REVISTA PRESEI 05.06.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 iunie 2015

ADEVARUL

Moţiunea PNL, retorică multă şi şanse puţine

Liberalii depun vineri moţiunea de cenzură la adresa Guvernului condus de Victor Ponta, deşi matematica parlamentară arată că sunt şanse infime ca actuala putere să fie răsturnată. Practic, demersul PNL este o încercare de a readuce în atenţia publicului emoţia votului din 16 noiembrie. În moţiunea cu titlul "Victor Ponta- demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul de vot nu e o lozincă!", liberalii exploatează pe larg tema asigurării dreptului la vot de către Guvern şi evocă atât scandalul votului din Diaspora, de la alegerile prezidenţiale, cât şi refuzul Executivului de a organiza alegeri parţiale. Toate aceste acuzaţii sunt plasate în contextul scandalului privind votul cetăţenilor din Diaspora, la alegerile prezidenţiale din 2014, asupra căruia liberalii insistă de mai multe ori în cuprinsul moţiunii. PNL a alcătuit în acest sens şi o listă scurtă a statelor în care au existat probleme în ce priveşte organizarea secţiilor de votare, inclusă în acelaşi text.

Creşterea preţului la gaze. Cum vor evolua facturile până în 2018

Populaţia va plăti de la 1 iulie cu 6,4% mai mult pentru gazele naturale consumate, urmând să fie operate majorări anuale de preţ de 4-6% până la finele anului 2018, potrivit noului calendar de liberalizare negociat de către Guvern cu Executivul European. Creşterea preţului la gaze urmează să se vadă în facturi. Factura la gaze va creşte anual cu procente cuprinse între 4,5% şi 6,4% până în anul 2018, după ce Guvernul a convenit cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE) un nou calendar de liberalizare a preţului pentru consumatorii casnici. Acesta prevede majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, de câte 6 lei pentru fiecare MWh utilizat. Astfel, preţurile la gazele pentru consumatorii casnici vor creşte de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din luna iulie a acestui an, urmând să urce apoi la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 şi la 78 lei/MWh în 2018.

Fugarul Florian Walter a fost localizat, autorităţile române cer extrădarea omului de afaceri

Surse judiciare au declarat că Ministerul Justiţiei a făcut o cerere de extrădare pe numele lui Florian Walter, omul de afaceri care controlează compania Romprest şi care este cercetat de DIICOT pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat. Magistraţii de la Tribunalul Prahova, instanţă pe rolul căreia a fost înregistrat dosarul penal care are ca obiect "extrădarea activă", au admis, joi, cererea formulată de Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol pentru extrădarea lui Florian Walter, în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis în lipsă pe numele acestuia, în 15 mai. Florian Walter este dat în urmărire internaţională din 19 mai, în baza unui mandat emis de Tribunalul Prahova. Surse judiciare declarau că omul de afaceri Florian Walter ar fi plecat din ţară cu zece zile înainte de începerea anchetei, unele informaţii indicând că, la un moment dat, fi fost localizat la Monaco.

Viaţă de baron PSD. Gheorghe Nichita, prinţ pe tot mapamondul, primar al săracilor la Iaşi

China, Monaco şi Santorini sunt doar câteva dintre destinaţiile turistice în care baronul de Iaşi, Gheorghe Nichita, a călătorit, în 2014, alături de amanta sa. La Iaşi, fostul lider PSD a pozat permanent într-un familist şi susţinător al săracilor. Dintr-o serie de fotografii obţinute de "Adevărul", reiese că baronul de Iaşi a fost în cel puţin trei vacanţe în străinătate, cea mai îndepărtată destinaţie fiind China. Nichita a vizitat ţara asiatică, împreună cu amanta sa, în luna mai a anului trecut. În perioada în care Gheorghe Nichita se plimba peste mări şi ţări cu iubita sa, la Iaşi, acesta poza într-un protector al persoanelor defavorizate şi sărace. În perioada premergătoare Paştelui, în jur de 27.000 de pensionari au primit tichete sociale de câte 50 de lei din partea administraţiei Nichita. De asemenea, Nichita s-a afişat pe 10 mai la Ziua Familiei, pe 10 mai, atunci când a premiat persoanelor care au cel puţin 50 de ani de căsătorie cu câte 500 de lei.

Oraşul captiv în oraş - Epoca de Aur, decăderea şi mărirea platformei Pipera

În Pipera vin zilnic peste 60.000 de oameni, o cifră comparabilă cu populaţia municipiului Giurgiu, majoritatea angajaţi ai companiilor care îşi au sediile în clădirile construite aici după jumătatea anilor `90. Cei peste 60.000 de corporatişti ai săi generează pentru economia românească peste 1,5 miliarde euro anual. Un oraş în migraţie care blochează, la propriu, întreaga zonă, cel puţin două ore dimineaţa, între 8.30 şi 10.30, şi seara, între 17.30 şi 19.30. Un interval în care., la metrou, oamenii aşteaptă şi 10 minute pentru a ieşi sau a intra în staţie. În paralel cu aglomerarea clădirilor de birouri, în zonă s-au dezvoltat şi mici afaceri, farmacii, restaurante, magazine şi chiar puncte de lucru ale unor bănci pentru plata de facturi şi rate. Numai că, în timp ce zona s-a aglomerat, dezvoltarea infrastructurii a stagnat. Primăria Capitalei a emis documente de urbanism pe bandă, iar reţelele de drumuri/transport în comun au rămas cu mici excepţii la nivelul începutului anilor `90.

Consilierul primarului Capitalei Sorin Oprescu, Solomon Wigler, turnat la DNA de austrieci

Cutremur în Primăria Capitalei. Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, a ajuns în arest, după ce a fost prins în flagrant luând şpagă 25.000 de euro de la un om de afaceri, în schimbul aprobării unor autorizaţii. În total, Wigler a primit mită nu mai puţin de 204.000 de euro. Solomon Wigler, omul de încredere al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupţie pentru cinci fapte de trafic de influenţă. Scandalul riscă să zgâlţâie din temelii nu numai Primăria Capitalei, dar şi scaunul lui Sorin Oprescu, pentru că Wigler este mâna dreaptă a edilului. În încercarea de a limita scandalul, primarul a anunţat, printr-un comunicat de presă, că şi-a suspendat consilierul. Se pare că era cunoscut faptul că existau reţele de influenţe pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) şi că Solomon Wigler era interfaţa din primărie pentru aceste reţele.

Catedrala Neamului, rezistentă la cutremure de 8,5 grade, pregătită de slujbe din 2017

Catedrala Neamului, proiectată să dăinuie mai bine de 500 de ani şi să reziste la cutremure de peste 8,5 grade, este finalizată aproximativ 60 la sută, iar în 2017 ar putea fi gata pentru a fi ţinute slujbe, costurile pentru lucrările "la roşu" fiind sub 100 de milioane de euro. În decembrie 2011 se turna prima cifă de beton la Catedrala Neamului, după aproape trei ani şi şase luni, construcţia a fost ridicată mai bine de jumătate, iar în alţi doi ani ar trebui să aibă uşi şi ferestre, catapeteasma pictată şi să permită să se facă slujbe. Catedrala, în formă de Bazilică are un altar de 320 de metri, portice de inspiraţie brâncovenească, ocniţe moldoveneşti şi opt turle. Sub altar a fost îngropată crucea sfinţită în 2007, care marca locul construcţiei Catedralei. Planul orizontal, reprezentând Crucea lui Hristos, se uneşte cu axul vertical al turlei Pantocratorului, care simbolizează Învierea şi Înălţarea lui Hristos. Spaţiul boltit, de inspiraţie bizantină, a fost preluat de arhitectura bisericilor româneşti, simbolizând cerul şi comuniunea omului cu Dumnezeu, interiorul Catedralei fiind acoperit de bolţi şi cupole.

Dorel jihadistul: fortăreaţă ISIS, descoperită şi distrusă după ce un terorist şi-a făcut selfie în faţa ei

Un selfie postat pe o reţea de socializare de un membru al Statului Islamic a permis armatei americane să localizeze o fortăreaţă din Siria a grupării teroriste. La mai puţin de 24 de ore de la postarea fotografiei, clădirea a fost distrusă de rachete americane. Armata americană a confirmat localizarea şi distrugerea unui "punct nevralgic al ISIS în Siria" - fără a specifica locaţia exactă -, dând detalii despre operaţiunea de strângere de informaţii care a dus la raidul aerian. Mai exact, generalii americani vorbesc despre "un idiot" care şi-a făcut un selfie în faţa fortăreţei, după care a postat-o pe un forum jihadist, unde a continuat să dea detalii despre sediul de comandă, inclusiv despre armamentul şi personalul ascuns acolo.

BANCHERUL

Mugur Isărescu recunoaşte disfuncţionalităţile in transmiterea mecanismului de politica monetara

Mugur Isărescu recunoaşte disfuncţionalităţile in transmiterea mecanismului de politica monetara: chiar daca dobânzile la credite au scăzut, după ce banca centrala a redus rata de referinţă, creditarea s-a plafonat in ultimele luni si a rămas in teritoriu negativ, cu o creştere anuala de -4%. "Încă exista disfuncţionalităţi in transmiterea mecanismului de politica monetara. Concret, chiar daca ratele dobânzilor la creditele noi in moneda locala au continuat sa scadă ca efect al reducerilor dobânzii de politica monetara, creşterea anuala a creditării sectorului privat s-a plafonat in ultimele luni (la aproximativ -4% in prezent)", a spus Isărescu. Soldul împrumuturilor a scăzut in aprilie la 210 miliarde lei, cu 11,6 miliarde mai puţin fata de finalul anului trecut si cu 18,3 miliarde in minus fata de aprilie 2014. Ritmul anual al creditării a ajuns la - 3,8% in aprilie 2015, in creştere de la -3,4% in martie si - 0,8% in aprilie 2014.

Cătălin Pârvu, şeful Piraeus Bank, spune ca in acest moment nu exista planuri definitivate privind operaţiunile băncii in Romania

Cătălin Pârvu, preşedintele Piraeus Bank, spune ca in acest moment nu exista planuri definitivate in privinţa operaţiunilor băncii in Romania, ca reacţie la informaţiile potrivit cărora banca a fost scoasa la vânzare iar mai multe bănci, printre care Banca Transilvania si OTP Bank, s-au arătat interesate sa o preia. Acesta nu a negat însă veridicitatea acestor informaţii. "In acest moment nu exista planuri definitivate in privinţa operaţiunilor Piraeus Bank Romania, acestea urmând sa fie finalizate conform strategiei companiei mama, pana in 2018. Piraeus Bank este o entitate listata la bursa si nu putem comenta in baza unor informaţii din piaţă. Daca apar dezvoltări concrete in legătura cu acest subiect ne vom informa toţi partenerii in mod prompt", a spus Cătălin Pârvu, CEO al Piraeus Bank Romania, la solicitarea Bancherul.ro.

CURIERUL NATIONAL

Kozlodui, bomba care face valuri în Oltenia

ONG-urile mai au nevoie de doar 3.000 de semnături pentru a declanşa un referendum în Craiova, pe tema proiectelor nucleare de la Kozlodui - Bulgaria. Pentru a fi validat, referendumul presupune mobilizarea a peste 78.000 de craioveni la urne, adică 60% din electoratul prezent la alegerile locale din 2012. Populaţia Craiovei ar putea fi pusă în curând în faţa unei situaţii fără precedent în istoria oraşului: consultarea prin referendum în problema proiectelor nucleare derulate de Bulgaria la Kozlodui. Situl nuclear aflat la o distanţă de circa 100 de kilometri de municipiu cuprinde centrala atomo-electrică unde funcţionează două reactoare cu o putere instalată de 2.000 MW şi un viitor depozit de deşeuri nucleare cu o capacitate de stocare de 350.000 de tone.

Negocierile târzii în noapte dintre Tsipras şi Juncker au eşuat

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a avut discuţii "constructive" cu preşedinţii Comisiei Europene şi Eurogrupului, miercuri seara (3 iunie), la Bruxelles, însă nu au reuşit să ajungă la niciun acord pentru a debloca un împrumut de 7,2 miliarde de euro, necesar Greciei pentru a nu intra în incapacitate de plată. Adresându-se reporterilor ulterior, Tsipras a declarat că cele două părţi au fost "foarte aproape" de un acord, dar a spus că "propunerile realiste" au fost cele prezentate de guvernul său. Înainte de şedinţă, o sursă a UE a declarat, potrivit EUobserver, că "oferta de pe masă, cea care conţine propunerea creditorilor, este singura care contează", adăugând că premierul grec nu a primit documentul înainte de a călători la Bruxelles. Până în prezent, negocierile ce au avut loc conţineau doar propunerile Greciei.

Klaus Iohannis, în vizită la o unitate a SRI

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat joi la inaugurarea noului sediu al Centrului Naţional Cyberint. Noul centru este unitatea Serviciului Român de Informaţii care are drept obiectiv asigurarea capabilităţilor de prevenire, protecţie, reacţie şi management al consecinţelor în situaţia unor atacuri cibernetice, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Acesta oferă platforma de colaborare a instituţiilor din cadrul sistemului de securitate naţională cu responsabilităţi în domeniu, dar şi o interfaţă de colaborare cu structuri similare din NATO. Centrul Naţional Cyberint a fost înfiinţat în anul 2008, odată cu adoptarea de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărârii privind aprobarea Structurii şi a Regulamentului de Funcţionare ale SRI.

Vai de bietul creditor, săracul - Opinii - Adrian Panaite

In România, creditorul nu este la loc de cinste. Este batjocorit. Nimeni nu are nevoie de banii lui. Deponenţii sunt trişaţi prin competiţia neloială de la banca centrală, acţionarii minoritari sunt des­consideraţi, Fiscul îi hinghereşte pe aceia care mai încheagă o brumă de capital. "Aveţi bani, fir-aţi ai naibii!", mai şuieră de pe margine şi dezmoşteniţii tranziţiei. Inflaţia persistentă din ultimii 25 de ani a erodat orice economisire, dar şi cultura acesteia. Post-criză, însă, românii au învăţat să fie creditori de voie, de nevoie. Salariile neplătite au devenit o realitate la scară largă, muncitorii devenind creditori de facto ai propriilor lor firme. Într-o ţară în care capitalul, munca, priceperea şi curajul iniţiativei sunt descurajate sau chiar batjocorite nu este chip să avem economie competitivă. În teoria capitalismului presupus în fruntea lanţului trofic, nici măcar creditorul nu are cum să o ducă bine. Vai de biet creditorul! Sărac în ţară săracă!

Scandal la procesul Tender-CAROM

Momente tensionate la procesul Tender -CAROM. Şedinţa de judecată a fost întreruptă pentru ca Marian Iancu să fie scos din sală, informează B1 TV. Iancu a luat cuvântul pentru a susţine două cereri de recuzare, una a completului şi cealaltă a procurorului. Completul nu a fost de acord cu cererile sale, ceea ce l-a supărat pe Marian Iancu, care i-a amintit preşedintelui de complet că a depus o plângere penală la Parchet împotriva acestuia pentru abuz în serviciu. După ce i s-a atras atenţia, fără succes, că trebuie să îşi păstreze calmul, s-a dispus suspendarea sedinţei pentru ca Marian Iancu să fie scos din sala de judecată.

EVENIMENTUL ZILEI

Ioan Oltean, «jupânul portocaliu» din Bistriţa, al doilea dosar la DNA

Parlamentarul a intrat în politică în 1990, ca secretar FSN Bistriţa-Năsăud şi deputat, şi a urcat treaptă cu treaptă în partid până la funcţia de vicepreşedinte PDL. Ioan Oltean, acum şef în PNL, a fost acuzat, ieri, pentru trafic de influenţă, în legătură cu numirea unei persoane într-o funcţie publică. Oltean a mers la DNA Oradea însoţit de un avocat, fără a face însă declaraţii la intrarea sau la ieşirea din sediul instituţiei. Politicianul, în prezent copreşedinte al PNL Bistriţa şi vicepreşedinte PNL, este la al şaselea mandat de deputat, între anii 1996 - 1997 el deţinând şi funcţia de ministru al Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului. Deşi era doar deputat, Ioan Oltean era denumit de presă "Baronul PDL de Bistriţa", datorită puterii sale din judeţ. A condus cu o mână de fier organizaţia judeţeană din Bistriţa Năsăud, unde era mereu reales în funcţii de conducere.

De ce a fost salvat Dan Şova din ghearele Binomului SRI-DNA - Autor: Ion Cristoiu

Binomul SRI-DNA a cerut arestarea preventivă a lui Dan Şova de-al dracului, ca să-şi arate muşchii. Apostolii contracost din presă ai Binomului au trecut cu vederea, în chip diversionist, faptul că solicitarea nu viza trimiterea în judecată ci arestarea preventivă, cerută hodoronc-tronc după 8 ani de la comiterea faptei. A cîştigat Senatul? Nu cred: Numai cine nu ştie demenţa instituţiilor de forţă (să nu uităm că-n America Latină sergenţii majori au dat lovituri de stat înlăturînd preşedinţi!) ar putea crede că bătălia a fost tranşată în favoarea Senatului. Cîtă vreme Binomul a primit mînă liberă de la Puterea Protectoare să-şi facă de cap în colonia de peste mări şi ţări, vom avea în continuare spectacolul răfuielilor mafiote prin intermediul Justiţiei obligate pe zi ce trece să se prostitueze pentru a supravieţui.

Apa, noua armă strategică a ISIS

Teroriştii pun mâna pe baraje şi taie apa populaţiei din regiunile încă necu cerite pentru a le supune sau le inundă pentru a opri forţele guvernamentale. Expansiunea Statului Islamic în Irak şi Siria pare din ce în ce mai greu de oprit, în ciuda declaraţiilor optimiste ale Statelor Unite. La o lună după ce speranţa revenise prin cucerirea de către armata irakiană a oraşului Tikrit, ISIS a revenit în forţă prin ocuparea oraşului Ramadi, pe 17 mai. Această localitate este una strategică pentru cucerirea Bagdadului, dar şi pentru că dispune de un baraj care controlează cursul Eufratului, asigurând rezervele de apă pentru toată regiunea Capitalei. Aşadar, încă un flagel loveşte aceste teritorii deocamdată ferite de ocupaţia teroriştilor. Nivelul apei fluviului a scăzut, iar populaţiile din aval încep să sufere de sete, într-o regiune destul de aridă, în timp ce vara abia începe. Oraşele Khaliydiah şi Habbaniyah, vecine cu Ramadi, sunt în prezent total lipsite de apă.

NATO schimbă TONUL: Semnal de PACE către Rusia!

Rusia nu prezintă nici o ameninţare imediată pentru statele membre NATO, Alianţa încă mai speră că relaţiile bilaterale se vor îmbunătăţi, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg, într-un mesaj de evidentă bunăvoinţă către Moscova. Rusia a încercat să schimbe prin forţă frontierele Europei, a afirmat Stoltenberg în timpul unei vizite în ţara sa natală, Norvegia, pentru postul de radio public NRK: "Asistăm la evenimente mai imprevizibile, la mai multă insecuritate, la mai multe frământări... Însă cred că nu există o ameninţare imediată împotriva nici unei ţări membre NATO din Est." Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, a declarat că speră ca relaţiile cu Rusia să se îmbunătăţească: "Scopul nostru este în continuare cooperarea cu Rusia... Acesta serveşte atât NATO cât şi Rusiei."

JURNALUL NATIONAL

Taciturnii Parlamentului, statui mute printre oratori şi limbuţi

În trei ani de mandat, unii dintre senatorii şi deputaţii trimişi în Parlament să ne facă viaţa mai bună au vorbit cam 40 de secunde. Cei mai mulţi dintre ei n-au reuşit să-şi promoveze nici măcar o lege proprie, dar conştiincioşi au votat ordonanţele Guvernului aşa cum le-a arătat degetul liderului de grup. Nu s-au bătut pentru legile lor, n-au participat la dezbateri, n-au criticat, n-au comentat. După aproape trei ani de mandat, sunt câteva zeci de parlamentari care au vorbit în plen, doar atunci când au depus jurământul de credinţă. Roxana Florentina Anuşca este deputat PNL de Botoşani. In aproape trei ani de mandat, Roxana Anuşca a vorbit în plenul Camerei Deputaţilor doar 38 de secunde, atunci când a depus jurământul. În rest, a depus câteva declaraţii politice, toate în scris, pe niciuna n-a citit-o de la tribună. Un alt parlamentar invizibil este deputatul UNPR Nuţu Fonta. El a vorbit mult mai mult ca Roxana Anuşca, mai exact, peste 6 minute în trei ani.

Ce ieftineşte locuinţele noi

O nouă tendinţă a apărut pe piaţa imobiliară din Bucureşti şi câteva oraşe mari. Apartamentele vechi se scumpesc, în timp ce locuinţele noi se ieftinesc. Agenţii imobiliari explică situaţia prin poziţia bună a blocurilor vechi, aproape de transportul în comun. În Capitală, locuinţele din blocurile vechi s-au scumpit în luna mai de la 1.024 la 1.031 euro/mp, în vreme ce unităţile locative noi s-au ieftinit de la 1.085 la 1.081 euro/mp. Situaţia nu îi surprinde pe consultanţii imobiliari, deoarece apartamentele noi au fost construite preponderent la marginea Capitalei, în zone cu acces dificil la mijloacele de transport în comun şi de unde lipsesc şcolile, grădiniţele, policlinicile şi spaţiile comerciale. Mai mult, unele ansambluri rezidenţiale mari, cu peste 500 de locuinţe, se află la câţiva kilometri de Bucureşti, în zone precum Ştefăneşti, Corbeanca şi Roşu.

NATIONAL

Consilierul lui Oprescu, spaga de 204.000 euro

Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, a fost prins in flagrant in timp ce primea 25.000 de euro. Wigler a fost arestat, ieri, pentru ca a luat mita in total 204.000 de euro, promiţând ca va interveni pe lângă consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, astfel încât aceştia sa voteze aprobarea unor PUZ-uri aferente construirii a trei supermarket-uri. Consilierul primarului general a fost reţinut si apoi arestat preventiv, flagrantul fiind organizat chiar in biroul lui Wigler de la etajul 14 din sediul Primăriei Capitalei. De altfel, ca urmare a anchetei declanşate de procurorii anticorupţie, Solomon Wigler a fost suspendat din funcţie de către primarul general Sorin Oprescu.

FMI cere schimbarea Codului Fiscal promovat de Guvernul Ponta

Reprezentanţii FMI cer Guvernului sa o lase mai moale cu relaxarea fiscala din proiectul Codului Fiscal, deoarece instituţiile financiare internaţionale nu cred in creşterea automata a veniturilor la buget, ca urmare a tăierii taxelor, aşa cum se lauda autorităţile de la Bucureşti. Reprezentantul rezident al FMI in Romania, Guillermo Tolosa, a atras atenţia, ieri, reprezentanţilor Guvernului Ponta ca, deşi instituţia financiara internaţională a făcut progrese mari in a înţelege situaţia fiscala, se profilează riscuri mari pentru bugetul de stat. "Am descoperit ca va apărea un gol semnificativ la venituri in 2016. Credem ca ţintele Guvernului pentru acest an vor fi atinse, dar pentru anul viitor este mult de lucru pentru a fi capabil sa-si atingă obiectivele", a spus Tolosa.

Guvernul, trimis la plimbare de judecătorii constituţionali

Ministrul Muncii, social-democrata Rovana Plumb, a rămas cu alocaţiile diferenţiate in aer, după ce CCR i-a comunicat ca nu se poate pronunţa pe intenţii de proiecte legislative. Aşa cum au precizat premierul si ministrul Muncii, Guvernul USL intenţionează sa instituie, din toamna, o "noua viziune" in ceea ce priveşte sistemul de asistenta sociala, viziune care include si plata unor alocaţii pentru copii diferenţiate in funcţie de venitul părinţilor. Respectiv mai mari pentru familiile nevoiaşe si mai mici in cazul părinţilor cu stare. Cum însă o astfel de abordare contravine Constituţiei, pesediştii au vrut sa afle, avant la lettre, daca o astfel de lege ar trece sau nu de CCR, motiv pentru care ministrul Rovana Plumb s-a adresat judecătorilor constituţionali, cerându-le sa-i spună daca este posibil ca statul sa plătească alocaţii diferenţiate. Surprinşi de gafa dar politicoşi, aceştia s-au mulţumit sa-i amintească ministrului ca CCR se poate pronunţa doar pe legi deja adoptate.

PUTEREA

Cum se fură la catedră. Furt din banii BEI la şcoală

Daniel Valentin Cheşcă şi Cristina Blaga, responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a şcolilor din Braşov şi Sibiu, au fost ridicaţi ieri de DNA. Cei doi au luat mită pentru a "repartiza" fonduri pentru reabilitarea şcolilor cu fonduri ale Băncii Europeane de Investiţii. Procurorii anticorupţie au făcut miercuri şapte percheziţii în Bucureşti şi patru judeţe, la firme şi la persoane suspectate de fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2011-2012, în legătură cu programul de reabilitare a unor şcoli cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii. În urma percheziţiilor de miercuri, s-a dispus reţinerea celor doi, dar şi plasarea sub control judiciar a altor doi angajaţi ai statului.

Încep negocierile pentru vânzarea TAROM

Guvernul a început negocierile cu mai multe companii, printre care Turkish Airlines, pentru vânzarea unui pachet de acţiuni la TAROM, iar statul va păstra 51% din titluri dacă investitorul va fi din afara UE sau va ceda majoritatea dacă proprietarul va fi o companie europeană. Întrebat dacă în cazul TAROM este o "afacere închisă" deja cu Turkish Airlines, prim-ministrul Victor Ponta a arătat că negocierile pentru privatizare au început, dar că încă nu este încheiată nici o înţelegere. Premierul spune că, în cazul unui investitor din afara Uniunii Europene, statul va păstra 51% din acţiuni şi că doar în cazul unui investitor european se poate discuta de majoritate pentru acesta, conform reglementărilor comunitare. Operatorul aerian de stat a încheiat anul trecut cu pierderi de 119 milioane de lei, în scădere cu 8% faţă de 2013, iar pentru 2015 estimează un rezultat negativ de 8 milioane de lei.

Renault continuă investiţiile în România

Preşedintele-director general al Dacia, Nicolas Maure, a declarat că grupul Renault nu va pleca de la Mioveni, deşi nu există încă o autostradă care să lege portul Constanţa de vestul ţării, şi va continua investiţiile. "Renault nu va pleca de la Mioveni, chiar dacă nu e gata autostrada. În cazul în care autostrada Piteşti-Nădlac ar fi gata, timpul de transport rutier ar scădea cu cinci ore, la care adaugăm alte cinci ore reduse pentru distanţa de la Piteşti la Constanţa. În total am câştiga zece ore de transport", a spus Maure. El a spus că Dacia mai poate aştepta câţiva ani până când autostrada Piteşti-Sibiu ar fi gata. "Dacia mai poate aştepta câţiva ani până când autostrada va fi construită, iar după aceea vom economisi zece ore pentru transport. Probabil că lucrările la autostradă vor începe în 2017, iar până în 2020 va fi gata. Pot exista şi întârzieri de unul-doi ani până la finalizarea lucrărilor, dar nu vom pleca", a completat Maure.

ROMANIA LIBERA

Cine a pus piedici tichetelor de vacanţă

Presa a arătat că proiectul a fost blocat de parlamentarii ale căror soţii şi rude sunt angajate la instituţii de stat sau la societăţi comerciale cu capital de stat, unde, până acum, puteau beneficia de prime mult mai mari decât valoarea voucherelor de vacanţă, bani pe care-i puteau utiliza aşa cum doreau, nu doar pentru concediile în ţară. Ziua News a scris că soţia senatorului PSD de Sibiu, Viorel Arcaş, Monica Rozeta Arcaş, este angajată la Romgaz Mediaş, unde beneficiază de o remuneraţie lunară de circa 8.000 de lei. Alţi doi membri ai Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, senatorii PSD Laurenţiu Coca şi Augustin Mitu, îşi au soţiile angajate la companii de stat. Reamintim că Parlamentul a adoptat Legea nr. 94/01.07.2014, privind voucherele de vacanţă. Ulterior, Executivul a modificat legea prin Ordonanţa nr.8 din 31 iulie 2014, şi a amânat, astfel, emiterea acestor vouchere până la 1 ianuarie 2015. Proiectul s-a împotmolit la Senat.

Rusia, "pregătită să folosească arme nucleare"

Cinci militari ucraineni au fost ucişi în cea mai gravă recrudescenţă a luptelor în estul Ucrainei, unde situaţia este tensionată, au declarat responsabili de la Kiev. Privind acest conflict din Ucraina, un grup de experţi avertizează că în anumite circumstanţe, Rusia este pregătită să utilizeze arme nucleare tactice. Autorităţile de la Kiev au acuzat rebelii pro-ruşi că au atacat poziţiile ucrainene în estul Ucrainei, în pofida acordului de încetare a focului. Asistentul preşedintelui Petro Poroşenko a raportat decesul a cinci militari şi rănirea altor 39 în luptele din apropierea oraşului Mariinca, pe care rebelii pro-ruşi au încercat în van să îl ocupe. Luptele, în care ambele tabere au folosit arme grele, au depăşit obişnuitele confruntări, fiind o încălcare a încetării focului anunţată în februarie de liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei.

ZIARUL FINANCIAR

Culisele tranzacţiei Ţiriac-UniCredit-HVB: o inspiraţie de acum zece ani care acum face 1 miliard de euro

Grupul UniCredit, care va prelua luna aceasta participaţia de 45% deţinută de Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac, era obligat, conform opţiunii de vânzare din 2005, să cumpere pachetul de acţiuni al fostului tenismen la un multiplu de 3,6-3,8 din activul net al băncii. Aceasta înseamnă că Ţiriac ar putea încasa peste un miliard de euro de la italieni. La acel moment era o estimare conservatoare a valorii băncii având în vedere că BCR urma să fie vândută în următoarele şase luni la un preţ de şase ori activul net. Astăzi, băncile sunt evaluate la de 1-1,5 ori activut net, în funcţie de poziţia pe piaţă şi calitatea portofoliului. În acest fel se încheie odiseea bancară a lui Ion Ţiriac, singurul om de afaceri român care de la Marmorosch Blank încoace, o bancă din perioada interbelică, a îndrăznit să-şi pună numele pe frontiscipiul unei bănci şi să creeze un brand în sistemul financiar local pornind de la brandul său personal..

Romgaz are din nou motor de creştere: se scumpeşte gazul pentru gospodării

Liberalizarea preţului la gaze naturale pentru consumatorii casnici ar aduce un plus de 1,4 miliarde de lei la veniturile Romgaz în următorii patru ani, potrivit calculelor ZF. Cât din această sumă se va regăsi în profitul companiei va depinde de viitorul regimul fiscal. Guvernul ar fi convenit cu Comisia Europeană reluarea liberalizării preţului gazelor naturale pentru gospodării, proces îngheţat anul trecut, a anunţat miercuri, 3 iunie, agenţia Mediafax, citând surse oficiale. Preţul ar urma să fie majorat anual cu circa 6 lei/MWh, începând de la 1 iulie anul acesta. Astfel, de la nivelul actual de 53,3 lei/MWh, preţul ar urma să ajungă la 78 lei/MWh în 2018. Acesta este doar preţul la care producătorii, în speţă Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP), îşi vând producţia, dar factura finală este încărcată cu o serie de alte taxe, inclusiv tariful de transport plătit către Transgaz (TGN) şi cel de distribuţie perceput de operatorii regionali.

Preţul mediu solicitat la trei camere a atins pragul de 77.000 euro

Preţul mediu al apartamentelor vechi cu trei camere din Bucureşti a ajuns la 77.250 de euro în luna mai a acestui an, în creştere cu 0,7% faţă de aprilie şi cu 3,3% comparativ cu luna mai din 2014, potrivit Indexului imobiliar al ZF, realizat în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic. Este pentru prima oară în ultimii aproape trei ani când preţurile depăşesc "borna" de 77.000 de euro, după ce de la începutul acestui an apartamentele vechi de trei camere au mai "câştigat" la preţ circa 2.700 de euro. Acesta nu este însă un indicator clar că preţurile apartamentelor se află pe un trend de creştere, având în vedere că nu în toate lunile de la începutul acestui an au existat majorări de preţ.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb