REVISTA PRESEI 05.07.2013

Willy Homner
Revista Presei / 5 iulie 2013

ADEVARUL

Fantoma referendumului din 2012, dezgropată; Ponta: "Am fost 50% noi, cei cu lovitura de stat"; Băsescu: "A rămas acelaşi om lipsit de responsabilitate"

Deşi recensământul populaţiei nu are nici o legătură cu procesul electoral sau cu listele electorale, premierul Victor Ponta a spus ieri, în şedinţa de Guvern, că datele recensământului relevă că la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, din iulie 2012, ar fi fost atins cvorumul de participare de peste 50%. Replica preşedintelui a venit prompt: "Premierul a rămas acelaşi om lipsit de responsabilitate Recensământul face o situaţie a celor care locuiesc în România, nu a milioanelor din afara graniţelor", a spus Băsescu. Replica preşedintelui a venit de pe scările Senatului, acolo unde şeful statului i-a adus un ultim omagiu lui Radu Vasile. Vicepreşedintele INS, Dan Gherghuţ, a declarat ieri, tranşant, că "datele de la recensământ nu pot fi folosite în niciun caz pentru organizarea unui referendum". Numărul românilor cu drept de vot este stabilit de Autoritatea Electorala Permanenta pe baza datelor de la Direcţia de evidenţă a populaţiei, instituţie subordonată MAI.

Traian Băsescu: "Cineva trebuie să plătească în instanţă pentru lovitura de stat din 2012"

Preşedintele Traian Băsescu a taxat în această seară, la Digi 24, proiectul de revizuire a Constituţiei, a vorbit despre relaţia cu premierul Victor Ponta şi a cerut ca cei care sunt vinovaţi pentru criza politică din vara anului trecut să plătească în faţa instanţei. "Vom trăi cu ideea că politicienii nu plătesc nici atunci când îşi discreditează ţara, că prin acţiunea lor fac mult rău ţării. Cineva trebuie să plătească în instanţă pentru lovitura de stat din 2012. Populaţia a plătit extrem de greu costurile trecerii prin criză. Investiţiile sunt mai mici, ca urmare a crizei de anul trecut. Turneul catastrofal din Asia este un lucru care ar trebui să mă supere. În China ai cerut să vină să-ţi construiască reactoare. Câtâ minte trebuie să-ţi lipsească ca să înţelegi că avem tehnologii diferite. Victor Ponta a plecat fără să aibă mandat, deşi Curtea s-a pronunţat în acest sens. Nici Titus Corlăţean nu m-a consultat. O vizită de prim-ministru sau preşedinte se pregăteşte din timp. Să te duci în Kazahstan după ce te-ai dus în Azerbaidjan, e ca şi cum te-ai duce de la Tokio la Beijing."

Egipt: Armata face apel la "reconciliere" după înlăturarea preşedintelui Morsi

Armata egipteană a făcut apel la unitate şi la "reconciliere" după lovitura de stat militară împotriva preşedintelui islamist Mohamed Morsi, într-un comunicat publicat în noaptea dintre joi spre vineri. Forţele armate fac apel mai ales la respingerea "răzbunării" în vederea "realizării reconcilierii naţionale", într-un text publicat pe pagina oficială de Facebook a purtătorului său de cuvânt, citat de France Presse. Conform aceleiaşi surse, "măsurile excepţionale şi arbitrare împotriva oricărei mişcări politice" trebuie evitate, în condiţiile în care forţele de securitate au efectuat o vastă operaţiune pentru a-i reţine pe conducătorii Fraţilor Musulmani, din rândul cărora provine Morsi. Joi dimineaţă, preşedintele Înalte Curţi Constituţionale de la Cairo a depus jurământul în calitate de nou preşedinte interimar, înlocuindu-l pe Morsi, în prezent deţinut de armată.

NIS va demara la începutul anului viitor lucrările seismice din România

Compania petrolieră NIS, controlată de Gazprom Neft, a semnat un contract cu firma Acoustic Geophysical Services din Ungaria pentru prospecţiuni seismice 2D şi 3D în ţara noastră, potrivit unui comunicat al societăţii sârbe. Forajul primului puţ experimental din perimetrul Tria va fi lansat la începutul anului viitor, iar până la finalul anului 2014 vor fi forate cel puţin trei astfel de puţuri. Investiţia totală va fi de aproximativ 21,2 milioane euro în această fază de implementare a proiectului, arată NIS. În 2011, firma canadiană East West Petroleum a încheiat un acord cu NIS pentru explorarea a patru blocuri petrolifere din vestul României, din judeţele Bihor şi Timiş. Conform acordului anunţat atunci, NIS urma să finanţeze toate lucrările, inclusiv cele de foraj, revenindu-i 85% din drepturile comerciale.

Contestaţia OmniTrax în privinţa CFR Marfă, respinsă de instanţă

Tribunalul Bucureşti a dispus anularea cererii companiei americane OmniTrax de suspendare a procedurii de privatizare a companiei CFR Marfă, adjudecată deja de Grup Feroviar Român (GFR) pentru 202 milioane de euro. OmniTrax are 15 zile termen pentru a depune recurs. Ministerul Transporturilor a descalificat OmniTrax în data de 6 iunie pe motiv că plicul depus nu conţinea oferta preliminară şi neangajantă. De atunci privatizarea a continuat doar cu Grup Feroviar Român şi asocierea Transferoviar Grup - Donau Finanz. Aceasta din urmă s-a retras la rândul său, acuzând că nu a avut suficient timp să realizeze propria evaluare.

Petrolul de şist afectează exporturile de ţiţei din Nigeria, Angola şi Algeria

Cererea de ţiţei nigerian în a scăzut în America de Nord, ca urmare a creşterii producţiei de petrol de şist, fenomen ce s-ar putea repeta şi cu alte state OPEC, scrie Wall Street Journal. SUA au fost mult timp unul dintre principalii clienţi pentru petrolul din Nigeria, cel mai mare exportator african din cadrul OPEC. Dar o creştere recentă a producţiei americane, în mare parte datorată tehnologiei de forare în şisturi, a redus dependenţa de importuri pentru cea mai mare economie a lumii. Drept rezultat, exporturile nigeriene către SUA au scăzut la minimele ultimelor decenii, potrivit datelor Energy Information Administration, administraţia americană pentru energie. Timp de mulţi ani cea mai mare problemă întâmpinată de Nigeria erau atacurile asupra infrastructurii din Delta Nigerului şi dificultăţile de a trece noi legi care să reglementeze sectorul petrolier, de la taxe şi legile de protecţie a mediului şi până la structura companiei petroliere de stat.

Roşiile olteneşti supără fermierii bulgari. Aceştia vor să blocheze podul Calafat-Vidin, pentru a opri importul ilegal de legume şi fructe din România

Agricultorii bulgari din zona Vidin intenţionează să blocheze podul Calafat - Vidin dacă autorităţile nu vor lua măsuri împotriva importurilor ilegale de fructe şi legume din România, potrivit Novinite.com. "Am pregătit un protest al producătorilor de fructe şi legume din zona Vidin pentru că vânzările noastre s-au prăbuşit după inaugurarea podului", a declarat Milena Dmitrova, agricultor din satul Gomotartsi, situat în apropierea Vidinului. Ea a argumentat că preţurile la roşii nu au fost niciodată atât de scăzute în această perioadă a anului. Explicaţia sa e că fermierii români primesc subvenţii. Potrivit agricultorilor nemulţumiţi, vânzările s-au prăbuşit din cauza importului nereglementat de fructe şi legume din România pe podul Calafat - Vidin. Acestea ar fi vândute fără documente şi permise, fără plata taxelor şi a contribuţiilor sociale.

CURENTUL

Duplicitatea deontologului Bogdan Chirieac faţă de familia Cocoş

Despre legăturile dintre Dorin Cocoş şi Bogdan Chirieac s-a scris mult, cei doi invocând de-a lungul timpului o strânsă relaţie de prietenie care-i leagă încă de la sfârşitul anilor 70, când erau împreună în armată. Chiar şi procurorii au vorbit despre legăturile dintre cei doi, într-un rechizitoriu întocmit în dosarul privatizării Alro Slatina. Potrivit procurorilor care au instrumentat dosarul, Ciprian Nastasiu şi Doru Cristescu, afaceristul Dorin Cocoş şi soţia acestuia, ministrul Turismului, Elena Udrea - atunci şefă a Cancelariei Prezidenţiale - erau monitorizaţi ca posibili agenţi de influenţă ai grupului Marco, proprietarul Alro Slatina. Cei doi s-ar fi aflat "în subordinea şi în coordonarea operativă directă al lui Bogdan Chireac".

Ponta îşi ameninţă subordonaţii cu DNA

Reflexele de fost procuror ale premierului Victor Ponta nu au dispărut odată cu plecarea din zona magistraturii. Ajuns mare şef pe tarlaua numită România, acesta începe să aibă un comportament tot mai abuziv, combinând funcţia sa politică şi apucăturile de procuror. Pe scurt, un mega-procuror care se poate juca cu instrumente justiţiei după cheful său politic. O ieşire de acest fel a avut-o Ponta, ieri, în şedinţa de Guvern, atunci când a declarat că pe şeful de la CFR Marfă l-ar putea călca portăreii DNA-ului. Concret, el a spus că va trimite Direcţia Naţională Anticorupţie la CFR Marfă în cazul în care se adeveresc informaţiile potrivit cărora compania de stat vinde prin licitaţie 3.000 de vagoane. Acesta a ameninţat că, în cazul în care se dovedeşte că informaţia ar fi reală, îi va trimite el procurorii să-l ancheteze.

CURIERUL NATIONAL

De ce Guvernul SUA încearcă să umfle un nou balon imobiliar

După şapte ani de declin, preţurile imobiliarelor din America au început să se aprecieze uşor începând cu toamna anului trecut. Într-o postare pe blogul său Of Two Minds, autorul Charles Hugh Smith spune că acest fenomen este rezultatul unui efort al statului de a reinflama piaţa imobiliară, iar scopul acestui demers este salvarea băncilor care sunt ameninţate de insolvenţă în condiţiile prăbuşirii valorii colateralelor. Smith consideră că va fi imposibil ca lumea să fie împinsă către un comportament similar celui din 2001-2008 întrucât veniturile în termeni reali sunt mai mici şi americanii nu se vor putea simţi mai bogaţi doar din aprecierea preţului casei. De fapt, însă, Guvernul federal şi banca centrală încearcă să reinflameze balonul rezidenţial doar pentru a salva băncile "sistemice" de la o binemeritată răspundere, conchide materialul de pe blogul Of Two Minds.

Un recensământ cu semne de întrebare

România are o populaţie stabilă de 20,12 mil. locuitori, potrivit rezultatelor recensământului din 2011, însă avem date neconcludente asupra numărului de români din străinătate. 1,18 mil. cetăţeni nu au fost recenzaţi, iar introducerea acestora în datele finale s-a bazat pe compilarea informaţiilor culese de la diverse autorităţi. Tudorel Andrei, şeful Institutului de Statistică, spune că au fost sincope în colectarea datelor din teritoriu ce ar fi putut conduce la distorsiuni în rezultatele finale. Numărul mare de persoane nerecenzate, dar şi de înregistrări duble ne spune că în 2011 colectarea datelor din teren a fost una deficitară, demonstrând o slabă capacitate instituţională a Guvernului şi a administraţiei pentru realizarea acestei operaţiuni.

Guvernul nu acceptă exceptarea unor companii de la licitaţii

Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu a fost de acord cu exceptarea unor companii de stat de la obligativitatea licitaţiilor şi că ar putea "reinterveni" cu un act normativ de modificare a deciziei, adăugând totodată că majorarea pragului la achiziţii directe este agreată de CE. Declaraţia a fost susţinută după ce agenţia Mediafax a anunţat că pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără licitaţie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an, iar anumite regii autonome şi companii naţionale la care statul este acţionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate să atribuie contracte prin licitaţii în baza OU 34/3006.

Oficial chinez: Africa trebuie să înveţe să concureze cu lumea

Africa va trebui să înveţe să facă faţă sacrificiilor dureroase pe termen scurt pentru a avea câştiguri economice pe termen lung. Ridicarea Africii din sărăcie va ajuta în acelaşi timp la dezvoltarea Chinei. În urmă cu trei decenii, liderii chinezi au implementat o serie de reforme economice care au ajutat milioane de oameni să scape de sărăcie şi să transforme ţara asiatică într-un centru de putere industrială cu un arsenal puternic de rezerve valutare. Cu toate acestea, tranziţia a fost departe de a fi una uşoară. "Mai ales în primii 10 ani, a fost foarte dur şi greu", explică Zhong Jianhua, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri africane. "Atât de multe întreprinderi, fabrici, intră în faliment, milioane de muncitori au fost concediaţi sau sunt şomeri." Înainte de a deveni gigantul economic de astăzi, China a fost în principal o economie agricolă care se lăuda cu rezerve uriaşe de resurse naturale - destul de similare în multe părţi cu ale Africii.

Ponta şi unii miniştri pleacă în vacanţă în august

Premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor care pleacă în vacanţă odată cu el, în perioada 1-15 august, să desemneze secretari de stat care să coordoneze activitatea în absenţa lor, el anunţând totodată că la conducerea Guvernului se va afla în permanenţă unul dintre vicepremieri. "Vom avea şedinţe până la sfârşitul lunii iulie, după aceea zece zile însă... unul dintre vicepremieri va fi aici şi absolut toţi miniştrii care, eventual, plecaţi în vacanţă trebuie să aveţi un secretar de stat care rămâne la ministere", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern. El a precizat că, după 15 august, Guvernul va relua activitatea normală.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu, la Digi24: Victor Ponta ştie că sunt MAI BUN ca premier decât el. E o realitate, nu o răutate. Aş vrea să treacă de stadiul de AGENT CONSTATATOR

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Digi 24, că va trebui ca "cineva" să-şi asume responsabilitatea juridică pentru lovitura de stat din 2012, menţionând că ar fi corect ca "cineva" să plătească în faţa instanţei pentru deciziile politice şi legile date cu acea ocazie. Totodată, Traian Băsescu a declarat că turneul "catastrofal ca imagine şi eficienţă" al premierului Victor Ponta în Asia ar trebui să îl supere, menţionând că şeful Guvernului a plecat fără mandat, deşi ar fi fost obligatoriu.

Recensământul confirmă: USL nu a avut cvorum la referendumul de demitere a lui Băsescu!

Liderii USL, în frunte cu Victor Ponta, încearcă să rescrie istoria şi susţin că datele recensământului arată că Traian Băsescu trebuia destituit în vara lui 2012. Rezultatele finale ale recensământului arată că populaţia stabilă a României cu vârste de peste 18 ani este 16.269.839 de persoane. Pentru a estima numărul total al alegătorilor trebuie însă adăugaţi şi cei aflaţi în străinătate care au drept de vot şi pe care, ca de obicei, USL i-a uitat. Considerând că majoritatea celor aflaţi peste hotare sunt adulţi cu drept de vot, şi sub-evaluând numărul acestora, ar trebui adăugat cel puţin un milion de persoane cu drept de vot la cei 16,27 milioane care locuiesc în ţară. În consecinţă, o evaluare minimă arată că numărul alegătorilor este de 17,3 milioane. Aşadar, cu 8,43 de milioane de persoane aduse de USL la vot la referendumul de demitere a lui Băsescu - date oricum extrem de suspecte de fraudă - cvorumul nu ar fi fost atins.

Ponta, turneu cu "avionul de şapte milioane" al lui Băsescu

După ce l-a criticat pe şeful statului că închiriază ditamai avionul" numai pentru el, premierul a plecat în turneu cu aceeaşi aeronavă. Potrivit unor surse oficiale, premierul Victor Ponta a folosit în deplasarea pe care a efectuat-o în Asia Centrală şi China aeronava Airbus 310 pe care o utiliza până acum preşedintele Traian Băsescu. Ponta a folosit acelaşi echipaj şi chiar aceleaşi însoţitoare de zbor care erau la bordul aeronavei atunci când călătorea şeful statului. Întrebat cât a costat închirierea avionului pe care l-a utilizat în Asia, premierul a spus că nu ştie. "O să fie public, nu ştiu. Nu am încheiat eu contractul, nu cu asta mă ocup, dar evident că orice cheltuială publică, a Secretariatului General al Guvernului.., vă vom prezenta acest lucru", a afirmat Ponta, acum două zile.

JURNALUL NATIONAL

Autostrăzile României, drumuri "spre niciunde". Incoerenţa politicăşi economică ne costă milioane de euro. Avem proiecte doar pe hârtie

Coridorul IV Pan European înseamnă legătura României cu Europa. Banii au venit încă din 2007 şi în 2011 ar fi trebuit să avem autostradă de la Nădlac la Constanţa. În 2011 s-au deschis şantierele pe Coridorul IV. În luna mai a acestui an ar fi trebuit să circulăm de la Nadlac la Sibiu. Tronsonul Sibiu - Piteşti ar fi trebuit deja inclus pe programarea 2014 - 2020. Dar cum nu am finalizat la timp celelalte şantiere aflate în lucru, Sibiu - Piteşti pare doar un vis frumos, iar finanţarea de la UE greu de atins. Din păcate, în ţara noastră, dincolo de faptul că se construieşte greu, nu există coerenţă politică, ce să mai vorbim de coerenţă economică, de altfel, cea din urmă, fiind aproape inexistentă. Spre exemplu, în loc să găsim soluţii pentru Sibiu ­ Piteşti, tronson care ar închide Coridorul IV, ne apucăm de noi proiecte. Astfel, Dan Şova a anunţat că va construi Sebeş ­ Turda. Un tronson de 78 de kilometri care, în viziunea ministrului marilor proiecte, ar lega Autostrada Transilvania de Coridorul IV. Dar nici unul dintre cele două proiecte nu este gata.

Voronin, deranjat că Băsescu vine în Republica Moldova: Nu ştim dacă e beat sau treaz în România, iar voi îl invitaţi aici!

Preşedintele moldovean al Partidului Comunist, Vladimir Voronin, s-a arătat deranjat de faptul că preşedintele Traian Băsescu va face o vizită în Republica Moldova. "Băsescu nu a recunoscut niciodată Moldova. El nu recunoaşte denumirea de moldoveni şi de limbă moldovenească. Cine l-a invitat pe Băsescu să vină şi cu ce scop? Nu ştim dacă e beat sau treaz, iar voi îl invitaţi aici", a declarat Voronin în plenul Parlamentului, potrivit jurnal.md. Traian Băsescu, va efectua, pe 17 iulie, o vizită oficială la Chişinău. Traian Băsescu va avea întrevederi cu speakerul Igor Corman, cu premierul Iurie Leancă, dar şi cu alţi lideri politici. Totodată, Băsescu se va mai întâlni şi cu reprezentanţii societăţii civile. Oficialul român va sta o singură zi în Moldova. Preşedintele României urma să vină la Chişinău la 1 februarie, dar vizita a fost contramandată din cauza stării de sănătate lui Nicolae Timofti, care în acea perioadă a suferit o colecistită.

Băsescu coabitează periculos: "Nu îmi place că se continuă a se fura prin lege în Guvern"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu îi place în activitatea Guvernului că se "continuă a se fura prin lege", ca pe vremea Guvernului Năstase, dând ca exemplu memorandumul cu Rompetrol şi transferul terenului institutului de cercetare agricolă din Insula Mare a Brăilei către CJ Brăila. "Sunt lucruri pe care nu sunt dispus să le tolerez pentru că nu fac parte din acordul de coabitare. Eu nu spun că a făcut furtul premierul Victor Ponta, dar a fost păcălit de destui", a spus Băsescu. El a spus că pentru ca Adrian Năstase să fie primit la Casa Albă a fost semnat, prin lege, contractul "păgubos" cu Bechtel. Băsescu a subliniat că Năstase a fost "atât de laş" încât nu a vrut să semneze singur contractul, şi atunci actul a fost trecut prin Parlament, devenind lege. El a menţionat că acest "furt" prin lege continuă, el dând ca exemplu memorandumul cu Rompetrol şi transferul terenului institutului de cercetare agricolă din Insula Mare a Brăilei către CJ Brăila.

NATIONAL

Fenechiu, adus la judecata PSD-ului

Relu Fenechiu reprezinta, in aceeasi masura, o problema si pentru liberali, si pentru pesedisti. Pentru ca nu vor sa puna in pericol parteneriatul cu PNL, social-democratii cauta o solutie onorabila ca sa scape de ministrul Transporturilor. Odata revenit in tara dupa turneul din China, Victor Ponta a convocat un soi de sfat al batranilor la PSD. Potrivit unor surse social-democrate, tema principala a fost schimbarea din functie a lui Relu Fenechiu. "Avand in vedere ca este un subiect delicat, a decis sa-l abordam cu mult tact. Mentinerea lui Relu Fenechiu la minister afecteaza imaginea intregului Cabinet, in timp ce demiterea lui ar genera tensiuni in USL, pentru ca Antonescu il sustine in continuare", ne-a declarat un lider PSD. Totodata, acesta a precizat ca, in cadrul intalnirii, s-a discutat si despre relatia cu PNL si despre viziunea diferita pe care o au cele doua formatiuni in ceea ce priveste referendumul pentru Constitutie si regionalizare.

Resursele Marii Negre, pe mana mafiotei chineze: Teroarea Chen la Marexin!

"National" prezinta documente-bomba despre afacerea Marexin, dirijata de amanta lui Dinu Patriciu, in care este implicat si Dan Ioan Popescu, si despre santajul de un milion de dolari comis de Melanie Chen in Marea Britanie. Melanie Chen s-a afirmat prin faptul ca a consumat inca doi miliardari inaintea lui Dinu Patriciu si, mai important, a santajat conducerea bancii de investitii Morgan Stanley, unde lucra, pentru discriminare sexuala, din comportamentul sau reiesind ca este mai mult barbat decat femeie, fiind greu de inteles cum cineva ar fi putut s-o discrimineze sexual pe aceasta femeie cu puternice caracteristici androgene.

Dan Sova, atacat de partenerii de guvernare

Vorbe multe si fapte putine. Asa caracterizeaza un deputat conservator activitatea ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova. Deputatul PC Ion Dinita ii reproseaza demnitarului social-democrat ca are aceeasi mentalitate, atitudine si prestatie ca si predecesorii sai, aratand totodata ca tara noastra este si va ramane campioana mondiala "la desenat autostrazi pe hartie". "Romanii trebuie sa stie ca in data de 1 mai 2013 ar fi trebuit sa circulam pe inca 180 de kilometri de autostrada. Astfel, potrivit declaratiilor ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, in prima jumatate a anului curent ar fi urmat sa se deschida nu mai mult 25 de kilometri, iar ceilalti ar fi trebuit sa fie dati in exploatare spre finele acestui an. Dupa cum evolueaza insa lucrurile in acest domeniu al neputintei, dezideratul garantiei realizarii respectivilor kilometri de autostrazi s-a dovedit a fi unul suprarealist", a mai precizat Dinita, citat de site-ul pesurse.

Schaeuble: Turcia nu are ce cauta in UE!

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, crede ca Turcia nu ar trebui sa adere la UE, deoarece aceasta tara nu este parte a Europei. Germania si-a exprimat in repetate randuri reticentele fata de dorinta Turciei de a accede in structurile comunitare, in conditiile in care este vorba de un stat musulman cu 76 de milioane de locuitori, iar diferentele culturale ar face extrem de dificila integrarea acestei tari in UE. "Nu ar trebui sa acceptam Turcia in calitate de membru deplin. Turcia nu face parte din Europa", a declarat Schaeuble in cadrul unui miting electoral, organizat de formatiunea sa si a cancelarului Angela Merkel, crestin-democratii CDU, la Dusseldorf. El a exprimat astfel, destul de clar, opozitia Berlinului fata de candidatura Ankarei la UE.

PUTEREA

Gică Popescu preia şefia FRF de la 1 iunie 2014

În sfârşit şi o veste bună pentru fotbalul românesc. Cei mai reprezentativi componenţi ai Generaţiei de Aur, Gică Popescu şi Gică Hagi, secondaţi de Bogdan Stelea şi Ilie Dumitrescu, formează echipa care de la anul va schimba radical faţa fotbalului autohton. Baciul şi-a anunţat candidatura pentru alegerile de la FRF, programate pe 1 iunie 2014 şi, cum Mircea Sandu a confirmat în nenumărate rânduri că ne lasă şi pleacă după atâta amar de vreme, se poate spune că fotbalul românesc va intra peste un an pe cele mai bune mâini posibile. Este aproape imposibil ca Popescu să aibă la alegerile de anul viitor vreun contracandidat de luat în seamă. O problemă totuşi pentru Popescu ar putea fi legată de o posibilă condamnare a sa în Dosarul "Transferurilor", acolo unde a primit trei ani cu suspendare.

Gazonul de pe Naţional Arena, peticit cu iarbă din parcuri

Oprescu spune sută la sută gazon nou, ALPAB cumpără petice, iar viceprimarul Nicolaescu mută iarba din parcuri în locul gazonului de pe Naţional Arena. Acestea sunt condiţiile în care municipalitatea pregăteşte stadionul pentru un nou sezon fotbalistic. Costurile necesare amenajării terenului pestriţ rămân în continuare un mister. Municipalitatea ţine la secret investiţiile realizate pentru întreţinerea Naţional Arena. În timp ce primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, anunţă că gazonul va fi schimbat până săptămâna viitoare, la timp pentru disputarea Supercupei României la fotbal între Steaua Bucureşti şi Petrolul Ploieşti, viceprimarul Marcel Nicolaescu spune că suprafaţa de joc va fi asigurată cu iarbă crescută în serele ALPAB.

ANIVERSARE: Zece ani de la semnarea de către Ion Iliescu a Tratatului România-Rusia

Au trecut zece ani de la semnarea Tratatului politic de bază între România şi Federaţia Rusă, când preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu, s-a dus la Moscova să îşi pună numele pe document. În tratatul semnat în 2003 nu există nici o menţiune despre tezaurul românesc sau despre Basarabia şi Pactul Ribbentrop-Molotov, despre care s-a hotărât că vor face obiectul discuţiilor unei comisii bilaterale de experţi care să analizeze documentele existente privind situaţia tezaurului depozitat la Moscova. Comisia nu a apucat să funcţioneze.

ROMANIA LIBERA

Secretele invaziei din iunie a pepenilor româneşti

Pieţele din oraşe au fost invadate zilele acestea cu pepeni despre care vânzătorii susţin că sunt de producţie românească. Mulţi cumpărători nu cred afirmaţia comercianţilor, pentru că, în anii trecut, aceste fructe ajungeau pe tarabe abia după jumătatea lunii iulie şi, mai degrabă, în august. Totuşi, am descoperit că, într-adevăr, legumicultorii români au început să aplice şi ei metode, unele naturale, altele chimice, care să grăbească creşterea pepenilor. Miza lor este să prindă preţurile mari, de la începutul verii, când piaţa era dominată de importuri. Cât de sănătoase sunt însă metodele folosite de fermierii noştri pentru a face faţă concurenţei?

Egipt: Armata deschide tranziţia

Egiptenii continuă să sărbătorească debarcarea de la putere a preşedintelui islamist Mohamed Morsi şi a apropiaţilor săi, printr-o lovitură de stat atipică, în timp ce la nivel instituţional evenimentele se derulează rapid. Frăţia Musulmană, din care provine şi Morsi, a înregistrat un revers istoric ce va avea ecouri în întreaga lume arabă. Preşedintele islamist Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de militari, a fost transferat joi la Ministerul Apărării, unde este deţinut singur şi "în mod preventiv", iar echipa sa era deţinută într-o clădire militară. Mai multe mandate de arestare - circa 300 - au fost emise contra responsabililor Frăţiei Musulmane în timp ce opoziţia, prin intermediul Frontului de Salvare Naţională, FSN, s-a pronunţat contra excluderii partidelor politice revendicate din islam. Frăţia Musulmană reprezintă un sfert din populaţia egipteană, iar excluderea lor nu poate decât să agraveze criza.

Între "democratul" Ponta şi "democratul" Mohamed Morsi

Că prim-ministrul României nu ştie aritmetică nu mai e o surpriză - în fond, vorbim de aceeaşi persoană care a afirmat senin că "în Drept nu poţi inova ca în Matematică". Dar să afirmi că recensământul confirmă ceea ce, de fapt, neagă, pentru a justifica cel mai grav atentat la adresa statului de drept de la mineriade încoace este o dovadă că Ponta nu a învăţat nimic în acest an, că, de fapt, "coabitarea" nu este altceva decât o retragere tactică înaintea asaltului final şi că încrederea plasată în acest om şi în USL de către prietenii noştri din Occident este plasată greşit. După cum dovedeşte clar criza egipteană, legitimitatea democratică nu este totul. Ceea ce contează cu adevărat sunt adeziunea faţă de valori fundamentale precum Libertatea, Drepturile Omului şi Domnia Legii.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari companii controlate de antreprenori român: Alin Niculae de la Oscar Downstream este cea mai mare surpriză

Ioan Niculae (Interagro), Alin Niculae (Oscar Downstream) şi Dragoş Pavăl (Dedeman Bacău) controlează primele trei companii cu acţionariat privat românesc şi au avut anul trecut afaceri de 7,7 mld. lei (1,7 mld. euro), în creştere cu aproape 10% faţă de 2011. Dedeman, cel mai mare retailer român a intrat pentru prima dată în top trei al celor mai mari companii private locale, după un avans de aproape 20% al vânzărilor şi un profit record de 260 mil. lei raportat în 2012, potrivit topului realizat de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi din anuarul Cei mai mari jucători din economie. Doar patru companii controlate de antreprenori români au reuşit anul trecut să treacă pragul de vânzări de 2 mld. lei, în timp ce liderul - Interagro - a raportat afaceri de 2,8 mld. lei (630 mil. euro), în creştere cu 2% în lei faţă de 2011. Spre comparaţie, cea mai mare companie din România - OMV Petrom (controlată de grupul austriac OMV) - a avut în 2012 afaceri de 4,37 mld. euro. Cu 630 mil. euro, cel mai mare business al unui antreprenor român se plasează abia pe locul 22 în clasamentul celor mai mari 100 de companii din România (cu capital privat, de stat sau local).

Economia a pierdut 1,5 milioane de angajaţi şi consumatori în ultimii zece ani. Oficial doar 2,2 milioane stau în alte ţări, numărul de licenţiaţi s-a dublat, dar îmbătrânirea explodează

Noua conducere a Statisticii a găsit "din surse administrative" încă un milion de români la recensământul din 2011. România mai are 20,1 milioane de locuitori, în scădere cu 1,5 milioane faţă de acum zece ani, arată rezul­tatele definitive ale recensă­mân­tului din octombrie 2011 publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Populaţia stabilă a scăzut mai puţin decât era de aşteptat după ce în februarie anul trecut rezultatele provizorii ale celei mai ample cercetări statistice a României indicau o populaţie de 19 milioane de locuitori. Aproape jumătate (46%) din populaţie locuieşte în mediul rural, iar indicele de îmbătrânire a populaţiei s-a dublat în ultimii 20 de ani. Alte rezultate ale recensământului mai arată că dezvoltarea pieţei universităţilor private a dublat ponderea absolvenţilor de facul­tate din ţară (de la 7,1% în 2002 la 14,4% în 2011), iar în ultimii zece ani au emi­grat peste un milion de români, care şi-au stabilit domiciliile în state precum Italia sau Spania (cei mai mulţi).

Ce implicaţii politice are pe plan extern şi intern creşterea sau descreşterea populaţiei

Numărul de locuitori are implicaţii politice relevante atât pe plan extern, cât şi intern pentru că, în funcţie de populaţie, România are nu doar o anumită reprezentare la nivelul UE, ci şi un anumit număr de parlamentari în parlamentul naţional, consilieri locali sau angajaţi în administraţia locală. Pe plan extern, este vorba despre acele instituţii în care reprezentarea este proporţională - Parlamentul European, voturile în Consiliul Uniunii Europene (miniştrii ţărilor membre reuniţi pe fiecare domeniu), poziţiile în instituţii europene unde există o "cotă" alocată fiecărei ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb