REVISTA PRESEI 06.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 6 februarie 2013

ADEVARUL

Chiţoiu: "CSAT a aprobat privatizarea CFR Marfă. Strategia de privatizare va fi aprobată mâine în Guvern"

Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice, a declarat astăzi că în cadrul CSAT a fost aprobată privatizarea CFR Marfă, iar mâine va fi aprobată în Guvern strategia de privatizare a companiei. CSAT a avizat proiectul de hotâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfă, solicitând privatizarea cu un investitor strategic şi respectarea obligaţiilor pe care societatea le are faţă de Ministerul Apărării Naţionale, NATO şi alte structuri de securitate, conform comunicatului difuzat după şedinţa Consiliului. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit ieri, într-o şedinţă condusă de preşedintele Traian Băsescu, la care a participat şi premierul Victor Ponta. În cadrul şedinţei au fost dezbătute teme precum participarea României la misiunea din Mali şi privatizarea CFR Marfă.

Benzinarii au scumpit din nou carburanţii

După ce OMV Petrom a anunţat la începutul acestei luni scumpirea carburanţilor cu 6 bani, Lukoil a anunţat o mişcare similară: majorarea preţurilor la benzină cu până la 7 bani pe litru. "Adevărul" vă prezintă preţurile medii ale carburanţilor practicate în benzinăriile OMV, Petrom şi Lukoil. La Lukoil, un litru de benzină EuroLuk 95 costă 5,97 lei (+7 bani), iar un litru de benzină ECTO SPORT 98 (fostul ECTO 98) costă 6,63 lei (+6 bani). Preţurile sortimentelor de motorină au rămas neschimbate. Astfel, un litru de motorină Euro L Diesel costă 5,98 lei iar un litru de motorină Super Diesel costă 6,37 lei.

Producţia Mechel Târgovişte rămâne oprită şi în februarie. Angajaţii sunt în şomaj tehnic de două luni

Producţia combinatului Mechel Târgovişte, blocată la sfârşitul lunii noiembrie 2012, va rămâne oprită şi în februarie, angajaţii unităţii fiind în şomaj tehnic de mai mult de două luni. Preşedintele Sindicatului Metalurgistul de la Mechel Târgovişte, Gabriel Banu, a declarat că la şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Dâmboviţa i-a cerut prefectului de Dâmboviţa, Victor Sanda, să discute cu conducerea combinatului, întrucât salariaţii nu ştiu dacă va mai fi repornită activitatea de la Mechel, potrivit Mediafax. Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deţinute în România, şi doreşte să obţină, potrivit Kommersant.ru, 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel.

INTERVIU Vlad Moisescu: "Nu sunt domnul V. din stenograme"

Vlad Moisescu povesteşte pentru "Adevărul" cum s-a deteriorat relaţia sa cu preşedintele PNL, Crin Antonescu. Moisescu a fost unul dintre susţinătorii lui Antonescu dar, în prezent, este în conflict cu preşedintele partidului. Vlad Moisescu a demisionat, luni, din funcţia de vicepreşedinte PNL, acuzând modul în care conduce Crin Antonescu partidul. A fost cel mal recent gest de protest al unuia dintre oamenii care l-au susţinut, în trecut, pe Crin Antonescu. Vlad Moisescu a fost, alături de Andrei Chiliman, unul dintre cei care l-au sprijinit pe Crin Antonescu la congresele din 2009 şi 2010. Multă vreme, Moisescu, şeful PNL sector 1, şi Chiliman, primarul aceluiaşi sector, au fost percepuţi în partid ca apropiaţi ai lui Antonescu. Din 2012, însă, relaţiile dintre Antonescu şi cei doi lideri ai PNL sector 1 s-au deteriorat. Chiliman a fost schimbat din fruntea organizaţiei Bucureşti, iar Moisescu din fruntea organizaţiei sectorului 1.

Un senator a devenit "avocatul" celor care au făcut evaziune fiscală în "Dosarul Transferurilor"

Declaraţiile date de un om politic dovedesc, încă o dată, că în România orice e posibil, inclusiv să sfidezi, în mod public, bunul simţ şi logica. Tribunalul Bucureşti a hotărât că Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gică Popescu au păgubit statul cu milioane de euro. Cei opt au fost condamnaţi la un total de 40 de ani de închisoare, primii cinci cu executare, ultimii trei cu suspendare. "Îmi doresc ca aceşti oameni care au investit, chiar dacă au păcătuit, să nu ajungă după gratii. Au prejudiciat statul? Foarte bine! Să plătească taxe şi penalităţi. Aceşti oameni nu sunt pericole publice! Mi se pare un exces de zel al Justiţiei să fie condamnaţi la închisoare. Mă rog la Dumnezeu să-şi dovedească nevinovăţia. Putem avea un fiasco total în fotbal şi să mai rămânem cu cel mult cinci echipe", a spus Dumitru Pelican la GSP TV. Acesta a ajuns senator din partea Partidului Conservator.

CURIERUL NATIONAL

Mize de sute de milioane de euro la Hidroelectrica

Euro Insol a anulat acte adiţionale la un contract de 70 mil. euro cu Andritz Hydro care până acum a beneficiat de contracte de circa 900 mil. euro. Toate contractele încheiate de Hidroelectrica cu parteneri externi sunt supuse legilor române, dar litigiile se judecă la Curtea de Arbitraj de la Paris. Borza: Îmi asum orice măsură pe care am luat-o pentru realizarea lucrărilor, la preţuri competitive, obţinute prin licitaţie publică deschisă cu participare internaţională.

USL vrea referendum în septembrie pentru revizuirea Constituţiei

USL susţine varianta organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei în luna septembrie, iar preşedintele PNL, Crin Antonescu, să devină preşedintele Comisiei parlamentare care va întocmi proiectul noii legi fundamentale, au declarat surse din cadrul Uniunii, informează Mediafax. Liderii USL au convenit să susţină varianta în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc în luna septembrie, iar până la sfârşitul anului ar urma să fie validaţi în funcţii noii preşedinţi de consilii regionale. Potrivit surselor citate, poziţia lui Antonescu în fruntea comisiei de revizuire ar presupune o "autoritate politică şi instituţională", dar şi o modalitate de a-şi consolida poziţia de candidat la alegerile prezidenţiale.

RAAN a luat 1,5 mld. lei pe apa grea, dar nu prea a plătit facturile la energie

În perioada 2006-2011, Romag-Prod a furnizat 862 tone de apă grea, pentru care a primit de la stat 1,383 mil. lei şi 158 mil. lei de la Nuclearelectrica. Curtea de Conturi a atras atenţia Nuclearelectrica să perceapă penalizări de întârziere Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), cea în subordinea căreia funcţionează Romag-Prod pentru energia neachitată la scadenţă. Dumitru Dina, directorul general al Nuclearelectrica: Întârzierea mare cu care RAAN a achitat facturile a fost cauzată de dificultăţi în procesul de compensare, condiţionat de primirea de către RAAN de subvenţii de la buget, de restituirea TVA etc.

AVAS va deveni Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului

AVAS îşi va schimba denumirea în Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), iar legislaţia care reglementează activitatea instituţiei va fi modificată pentru ca noua entitate să poată continua să execute silit creanţele preluate în scopul valorificării şi recuperării, informează Mediafax. "Intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă îngreunează derularea unui segment important al obiectului de activitate al instituţiei (al AVAS - n.r.), făcând practic imposibilă aplicarea procedurii de executare silită, prin corpul de executori proprii, a creanţelor preluate în scopul valorificării şi recuperării. Din acest punct de vedere, un segment important de activitate, aşa cum a fost el stabilit cu organismele internaţionale, la înfiinţarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare nu mai poate fi derulat", potrivit notei de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei.

De ce tace CNVM?

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare refuză să răspundă întrebărilor Curierului Naţional legate de demersurile de autorizare a pieţei RASDAQ drept sistem alternativ de tranzacţionare. Autoritatea de reglementare a pieţei de capital deliberează în acest răstimp, în consultări constante cu Bursa, pentru o rezoluţie privind segmentul RASDAQ. Participanţii la piaţă riscă să fie puşi în faţa faptului împlinit la capătul unor proceduri lipsite de transparenţă. Soarta pieţei RASDAQ ar putea fi hotărâtă în spatele uşilor închise, pornindu-se de la considerente strict administrative, deşi un consens faţă de o soluţie nu a fost găsit în consultările publice lansate anul trecut.

Băncile din Indonezia, cele mai profitabile din lume

Băncile din Indonezia sunt cele mai profitabile dintre instituţiile de credit active în cele mai mari 20 de economii ale lumii, randamentul mediu al capitalului investit fiind de 23% la cele mai mari cinci bănci ale ţării, potrivit Bloomberg. Randamentul capitalului investit, un indicator care arată cât de bine sunt folosiţi banii acţionarilor, este mai mare decât în cazul băncilor din China, unde se situează la 21% pentru băncile de mărime similară, cu valoare de piaţă de peste 5 mld. dolari. În Canada randamentul este de 20%, în timp ce în SUA se situează la 9%. Câştigurile băncilor în Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, sunt susţinute de marjele nete din dobânzi, diferenţa dintre dobânzile percepute la credite, în medie 12%, şi cele plătite la depozite.

Dell se va delista de la Bursă într-o tranzacţie de 24 mld. dolari

Producătorul de PC-uri Dell se va delista de la Bursă într-o tranzacţie de 24 miliarde de dolari prin care fondatorul companiei, Michael Dell, va păstra controlul, iar Microsoft va deveni unul dintre cei mai importanţi acţionari, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei. Consiliul de Administraţie al Dell se pregătea luni seară să intre în şedinţă pentru a vota oferta, iar acordul ar putea fi anunţat încă de marţi dimineaţă, potrivit surselor citate.

EVENIMENTUL ZILEI

Prejudiciul explodează în cazul lui Nelu Iordache. DNA: "Regele Asfaltului" a ridicat 20 de milioane de euro cu sacoşa

Afaceristul a scos din casierie o sumă uriaşă în bani gheaţă. DNA încearcă să afle unde s-au dus milioanele de euro, care erau fonduri europene. Procurorii DNA au descoperit noi afaceri dubioase făcute de controversatul Nelu Iordache (45 de ani), supranumit "Regele Asfaltului". Acţionarul majoritar al firmei Romstrade este arestat din 3 decembrie 2012, şi este cercetat în trei dosare de deturnare de fonduri europene şi dare de mită. Acuzaţia principală: a schimbat destinaţia sumei de 25.000.000 lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la autostrada Nădlac - Arad. Valoarea totală a contractului era de 382.959.483 de lei, fiind finanţat în proporţie de 85% din fondurile UE.

Andrei Bădin: Povestea banilor lui "Felix", scrisă într-un dosar clasificat al SIE

Finalul de mandat prezidenţial al lui Emil Constantinescu. Anul de graţie 2000. Într-un gest disperat de a mai recupera câte ceva din farmecul pierdut al anticomunismului de început de mandat, preşedintele Emil Constantinescu cere şi obţine în CSAT desecretizarea dosarului ICE Dunărea, întreprinderea de comerţ exterior a regimului comunist legată de Dan Voiculescu şi de alţi tovarăşi care, după decembrie 1989, şi-au creat averi fabuloase. Cel mai bun document despre Dan Voiculescu rămâne cel realizat în 2000 de cei de la Serviciul de Informaţii Externe (SIE) despre ICE Dunărea şi Crescent. Documentul a ajuns în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, cândva la finalul anului 2000 şi urma să devină public. Spre informarea corectă a opiniei publice dosarul ar trebui acum desecretizat.

Producător de carne: Anul 2013 ar putea însemna sfârşitul pentru multi jucători

Piaţa locală a cărnii s-ar putea confrunta în 2013 cu cea mai grea perioadă de la începutul crizei, din cauza puterii reduse de cumpărare a populaţiei şi a furajelor tot mai scumpe. "Anul 2013 va fi unul şi mai dificil, iar industria noastră va fi forţată la maxim, pe fondul unei puteri de cumpărare reduse şi a unui mediu de afaceri slăbit", susţine Olimpiu Soneriu, director general al producătorului de carne Carmolimp Braşov. Acesta a revenit recent la conducerea companiei, după ce fiul său, Valentin Şoneriu, a renunţat la funcţie pentru postul de secretar general la Ministerul Agriculturii. În ce priveşte viitorul industriei locale a cărnii, oficialul Carmolimp este de părere că pot fi luate în calcul două scenarii: fie stagnare, fie accentuare a problemelor cu care producătorii se confruntă încă de la începutul crizei.

Undă verde de la Casa Albă pentru raidul israelian din Siria

Raidul aerian israelian, care a vizat miercurea trecută un convoi militar sirian, dar în care a fost avariat şi un centru de cercetare în domeniul armamentului chimic şi biologic de lângă Damasc, a fost efectuat cu aprobarea Casei Albe, dezvăluie agenţia israeliană Debka, specializată în informaţii militare. Potrivit sursei citate, preşedintele Barack Obama ar fi fost informat despre planurile Israelului de a lovi ţinte pe teritoriul sirian chiar de către şeful spionajului militar israelian, generalul Aviv Kochavi, care s-a deplasat pe 22 ianuarie la Washington. Atacul, unul de succes, a vizat complexul militar de la Jamraya, un centru strategic de pe agenda cooperării între Siria, Iran şi gruparea şiită Hezbollah. Prioritatea statului evreu a fost blocarea transferului de rachete antiaeriene de fabricaţie rusească SA-17 către militanţii grupării islamiste.

JURNALUL NATIONAL

Amestec NEOBRĂZAT al Ungariei în treburile interne ale României. Budapesta cere reinstalarea drapelelor secuieşti

Aşa-zisul drapel secuiesc a fost arborat ieri, în semn de solidaritate cu maghiarii din Covasna şi Harghita, pe o primărie din Budapesta, scrie Dan Tănasă, pe blogul său. Cotidianul de limba maghiară Kronika relatează într-un articol postat ieri pe pagina sa de internet despre răspunsul autorităţilor de la Budapesta în scandalul arborării pe clădirile publice ale statului român a aşa-zisului drapel al aşa-zisului ţinut secuiesc. Secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, Németh Zsolt, a afirmat ieri la Budapesta cu prilejul arborării aşa-zisului drapel secuiesc pe clădirea primăriei din Budafok-Tétény, care este în sectorul 22 al Budapestei, că "în Secuime este un război al drapelurilor".

Crin Antonescu, atac dur la Băsescu: "De unde are credibilitate penalul penalilor, tăticul penalilor?"

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a continuat seria atacurilor dure la adresa şefului statului, declarând marţi seară, la Antena 3, în emisiunea Sinteza Zilei, că preşedintele Traian Băsescu nu a răspuns la întrebările legate de "flotă, spălarea de bani, casa din Mihăileanu".Acesta a făcut aceste comentarii referindu-se la raportul MCV şi credibilitatea preşedintelui Traian Băsescu la nivelul Comisiei Europene. Pe de altă parte, Crin Antonescu a spus că va trebui discutat "bilanţul" Comisiei Europene, pentru a se vedea ce a făcut aceasta cu UE în ultimii ani, precizând, pe de altă parte, că Traian Băsescu nu a fost corect când susţinea că este interesat ca raportul MCV să fie bun. Conform declaraţiilor liderului PNL, Comisia are numeroase întrebări rămase fără răspuns în legătură cu modul în care a gestionat destinul Europei în ultimii ani, deşi are mulţi comisari de bună calitate.

Şi polonezii ne urăsc! Românii, depăşiţi doar de ţigani în topul popoarelor antipatizate de leşi

41% dintre polonezi declară că nu îi au deloc la inimă pe români, conform unui recent sondaj de opinie, efectuat de institutul CBOS, pe un eşantion reprezentativ de 1.227 de persoane adulte, informează Polskie Radio. Procentajul ne plasează pe locul doi, în rândul popoarelor hulite, după romi -antipatizaţi de 52% dintre respondenţi- şi înaintea ruşilor -39% "dislike-uri"-. Urmează turcii, evreii şi palestinienii, cu 35, respectiv 34 şi 33 de procente dintre polonezi care ar prefera ca naţiile acestea să nu existe. La polul opus, "fraţii" cehi sunt cei mai simpatizaţi (51%), urmaţi de slovaci, englezi, italieni şi spanioli.

NATIONAL

Exclusiv! Miliardarul Patriciu, ajutat de fostul ministru Catalin Predoiu sa fenteze justitia!

Politicieni influenti, avocati dispusi sa calce pe cadavre si consiliere din partea unui fost ministru al Justitiei - acestia sunt asii din maneca lui Dinu Patriciu in procesul de dezmostenire a sotiei care i-a fost alaturi doua decenii. De intreaga strategie se ocupa chiar fratele milionarului, Serban Patriciu, ajutat de casa de avocatura Nestor. In timp ce Dinu Patriciu nu s-a sfiit niciodata sa se bata pe burta in vazul lumii cu politicienii cu greutate, fratele sau, Serban Patriciu, a fost mereu omul din umbra, actionand in numele lui Dinu. Cei doi si-au cultivat toate relatiile pe linii transpartinice, axandu-se mai mult pe linia PSD-PNL: Calin Popescu-Tariceanu, grupul de la Ploiesti, Dan Radu Rusanu etc. Gurile rele spun ca si edilul Capitalei, Sorin Oprescu, ar fi beneficiat de donatiile lui Patriciu in campaniile electorale.

Statele Unite si Politienesti ale Americii. E legal! Dronele pot ucide si cetateni americani!

Un memo confidential al Departamentului american de Justitie, din luna iunie 2012, arata ca dronele pot fi folosite si pentru "o actiune letala" asupra cetatenilor americani. E adevarat, se specifica, "numai daca sunt suspectati ca sunt lideri operationali Al Qaida sau al unei alte forte asociate". Chiar daca nu exista indicii ca acestia ar planui atentate impotriva SUA! Cine hotaraste cat de "suspecti" sunt cei care trebuie eliminati? Si cum se va pune in aplicare executia? Ceea ce sperie cu adevarat la aceasta politica de ucideri este lipsa judecarii celor suspectati. Exemplu, uciderea cu drone, in Yemen, in septembrie 2011, a lui Anwar al-Awlaki si Samir Khan, ambii cetateni americani, niciunul acuzat sau judecat pentru vreo crima impotriva SUA.

Antonescu, atras intr-o capcana. "Firea capricioasa si lipsa calitatilor de mediator vor da nastere unor conflicte!"

Liderul PNL va prezida Comisia parlamentara responsabila cu modificarea Constitutiei, postura despre care voci avizate spun ca e o capcana pentru liberal. Decizia vine intr-un moment cand pesedistii sunt oricum satui de presiunile venite dinspre liderul PNL. "Antonescu profita de orice ocazie pentru a-l obliga pe Ponta sa repete angajamentul de a-l sustine pe el si numai pe el la Presedintie", sustin agasati social-democratii. Care oricum, de la vladica si pana la opinca, sunt convinsi ca prima functie din stat i-ar veni ca o manusa liderului lor, Victor Ponta.

"Caracatita mall-urilor" a sifonat peste trei miliarde de euro din Romania!

Cea mai mare investitie anuntata pentru tara noastra in 2013 este constructia, in Capitala, a celui mai tare MegaMall din Europa de Est. Dezvoltatorul uriasului proiect este Real4You, companie infiintata in 1995 de catre austriecii Christian Rimpf si Klaus Riederer. Lucrarile la MegaMall vor incepe pe locul fostei intreprinderi Electroaparataj. Pentru preluarea terenului respectiv din Sectorul 2 al Capitalei, austriecii au folosit un sistem bine pus la punct inainte, cu firme paravan care fac parte dintr-o veritabila "caracatita" cu tentacule intinse in toata Romania. Controlate din umbra de Real4You, prin diversi administratori intermediari, respectivele societati sunt suspectate de catre structuri de investigatii ale statului roman ca, printr-un lant de inginerii financiare, au creat o adevarata "gaura neagra" in care au disparut de sub nasul Fiscului peste trei miliarde de euro.

Pe Copos il paste FALIMENTUL! Patronul Rapidului a pierdut un credit de 70 de milioane de euro!

Omul de afaceri George Copos resimte tot mai puternic efectele condamnarilor sale penale din dosarele "Loteria" si "Transferurile". Patronul clubului de fotbal Rapid intentiona sa construiasca in zona de nord a Capitalei o mareata cladire de birouri, amplasata pe o suprafata de aproximativ 33.000 de metri patrati. Planurile sale au fost date, insa, peste cap de refuzul unei banci de a-i finanta proiectul! George Copos ceruse un credit in valoare de 70 de milioane de euro, dar problemele pe care le are cu justitia i-au adus lui "Berlusconi din Giulesti" un raspuns negativ. Mai mult, magnatul rapidist s-a ales si cu o pierdere de 3 milioane de euro, bani care au fost folositi pentru studiile de fezabilitate si pentru proiectul in sine al "zgarie-norului" visat.

PUTEREA

DEZVĂLUIRI PUTEREA. Service-urile auto cer insolvenţa firmei de asigurări EUROINS. CSA nu se implică

Un alt service auto, de această dată din Timişoara, a cerut, la începutul lunii februarie, insolvenţa societăţii de asigurare-reasigurare Euroins, urmând ca o altă firmă, din Buzău, să facă acelaşi lucru mâine, după ce societatea cu acţionariat bulgar a întârziat cu anii plăţile pentru reparaţiile maşinilor clienţilor asiguraţi, a declarat, ieri, pentru PUTEREA, Cristian Muntean, directorul Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI). După ce mai mult de zece firme au cerut, până acum, falimentul societăţii de asigurări, ASSAI a solicitat Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) publicarea rezultatelor controlului făcut la Euroins, la sfârşitul anului trecut. Surse din piaţă ne-au declarat că, în urma controlului, CSA ar fi descoperit că Euroins raportează date false şi nu bagă bani în conturile de daune.

REGIONALIZAREA după DRAGNEA. Puterea vrea o birocraţie acutizată, Opoziţia se bagă în ciorbă cu un acord politic

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat că proiectul de regionalizare a României trebuie finalizat până la finalul anului, iar parlamentarii au reacţionat imediat la propunerea social-democratului. Aceştia au explicat pentru PUTEREA ce avantaje are regionalizarea şi în ce condiţii ar fi de acord cu planul USL. Elena Udrea a spus că susţine regionalizarea şi a declarat că este posibil un acord politic între USL şi Opoziţie, dacă varianta propusă de majoritatea din Parlament va corespunde cu cea a PDL. În schimb, Marton Arpad a spus că varianta propusă de Dragnea este imposibilă, şi a adăugat că trebuie o reaşezare a regiunilor pe criterii istorice, culturale, geografice şi economice.

Bursa zvonurilor: MRU-DD

Şefii Forţei Civice şi PP-DD, Mihai Răzvan Ungureanu, respectiv Dan Diaconescu (foto), au avut o întâlnire pe tema unei apropieri între cele două partide. Una dintre părţi vizează chiar o fuziune, sperând că astfel va reuşi să stopeze plecarea parlamentarilor săi la PC. Cealaltă parte are nevoie ca de aer de organizaţii în teritoriu,dar îşi pune problema frecventabilităţii lui Dan Diaconescu. O nouă consultare între cei doi lideri ai Opoziţiei este deja programată.

ROMANIA LIBERA

Documentele care OBLIGĂ USL să REDUCĂ numărul parlamentarilor la 300

Marţi seara, liderii USL au anunţat că in proiectul de revizuire a Constituţiei vor stipula că în Camera Deputaţilor vor fi 300 de parlamentari, iar Senatul va avea 100 de membri. Din aceste declaraţii se poate deduce că USL nu renunţă la cele două camere parlamentare, o altă cerere votată la referendumul din iunie 2009, la care au participat peste 80% dintre alegătorii participanţi la scrutin, deşi respectarea rezultatului unui referendum naţional, validat de Curtea Constituţională este obligatorie. Facem precizarea că la referendumul din 2009 au participat peste 50% plus 1 din totalul alegătorilor de pe listele electorale, aşa cum impune legea referendumului naţional.

Reglare de conturi pentru criza din 2008

Pentru prima oară, autorităţile federale americane vor ataca în justiţie o agenţie de rating pentru erorile în modul de evaluare a obligaţiunilor ipotecare care au făcut implozie în timpul crizei financiare ce a costat ­investitorii miliarde de dolari. Ministerul Justiţiei şi procurorii intenţionează să depună acuzaţii civile privind actele blama­bile ale agenţiei Standard&Poor's în ce priveşte notaţia obligaţiunilor ipotecare înaintea declanşării crizei financiare, în 2008. S&P este suspectată că a minimalizat sistematic riscurile neregulilor celor ce luau credite, dar erau superîndatoraţi şi promiteau că vor înapoia creditele imobiliare, şi notau valoarea obligaţiilor cu triplu A. Creşterea explozivă a imposibilităţii de plată a acestor debitori şi căderea valorii caselor lor au precipitat o criză financiară fără precedent din 2008.

SURPRIZĂ Dacia Sandero, cel mai vândut model într-un stat UE

Dacia Sandero ne-a pregătit o surpriză de început de an, hatchback-ul produs în România reuşind să cucerească topurile vânzărilor pentru luna ianuarie din vestul Europei. Succesul vine o dată cu lansarea pe piaţă a noii generaţii de modele Dacia. Sandero este în momentul de faţă cel mai vândut model din Spania, acolo unde în luna ianuarie au fost vândut în nu mai puţin de 1692 de unităţi, conform ANIACAM (asociaţia naţională a importatorilor auto din Spania). Saltul făcut aici de Sandero este uriaş dacă avem în vedere poziţia 18 pe care o ocupa la sfârşitul anului 2012. Pe locul al doilea se află Nissan Qashqai, cu 1577 unităţi.

ZIARUL NATIONAL

"Să mai ţin magazinul sau nu? O să fie bine anul acesta? Pentru că 2012 a fost dezastruos. Când ne vom reveni?" Ce ar răspunde Mugur Isărescu la aceste întrebări practice

"Datele statistice arată o cvasistagnare a activităţii economice în 2012, comparativ cu anul precedent, pe fondul scăderii producţiei agricole cauzate de secetă şi al prelungirii recesiunii la nivelul economiilor din zona euro, resimţită la nivelul exporturilor româneşti, precum şi la cel al producţiei industriale. " Asta a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, după şedinţa de politică monetară. BNR a îmbrăcat anul 2012 într-un limbaj neutru, să spună cât mai puţin şi să nu arate cu degetul. 2012 a fost un an dezastruos din punct de vedere economic, iar scandalurile politice legate de schimbarea premierului Boc, căderea guvernului Ungureanu şi referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu au introdus o asemenea frică în economie, în oasele investitorilor şi ale consumatorilor, încât totul s-a oprit.

Mass-media schimbă România: pasagerii de la Aeroportul Otopeni au acces oficial la taxiuri cu tarif de 1,39 lei/km

Aeroportul Henri Coandă (Otopeni), cel mai mare din ţară, a implementat un nou sistem de organizare a taxiurilor din faţa terminalului de sosiri, oferind acces pe estacadă şi maşinilor chemate la comandă, cu tarif de 1,39 lei/km. ZF, precum şi alte mass-media din România, au scris numeroase articole toamna trecută despre imposibilitatea de-a accesa taxiuri cu tarif de 1,39 lei/km la Otopeni, cerând chiar intervenţia premierului. Până acum pasagerii puteau găsi în faţa aeroportului doar taxiuri cu tarif de 3,5 lei/km, ceea ce îi obliga pe mulţi să tragă de bagaje în plină stradă, în afara aeroportului, pentru a găsi un taxi cu tarif normal. A trebuit ca o studentă japoneză, acostată din aeroport de un tânăr cu promisiunea găsirii unui taxi, să îşi piardă viaţa pe 15 august anul trecut pentru a se schimba ceva.

Dedeman, 540 mil. euro şi atacă mediul online

Reţeaua de bricolaj Dedeman, deţinută de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl din Bacău, a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 540 de milioane de euro, în creştere cu 13%, consolidându-şi astfel poziţia de lider al pieţei de profil. Evoluţia pozitivă a vânzărilor a venit pe fondul extinderii reţelei cu patru magazine noi, în Bistriţa, Slatina, Râmnicu Vâlcea şi Constanţa, în timp ce instabilitatea politică a afectat investiţiile, astfel că piaţa construcţiilor şi retailul de bricolaj au continuat să sufere. Prin intermediul site-ului dedeman.ro, care în reţeaua Facebook are 210.000 de fani, compania va lansa în următoarele săptămâni o platformă de comercializare online, care într-o fază iniţială va acoperi zona oraşului Bacău.

Rompetrol va investi 200 de milioane de dolari pentru extinderea reţelei de benzinării din România

Rompetrol Group vrea să investească 200 de milioane de dolari în extinderea reţelei de benzinării din România şi 100 de milioane de dolari pentru aducerea pe profit a rafinăriei Petromidia, a declarat vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. Investiţia în reţeaua de benzinării din România face parte dintr-un plan mai amplu de extindere cu cel puţin 50% a reţelei de vânzare a grupului din regiunea Mării Negre. Rompetrol vrea să deschidă 150 de noi benzinării în România şi alte 200 în Bulgaria, Georgia şi Republica Moldova pentru a ajusta capacităţile de retail la creşterea producţiei la rafinăria Petromidia, a spus Zhangulov într-un interviu pentru Bloomberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb