarea autoturismului, dacă proprietarii le vor ridica în primele 24 de ore, depozitarea fiind gratuită în acest interval. După expirarea acestui termen, şoferii vor plăti pentru fiecare zi de întârziere aproximativ 50 de lei. Activitatea de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar va fi mult mai strict reglementată, zonele din care vor fi ridicate autoturismele urmând a fi semnalizate corespunzător prin indicatoare.

NAŢIONAL

Sabotaj în bucătăria Parlamentului!

Parlamentarii României au un duşman perfid şi nevăzut chiar în interiorul instituţiei în care lucrează. Până astăzi, nimeni nu s-a gândit că activitatea deputaţilor şi senatorilor ar putea fi sabotată chiar în Parlament. Serviciile de securitate nici măcar nu au habar de cei care atentează zilnic la sănătatea demnitarilor români. Reporterii "Naţional" au făcut aceste descoperiri halucinante consultând câţiva specialişti în domeniul nutriţiei. Da, pentru că persoanele care pregătesc adevărate "bombe" pentru sănătate sunt chiar bucătăresele Parlamentului. O consultare rapidă a meniului zilnic din care parlamentarii trebuie să aleagă pentru a-şi potoli foamea, după aprigele dispute din plen, demonstrează că aceştia îşi expun zilnic sănătatea. Mare parte dintre preparatele ce se găsesc la bufetul Parlamentului sunt total nerecomandate de către specialişti, deoarece acestea sunt gătite în mult ulei încins.

Lui Bodo îi e dor de fostul socru. Abia aşteaptă ca Băsescu să-şi termine mandatul ca să mai stea de vorbă

Deşi a divorţat de mai bine de cinci ani de Ioana Băsescu, Bodo are în continuare o relaţie bună cu fostul său socru, Traian Băsescu. Mai mult chiar, solistul trupei Proconsul obişnuieşte, de câteva ori pe an, să schimbe impresii cu şeful statului la telefon. "Cu fosta soţie (Ioana Băsescu - n.r.) nu mai ţin legătura deloc, iar de trei-patru ori pe an vorbesc cu domnul preşedinte la telefon. Mă întreabă ce fac, dacă sunt bine, dacă sunt ok. Nu mă întâlnesc cu dânsul < face to face >", a declarat, deunăzi, Bodo. "Sper ca după ce nu va mai fi preşedinte să pot sta mai mult de vorbă cu dânsul decât acum", a mai precizat, plin de entuziasm, Bodo. Entuziasm, evident, neîmpărtăşit şi de şeful statului.

PUTEREA

Este oficial! Preşedintele PSD, copilot şi în 2011. Daciana nu l-a convins pe Ponta să renunţe la raliuri

Din pasiune sau pentru a le face în ciudă preşedintelui Traian Băsescu şi şefului ANAF, Sorin Blejnar, Victor Ponta va concura şi în 2011 în campionatul naţional de raliuri, chiar dacă la finele anului trecut spunea că este timpul să se retragă. Victor Ponta va trebui să îmbine şi în acest an îndatoririle sale de lider al PSD şi copreşedinte al Uniunii Social Liberale cu cele de copilot în campionatul naţional de raliuri. În weekend, a avut prezentarea echipei "Jack Daniel"s", eveniment la care a participat şi preşedintele social-democraţilor. Ponta a fost prezentat drept copilot al lui Edwin Keleti şi va concura cu un Mitsubishi Evo Lancer X, după ce în 2010 a mers cu un Clio R3 Maxi Evo.

Cine colorează televizoarele în portocaliu?

Spaima ratingului versus moartea pasiunii în PDL. Comunicatorii PDL: Gelu, Edmond şi Călin. Peste aproximativ o lună PDL intră în alegeri interne, fiecare dintre cei doi candidaţi la şefia partidului promiţând schimbări majore şi reforme importante. Cu toate astea, la capitolul comunicare, PDL defilează în continuare cu Gelu Vişan, Edmond Tălmăcean şi Călin Murg. Cei doi candidaţi, Vasile Blaga şi Emil Boc, îşi vor depune moţiunile de candidatură săptămâna viitoare, cel mai probabil luni, cu o zi înainte de expirarea termenului-limită.

Termen într-un dosar la Tribunalul Bucureşti - peste 580 de zile

La secţia a VI-a Comercială de la Tribunalului Bucureşti s-a înregistrat recordul absolut în materia primului termen de judecată acordat vreodată de o instanţă de judecată în România! După ce a fost înregistrat dosarul, calculatorul a distribuit cauza unui complet de judecată peste 580 de zile lucrătoare, ceea ce înseamnă că primul termen în această cauză a fost stabilit la aproape doi ani de la sesizarea instanţei. Numărul imens de dosare, acumulate în materie comercială, împovărează instanţele, chiar dacă nu toate cauzele au un grad sporit de complexitate. Astfel, judecătorii ne-au semnalat faptul că au de soluţionat acţiuni privind radierea sau dizolvarea societăţilor comerciale, în condiţiile în care alte cauze complexe aşteaptă să fie soluţionate.

ROMÂNIA LIBERĂ

Topul celor mai bogate judeţe: Cine a scăpat de criză şi cum

Recesiunea a adâncit discrepanţele dintre judeţele ţării, arată datele publicate de Comisia Naţională de Prognoză.

Două judeţe nu au fost atinse de recesiunea din ultimii doi ani: Argeş şi Cluj. Alte cinci judeţe au ieşit din recesiune în 2010. Capitala a intrat în criză după o creştere fulminantă în 2008: 18%. PIB pe cap de locuitor în Bucureşti este de 14 mii de euro, triplu faţă de media naţională şi de şase ori mai mare decât în cel mai sărac judeţ: Vaslui. Diferenţa dintre salariile nete variază doar de la simplu (1.000 de lei în Bihor) la dublu (1.900 de lei în Bucureşti). Şomajul a crescut cel mai mult în Transilvania, în timp ce în Capitală a rămas la un nivel aproape neglijabil: 2,3%. În schimb, rata de ocupare este dublă faţă de restul ţării. Datele arată că o treime din judeţe au fost lovite de recesiune încă din 2008, chiar dacă media naţională a fost o creştere de 7,1%.

Majorarea, lăsată pentru 2012

Odată considerată aprobată legea, remuneraţia cadrelor didactice rămâne practic la nivelul lunii ianuarie, chiar dacă au câştigat în instanţă aplicarea unei majorări de 50%. Noua angajare a răspunderii în Parlament vine în contextul în care Guvernul spune că nu-şi poate permite să aplice majorarea de 50% acordată profesorilor, într-un elan electoral, înaintea alegerilor parlamentare din 2008. În plus, între timp s-au produs mai multe modificări - reduceri, creşteri, decizii de neconstituţionalitate - care au făcut ca unele cadre didactice să primească mai mulţi bani decât altele. Pentru a rezolva toate aceste probleme, Executivul va forţa adoptarea unei legi prin care salariile profesorilor vor fi îngheţate până la sfârşitul acestui an, drepturile câştigate în instanţă urmând să fie plătite ulterior.

REALITATEA TV. Ghiţă: "Eu rămân manager pentru următorii cinci ani". Vântu: "Ghiţă nu mai este manager". Cine va tranşa conflictul Ghiţă-Vîntu

Întrebat de RL dacă nu a fost vorba şi de o luptă legată de influenţarea într-o anumită direcţie a politicii editoriale a postului, Ghiţă a spus enigmatic: "Nu mă întrebaţi pe mine ce a vrut să spună poetul. Decizia editorială este a jurnaliştilor şi aşa va rămâne. Nimeni nu va obţine controlul editorial". O declaraţie mai degrabă diplomatică, dacă ţinem cont că în comunicatul Asesoft se menţionează că "Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au insistat să schimbăm condiţiile contractului de management şi să semnăm un act adiţional care să le permită exercitarea de ingerinţe în activitatea editorială."

Cum a pierdut România colecţia de artă

Deşi au trecut peste 20 de ani de la Revoluţie, nici astăzi nu există un raport al lucrărilor dispărute sau arse în incediul din decembrie "89 de la Palatul Regal. Foştii angajaţi suspectează că distrugerile au fost programate. Incendiul de la actualul Muzeu Naţional de Artă al României (MNAR) a pornit dintr-o cameră lipită de laboratorul de restaurare pictură în ulei, unde erau depozitate circa 40 de lucrări, povestesc pentru România liberă foştii angajaţi ai instituţiei. Lucrările au fost distruse în totalitate. Laboratorul, situat pe latura dreaptă a Palatului Regal, a ars parţial, obiectele topindu-se pur şi simplu, în timp ce depozitul din camera vecină, cu tablouri aşezate pe rasteluri, era scrum.

Daţi-mi Al Jazeera!

Corespondentul Al Jazeera Ayman Mohyeldin face turul victoriei în Statele Unite - sau, mai bine zis, Al Jazeera l-a trimis să celebreze victoria postului. În definitiv, Mohyeldin e un tip modest, chiar dacă e unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri ai Al Jazeera - şi în mod clar un star media internaţional aflat pe val. Al Jazeera are motive întemeiate să radieze de fericire: a câştigat în popularitate în SUA, după ce milioane de americani, în foamea lor după ştiri de la faţa locului din Egipt, s-au orientat către transmisia online pe internet şi către relatările lui Mohyeldin din Piaţa Tahrir din Cairo. Până în ziua de azi, Al Jazeera, care a devenit alături de BBC News una dintre sursele globale de ştiri serioase de televiziune, a devenit practic imposibil de găsit pe vreo reţea din SUA. Principalele companii americane de televiziune prin cablu sau satelit refuză să-i difuzeze programele - cu excepţia zonelor Washington, DC şi parţial Ohio şi Vermont, în ciuda unei cereri enorme din partea publicului.

ZIARUL FINANCIAR

Ruşii de la Renaissance au ieşit pe primul loc pentru intermedierea ofertei Petrom

Miliardarul rus Mihail Prohorov, care are afaceri în aur, deţine jumătate din banca de investiţii Renaissance. Banca de investiţii rusă Renaissance, în consorţiu cu BT Securities (divizia de brokeraj a Băncii Transilvania), EFG Securities (divizia de brokeraj a grupului elen EFG, proprietarul Bancpost) şi Romcapital au obţinut cel mai mare punctaj (92,5 puncte) la licitaţia organizată de stat pentru alegerea intermediarului la vânzarea a 9,8% din Petrom, conform unor surse prezente la licitaţia de la Ministerul Economiei-OPSPI. Consorţiul care include banca rusă şi care s-a format pe ultima sută de metri reprezintă o surpriză totală pentru piaţă. Renaissance este în top trei bănci de investiţii în Rusia, fiind controlată şi condusă de un neozeelandez.

Indexul alimentar ZF arată plus 5% în martie

Produsele alimentare de bază s-au scumpit în martie comparativ cu luna precedentă cu 5,39% arată indicele ZF care a fost calculat pe baza preţurilor din hipermarketurile din Capitală. ZF a selectat 15 produse cărora le urmăreşte preţul din 2008 până în prezent, odată la şase luni, în aceleaşi hipermarketuri din Capitală, Carrefour Orhidea şi Real Afi Cotroceni. Aceste produse au fost alese pentru că se regăsesc cel mai des în coşul de cumpărături al românilor. În calculul acestui indice ZF a ales pentru fiecare categorie de produse un anumit brand, bine poziţionat din punctul de vedere al cotei de piaţă, produs de unul dintre jucătorii din top cinci pe categoria respectivă. Dintre produsele analizate de ZF cele mai mari creşteri de preţ sunt la zahărul Lemarco (1 kilogram), care costa în medie 5,69 lei în martie, cu 32,48% mai mult decât în februarie, la cartofii noi, al căror preţ a crescut cu 55,79%, şi la merele golden, care sunt cu 17,28% mai scumpe în martie decât în februarie.

Economia începe să-şi revină, dar incertitudinile persistă

O primă evaluare a trimestrului I din punct de vedere economic arată că incertitudinea persistă şi consumul populaţiei întârzie să-şi reia creşterea, dar investitorii imobiliari au început să prindă curaj, semn că au acces la finanţări şi pariază pe o revenire în a doua parte a anului. În plus, producţia industrială îşi continuă creşterea determinată de cererea externă. Exporturile au crescut peste aşteptări, astfel că în ianuarie au ajuns să depăşească importurile, ceea ce s-a întâmplat foarte rar în ultimii 20 de ani. Creşterea exporturilor a fost de 47,8% faţă de aceeaşi lună din 2010.

Deşi au apărut uşoare semne pozitive în construcţii, semnalele nu sunt încă încurajatoare, iar problema principală rămâne consumul.

Constructorii şi metalurgiştii sunt cei mai optimşti în 2011

Cele mai mari creşteri la nivelul afacerilor prevăzute în bugetele pe anul în curs ale companiilor de pe Bursă provin în principal din domeniul construcţiilor şi sectorul metalurgic, potrivit unei analize a ZF. Astfel, afacerile însumate ale firmelor de construcţii incluse în analiză sunt aşteptate să se majoreze în 2011 cu 29% după mai mulţi ani de scăderi continue, iar combinatele metalurgice şi-au bugetat afaceri mai mari cu 26%, care au crescut puternic şi anul trecut sprijinite de cererea la export.

BNR a vândut aproape 1 mld. euro în octombrie 2008 ca să apere leul

BNR a parat în octombrie 2008 un atac speculativ împotriva leului, iar acţiunile băncii centrale, la care au participat însă şi băncile comerciale, au dus la creşterea-şoc a dobânzilor în acea perioadă, notează Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Mugur Isărescu, într-un studiu privind evoluţiile de pe pieţele financiare din acea lună. Pentru a proteja cursul, BNR a vândut însă 3,6% din rezerva valutară în octombrie, adică aproape un miliard de euro.

Oltchim continuă raliul pe Bursă, rulaj de 250.000 de euro

SIF-urile au pierdut ieri peste 2% şi indicele general al Bursei a închis ziua pe mi-nus, cu 0,8%. Numai Olt-chim continuă raliul. "Piaţa a cunoscut evoluţii pozitive în ultima perioadă, fapt ce a determinat şi startul unor marcări de profit. Din acest motiv scăderile pot fi catalogate cel puţin până în acest moment ca fiind normale din punctul de vedere tehnic, o repliere pe niveluri mai joase reatrăgând atenţia speculatorilor. Pieţele externe evo-luează favorabil, ceea ce nu induce un stres suplimentar pieţei autohtone, iar datele macro-economice aşteptate în cursul săptămânilor viitoare vor avea un rol determinant în evoluţia pieţelor de acţiuni.

PAID a vândut poliţe de 8,8 milioane de euro

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, a subscris prime brute de peste 8,8 mil. euro până la sfârşitul lunii martie, din vânzarea a 480.000 de poliţe. Vânzările au accelerat în martie la circa 1.000 de poliţe/zi, după ce în primele două luni scăzuseră la circa 400 de poliţe/zi. Iniţial, proprietarii erau obligaţi să încheie o poliţă de asigurare a locuinţei până la 15 ianuarie, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi cu amenzi între 100 şi 500 de lei, dar termenul a fost amânat cu şase luni, ceea ce a afectat subscrierile PAID. "Nu există un termen limită pentru încheierea asigurării obligatorii, ci un termen de la care autorităţile locale vor aplica sancţiuni pentru cei neasiguraţi", spune Marius Bulugea, directorul general al PAID.

Opinie Adrian Cojocar, ZF: De ce FP-ul ar putea să nu bată SIF-urile la randamente

SIF-urile ar trebui să reprezinte o opţiune mai bună de investiţii decât titlurile Fondului Proprietatea pentru marea masă de investitori de pe Bursă care caută în primul rând performanţă, chiar dacă sunt numeroase beneficiile listării Fondului Proprietatea pentru Bursa de la Bucureşti şi piaţa de capital pe ansamblu. În primul rând între SIF şi Fond există o diferenţă de clasă. Când trebuie să aloci anual sute de milioane de euro pentru investiţii, aşa cum face FP, în loc de câteva zeci de milioane de euro, în cazul SIF-urilor, orizontul investiţional de plasare a acestor sume la nişte randamente ridicate se restrânge subit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb