REVISTA PRESEI 06.04.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 aprilie 2015

ADEVARUL

Bagi 1 leu şi scoţi 500. Cât au câştigat sponsorii oficiali ai partidelor din contracte cu statul, în 2014

De la o campanie electorală la alta, partidele ajung să expună public tot mai puţine companii care le susţin financiar şi tot mai puţini bani. Pe scările DNA sau în sălile de judecată a unor mari dosare de corupţie se vede însă dimensiunea finanţării "la negru" a drumului către Palatul Cotroceni. Intre sponsorii asumaţi oficial, un sfert sunt legaţi de autorităţi de stat cu care au semnat chiar în 2014 contracte de achiziţii publice. Reţele de apă şi canalizare, modernizări de drumuri judeţene, asfaltări, conducte de gaze încheiate anul trecut între 13 din cele 49 de firme-sponsor şi instituţii de stat controlate de partidul finanţat sau de cel partener la guvernare au însumat 212,2 milioane de lei cu TVA, de 519 ori mai mult decât contribuţia acestor companii în campanii electorale.

Cum vrea Tăriceanu să-i lase în ofsaid pe liberali

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a chemat pe parlamentari din vacanţa de Paşte pentru a modifica Statutul deputaţilor şi senatorilor. De unde această grabă? De ce nu a aşteptat Tăriceanu să treacă Sărbătorile Pascale? Răspunsul are legătură directă cu votul în cazul Dan Şova, mai exact cu sesizarea făcută de PNL la Curtea Constituţională (CCR), în care a reclamat faptul că atât regulamentul Senatului, cât şi Statutul senatorilor şi deputaţilor (cele două legi după care funcţionează Parlamentul) sunt neconstituţionale în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii parlamentare. Călin Popescu Tăriceanu a gândit un plan rapid prin care să le închidă gura liberalilor. Preşedintele Senatului i-a solicitat lui Valeriu Zgonea organizarea unei şedinţe comune a celor două Camere, în care să modifice articolul 24 din Statut. Iar şedinţa comună a fost prgramată mâine, 7 aprilie, cu doar o zi înainte ca judecătorii CCR să se pronunţe asupra sesizării PNL.

"Frank Timiş a invadat Coasta de Fildeş şi Burkina Faso"

Iulian Gherguţ, un român care lucra în Burkina Faso ca ofiţer de securitate la o societate minieră a controversatului miliardar Frank Timiş, a fost răpit sâmbătă de tuaregi şi dus în Mali, unde zone vaste sunt controlate de grupări teroriste. Capturarea unui străin pentru a cere recompensă n-a fost însă singurul motiv al atacatorilor: aceştia s-au asigurat totodată că distrug mina, în contextul în care localnicii sunt furioşi pe Timiş. Gherguţ a fost capturat în timp ce se afla într-o misiune de patrulare, alături de câţiva subalterni, în apropierea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, la aproximativ 20 de kilometri de graniţa cu Mali. Mina Tambao este deţinută de compania Pan African Minerals, controlată de miliardarul român Frank Timiş. În urmă cu trei săptămâni, Timiş a fost forţat de autorităţile din Burkina Faso să sisteze producţia chiar la această mină din Tambao, pentru a verifica condiţiile în care Pan African Minerals a primit licenţa pentru a exploata resursele de mangan, acest zăcământ fiind considerat unul dintre cele mai importante din lume.

Întoarcere în istorie: ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului va creşte exporturile româneşti de berbecuţi, cereale şi fructe

Uriaşa energie latentă a relaţiilor agricole dintre România şi Iran ar putea renaşte după ridicarea sancţiunilor ONU. În anii "70, Ceauşescu construise o fabrică de tractoare în Iran, baraje, a dus acolo, în premieră, hibrizi de floarea-soarelui. Inclusiv ferma fratelui şahului era condusă de români. Decizia marilor puteri de a ridica sancţiunile apăsătoare asupra Iranului a fost luată acum două zile la Lausanne, după ani de negocieri şi numai după ce ce statul persan s-a angajat să diminueze de 10 ori programul de îmbogăţire a uraniului şi să permită protocoale total transparente de acces şi inspecţie din partea ONU, care să vegheze asupra angajamentului Teheranului că programul său nuclear va fi unul paşnic, vizând doar producerea de energie bună. Toţi actorii implicaţi în negocieri au salutat acordul care, în sfârşit, va permite statului iranian să renască economic.

Cum a fost pus pe butuci Institutul Cantacuzino

Singurul institut de microbiologie şi imunologie din ţară abia reuşeşte să supravieţuiască. Angajaţii, nemulţumiţi de situaţia incertă în care se află, au protestat din nou, motivând că nu şi-au primit salariile de luni bune. În tot acest timp, autorităţile se spală pe mâini şi aruncă responsabilitatea de la una la cealaltă. În consecinţă, producţia de vaccin pe anul 2015 a fost deja compromisă. Mutat de şapte luni din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei, sub pretextul că ar putea beneficia de finanţare suplimentară, Institutul Cantacuzino se îndreaptă, de fapt, spre un iminent dezastru, atrage atenţia doctorul Marian Toader, şeful sindicatului TESA, care spune că niciun reprezentant al Guvernului nu îşi doreşte să pună umărul pentru a soluţiona situaţia gravă de la Institutul Cantacuzino. Salariile angajaţilor nu au mai fost plătite integral din decembrie, din cei 510 oameni, câţi lucrau anul trecut, mai bine de 30 şi-au dat demisia, iar laboratoarele nu au suficientă materie primă pentru a putea face teste de laborator.

BANCHERUL

Creditele in valuta reprezintă principalul risc al sectorului bancar romanesc, avertizează FMI

FMI apreciaza ca "cel mai mare risc pentru sectorul bancar romanesc raman creditele in valuta, din cauza ponderii mare a acestora in totalul creditarii, de 56%, cu toate ca volumul lor este in scadere". Si, adaugam noi, din pricina crizei francului elvetian, izbucnita la mijlocul lui ianuarie si "rezolvata" de sectorul bancar in stilul autohton: mult scandal si vorbarie, proteste si mitinguri, singurul rezultat concret fiind pierderea de imagine si de incredere suferita de banci. Consecinta: in luna ianuarie, la mijlocul careia francul elvetian (CHF) s-a apreciat intr-o singura zi cu peste 15% fata de leu, dupa ce banca centrala a Elvetiei a renuntat la pragul de 1,2 franci pentru 1 euro, restantele de peste 30 de zile ale populatiei la creditele in CHF au crescut cu echivalentul a 301 milioane lei, la un total de 2,032 miliarde lei, arata datele Biroului de Credit. Comparativ, restantele la creditele in euro au crescut cu doar 25 de milioane le lei, la un total de 4,972 miliarde lei, iar intarzierile la rambursarea creditelor in lei s-au majorat cu 40 de milioane de lei.

Rata creditelor neperformante a crescut la 14,25%

In ciuda faptului ca PIB-ul si salariile sunt in crestere, somajul in scadere, iar bancile vand recuperatorilor credite neperformante de miliarde de lei, la cerinta BNR si FMI, restantele romanilor la creditele contractate de banci nu se opresc din crestere, una dintre cauze fiind si criza francului elvetian izbucnita la jumatatea lunii ianuarie. Conform datelor Biroului de Credit, in primele doua luni ale acestui an restantele s-au inmultit cu aproape o jumatate de miliard de lei, pana la un total de 11,450 miliarde lei la sfarsitul lunii februarie. Restantele la creditele in franci elvetieni au explodat in ianuarie, dupa ce francul s-a apreciat cu 15% fata de leu intr-o singura zi, intarzierile la plata ratelor ridicandu-se la echivalentul a 300 de milioane de lei, de 12 ori mai mult decat intarzierile la creditele in euro, arata statisticile Biroului de Credit. Din iulie 2014, momentul in care Volksbank si alte banci au vandut pachete importante de credite neperformante recuperatorilor de credite, determinand o scadere de peste 1 miliard de lei a volumului de restante, acestea si-au reluat cresterea luna de luna,

CAPITAL

Fiscul alungă investitorii: Birocraţii decid cine are voie să deschidă afaceri în România

Investiţii noi şi tranzacţii au fost blocate de ANAF. Afaceri sistate de criză şi repornite acum sunt îngheţate de o legislaţie arbitrară: noua procedură privind codul de TVA. Din cauza birocraţiei excesive care le dă funcţionarilor puterea de a evalua intenţia şi capacitatea companiilor de a avea activitate, sume mari care ar putea intra în economie riscă să fie pierdute. Această procedură administrativă este un nou exemplu dintr-o serie de hiper reglementări care fac parte din strategia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Susţinând că luptă cu evaziunea, în loc să ţintească fraudele, ANAF impune o legislaţie tot mai restrictivă sperând că, astfel, le pune oprelişte celor incorecţi. Mai multe fronturi deschise recent - înregistrarea codului de TVA, tranzacţiile cu firme inactive , închiderea comercianţilor pentru diferenţe în casa de marcat sufocă firmele cu bariere administrative.

Furnizorii de energie electrică îşi dau rău-platnicii pe mâna recuperatorilor mai degrabă decât să le taie curentul

Decizia de a lăsa pe mâna recuperatorului debitele restante înregistrate de furnizorul de curent se face tot din motive de costuri. Pur şi simplu, furnizorul vrea, dacă poate, să nu cheltuie nimic cu deconectarea şi preavizările rău-platnicilor. Discursul oficial este însă că se gândesc la client, ca acesta, după ce că are debite considerabile de achitat, să mai plătească şi deconectarea, plus reconectarea ulterioară. După cum ne spun reprezentanţii unuia dintre marii furnizori, decizia de a transfera recuperatorului sarcina recuperării debitului, mai înainte de a deconecta clientul, se face din motive de costuri. Astfel, pentru furnizor reprezintă o cheltuială suplimentară să facă deconectarea clientului. Intenţia companiei este de a soluţiona pe cale amiabilă creanţele cu clienţii sai.

CURENTUL

Oamenii sănătoşi vor fi "aspru sancţionaţi" de ministrul Bănicioiu

Ministrul Bănicioiu a stabilit că dacă, deşi eşti sănătos, nu te duci la medicul de familie timp de 3 ani să-ţi faci analize complete vei fi aspru sancţionat. Ministerul Sănătăţii pregăteşte o astfel de măsură, iar sancţiunile vor fi aspre, avertizează ministrul Nicolae Bănicioiu. Ne întrebăm dacă sistemul românesc de sănătate poate suporta o medie de 7 milioane de seturi de analize anual. Şi apoi este neconstituţional să te oblige cineva să mergi la medic. Aşa cum poţi refuza o intervenţie chirurgicală pe propria răspundere, aşa nu poţi fi obligat să faci analize. Se încalcă nu numai drepturile omului, ci chiar articolul 26 din Constituţie care la alineatul 2 prevede că "Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri". Ministrul Sănătăţii spune că astfel de măsuri i-ar putea face pe români să meargă mult mai des la medic, iar bolile cronice să fie depistate într-un stadiu incipient. Banicioiu a evitat sa spună exact despre ce fel de sancţiuni este vorba, însă a dat asigurări ca acestea vor fi "destul de dure".

Procesiuni de Tia Şerbănescu

Înainte de sărbătorile pascale, vip-urile au luat cu asalt Beciul domnesc (numele de scenă al arestului Capitalei) unde gradul de ocupare îl întrece pe cel din Valea Prahovei. Mazăre a reuşit să prindă un sejur de 30 de zile ajutat de luarea de mită. Tot acolo a fost încadrat şi Vâlcov cu tablourile sale. Cel care şi-a asigurat o cazare de 2,6 ani este, evident, cel mai bogat om din România: miliardarul Ioan Nicolae. Îşi permite: aproape toată Zimnicea îi aparţine. Are fabrici, hotel, restaurant, benzinării, vii, sere, vilă, fond de vânătoare şi port la Dunăre. Personaj tulbure (fost ofiţer de securitate, of course), Nicolae deţine şi industria chimică unde primea întotdeauna energie ieftină. Altfel ameninţa că pleacă în Bulgaria. A rămas la Rahova - ca şi baronul de Brăila, Bunea Stancu, cel care i-a cerut lui Nicolae un milion de euro pentru campania PSD din 2009. Bunea Stancu îşi va petrece următorii trei ani în colectiv: "o să ne ducem cu toţii la mititica". Drum bun. Mititica e foarte solicitată.

CURIERUL NATIONAL

Cine nu ia premiul Loteriei bonurilor?

Majoritatea pensionarilor, a persoanelor care lucrează pe perioade determinate, a producătorilor autorizaţi şi a lucrătorilor în agricultură nu-şi vor putea primi premiul de la Loteria bonurilor fiscale, exceptând situaţia în care, deşi au venituri mici şi sunt plătiţi fie prin poştă, fie direct cu cash, ar avea un cont bancar. Un proiect de ordin al minis­trului Finanţelor, Eugen Teo­doro­vici, postat spre dezbatere publică pe site-ul instituţiei prevede în mod expres că premiul va fi virat direct în contul bancar al câştigătorului, acesta fiind obligat să completeze un formular cu toate datele sale personale, inclusiv CNP, seria şi numărul actului de identitate, domiciliul, numărul bonului fiscal şi adresa de la care i-a fost emis etc.

Creşterea economică, influenţă pozitivă asupra pieţei de capital

Anul trecut, economia românească a înregistrat o creştere de 2,9%, menţinându-se între primele 7 state europene din punctul de vedere al dinamicii Produsului Intern Brut (PIB), acest context macroeconomic favorabil având o influenţă pozitivă asupra evoluţiei pieţei de capital din România, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). "Indicele BET, care include evoluţia acţiunilor primelor 10 cele mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a consemnat în 2014 o creştere de peste 9% faţă de finalul anului precedent, ceea ce constituie o performanţă bună comparativ cu dinamica altor indici bursieri din regiune. De asemenea, volatilitatea bursei româneşti a fost mai redusă faţă de cea a pieţelor de acţiuni din ţările învecinate", se arată într-un comunicat al ASF. Capitalizarea totală a (BVB) a atins, la finele anului trecut, un nivel de 129,95 miliarde de lei, în scădere cu 2,89% faţă de anul 2013 (133,82 miliarde de lei).

Statul, obligat să plătească salariile vameşilor de la Otopeni

După achitările în masă pentru lotul vameşilor de la Otopeni, pe lângă despăgubirile de 900.000 euro, statul trebuie să plătească şi salariile pe ultimii opt ani ale acestora, timp în care au fost judecaţi. În 2006, 18 vameşi au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie pentru luare de mită după o operaţiune ca în filme, derulată cu mascaţii, survolări cu elicopterul şi luni întregi de filaje. 17 din cei 18 vameşi ridicaţi au primit ordonanţe de reţinere, iar mai târziu mandate de arestare. Acuzaţiile erau extrem grave: în perioada decembrie 2005- septembrie 2006, suspecţii ar fi primit şpăgi în mod repetat pentru a urgenta procedura de vămuire a mărfurilor.

Iohannis: După Paşte, voi relua consultările cu partidele politice

Klaus Iohannis a făcut un anunţ important pe contul său de Facebook. Preşe­din­tele vrea să vadă ce au făcut partidele parlamentare de la ultima consultare de la Cotroceni şi le cheamă din nou la discuţii. "După sărbătorile de Paşte, voi relua consultările cu partidele politice şi vom evalua cât s-a realizat din calendarul acţiunilor stabilite la începutul sesiunii parlamentare", a scris şeful statului pe contul de socializare. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, după o sută de zile de mandat, că va urma o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare. "Voi mai avea consultări cu siguranţă. După sărbători, o să propun partidelor o nouă rundă de consultări, să vedem până unde s-a ajuns cu modificarea legislaţiei, care sunt următorii paşi, ce se mai poate face în această sesiune parlamentară", a precizat preşedintele Klaus Iohannis.

EVENIMENTUL ZILEI

Scenariu despre viitorul preşedinte al României: "Laurei Kovesi i se construieşte încet, dar sigur, un profil prezidenţial de mare calibru"

Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob prezintă un scenariu în care preşedintele Klaus Iohannis ar rezista în funcţie doar până în anul 2016, urmând ca în locul său să vină şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Jurnalistul suţine că, în contextul dezbaterii privitoare la revizuirea Constituţiei României şi la revenirea la mandatul prezidenţial de 4 ani şi respectiv corelarea cu mandatul parlamentarilor, Iohannis ar trebui să demisioneze în 2016, astfel încât să fie organizate scrutinuri electorale atât pentru alegerea noilor senatori şi deputaţi, cât şi pentru fotoliul de şef al statului. "Klaus Iohannis va trebui să demisioneze anul viitor, pentru a avea prezidenţiale odată cu parlamentarele, definitiv. Fără acest gest, dezastrul nu doar că nu se va repara, ci va lua, dimpotrivă, amploare. Mai precis, dacă Iohannis se ambiţionează să îşi ducă mandatul de cinci ani la capăt, abia apoi intrînd în vigoare cel de patru ani, vom avea alegeri parlamentare, locale, europarlamentare şi prezidenţiale în 2016, 2019, 2020, 2023, 2024, 2027, 2028, 2029 şi tot aşa", explică Bogdan Tiberiu Iacob, pe inpolitics.ro.

RCS&RDS furnizează energie electrică către clienţii business

RCS&RDS, cel mai mare operator de internet şi cablu din ţara noastră, a lansat serviciul Digi Energy prin care au început deja să distribuie curent electric la preţul de 130 de lei / MWh, un preţ mai mic cu 30 d elei faţă de tariful Electrica. Compania oferă deja energie electrică regiei de transport din Oradea, iar pe site-ul companiei a apărut deja secţiunea Energie Electrică. Conform site-ului companiile se pot abona la Digi Energy indiferent de cifra de afaceri. "Nu conteaza care este cifra ta de afaceri. Pentru ca orice firma isi poate reduce costurile cu energia electrica, de la IMM la multinationala. Tot ce trebuie sa faci este sa ne spui de cata energie electrica ai nevoie pentru sustinerea activitatii afacerii tale si noi iti spunem ce costuri cu energia vei avea cand aceasta iti va fi furnizata de reteaua Digi Energy", se arata pe site. Compania va începe să livreze curent electric către consumatorii casnici începând undeva pe la jumatătea anului curent.

Alex Mihai Stoenescu: "Silviu Brucan i-a predat lui Ceauşescu ideologia stalinistă"

Alex Mihai Stoenescu, autorul unor lucrări de referinţă în istoria loviturilor de stat în România a făcut dezvăluiri senzaţionale în emisiunea "Lumini şi umbre", moderată de directorul general al cotidianului "Evenimentul zilei", Dan Andronic, difuzată pe postul B1TV. Unul dintre subiectele "fierbinţi" atinse de istoric în cadrul emisiunii a fost cea referitoare la relaţia dintre fostul dictator comunist, Nicolae Ceauşescu, şi ideologul Silviu Brucan, cel care a apărut la Televiziunea Română, în decembrie 1989, în calitate de opozant al vechiului regim. Alex Mihai Stoenescu a relatat că, în anii '50, şeful statului de atunci, Gheorghe Gheorghiu Dej l-a numit pe Nicolae Ceauşescu adjunct al ministrului Apărării. În această calitate, Ceauşescu a urmat, timp de patru luni, cursuri la Academia Militară. Acolo, arată Alex Mihai Stoenescu, fostul dictator l-a avut, în calitate de consilier politic, ideologic, "pe un individ, un ideolog stalinist pe nume Silviu Brucan".

JURNALUL NATIONAL

OFICIAL AMERICAN: Baza Deveselu, OPERAŢIONALĂ ÎN 2015!

Frank A. Rose, asistent al Secretarului de stat, Biroul de Control al Armelor, Verificare si Conformitate, a făcut la Bucuresti importante precizări asupra sistemului de apărare antirachetă al SUA, finanţării programului si rolului Bazei de la Deveselu in sistemul de apărare . Frank A. Rose a declarat ca pentru anul fiscal 2016, Administraţia Obama a cerut prin bugetul lansat recent alocarea a 8 miliarde dolari pentru întregul program militar de apărare antirachetă. In acest cadru, pentru finanţarea lucrărilor la baza de apărare antirachetă Deveselu sunt alocate 169 milioane dolari pentru construcţii. Baza din Romania face parte din faza doua de dezvoltare a programului , condiţiile fiind cuprinse in cadrul acordului încheiat in decembrie 2011. Rose a precizat ca baza de la Deveselu, combinata cu navele Marinei SUA din Marea Mediterana vor asigura acoperirea flancului NATO fata de ameninţările balistice cu raza scurta si medie lansate din Orientul Mijlociu.

Corupţie in Senatul SUA: Menendez, LIDERUL COMISIEI DE POLITICA EXTERNA, sub ANCHETA

Un caz de corupţie la nivel înalt a izbucnit in capitala Statelor Unite. Senatorul Bob Menendez, şeful comisiei de politica externa a Senatului SUA se afla sub un pachet de acuzaţii. Departamentul de Justitie. a lansat împotriva senatorului democrat de New Jersey 14 capete de acuzare, intre care luare de mita, conspiraţie, fals in declaraţii. Bob Menendez ar fi primit de la un medic oftalmolog din Miami cadouri sub forma de bilete de avion, excursii de lux, participări la partide de golf in Republica Dominicana, Paris, Florida, in valoare de sute de mii de dolari. Doctorul a obţinut prin influenta celui sponsorizat contracte cu casele de asigurări medicale dar si permise de sedere in SUA pentru amantele lui. Menendez respinge acuzaţiile si spune ca Departamentul de Justiţie nu face diferenţa intre prietenie si corupţie. Senatorul Menendez, ca şef al comisiei de politica externa din legislativ, ar urma sa dea avizul pentru numirea noului ambasador al SUA in Romania. Audierea acestuia nu a fost însă inclusa in calendarul comisiei.

Mănânci şi rămâi mic: cum am ajuns printre piticii Europei. Românii, scunzi şi bolnavi din cauza alimentaţiei din copilărie

În România, media de înălţime, la bărbaţi, este de 1,73 metri, în timp ce, în medie, o femeie măsoară 1,64. E mai mult cu aproape 7 centimetri decât în urmă cu 20-30 de ani, dar e mai puţin decât în Cehia, de exemplu, unde bărbaţii ating uşor 1,80, iar femeile 1,67. Anul trecut, guvernanţii au decis să scadă valoarea unuia dintre cele mai importante criterii la admiterea în structurile de armată şi poliţie: înălţimea. Medicii spun că motivele pentru înălţimea scăzută a multor români trebuie căutate încă din perioada dezvoltării lor intra-uterine. În ultimii ani a crescut prevalenţa copiilor cu greutate mică la naştere. Aceasta se întâmplă din două motive:fie copiii sunt născuţi prematur şi atunci recuperează în greutate până la vârsta de un an, fie s-au dezvoltat insuficient în uterul mamei.

NATIONAL

Extremiştii arabi, atac la instituţiile statului roman!

Cine îşi închipuie ca Romania este ferita de isteria jihadismului fanatic, care cuprinde încet, dar sigur, o parte tot mai mare a lumii, se înşală amarnic. Pentru ca, si in condiţiile in care tara noastră a fost ferita pana acum de sângeroase acţiuni sinucigaşe sau de atentate teroriste, aceasta nu înseamnă ca nu îşi fac tot mai vie simţită prezenta extremiştii arabi. Astfel ca, in ultima vreme, au apărut mai multe site-uri suspectate ca ar aparţine in realitate unor cetăţeni arabi - unii dintre aceştia având si legături strânse cu mediul diplomatic din care provin - si in care instituţiile statului roman, de la serviciile secrete si pana la structurile de politie, sunt supuse unor atacuri mediatice constante.

Blaga vrea sa ciocnească oua la Palatul Victoria

Liberalii au planuri mari. Vor sa-l transforme pe Victor Ponta intr-un simplu deputat si sa preia ei puterea. Din strategia peneliştilor lipseşte însă o piesa cheie: majoritatea parlamentara. Apropierea sărbătorilor nu a domolit cu nimic ambiţiile politicienilor din opoziţie. Din contra, acestia viseaza mai tare ca niciodată sa ajungă la butoane. "Eu mi-as dori sa intram la guvernare de Pasti", spune, pe sleau, co-presedintele PNL Vasile Blaga. Tot el însă recunoaşte ca dorinţa nu prea ajuta la nimic. "Sunt multi colegi care dau termene, si eu cred ca nu fac bine. Trebuie sa ai o majoritate parlamentara care sa iti asigure succesul unei moţiuni de cenzura.

"National" a intrat in posesia documentului oficial care cutremura Justiţia romana: "Arestaţi masonii"!

Acum o săptămâna, oamenii legii anunţau destructurarea unei reţele despre care ar fi existat indicii ca ar fi comis evaziune fiscala prin sistemul firmelor suveica si eliberarea de pretinse chitanţe fiscale. In sarabanda audierilor au intrat, alături de cel considerat liderul grupării, Orlando Gabriel Constantinescu, zeci de alte persoane. Procurorul Florin Dumitrescu, detaşat la Bucuresti de la Parchetul din Targu Bujor, îşi motivează cererea de arestare a inculpaţilor intr-un mod care a starnit uimirea si îngrijorarea celorlalţi magistraţi. Astfel, la pagina 36 a propunerii de arestare preventiva se gaseste urmatorul motiv: " In urma perchezitiilor domiciliare a rezultat ca acestia au legaturi cu medii masonice si tocmai aceste aspecte ii determina sa aiba dispret fata de lege si organele statului. In acest sens este necesar ca statul, prin autorităţile competente, sa intervina ferm, pentru combaterea fenomenelor infracţionale si înlăturarea unei stari evidente de pericol pentru ordinea publica". Adica, la domiciliul unui suspect s-au găsit însemne masonice, motiv pentru care procurorul cere arestarea zecilor de pretinşi complici ai acestuia pentru ca "au legături cu mediile masonice"!

Mircea Diaconu, in vizorul OLAF

Mircea Diaconu este verificat de OLAF pe motiv ca, in calitate de europarlamentar, si-a angajat prea mulţi asistenţi. OLAF (Oficiului European de Lupta Antifrauda) are in vizor zeci de europarlamentari dupa ce presedinte PE, Martin Schulz, a reclamat faptul ca asistentii eurodeputatilor de extrema-dreapta (care fac parte din Frontul National) ar avea si functii politice in cadrul formatiunii - lucru interzis din moment ce asistentii in cauza sunt platiti exclusiv de Parlamentul European. Iar daca tot ii purica pe asistenti, OLAF verifica si numarul prea mare de angajati pe care ii au unii dintre europarlamentari - categorie in care a fost inclus si Mircea Diaconu cu cei 13 asistenti ai sai.

PUTEREA

Grecia, gata să îşi naţionalizeze băncile

Grecia ar putea să naţionalizeze băncile şi să introducă o monedă în paralel cu euro pentru plata obligaţiilor, dacă ţările din zona euro nu renunţă la o parte din cerinţe pentru deblocarea de noi fonduri din împrumutul contractat de la UE, FMI şi BCE. Patru bănci greceşti sunt prezente şi în România, două au performanţe bune, fiind pe profit (Piraeus Bank şi Alpha Bank), dar celelalte două, Banca Românească şi Bancpost, înregistrează pierderi. "Vom închide băncile şi le vom naţionaliza, după care vom elibera hârtii IOU (I Owe You, îţi sunt dator), dacă va fi nevoie, şi ştim cu toţii ce înseamnă asta. Dar ceea ce nu vom face, va fi să devenim protectoratul UE", au afirmat surse apropiate guvernului elen pentru "The Telegraph". Potrivit acestora, guvernul condus de Alexis Tsipras este hotărât să plătească la timp salariile şi pensiile din sectorul public, chiar dacă nu va mai avea bani pentru rambursarea unei datorii de circa 450 milioane de euro scadentă pe 9 aprilie.

Dan Croitoru ameninţă că va da amenzi pentru lipsa curăţeniei

Viceprimarul liberal Dan Iulian Croitoru, locţiitor al primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, şi-a preluat rolul de edil cu cea mai dureroasă problemă: curăţenia. El spune că nu poate să-şi exercite cum trebuie mandatul pentru că nu poate lua decizii pe termen mediu şi lung. Ca liberal, el nu acceptă să acorde ajutoare sociale celor care nu vor să muncească. Mizeria, drogurile şi ajutoarele sociale, principalele probleme ale primarului interimar din sectorul 5. Prima acţiune de avengură a primarului interimar al sectorului 5, Dan Iulian Croitoru, care-i ţine locul lui Marian Vanghelie în perioada când acesta este arestat, a fost curăţenia. Deşi salubrizarea sectorului 5 a intrat în atribuţiile Primăriei Capitalei, Dan Croitoru a mobilizat şi salariaţii ADP, în cea mai murdară zonă a oraşului: strada Livezilor.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu preşedintele Consiliului Concurenţei: "Cazul fraţilor Micula, un experiment făcut pe pielea noastră"

Bogdan Chiriţoiu: Lumea experimentează pe pielea noastră. Până acum nu am auzit de un caz similar. Fraţii Micula au câştigat un proces la Curtea de Arbitraj de la Washington şi au obţinut nişte despăgubiri, iar UE nu ne lasă să le plătim şi ne pune să recuperăm ce s-a plătit ca fiind ajutor de stat. Suntem prinşi la mijloc. Cred că totul porneşte de la acordul de liber schimb UE-SUA, care este în negocieri, existând unele divergenţe între statele membre. Concret, unele ţări comunitare au cerut în mod clar să respectăm legislaţia UE şi să recuperăm ajutorul de stat. Iniţial, s-a oferit o compensare cu datoriile pe care firmele fraţilor Micula le au la stat, dar aceştia au refuzat. Mă aştept ca aceştia să conteste la Luxemburg decizia Comisiei Europene (CE). Sigur, pot să încerce să ceară despăgubiri şi la Washington. Avocaţii lor vor decide. Însă avem o lege a ajutorului de stat foarte bună.

Sondaj. PSD: în picaj, dar la putere. PNL - pe val, dar tot în opoziţie

La patru luni de la prezidenţiale, PSD a ajuns la zece procente în spatele PNL. Partide precum UNPR, PC, PLR şi PMP nu trec pragul electoral, iar mai recent anunţatele M10, PND sau PPR nici măcar nu sunt pomenite. Totuşi, realitatea contrazice dur cifrele sondajelor: Victor Ponta continuă să fie premier, iar social-democraţii deţin încă majoritatea în Parlament tocmai cu ajutorul formaţiunilor de 1-3%. Cel mai recent sondaj al Agenţiei de Rating Politic indică o consolidare a poziţiei de lider a PNL, graţie asocierii cu învingătorul din alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, şi o cădere abruptă a PSD. Dacă, la începutul lunii decembrie, liberalii erau cotaţi pe la 41-42%, acum au urcat la 44%. În schimb, de la 38-39%, cât avea spre finalul anului 2014, PSD a căzut la 34%, nivel la care s-a aflat înainte de formarea USL, în 2011. Deşi fac deseori referire la existenţa unei "dorinţe publice" de schimbare şi spun că ar intra la guvernare şi mâine, liderii PNL recunosc că nu au reuşit să dobândească majoritatea în Parlament.

ZIARUL FINANCIAR

Alimentele şi carburanţii menţin consumul pe plus. S-a oprit însă motorul din 2014 - produsele nealimentare

Consumul a crescut în februarie cu doar 3,3%, avansul înjumătăţindu-se faţă de prima lună din an pe fondul unei scăderi a vânzărilor de produse nealimentare. Produsele nealimentare au fost cele care au susţinut creşterea consumului anul trecut, însă în 2015 apetitul pentru mobilă, electrocasnice, cosmetice sau haine a scăzut. Jucătorii din piaţă spun însă că declinul este doar conjuctural, februarie fiind prin tradiţie o lună slabă pentru vânzările de bunuri nealimentare. "Trebuie ţinut seama că pentru piaţa de electrocasnice februarie este cea mai slabă lună din an. Mai mult, declinul poate fi pus pe seama faptului că ianuarie 2015 a fost o lună foarte bună, o lună cu rezultate istorice, iar acest lucru este posibil să fi afectat şi vânzările din februarie", spune Dragoş Sîrbu, CEO al Flanco Retail, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa locală de electroIT, evaluată la peste 2 mld. euro anul trecut.

Bursa a stat pe loc în primul trimestru: "Nici structura pieţei, nici contextul nu ne sunt favorabile"

Bursa locală a încheiat primele trei luni în stagnare, sub presiunea deprecierii barilului de petrol şi a reorientării atenţiei investitorilor către pieţele ferite de riscuri geopolitice şi ajutate de stimulente monetare din partea băncii centrale a zonei euro. Începutul de an a subliniat din nou vulnerabilitatea bursei de la Bucureşti la ştirile şi evenimentele din sectorul energetic, de la ieftinirea subită a ţiţeiului la planurile de business ale marilor companii din energie. Companiile din petrol, gaze şi energie electrică reprezintă împreună în jur de 60% din capitalizarea totală a bursei de la Bucureşti. "Structural piaţa noastră de capital suferă deoarece nu are diversificare. Noi avem energie şi finanţe, niciuna dintre ele nu se află într-un punct fenomenal în prezent. Preţurile în scădere la energie şi petrol afectează atât Petrom, cât şi Fondul Proprietatea, aşadar din start suferă companiile care erau motoare de creştere, pe când sectorul financiar încă nu este pe un trend de apreciere vizibil", comentează analistul Răzvan Rusu.

Ucraina, deja o "campioană" a sărăciei, a ajuns în pragul falimentului şi dependentă de ajutor extern, iar Rusia a trecut la banii din rezerve

Un an de război în regiunea industrială a ţării a adus Ucrainei o criză valutară, bugetară, industrială şi financiară care-i nimiceşte economia fragilă şi căpuşată de oligarhi. Fără ajutor extern, economia va intra în colaps financiar. În Rusia, "perla" colierului energetic al ţării, Gazprom, şi-a văzut profitul prăbuşindu-se cu 70%, iar deficitul bugetar s-a dublat în doar o lună, un exemplu de cum sancţiunile internaţionale sufocă finanţele ruseşti. Cum fondurile de rezervă ale Moscovei se epuizează rapid, iar companiile ruseşti nu mai au acces la pieţele de finanţare internaţionale, investiţiile chinezeşti devin din ce în ce mai apetisante. Unul din rezultatele luptelor duse în estul industrializat al Ucrainei, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, dintre armata guvernului de la Kiev pe de o parte şi rebelii proruşi sprijiniţi de Moscova pe de altă parte este că producţia industriei grele ucrainene s-a redus cu 20% într-un an, scrie AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb