REVISTA PRESEI 05.12.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 decembrie 2012

ADEVARUL

Gazprom intră în România prin OMV. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi Alexei Miller, şeful Gazprom, au pus demult ochii pe resursele energetice din România

Interesul ruşilor de la Gazprom pentru piaţa românească începe să se materializeze. Vor cumpăra de la OMV Petrom 60 de benzinării, prin divizia sârbă NIS, dar negociază cu firma Unicom Holding, deţinută de un fost ofiţer KGB, preluarea alimentării cu combustibil a navelor din Portul Constanţa. Ruşii de la Gazprom fac încă un pas oficial, mic, dar important, pentru intrarea pe piaţa românească. NIS, divizia din Serbia a Gazprom, este la un pas de a cumpăra 60 de benzinării de la OMV Petrom. În prezent, ruşii au deschis la Bucureşti un birou pentru comerţ de produse energetice, însă la scară mică. NIS, care a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute achiziţia celor 28 de benzinării OMV din Bosnia şi Herţegovina, şi-a anunţat în urmă cu câteva luni intenţia de a deţine 40 de staţii de carburanţi din România până la sfârşitul anului şi 120 până la finele lui 2014.

Cu ochii pe resursele din Marea Neagră

Interesul ruşilor de la Gaz­prom pentru piaţa românească, în special pentru activităţile OMV pe plan local, a fost dezbătut de multe ori în presa locală, dar şi internaţională. La începutul lunii octombrie, "Vocea Rusiei" scria: "Zăcămintele de petrol din România nu mai aparţin statului român, ci statului austriac, prin intermediul OMV. Dacă presupunem că Federaţia Rusă ar deveni la un moment dat interesată de < rezolvarea problemei > zăcămintelor energetice din Marea Neagră, atunci soluţia cea mai simplă şi eficientă ar fi ca Gazprom sau Rosneft să cumpere compania OMV, ceea ce nu este exclus să se întâmple la un moment dat.

Maşinăria PDL scârţâie sub Blaga

Preşedintele PDL Vasile Blaga nu a reuşit să crească popularitatea partidului, democrat-liberalii având un procent de sub 20% în sondaje, înaintea alegerilor parlamentare. Dezastrul înregistrat de PDL la alegerile locale, atunci când democrat-liberalii au reuşit să-şi adjudece doar trei primării de mari oraşe şi numai două posturi de preşedinte al Consiliului Judeţean, a generat modificări radicale în conducerea partidului. Preşedintele Emil Boc, împreună cu întreg Colegiul Director, a plătit cu postul eşecul electoral din 10 iunie. În 30 iunie, Vasile Blaga a preluat cârma partidului, cu scopul explicit de a-i duce pe democrat-liberali cât mai apropae de rivalii social-liberali.

În toamnă s-au scumpit şi mâna de lucru, şi producţia industrială

Ultimele date statistice arată că forţa de muncă s-a scumpit cu peste 7% în trimestrul al treilea faţă de acelaşi interval din 2011, iar media costurilor în producţia industrială a crescut cu aproape 7% din octombrie 2011 până în octombrie 2012. În cel mult trei luni, aceste scumpiri se vor transmite la consumatorii finali, respectiv la produsele şi serviciile din coşul inflaţiei. Costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a crescut în trimestrul al treilea cu 3,7% faţă de precedentele trei luni şi cu 7,16% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În formă brută variaţiile au fost similare - 4%, respectiv 7,58%.

Cât de aproape este sfârşitul crizei din zona euro

Faptul că specialiştii în investiţii vorbesc tot mai frecvent despre o ieşire din criza datoriilor suverane este un semn pozitiv asupra îmbunătăţirii semnificative în percepţia pieţei faţă de zona euro. Psihologic vorbind, sfârşitul anului 2012 este total diferit de zilele întunecate din noiembrie 2011, când temerile cu privire la viitorul zonei euro erau la cote alarmante. Însă ce a determinat această schimbare şi chiar are ea motive să fie justificată?, se întreabă Nicholas Spiro, director la compania de consultanţă Spiro Sovereign Strategy din Londra. Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), este cel care ar trebui să primească toate laudele, crede Spiro.

CURENTUL

Guvernul Ponta dă 40 de milioane de euro revoluţionarilor pe care-i asmute împotriva instituţiilor statului

Acum, în aceste vremuri de criză, în care bugetul gâfâie, deja ciuruit de pomenile pe care guvernanţii le-au tot promis încă din primele luni ale guvernării, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a anunţat, peste noapte, că Guvernul României va achita în cel mai scurt timp " o sumă restantă eşalonată la plată de aproximativ 159 milioane de lei pentru 5.500 de revoluţionari care au depus cereri pentru eliberarea certificatului în perioada 2004 - 2010." Adică, socotit contabiliceşte, un "tain" de aproximativ opt mii de euro pe fiecare cap de revoluţionar astfel "furajat". Pe ce bază s-a ajuns la această sumă? Care revoluţionari vor beneficia de ea? Asta nu ne mai spun domnii guvernanţi.

Comisarul european pe energie, nemulţumit de modul în care au fost numiţi unii reprezentanţi ai ANRE

Comisarul european pe energie, Günther H. Oettinger, a transmis ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, o scrisoare în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de modalitatea în care au fost numiţi reprezentanţii Comitetului de reglementare al ANRE, pe care o apreciază "netransparentă şi neconcurenţială". Documentul, datat 5 noiembrie, a fost înaintat Senatului în 26 noiembrie, dată la care ministrul i-a răspuns şi comisarului pe energie. Comisarul european precizează că serviciile de la nivelul structurii pe care o conduce au atras de mai multe ori atenţia autorităţilor române cu privire la importanţa unei "proceduri adecvate de selectare" şi a pus la dispoziţie inclusiv expertiză tehnică în acest sens.

CURIERUL NATIONAL

CSA, bombardată cu reclamaţii de la asiguraţi

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a primit în primele nouă luni 8.520 de reclamaţii, mai multe cu 65,6% faţă de septembrie 2011. Cele mai multe au ca obiect neplata sau recalcularea despăgubirilor solicitate. Aproape două treimi dintre sesizări se referă la poliţele RCA, iar 21% sunt pe segmentul CASCO.

Oltchim n-a scăpat de executare

Termenul la contestaţia privind executarea silită declanşată de Polchem Societe Anonyme a fost reprogramat de Judecătoria Piteşti pentru data de 31 ianuarie 2013. În paralel, la Tribunalul Bucureşti sunt alte două cereri de executare silită, formulate de "Muşat şi Asociaţii" şi Electrica Furnizare. Potrivit situaţiei financiare a Oltchim pe trimestrul trei al anului curent, plăţile restante către furnizori pentru activitatea curentă depăşesc 1 miliard de lei.

Cine este de vină pentru dezastrul din fondurile de pensii greceşti?

Banii pe care pensionarii din Grecia contau la bătrâneţe s-au înjumătăţit după restructurarea datoriilor elene. Nu mai puţin de 11,1 miliarde euro au fost tăiate din activele fondurilor. Nemulţumirile se îndreaptă către banca centrală a ţării, care administrează contribuţiile şi care nu a acţionat în niciun fel de la declanşarea crizei. Dacă nerezidenţii au început să înţeleagă riscul bondurilor emise de Trezoreria Greciei şi au început încă din 2009 să scape de ele în piaţa secundară, fondurile de pensii au rămas captive pe respectivele instrumente pe care aveau o expunere de aproximativ 80%. Reducerea la jumătate a datoriilor prin acordul internaţional se traduce prin pierderi de peste 10 miliarde euro, ceea ce impune diminuarea drastică a pensiilor în plată şi majorarea contribuţiilor pentru cetăţenii care încă sunt în activitate.

Radisson Blu, evaluat de acţionarul majoritar la 100 mil. euro

Complexul hotelier Radisson Blu din Bucureşti este evaluat de acţionarul majoritar la 103,5 milioane euro net, reiese dintr-un raport al grupului israelian Elbit Imaging, care deţine 77% din acţiunile Bucureşti Turism, proprietarul unităţii, potrivit Mediafax. Complexul Radisson de pe Calea Victoriei include aproximativ 700 de unităţi de cazare de lux - 424 de camere şi 294 de apartamente, spaţii comerciale şi un cazino. Valoarea de piaţă a complexului este estimată la 175 milioane euro, sumă la care s-a ajuns conform capitalizării fluxurilor de numerar, potrivit Elbit Imaging. Pe de altă parte, Bucureşti Turism are în derulare un credit bancar de 71,5 milioane euro, astfel rezultând o valoare netă de 103,5 milioane euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Restauraţia USL. Cadou electoral de milioane de euro pentru revoluţionari

5.500 de revoluţionari vor primi indemnizaţiile restante chiar în pragul alegerilor. Efortul bugetar este o sumă cu şase zerouri, echivalentul a 35 de milioane de euro. În timp ce profesorii abia supravieţuiesc cu salarii minime pe economie, Guvernul a decis să returneze revoluţionarilor indemnizaţiile restante tăiate de Guvernul Boc. Măsura vine chiar în pragul alegerilor de duminică, fiind menită să asigure Puterii o susţinere şi mai mare la scrutinul electoral.

Ce crede Ponta despre un eventual CONFLICT cu Traian Băsescu după ALEGERI. PLUS: Diaconescu se bazează pe SHAKIRA şi GOOGLE

Premierul Victor Ponta a spus ce crede că se va întâmpla imediat după alegerile de duminică în cazul în care USL va avea majoritatea în Parlament. Întrebat dacă va exista un conflict între el şi preşedintele Traian Băsescu, Victor Ponta a spus că nu crede acest lucru. "Sincer, nu. Eu sunt printre cei nu cred că va exita un conflict după alegerile de duminică. Sper să nu fiu prea optimist, însă eu cred că nu va fi niciun fel de conflict", a declarat Victor Ponta la România TV. În aceeaşi intervenţie, Victor Ponta a mai spus că Dan Diaconescu, contracandidatul său la alegerile parlamentare în colegiul din Târgu Jiu, a promis că o va aduce săptămâna aceasta pe Shakira să concerteze şi că "îi aduce pe cei de la Google să angajeze 10.000 de oameni".

Dosarul bancherilor. Analfabetul milionar, protejat de "gulerele" albe

În condiţiile în care băncile acordau tot mai greu credite, Mihai Stan, un rom din Sinteşti, pe baza relaţiilor sus-puse, deschidea toate uşile ajungând până la conducerea celor mai mari bănci din ţară. Într-un prim caz, reţeaua de falsificatori condusă de Mihai Stan a apelat la Claudiu Cercel, vicepreşedintele BRD, individ pe care Stan îl ştia ca prieten al colonelului de securitate Dragoş Florian Diaconescu. Escrocul i s-a plâns că nu poate obţine un credit de la BRD. Cercel l-a sunat pe un anume Răzvan Necula (la care era dosarul) şi i-a dat o serie de sfaturi, spune Stan. În altă cauză, Stan susţine că asociatul lui, Marian Tudoroiu, s-a prezentat cu dosarul fals direct la fostul vicepreşedintele al Raiffaisen Bank, Marinel Burduja. "Intrarea" la Burduja ar fi fost făcută de fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. Burduja l-a îndrumat pe Tudoroiu către vicepreşedinta CEC Bank, Mihaela Popa.

Preţurile la gaze şi lumină vor EXPLODA în 2013

Se preconizează o creştere cu procente ameţitoare în anul care vine la consumatorii casnici. Acestora li se adaugă efectul indirect al scumpirilor la tarifele pentru consumatorii industriali. Trecerea alegerilor ne-ar putea aduce câteva veşti proaste legate de preţurile energiei electrice şi gazelor naturale. Pe de o parte FMI, pe de alta producătorii, distribuitorii şi transportatorii din energie, bat de mai mult timp la uşa ANRE, cerând creşteri ale tarifelor. Fie că e vorba de liberalizarea pieţei, cerută de creditorul internaţional, fie de alinierea preţurilor la costurile în creştere, cerută de producători, rezultatul va fi acelaşi: preţuri mai mari pe care va trebui să le plătim. Rezultatul final ar fi o creştere cu 10-11% pentru gazele naturale şi cu 17-18% pentru curentul electric, în mai multe etape pe parcursul anului viitor.

JURNALUL NATIONAL

"Băsescu o are mică". Mesajul electoral care l-a înfuriat pe şeful statului a fost atacat de Videanu la BEC

Misterul furiei spumegânde a şefului statului, care a ieşit cu declaraţii belicoase rău la adresa USL, în ultimele seri, este rezolvat. Traian Băsescu suportă orice, mai puţin să i se spună că o are mică. Se pare că preşedintele are probleme cu glicemia, iar treaba asta s-a extins la ARD (PDL plus Ungureanu şi încă nişte unii), aşa că USL a comandat nişte afişe prin care să încunoştinţeze populaţia. Poate le-o mai creşte. Glicemia, desigur, nu procentele.

"Spionajul şi trădarea" aduc 520 milioane de euro: statul adună pe Electrica Muntenia Sud mai mult decât a luat pe Petrom

În timp ce o serie de foşti demnitari sunt târâţi prin justiţie de câţiva ani în dosarul "spionaj şi trădare", aşa zisele infracţiuni de care sunt acuzaţi aceştia se dovedesc extrem de profitabile pentru statul român: autorităţile vor încasa peste 500 de milioane de euro dintr-un pachet minoritar deţinut la companiile derivate din Electrica Muntenia Sud. Electrica, entitate deţinută de stat prin ministerul Economiei, vinde 3.683.736 acţiuni deţinute la Enel Distribuţie Muntenia şi 502.328 acţiuni la Enel Energie Muntenia, reprezentând 13,57% din totalul acţiunilor la cele două societăţi. Preţul: 521 milioane de euro, cu 73 de milioane de euro peste nivelul anterior de 448,2 milioane de euro, estimat în urmă cu câteva săptămâni.

Preţul ambiţiei nucleare a României: 10 miliarde euro

Catastrofa de la Fukushima şi criza economică mondială au repoziţionat strategiile nucleare ale statelor lumii. Unele dintre ele, precum Franţa sau Germania, au zis stop investiţiilor, iar altele, printre care Turcia, Polonia, Cehia, China sau India, le-au accelerat. După câţiva ani de amorţeală, România a readus pe tapet proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi şi-a imaginat patru variante de dezvoltare. Principala piatră de încercare pentru autorităţile de la Bucureşti nu o reprezintă găsirea finanţării, ci credibilitatea. "Performanţele" de până acum sunt catastrofale, pentru că proiectul a contabilizat abandonuri ale investitorilor, estimări de creştere a investiţiei iniţiale şi perspectivă îndepărtată de aliere cu alţi potenţiali finanţatori.

NATIONAL

Intangibilii lui Basescu!

Desi aflat pe final de mandat,Traian Basescu continua sa joace tare. Pentru ca, dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, seful statului nu va avea batai de cap dupa ce va parasi sefia statului, el avand deja parafat cu partenerii externi acordarea unui post de raportor NATO. Ceea ce ii asigura 12 ani de imunitate totala. Mai mult, presedintele Romaniei a negociat totodata si linistea mai multor apropiati, afaceristi si politicieni. Iar zilele trecute, "Lista lui Basescu" s-a imbogatit cu inca zece nume de magistrati si militari. Care sunt siguri acum ca nu vor fi lasati de izbeliste de "protectorul" caruia ii sunt loiali, ei urmand sa fie trimisi in salvatoare misiuni oficiale pe langa diverse organisme internationale.

Victoras nu-si bate capul cu negocierile post-electorale, o rezolva la suspendare

Nu se teme de concurenta si nu da doi bani pe intrigile presedintelui Traian Basescu. Social-democratul Victor Ponta a gasit metoda prin care sa-si pastreze functia de premier. In cazul in care Traian Basescu va refuza sa-l nominalizeze pe Victor Ponta, uselistii vor pune imediat in aplicare planul "B". Un scenariu in care premierul propus de presedinte nu va primi votul Parlamentului, in schimb seful statului se va invarti de o noua suspendare. Ponta ramane premier interimar, Crin Antonescu se instaleaza la Cotroceni tot ca interimar, Legea referendumului se modifica rapid, iar Basescu este ca si demis.

Uniunea Sirienilor din Europa cere Cotrocenilor expulzarea ambasadorului Walid Othman

Sambata, 1 decembrie, s-au intrunit la Bucuresti membrii Uniunii Sirienilor din Europa (USE), un grup de opozitie fata de regimul lui Bashar al-Assad. Presedintele USE este dr.Mamduh Taher K., din Viena. Au participat liderii opozitiei sirienilor din 13 tari europene, din Romania - Mousalati Ghias -, din Ungaria, Polonia, Italia, Marea Britanie, Franta, Austria etc.

PUTEREA

Media din Bacău a demonstrat traseismul, infracţiunile, trădările şi legăturile cu lumea interlopă ale fostului ministru de Interne ARD. Mafia lui Gabriel Berca.

Fostul ministru de Interne Gabriel Berca, promotor al unei campanii de conştientizare publicăîmpotriva mitei şi votului ilegal, pe vremea când era la MAI, s-a ales cu dosar penal - culmea ironiei - tocmai pentru mită electorală, pe ultima sutăde metri a campaniei pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Membri ai echipei sale de campanie au "descins" la un restaurant dintr-o localitate de lângă Bacău şi au făcut o cinste zdravănă celor adunaţi acolo, cum altfel, decât cu "tradiţionalii" mici, băutură multă şi... sfaturi despre candidaţi şi cum trebuie votat. Mai mult, au scos interlopii Bacăului la lipit afişe.

Nimeni nu vrea pirita de la Remin Baia Mare: Aur fără căutare

Aurul românesc nu are căutare, deşi se face un lobby dur pentru aprobarea deschiderii unor mine în Munţii Apuseni. Remin Baia Mare vrea să-şi vândă concentratele aurifere, dar nici la a doua licitaţie nu s-a arătat nimeni interesat. Ce-i drept, şi preţul cerut este unul aproape corect, având în vedere că mai poate urca în urma licitaţiei. Oricum, profitul este cert, pentru că preţul aurului este în continuă creştere de la declanşarea crizei economice, ajungând şi la 2.000 de dolari uncia (31,1034 grame). A doua tentativă de scoatere la vânzare a concentratelor aurifere, scos la licitaţie publică de Compania Naţională Minieră "Remin" din Baia Mare, s-a soldat cu un eşec. Nici un agent economic român sau străin nu şi-a manifestat interesul de a achiziţiona caietul de sarcini, informează Agerpres.

Siria este pe punctul de amestecare a componenţilor gazului sarin. Obama îl avertizează pe Assad

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a avertizat luni regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad contra recurgerii la arme chimice, o "greşeală tragică" ce ar putea avea "consecinţe", a spus el. "Astăzi vreau să le spun foarte clar lui Assad şi celor care îi ascultă ordinele că lumea întreagă vă urmăreşte. Recurgerea la arme chimice este şi va fi total inacceptabilă", a declarat Obama într-un discurs la Washington. "Dacă veţi comite greşeala tragică de a folosi aceste arme, vor fi consecinţe şi veţi răspunde. Nu putem permite ca secolul XXI să fie întunecat de cele mai grave arme ale secolului XX", a adăugat Obama.

ROMANIA LIBERA

Presiunea pe DNA şi ANI se mută în stradă. Mii de revoluţionari ameninţă cu PROTESTE

Secretarul executiv al PSD pe problemele revolutionarilor şi relaţia cu societatea civilă, Dorin Lazăr Maior, care este şi şeful Blocului Naţional al Revoluţionarilor din Braşov, a anunţat RL că, la data de 13 decembrie, va aduce ȋn Bucureşti ȋntre 1000 şi 2000 de persoane pentru un miting ȋn faţa DNA şi a ANI, solicitând "desfiinţarea acestor institutuţii staliniste, care ȋi terorizează pe politicieni şi pe unii oameni de afaceri". Referitor la mitingul de săptămâna viitoare, Dorin Maior ne-a declarat:" Acţiunea noastră nu are legătură nici cu dosarele mele penale de la DNA, despre care nu vreau să vorbesc, nici cu ce a anunţat premierul, că merge la Cotroceni pe 13 decembrie pentru desemnarea premierului. Noi vom protesta ȋn faţa acestor instituţii staliniste pentru că noi apărăm ȋntreaga clasă politică, inclusiv pe cei din PDL, ca pe doamna Ritzi de exemplu, care sunt terorizaţi de DNA şi ANI şi de asta cerem desfiinţarea lor".

Rusia. Campanie anticorupţie, zvonuri privind sănătatea preşedintelui, lupte între clanurile puterii. Putin mai este stăpânul "jocului"?

Preşedintele rus a efectuat o vizită oficială la Ankara pe fondul zvonurilor privind starea sa de sănătate şi după un val de cazuri de corupţie. Media controlată de Kremlin evocă o campanie contra corupţiei, dar în Rusia nimic nu este simplu. Sub acoperirea combaterii corupţiei, a început o luptă acerbă între clanurile aflate la putere, luptă pe care Putin o arbitrează din ce în ce mai greu. Ruşii trăiesc de câteva săptămâni în ritmul scandalurilor de corupţie relatate în detaliu de media - călătorii extravagante, proprietăţi de lux, deturnări de fonduri publice. Raiduri, arestări, percheziţii.

Chinezii vor să planteze varză pe Marte

Astronauţii chinezi vor putea într-o bună zi să cultive legume pe Marte şi pe Lună, a anunţat presa oficială chineză, după reuşita unui experiment ştiinţific preliminar, ce a avut loc la Beijing, informează AFP, citată de Mediafax. Patru sortimente de legume au crescut într-un "dispozitiv de ecosistem artificial", într-un spaţiu de 300 de metri cubi, creat pentru a permite astronauţilor să îşi genereze propriile rezerve de aer, apă şi hrană, cu ocazia misiunilor lor în afara atmosferei terestre, a precizat luni agenţia de presă China Nouă. Acest sistem, care a inclus legume şi alge, "este destinat a fi folosit în bazele extraterestre de pe Lună sau de pe Marte", a precizat agenţia de presă oficială din China. China este implicată într-o veritabilă cursă ce vizează trimiterea de astronauţi pe Lună, visând să devină prima ţară din Asia care va ajunge pe satelitul natural al Terrei. În cadrul programului "Chang'e", China a lansat deja cu succes două sonde lunare, în 2007 şi în 2010.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai mare vânzoleală de miniştri în patru ani de guvernare ia sfârşit

Un preşedinte, 4 guverne, 3 prim-miniştri, 79 de miniştri - bilanţul politic al ultimilor patru ani. Cu ce ne-am ales? România încheie prin alegerile de duminică cea mai agitată perioadă de guvernare: patru guverne, trei premieri şi 79 de miniştri cu portofoliu s-au perindat pe la conducerea Executivului în ultimii patru ani. Cu ce ne-am ales? Cu 250 de kilometri de autostradă la un buget total al Ministerului Transporturilor de 12 miliarde de euro, o creştere a datoriei publice de la 25 mld. euro la 50 mld. euro, TVA majorată de la 19% la 25% şi doar 1,9 miliarde de euro bani luaţi de la UE în contul fondurilor nerambursabile.

Afacerea sfârşitului de an în asigurări: poliţe RCA de 150 mil. euro

O treime din şoferi trebuie să cumpere o poliţă RCA în următoarele două luni, pentru asigurători aceasta însemnând o afacere de 150 mil. euro pentru asigurători. Companiile de asigurări ar urma să încaseze mai mulţi bani după ce au renunţat la promoţiile cu care şi-au obişnuit clienţii în această perioadă a anului din cauza pierderilor foarte mari. Tariful unei poliţe RCA porneşte în prezent de la 400 de lei, dar poate ajunge şi la 1.500 de lei pentru acelaşi şofer şi acelaşi tip de autovehicul, în funcţie de asigurătorul ales. Spre comparaţie, în decembrie anul trecut cel mai mic tarif era de sub 350 de lei. Companiile de asigurări au subscris în perioada ianuarie-septembrie prime de 340 mil. euro din poliţe, numărul contractelor în vigoare la sfârşitul lunii septembrie fiind de 4,3 milioane.

Ce au însemnat pentru economie ultimii patru ani de guvernare: trei ani proşti, unul bun

Economia românească a trecut cea mai dură criză în ultimii patru ani: scăderea abruptă a PIB-ului în 2009 şi în 2010 (de mai bine de 8% cumulat), declinul investiţiilor străine (de la o valoare de 9,5 mld. euro în 2008 la 1 mld. euro în 2012), plecarea unor investitori străini şi absorbţia scăzută de fonduri europene au fost doar câţiva indicatori care au dus la o stagnare e economiei. În această perioadă, companiile şi statul au concediat 600.000 de angajaţi în această perioadă (deşi în ultimul an s-au "recuperat" 100.000 de joburi), salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% în 2010, iar TVA a crescut de la 19 la 24%, o măsură care a şocat întregul mediu de business local. Cu toate acestea, o parte din investitori au continuat să aducă bani în ţară: în 4 ani s-au construit malluri de peste 2,5 miliarde de euro, iar venirea retailerilor Lidl sau H&M în România arată că deşi criza a tăiat din apetitul pentru consum al românilor, există o piaţă care face ca afacerile acestora să reziste profitabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb