REVISTA PRESEI 05.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 5 aprilie 2017

REVISTA PRESEI 05.04.2017

ADEVARUL

A treia amânare. CCR va decide pe 27 aprilie dacă Liviu Dragnea poate fi premier

Curtea Constituţională a amânat, pentru a treia oară, sesizarea făcută de Avocatul Poporului la Legea care le interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern. Este vorba de legea care i-a blocat lui Liviu Dragnea drumul spre fotoliul de premier. Noul termen fixat de CCR este 27 aprilie. Plenul CCR, prin vocea preşedintelui Valer Dorneanu, a anunţat că CCR va comunica doar prin intermediul comunicatelor de presă. Preşedintele Curţii şi ceilalaţi magistraţi nu vor mai da declaraţii.

Proiectul legii salarizării este gata

Proiectul de legii salarizării unitare este gata şi urmează să fie depus la Parlament, a anunţat liderul PSD Liviu Dragnea, pe Facebook. Proiectul legii salarizării unitare prevede că un medic rezident va avea un salariu de peste 5.000 de lei în 2018, în timp ce un medic primar gradul V la ATI va primi 16.672 lei. Peste cinci ani, un profesor universitar va primi 13.000 de lei, un soldat 2.500 lei, un procuror 13.600 lei, un actor 6.910 lei, iar un bibliotecar la 6.643 lei. Sindicaliştii din Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" acuzau marţi, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu, că după aproape trei luni de la iniţiere, ei nu au primit niciun draft al proiectului, iar consultările s-au făcut numai în câteva sectoare şi doar pe grila acestora.

Două jocuri periculoase: Balena albastră şi propaganda roşie

Sub pretextul unei acţiuni de combatere a fenomenului "Balena albastră", elevii unei şcoli bucureştene au fost transformaţi în spectatorii unei operaţiuni de imagine a politicienilor PSD. Primăvara vine cu noi provocări pentru omul politic Gabriela Firea. După ce s-a luptat cu vitregiile iernii şi a coordonat personal deszăpezirea Bucureştiului, primarul general se avântă într-o nouă bătălie: de această dată, Firea le declară război "tuturor jocurilor periculoase de pe internet". Lupta a început la şcoala gimnazială nr. 164, din cartierul Drumul Taberei, unde edilul Capitalei a organizat, marţi dimineaţă, un eveniment de combatere a fenomenului "Balena albastră". A fost o combinaţie de serbare şcolară şi miting electoral în care nimeni n-a ştiut exact ce combate, dar toată lumea a ştiut cine trebuie lăudat.

Explozia din Petersburg: sfîrşitul modelului Putin

In anul 2015, Regimul Putin pierde unul dintre pilonii centrali ai puterii: Rusia bunăstării. Preţurile petrolului o iau în jos, începe embargoul economic total al occidentului şi Kremlinul începe să simtă cum e să trăieşti cu mult mai puţini bani. Acum e pe punctul de a cădea cel de al doilea pilon important: Rusia sigură şi stabilă. Cînd ai o explozie în al doilea oraş ca importanţă în care se află, întîmplător, şi Putin în vizită, este un mesaj foarte puternic. Rusia nu mai este sigură şi stabilă. Aventura siriană se întoarce ca un bumerang, loveşte şi spune: Putin nu vă mai poate garanta nici măcar siguranţa. Deci pică şi cel de-al doilea pilon al puterii: siguranţa. Practic, ce avem acum e începutul sfîrşitului unui declin care a pornit de ceva vreme. Proiectul politic Putin s-a oprit. Însă asta nu înseamnă că s-a terminat. El poate continua încă mult aşa agonizând.

Megaescrocherie de fiţe: falşii brokeri şi clienţii naivi cu buzunarele doldora

O escrocherie legată de piaţa de capital a ajuns pe masa judecătorilor după ce zeci de persoane s-au plâns că au fost înşelate cu mii de euro. Se pare că victimele au investit într-o platformă online de tranzacţionare a acţiunilor. Nu mai puţin de 27 de persoane s-au constituit părţi civile într-un dosar în care este anchetată o mega-escrocherie legată de piaţa de capital. Oamenii încearcă să recupereze în instanţă sume de bani care pornesc de la câteva mii de euro şi ajung la zeci de mii de euro. Concret, anchetatorii îl vor cerceta separat pe cel considerat creierul întregii înşelăciuni, afaceristul israelian David Ben Eli. Acesta s-ar afla în spatele celor două off-shore-uri către care s-au scurs banii, Youtrade Holding Limited şi YTF Trade Limited, dar şi în spatele altor firme deschise în România şi controlate prin intermediul unor apropiaţi.

Români condamnaţi in Marea Britanie la aproape 50 de ani de închisoare

Membri ai unei grupări de crimă organizată originari din România au fost condamnaţi la aproape 50 de ani de închisoare in total, in Marea Britanie. Aceştia au furat bunuri in valoare de peste trei milioane de lire sterline in raiduri planificate meticulos, relatează Daily Mail, citat de News.ro. Infractorii au dat dovadă de un nivel de planificare aproape "demn de criminalişti" când au desfăşurat raidurile in tot Regatul Unit. Ei au instalat adevărate capcane pentru poliţişti in timpul unui jaf in care au furat ceasuri in valoare de peste 400.000 de lire sterline. Procurorii au povestit că bărbaţii veneau la unele jafuri pe biciclete, pentru a nu atrage atenţia asupra lor. De asemenea, ei închideau secţiuni de stradă si chiar legau cabluri industriale perpendicular pe şosele, la plecare, pentru a opri forţele de ordine care ii urmăreau.

Cum au desfiinţat deputaţii conflictul de interese

Deputaţii jurişti au modificat Codul Penal, astfel încât aproape că au dezincriminat conflictul de interese. Spre exemplu, s-a dat liber la angajarea rudelor, dar numai a "rudelor geniale", după cum s-a exprimat deputatul PSD Eugen Nicolicea. Practic, ce n-a reuşit Guvernul prin Ordonanţa 13, au "îndreptat" deputaţii jurişti. Proiectul urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor, pentru votul final. "Dacă alegi o rudă genială care a luat Premiul Nobel în dauna unui prostălău care nu e rudă cu tine, evident că nu e niciun conflict de interese". Eugen Nicolicea, deputat PSD

Bulgaria: GERB şi Patrioţii Uniţi au convenit să formeze un guvern avându-l ca premier pe Boiko Borisov

Partidul conservator GERB şi coaliţia naţionalistă Patrioţii Uniţi au convenit marţi să formeze un guvern cu "un mandat clar de patru ani", avându-l ca prim-ministru pe Boiko Borisov, transmite Novinite. Decizia a fost luată în cadrul primei întâlniri dintre cele două formaţiuni ce a fost organizată în urma alegerilor legislative anticipate desfăşurate în Bulgaria pe data de 26 martie şi care au fost câştigate de GERB, formaţiunea lui Borisov, însă fără a obţine majoritatea. Mai precis, GERB a obţinut 95 de mandate de deputat din totalul de 240. Potrivit participanţilor la întâlnirea de marţi, deocamdată nu s-au purtat negocieri cu privire la repartizarea posturilor ministeriale.

Fostul prefect al Capitalei, procurorul militar Paul Petrovan, pleacă de la DNA la Parchetul instanţei supreme

Fostul prefect al Capitalei, Paul Petrovan, pleacă de la DNA la Secţia Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a aprobat, marţi, cererea. Paul Nicolae Petrovan a revenit ca procuror militar la Direcţia Naţională Anticorupţie după ce, în 2 aprilie, şi-a încheiat mandatul la Prefectura Capitalei, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu i-a mai prelungit detaşarea. După revenirea la Direcţia Naţională Anticorupţie, Petrovan a formulat o cerere de încetare a activităţii la DNA şi continuarea activităţii la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank si-a abuzat clienţii, majorându-le dobânda la creditele restructurate, a stabilit justiţia

O decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie confirmă plângerile unui număr de peste 20 de clienţi ai Raiffeisen Bank, reprezentaţi de Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), că banca le-a majorat in mod abuziv dobânda la creditele restructurate, sfidând astfel "competenta si grija aşteptată, rezonabil, de un consumator din partea comercianţilor". Raiffeisen le-a spus clienţilor că le face o favoare prin eliminarea comisionului de administrare al creditului, pe care însă l-a inserat unilateral in marja de dobândă, motiv pentru care ANPC i-a dat băncii o amendă de 50.000 de lei, printr-un ordin emis in iulie 2014, pentru practici comerciale incorecte, act contestat in justiţie de către banca. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au confirmat plângerea clienţilor, reprezentaţi de ANPC, că ceea ce a făcut Raiffeisen este o practica abuziva.

COTIDIANUL

Gabriel Oprea, decont infracţional amînat - Cornel Nistorescu

Generalul Oprea este unul dintre personajele cele mai pregnante ale tranziţiei. A fost unul de talia lui Miron Cosma, a lui Gigi Neţoiu sau Dumitru Dragomir, a lui Dan Iosif şi Gigi Becali, un soi de şmecheri de bulevard, semidocţi, cu şcolile cîrpite sau rupte în două, dar cu o viteză nebună de reacţie la fiecare dolar sau oportunitate. Tipul acesta uman, prelungit în Vadim, Măgureanu, în lunga listă de generali descurcăreţi de la MAI şi de la SRI, a dominat România vreme de un deceniu şi jumătate. Gabriel Oprea este un campion. Fostul administrator de la Hotelul Agat a supravieţuit două decenii şi jumătate, a ajuns general de patru stele, conducător de doctorate, preşedinte de academie, lider de grup super-influent, preşedinte de partid parlamentar, prim-ministru interimar, ministru de Interne şi ministru al Apărării.

RADET vine cu veşti despre furnizarea energiei termice

RADET anunţă încheierea sezonului de încălzire 2016 - 2017, având în vedere evoluţia temperaturilor exterioare din ultima perioadă. Începând cu data de 04 aprilie 2017, RADET va iniţia procedurile de oprire a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii racordaţi la sistemul centralizat al Municipiului Bucureşti. Oprirea agentului termic pentru încălzire se va face progresiv prin reducerea temperaturii de livrare şi închiderea instalaţiilor către consumatori, astfel încât efectele vor fi resimţite în următoarele 72 de ore. Măsura a fost luată în conformitate cu prevederile articolului nr. 117 din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice, care precizează că "oprirea încălzirii se face după trei zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte +10°C, între orele 18.00 - 06.00", anunţă RADET într-un comunicat de presă.

Vizită de nivel înalt la Palatul Victoria. Semnale că Exxon şi OMV Petrom au mari probleme în Marea Neagră

Gigantul petrolier american ExxonMobil l-a trimis la Bucureşti marţi, 4 aprilie, pe vicepreşedintele de dezvoltare, David Cochrane, pentru a rezolva la Palatul Victoria problemele cu care compania şi partenerul său OMV Petrom le au în explorarea şi exploatarea resurselor de hidrocarburi de pe platoul continental românesc al Mării Negre. Este oficialul Exxon cu cea mai înaltă funcţie care vine la Bucureşti, semn că situaţia nu e foarte roză. Într-un comunicat sec transmis de Guvern se spune ministrul Economiei, Mihai Tudose, şi secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, au arătat că echipele tehnice din cadrul Comitetului interministerial vor continua să lucreze pentru a asigura suportul tehnic necesar astfel încât aceste proiecte de pionierat să poată fi implementate.

Rusia şi China pregătesc atacul împotriva dolarului

Deschiderea unei reprezentanţe a Băncii Naţionale din Rusia la Beijing, a provoacat un interes deosebit. Viceguvernatorul băncii centrale din Rusia, Dmitri Skobelkin, a arătat că deschiderea acestei reprezentanţe la jumătatea lunii martie a fost o mişcare "calculată", pentru a ajuta la lupta împotriva spălării banilor, la lupta împotriva terorismului şi la emiterea de obligaţiuni. Mişcarea Rusiei a fost urmată imediat de deschiderea la Moscova a unei reprezentanţe a Băncii Comerciale a Chinei. Intărirea legăturilor economice dintre Rusia şi China trimite la posibila introducere a unui etalon aur, pentru a elimina dolarul din tranzacţiile bilaterale şi apoi din tranzacţiile statelor ce fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică. Guvernul de la Beijing nu a făcut un secret din faptul că urmăreşte introducerea unei monede cu acoperire în aur în următorii ani. Evenimentele recente arată că acest plan este susţinut şi de Rusia.

CURENTUL

Avertisment şocant al BNR: antreprenorii români nu au cultură economică

Deşi afacerile de familie sunt o tradiţie în Europa, Banca Naţională a României consideră că antreprenorii care îşi angajează rudele în firme nu au cultură economică şi de asta dau faliment. Reprezentantul BNR la forumul privind Programul "Start-Up Nation - România" a avertizat antreprenorii şi pe Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat care între timp părăsise încăperea: "Domnului ministru o să vă rog să îi transmiteţi că sunt foarte mulţi antreprenori care nu au habar de ce înseamnă cultură economică şi nu au cultură economică şi nu au preocupare pentru cultură economică. Îşi angajează nepoate şi nepoţi şi fraţi şi surori în firme. Aceştia fac dezastru şi duc firmele la faliment", consemnează Agerpres. Reprezentantul BNR la această întâlnire a fost Adrian Vasilescu.

CURIERUL NATIONAL

911 locuinţe pentru tineri vor fi vândute în 2017

Agenţia Naţională pentru Locuinţe estimează că va vinde 911 de unităţi locative pentru tineri în acest an, urmând să obţină aproximativ 50 milioane lei. Bugetul de venituri şi cheltuieli a fost întocmit pe baza realizărilor anului trecut şi a activităţii economice pe care urmează să o desfăşoare în anul 2017, urmărind să asigure echilibrul financiar pentru efectuarea lucrărilor de investiţii, plata salariilor, previzionarea relaţiilor cu banca, furnizorii, clienţii, cu bugetul de stat, bugetele de asigurări sociale. Astfel, pentru anul 2017 s-au estimat venituri totale în sumă de 205.807.000 lei, iar cheltuielile de 290 milioane lei. Investiţiile ce vor fi făcute de ANL în acest an însumează 270 milioane lei, din care din surse proprii este prevăzută suma de 132.422.000 lei, iar de la bugetul de stat este prevăzută suma de 122.500.000 lei.

Un adolescent american a vrut să-l ucidă pe Papa Francisc în 2015, în numele grupării Statul Islamic

Un adolescent american a pledat vinovat luni de complot, în numele grupării jihadiste Statul Islamic (SI), în vederea asasinării Papei Francisc în timpul vizitei sale în Statele Unite, în 2015, transmite agenţia de presă AFP, citată de Agerpres. Santos Colon, 17 ani, originar din New Jersey, a încercat să recruteze un lunetist pentru a trage asupra papei şi să declanşeze explozibili în cadrul mesei oficiate la Philadelphia, pe 27 septembrie 2015, care închidea o adunare mondială a familiilor, potrivit departamentului american al Justiţiei.

"Cenuşăria" de la Termo II distruge sănătatea şi culturile

Halda de cenuşă aparţinând Termocentrale II Craiova, sau "cenuşăria" cum îi spun localnicii din comuna doljeană Mischii, distruge încet, dar sigur sănătatea şi culturile oamenilor. Cel mai afectat este satul Mlecăneşti, care atunci când bate vântul este acoperit de un nor de cenuşă. Le distruge sănătatea şi le otrăveşte pământurile şi apa. Este ca o boală care ucide încet şi sigur, asta spun localnicii despre "cenuşăria" de pe Valea Mânăstirii. Când bate vântul, cenuşa este ridicată de curenţii de aer şi învăluie întreaga zonă într-un nor întunecat, apoi se lasă pe culturi, pe pomi şi îi face pe oameni să respire cu greutate. Cenuşa cuprinde şi drumul naţional Craiova-Bălceşti, iar şoferii surprinşi în acele momente în trafic se văd nevoiţi să aprindă farurile, să încetinească şi uneori să tragă pe dreapta.

EVENIMENTUL ZILEI

Lipsa autostrăzilor ţine România la periferia economică a Europei

Construim drumuri haotic, fără să ne gândim la nevoile economice. Declaraţia aparţine oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care spun că, în România, interesul politic a fost prioritar când a venit vorba de dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Băsescu: "Judecătorii or mai avea şi ei un păcat. Nu ştiu ce ştie SRI şi DNA şi atunci pot fi vulnerabili"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, marţi seară, despre justiţie, condamnarea Elenei Udrea, influenţa serviciilor secrete şi a DNA asupra judecătorilor, dar şi despre majorările de salarii sau fuga lui Sebastian Ghiţă. Băsescu a fost invitat, marţi seară, la B1 TV, în cadrul emisiunii Dosar de Politician, emisiune realizată de Silviu Mănăstire. În debutul emisiunii, realizatorul a amintit despre Horia Simu, unul dintre cele trei personaje cheie în dosarele procurorilor DNA privind mafia despăgubirilor ilegale, şi acuzaţiile dure pe care acesta le-a lansat. Simu a susţinut că procurorii anticorupţie acoperă "jucători" ai lui Daniel Moldoveanu, mâna dreaptă în materii de servicii secrete a lui Traian Băsescu. Traian Băsescu, despre acuzaţiile aduse de afaceristul Horia Simu fostului consilier Daniel Moldoveanu: "Doi şmecheri care s-au denunţat unul pe altul".

Cartea lui Sorin Grindeanu, de negăsit

Cartea pe care premierul României, Sorin Grindeanu, susţine că a scris-o, rămîne de negăsit. O anchetă jurnalistică scoate la suprafaţă detalii necunoscute despre "Integrala Lebesque-Radon în raport cu o măsură complexă", cartea de matematică scoasă de Grindeanu la o editură obscură din judeţul Caransebeş. La aproximativ 29 de ani, mai exact pe la începutul anilor 2000, Sorin Grindeanu publica o carte de cercetare ştiinţifică alături de tatăl său, profesorul de matematică Nicolae Grindeanu. Apărută şi în CV-ul premierului, cartea apărută sub egida editurii Ionescu, din Caransebeş,nu a fost niciodată de găsit în librării. După ce presa centrală a reclamat acest lucru, Sorin Grindeanu a ripostat cu două poze pe pagina personală de Facebook, coperţile I şi IV ale misterioasei lucrări.

Obama a pus în mişcare un mecanism uriaş de strângere şi divulgare de informaţii legate de Trump

Toate agenţiile de informaţii au fost implicate în această acţiune împotriva lui Trump, ordonată cu un an înainte de alegerile prezidenţiale. Fosta consilieră pentru securitate a lui Obama, Susan Rice, a ordonat serviciilor de informaţii să realizeze "liste detaliate" ale convorbirilor telefonice legale în care erau implicaţi Donald Trump şi membrii echipei sale, în perioada candidaturii acestuia la preşedinţie, susţine fostul procuror federal Joseph diGenova. Într-un interviu pentru Daily Caller, acesta afirmă: "Ceea ce comunitatea de informaţii a realizat la solicitarea dnei Rice au fost liste detaliate ale convorbirilor telefonice interceptate cu numele asociaţilor lui Trump declasificate în convorbiri telefonice perfect legale cu persoane fizice."

JURNALUL NATIONAL

Învârt sute de mii de euro, dar nu pot lua un credit

Bancherii trebuie să bage mâna în buzunare şi să dea salarii mai mari funcţionarilor de la ghişeu, consideră Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR). Aceştia sunt plătiţi, în medie, cu 1.500 de lei în timp ce şefii lor sau angajaţii din centrale pleacă acasă cu mii de euro pe lună. Băncile vor să-şi îmbunătăţească imaginea în faţa clienţilor, însă, în ultima vreme, cine păşeşte într-o unitate bancară are de multe ori parte de experienţe neplăcute. Din patru-cinci ghişee, unul sau două sunt în permanenţă închise, funcţionarii sunt lipsiţi de chef, iar informaţiile solicitate sunt minimale, date pe fugă. Mai mult salariile funcţionarilor simpli au scăzut, şi au ajuns, în medie, la 1.500 de lei.

Românii care pleacă la muncă în străinătate, obligaţi să ajungă în instanţă

Aproape 21.000 de copii români erau, anul trecut, "orfani cu părinţi", arată cifrele oficiale. Este cazul minorilor rămaşi în grija rudelor sau prietenilor, pentru că şi mama şi tata sunt plecaşi la muncă în străinătate. Legea îi obligă pe părinţii aflaţi în această situaţie să îşi anunţe plecarea - lucru care pune în mişcare un mecanism instituţional prin care să se asigure faptul că minorii vor avea condiţii care să le permită să se dezvolte normal. Însă mulţi consideră legea, care se aplică în forma actuală de numai un an şi jumătate, greu de respectat. Deşi în statisticile oficiale figurează peste 20.000 de copii cu ambii părinţi plecaţi, în 2016, doar pentru 976 dintre ei au fost anunţate autorităţile că sunt lăsaţi printre vecini.

Rezerva BNR s-a umflat din împrumuturi

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale au crescut în martie cu 200 milioane euro în urma emisiunii de eurobonduri a Ministerului Finanţelor, arată datele BNR. Suma este suficientă ca să asigure plăţile scadente din aprilie de 198 milioane euro pe care Finanţele le au de făcut în contul datoriei publice în valută. Valuta din conturile BNR a ajuns la 34,695 miliarde de euro după ce a crescut cu 0,57% în luna martie comparativ cu februarie.

Marea Britanie: Controversă din cauza ouălor de Paşte din ciocolată

O controversă s-a iscat în Marea Britanie în jurul ouălor de ciocolată de Paşte, după ce cunoscutul producător de dulciuri Cadbury a eliminat orice referire la sărbătoarea religioasă din numele tradiţionalei sale "vânători" de ouă, provocând mânia bisericii şi a premierului Theresa May, relatează AFP. Reamintind că este fiică de pastor, May a subliniat că "Paştele este foarte important pentru mine, este o sărbătoare foarte importantă pentru credinţa creştină, pentru milioane de persoane din întreaga lume. Prin urmare, ceea ce face National Trust este complet ridicol". Vânătoarea de ouă de ciocolată, la care participă anual, în mod tradiţional, sute de mii de copii în weekendul de Paşte, a fost promovată în acest an sub numele de "Cadbury's Great British Egg Hunt", în loc de "Easter Egg Trail".

NATIONAL

Căderea lui Băsescu, operaţiune SIE!

Încă era "jupânul sistemului" si pe cai mari in politica românească, puternic susţinut de către marile cancelarii occidentale si in special de amicul Joe Biden, chiar dacă al doilea sau mandat prezidenţial se apropia cu repeziciune de final. Sau, poate tocmai de aceea, Traian Băsescu a vrut sa dea o ultima lovitura magistrală, vrând să-si acopere spatele, pentru când nu va mai fi "preşedintele jucător" de care se temeau atâţia, si din partea SIE, nu doar a SRI, SPP, STS sau marile Parchete. Aşa că s-a înfoiat nevoie mare cerând intempestiv să i se pună la dispoziţie lista ofiţerilor acoperiţi ai Serviciului de Informaţii Externe. In dimineaţa zilei de 30 octombrie, pe un blog fantomă, apăreau fotografiile cu Elena Udrea, Alina Bica si Ana Maria Topoliceanu la shopping la Paris.

Cine i-a închis gura lui Horodniceanu!

Nu sunt chiar atât de îndepărtate zilele in care Daniel Horodniceanu se purta ca un adevărat analist care-si da cu părerea despre oricine si orice, şeful DIICOT-ului remarcându-se ca o "voce puternică", ţinând capul de afiş al ştirilor cu declaraţii care de care mai belicoase. Acum, până nu de mult "revoluţionarul" Horodniceanu speră să joace la două capete. Primul scop fiind sa-si "securizeze" actuala funcţie, mai ales ca DIICOT-ul a primit recent un nesperat cadou, actuala coaliţie de guvernământ agreând acordarea de atribuţii sporite structurii, după "chipul si asemănarea" DNA. Apoi, pe de altă parte, dacă până la urmă Laura Codruţa Kövesi sau, mai ales, Augustin Lazar vor fi debarcaţi, poate-poate că...

Lecţia Carrefour: cooperativa care resetează agricultura

In premieră in România, este prima cooperativă fondata de un retailer, împreună cu patru producători locali. In comuna Vărăşti, la mai puţin de 30 de km de Bucureşti, Cooperativa Agricola Carrefour aduna legumele de la 80 de familii de agricultori care produc legume pe 60 de hectare de teren(din care 15 ha de solarii) cu o producţie anuală de 5000 de tone. Peste 40 de tipuri de legume ale producătorilor din Vărăşti se vor regăsi pe rafturile magazinelor Carrefour 12 luni pe an. In mai puţin de o zi, legumele ajung pe rafturile magazinelor. Carrefour va importa doar produsele care nu se găsesc in România, cele colectate la Cooperativa din Vărăşti sunt, evident, suta la suta romaneşti, cu etichetele de preţ de la raft inscripţionate cu locul de provenienţă din zona comunei Vărăşti.

ROMANIA LIBERA

Rachete radioactive ascunse la 30 de km de Chişinău

Zeci de rachete cu încărcătură radioactivă au fost produse de către regimul separatist din Transnistria în timpul războiului de pe Nistru din 1992, conform unor documente consultate de ofiţeri de informaţii moldoveni. O parte din rachete ar fi fost îngropate într-o mină de piatră din Transnistria. Zona e cunoscută ca fiind una cu o incidenţă mare a cancerului. Uniunea Sovietică a început să se dezmembreze în martie 1990. În septembrie 1990, o parte a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti a devenit zonă autonomă sub denumirea de Republica Moldovenească Nistreană, pe scurt Transnistria, aflată în stânga fluviului Nistru.

Freedom House: România este o democraţie semiconsolidată, o ţară liberă, cu o presă parţial liberă

România este o democraţie semiconsolidată, o ţară liberă, cu o presă parţial liberă, potrivit raportului anual "Naţiuni în Tranziţie" publicat de Freedom House. Potrivit raportului, în Ungaria şi în Polonia se observă o degradare spectaculoasă a democraţiei, potrivit News.ro. Ţara noastră a obţinut scorul 3,39, pe o scară de la 1 la 7, în care 1 este cel mai democratic nivel şi 7 cel mai puţin democratic. România ocupă în prezent locul al nouălea în clasamentul realizat de Freedom House, ce a analizat situaţia din 29 de state. Ţara noastră a obţinut din 2014 până în 2016 scorul 3,46, iar în 2013 scorul 3,50, ceea ce denotă o îmbunătăţire a situaţiei în ultimii ani.

ZIARUL FINANCIAR

Câştigul mediu net al medicilor din Spitalul Universitar Din Bucureşti: 6.100 de lei, plus 80% într-un an

Câştigul mediu net al unui medic din Spitalul Universitar din Bucureşti a fost în decembrie 2016 de 6.140 de lei net (1.400 de euro), aproape dublu - plus 80% - faţă de decembrie 2015, când era de 3.400 de lei, ceea ce arată că politica din ultimii ani de majorare a salariilor din sectorul medical şi plăţilor pentru gărzi se vede în veniturile medicilor. Media este calculată aritmetic pentru cei 430 de medici de la Universitar, ceea ce înseamnă că pot fi salarii şi de 4.000, dar şi de 8.000 de lei net. Cei 750 de medici rezidenţi din cadrul Spitalului Municipal aveau un câştig mediu net de 3.100 de lei în decembrie 2016, cu 50% mai mult decât în decembrie 2015, iar cei 1.302 asistenţi medicali au câştigat în medie 3.200 de lei, cu 30% mai mult decât în decembrie 2015, arată datele trimise de Spitalul Municipal.

Un nou proiect de peste 10.000 de locuinţe prinde contur pe terenul fostelor sere Berceni

Bogdan Păun (40 de ani), Valentin Stelian Grigore (37 de ani), Stelian Vintilă (50 de ani), Giorgică Baicu (43 de ani), Dorin Cristian Dincă (35 de ani) sunt câteva dintre numele acţionarilor care se află în spatele unor proiecte rezidenţiale anunţate să facă parte din Metalurgiei Park Residence, un minioraş cu 10.000 de locuinţe din sudul Capitalei, aflat acum în stadiul de şantier. Informaţiile despre aceşti investitori sunt puţine. "Sursele de finanţare sunt proprii 80% şi credite bancare 20%. În prima fază, investiţia este de aproximativ 200 de milioane de euro. Pentru faza a doua, investiţia va fi de o sumă egală sau mai mare", spune Bogdan Cosmin Ivan, reprezentantul departamentului juridic al Sud Rezidenţial. Astfel, 320 de milioane de euro din investiţia totală ar fi bani proveniţi din economiile dezvoltatorilor.

Bilanţ financiar la trei luni: euro şi francul elveţian au dat emoţii, dobânzile au rămas constante

Scandalul politic, protestele şi incertitudinile fiscal-bugetare au urcat cursul şi randamentele la titluri de stat, însă dobânzile interbancare au rămas imune. Debitorii cu dobânzi legate de Robor şi Euribor au fost liniştiţi. Moneda naţională şi randamentele la titlurile de stat s-au aflat sub presiune în primul trimestru din acest an, resimţind un şoc în special din cauza tensiunilor politice interne care au culminat cu proteste în stradă şi a incertitudinilor fiscal-bugetare. Însă, pe piaţa inter­ban­cară, dobânzile au rămas până acum relativ stabile. Moneda naţională a pierdut teren în faţa euro, iar cursul de schimb leu/euro a urcat în luna martie nestingherit de BNR peste pragul de 4,56 lei/euro, până la maximul ultimilor aproape cinci ani, contrar tendinţei regionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb