REVISTA PRESEI 06.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 iulie 2011

ADEVARUL

Ce mă fac fără Bac? Sfaturi pentru cei care au picat

Jumătate dintre elevii care au dat Bacalaureatul anul acesta au picat examenul. Cine îi angajează? Agent imobiliar, manipulant marfă, secretar, vânzător sunt doar câteva dintre meseriile pentru care angajatorii nu cer diplomă de bacalaureat. Consultanţii din domeniul resurselor umane sunt sceptici în privinţa posibilităţi ca un tânar care nu a promovat examenul de Bacalaureat să-şi găsească rapid un loc de muncă. "Cei care termină douăsprezece clase au şanse reduse să se angajeze, iar dacă aceştia nu au nici măcar Bacalaureatul, procentul merge către zero. Sunt cei care ingroaşă rândul şomerilor", ne-a declarat Corina Diaconu, managing director al firmei de consultanţă ABC Human Capital.

Feţele dezastrului: directorii şcolilor cu elevii picaţi

41 de şcoli din întreaga ţară au avut rata de promovabilitate la Bacalaureat zero. Profesorii dau vina pe slaba pregătire a elevilor şi pe dezinteresul părinţilor faţă de copiii lor. Unul dintre directorii şcolilor fără promovaţi a anunţat deja demisia de onoare. "Adevărul" vă prezintă lista tuturor şefilor de şcoli care ar trebui să îi urmeze exemplul. Profesorii pun eşecul de la Bac pe dezinteresul elevilor pentru şcoală. Nu mai puţin de 41 de unităţi de învăţământ au înregistrat o rată de promovabilitate zero. Victoria Dobrovolschi (65 de ani), directoarea liceului privat "Ioan Slavici" din Timişoara, spune că-şi va da demisia, în semn de responsabilizare pentru cadrele din sistemul de învăţământ.

ALARMANT Iată rata de promovabilitate la BAC din ultimii zece ani

De la an la an rata de promovabilitate la bacalaureat a scăzut, ajungând în acest an la un nivel alarmant de sub 50%. Astfel, mai bine de jumătate dintre toţi elevii din ţară care au susţinut examenele de final de liceu nu au luat notă de trecere. Rezultatele parţiale arată o rată de promovabilitate la BAC de 44,47%, înainte de soluţionarea contestaţiilor. Şase din zece elevi nu au promovat examenul, sunt cele mai slabe rezultate de după 1990.

Salariile bat scumpirile doar la Crăciun şi la Paşte

Evoluţia câştigurilor salariale nete în raport cu rata lunară a inflaţiei, evidenţiată în graficele Institutului Naţional de Statistică, arată că din 2009 până în prezent au fost tot mai rare lunile în care dinamica salariului mediu a depăşit-o pe cea a preţurilor. Mai exact, aceste luni au fost decembrie şi martie-aprilie, când de regulă se dau primele şi bonusurile salariale ocazionate de sărbătorile de iarnă, respectiv de cele pascale. Trist este că în niciuna din celelalte luni scumpirile nu au fost depăşite de dinamica salariilor, astfel că puterea de cumpărare a populaţiei a cunoscut o erodare fără precedent în ultimii doi ani. În luna mai 2011, câştigul salarial mediu net a fost de 1.458 de lei, în scădere cu 2,7% (40 lei) comparativ cu aprilie, dar în creştere cu 2,1% faţă de aceeaşi lună din 2010. Media scumpirilor (rata inflaţiei) a fost, însă, de 0,2% faţă de aprilie şi de 8,4% faţă de aceeaşi lună din 2010, astfel că şi în mai erodarea puterii de cumpărare a continuat. De altfel, mai 2011 este a 10-a lună din ultimul an şi a 16-a din ultimii doi ani în care scumpirile au depăşit salariile.

Christine Lagarde are un salariu mai mare decât Strauss-Kahn la FMI. Ce trebuie să facă pentru asta?

Christine Lagarde, noul director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), va avea un salariu anual net de 468.000 de dolari, mai mare decât cel primit la preluarea postului de precedentul şef, Dominique Strauss-Kahn, a anunţat ieri instituţia financiară. Strauss-Kahn a primit un salariu anual de 421.000 de dolari. Mandatul Christinei Lagarde a început ieri şi este valabil cinci ani. Ea este prima femeie la conducerea FMI. Totodată, alocaţia netă anuală pentru cheltuieli va fi de aproape 84.000 de dolari pentru Lagarde, comparativ cu 75.000 de dolari în cazul lui Kahn. Directorul general al FMI nu trebuie să justifice modul în care cheltuieşte alocaţia anuală, aceasta fiind destinată asigurării unui standard de viaţă adecvat poziţiei de reprezentant al instituţiei. Potrivit unui comunicat al FMI, Lagarde trebuie "să respecte cele mai înalte standarde de comportament etic şi să facă tot posibilul pentru a evita chiar şi aparenţa unui comportament impropriu".

Formula "relaţii publice, jignitoare pentru PR-işti

Conform opiniei a 42% din cei 2.209 participanţi la studiul European Communication Monitor 2011, termenul de "relaţii publice" discreditează profesia care analizează situaţia relaţiilor publice în 43 de ţări, conform Mediafax. Motivul ar putea fi imaginea proastă a termenului în mass-media - aproape jumătate dintre specialiştii în comunicare menţionează conotaţii negative ale percepţiei PR-ului în mass-media. Drept consecinţă, mulţi participanţi la studiu preferă denumiri alternative, cum ar fi "comunicare corporativă" (68%), "comunicare strategică" (61%) şi "managementul comunicării" (56% ).

Criza aduce un nou val de fuziuni şi achiziţii

Consultanţii companiei PwC susţin că criza financiară a accentuat presiunea asupra firmelor de a apela la achiziţii pentru a putea face faţă concurenţei. Succesul afacerilor din România a apărut din particularităţile tranziţiei, nu din strategie, este de părere Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Creşterea organică a unei companii (prin resurse proprii, creşterea numărului de produse vândute, lărgirea ariei de activitate) este insuficientă pentru a deveni un jucător global, iar esenţială este capacitatea de achiziţie, a declarat ieri Vasile Iuga, Country Managing Partner în cadrul PwC, la conferinţa "Cei mai mari jucători din economie - Companii care au învins criza", organizată de "Ziarul Financiar" şi PwC. "Într-o lume globalizată creşterea organică este insuficientă pentru ca un jucător să devină cu adevărat global. Există sectoare extrem de concentrate", a spus Iuga.

Facebook egalează în meciul cu Google

Platforma de socializare Google+ a stârnit controverse între giganţii americani Facebook şi Google, pornind un conflict care se acutizează pe zi ce trece. Dacă până în acest moment Google a ieşit triumfător în faţa lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a venit şi rândul acestuia să "pună beţe în roate". Astfel, fondatorul Facebook încearcă să blocheze aplicaţia Facebook Friend Exporter, o extensie ce-ţi permite să îţi inviţi, de exemplu, prietenii de pe Facebook, pe Google+. Această soluţie se datorează numărului mare de utilizatori ai Facebook care s-au mutat ulterior pe reţeaua rivală (aproximativ 17.000).

Europa, fortăreaţă pentru cetăţenii ei

Danemarca a reintrodus controalele la graniţe, în ciuda avertismentelor primite din partea Bruxelles-ului. Olanda introduce permise de muncă pentru cetăţenii UE. Ministrul pentru Afaceri Europene din landul Hessa le cere germanilor să boicoteze Danemarca, renunţând la vacanţele în această ţară. Tot mai multe state europene încep să ignore valorile Uniunii Europene. Prima victimă este libertatea de mişcare. După ce Olanda a prelungit restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari, Danemarca a reintrodus ieri controalele permanente la frontierele sale. Motivul invocat de Copenhaga este contracararea infracţionalităţii transfrontaliere.

Grecia, la mâna justiţiei germane

Un grup de eurosceptici contestă la Curtea Constituţională legalitatea pachetului financiar destinat salvării ţărilor aflate în dificultate. Agenţia de evaluare Standard & Poor"s avertizează că restructurarea datoriei Greciei după modelul francez poate duce la incapacitate de plată. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, s-a prezentat ieri la Curtea Constituţională de la Karls-ruhe pentru a pleda cauza ajutoarelor pe care ţările din zona euro le acordă statelor aflate în dificultate: Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Încălcarea drepturilor

Plângerea a fost înaintată anul trecut de cinci profesori eurosceptici, în frunte cu economistul Joachim Starbatty, şi de Peter Gauweiler, membru al Uniunii Creştin-Sociale, aliaţii din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel. Aceştia susţin că decizia de a ajuta ţările aflate în dificultate încalcă atât legislaţia europeană, cât şi pe cea germană. Pachetele financiare ar încălca drepturile cetăţenilor germani - prin folosirea banilor publici - şi tratatele Uniunii Europene, în special clauza "no-bailout", potrivit căreia nici UE şi nici statele membre nu trebuie să preia responsabilităţile unui guvern. "Salvarea euro prin distrugerea normelor fundamentale ale zonei euro e ca şi cum ai distruge clădirea pentru a repara instalaţia de apă", a declarat unul dintre avocaţii grupului.

CURENTUL

Ruşinea naţională a Bacului şi profiturile neruşinate ale barosanilor din învăţămånt

Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai. Potrivit declaraţiei de avere, el a încasat anul trecut un salariu de 122.091 lei din funcţia de bază, cea de rector. Ceea ce ar însemna un salariu lunar de 10.174 lei. De asemenea, tot de la Universitatea Babeş-Bolyai el a mai obţinut anul trecut un venit de 98.233 de lei, pe care l-a inclus la capitolul < alte activităţi >. Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii Politehnice Bucureşti, şi-a completat la grămadă veniturile obţinute. În plus, ea are trecute veniturile obţinute în 2009, iar acestea totalizează 180.002 de lei. Ea a obţinut aceste venituri atât din poziţia de senator, cât şi din cea de rector.

Clanurile universitare care parazitează de zeci de ani invatamantul romanesc

Conform unor date centralizate la nivelul Ministerului Educaţiei, universităţile româneşti au unul dintre cele mai îmbătrânite corpuri didactice din Europa, 22% dintre profesorii universitari (1.137) depăşind 70 de ani, ei fiind păstraţi pe statele de plată în calitate de consultanţi. Dintre aceştia, spre exemplu, 116 se aflau la Universitatea Politehnică Bucureşti, controlată de rectozaura Ecaterina Andronescu, iar 115 - la UMF "Carol Davila" din Bucureşti, unde aceştia reprezintau 60% din întreg corpul profesoral. Aceeaşi situaţie ca la UMF din Bucureşti se găsea şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, unde s-a supravieţuit la catedră chiar şi la 84 de ani.

Isărescu: Când toată lumea strânge cureaua, nu e neapărat bine pentru economie

Soluţiile care merg la nivel micro, în cazul companiilor, nu merg şi la nivel macroeconomic. Păstrarea unei discipline şi a unei stabilităţi la nivelul fiecărei bănci în parte nu asigură autonomia şi stabilitatea financiară la nivel macro, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Păstrarea disciplinei şi a stabilităţii economice la nivelul fiecărei bănci comerciale nu înseamnă că ai macrostabilitate financiară. În momentul în care fiecare este strâns la pungă, s-ar putea ca la nivel economic să fie altceva. Când criza se declanşează şi când liderii strâng cureaua şi mai vine şi Banca Naţională şi strânge cureaua, rezultatul la nivelul macroeconomic nu este bun, este o adâncire a recesiunii", a afirmat Mugur Isărescu.

CURIERUL NATIONAL

Bac 2011: Liceele private, între bal şi spital

Deşi costurile sunt adesea piperate, şcolarizarea la un liceu particular nu garantează neapărat rezultate bune la examenul de bacalaureat. Liceul Lauder Reut a avut o promovabilitate de 100%, iar la Liceul Internaţional de Informatică au trecut 83,33% din elevi. În schimb, la Liceul particular Onicescu-Mihoc, rata de promovabilitate a fost de 2,17%, iar la Liceul Ecoprof de 5,30%.

Justiţia a amorsat o bombă pentru piaţa Rasdaq

O rezoluţie a instanţelor judecătoreşti în cazul unui litigiu la societatea Arta Culinară SA Cluj ar putea pune pe jar piaţa de capital românească. Casa de Avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu a câştigat procesul în care a reprezentat doi acţionari minoritari, care deţineau împreună aproximativ 10% din societatea Arta Culinară SA Cluj (ARCU), societate tranzacţionată pe piaţa Rasdaq, ajutându-i să obţină recunoaşterea dreptului de retragere. Ieşirea din acţionariat s-a realizat în baza Legii societăţilor comerciale, după ce iniţial societatea le refuzase investitorilor acest drept, invocând dispoziţiile speciale ale legii pieţei de capital. Casa de avocatură implicată în proces consideră că această rezoluţie constituie un precedent în justiţia românească, iar aceasta poate fi interpretată ca o validare a faptului că piaţa Rasdaq nu are statut de piaţă reglementată.

Isărescu: Trecerea BAC-ului nu depinde numai de clasa politică

Rezultatele foarte slabe înregistrate anul acesta la examenul de Bacalaureat nu depind numai de clasa politică, ci de modelele promovate de societatea românească în tranziţie, unde câştigătorii au fost "câteva cohorte de mitomani", a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informează Mediafax. "Să nu credem că trecerea BAC-ului depinde numai de clasa politică, pentru că facem o eroare de fond. Trecerea BAC-ului ţine de foarte multe lucruri, de modelele pe care societatea românească le-a promovat. Copiii ăştia de la cine să înveţe? Am scos în faţă numai câteva cohorte de mitomani care nu au avut nici măcar bunul simţ să admită că au câştigat bani dintr-o întâmplare a tranziţiei", a declarat, într-o conferinţă de presă, guvernatorul BNR.

Rambursare de 46 mil. euro pentru România

Parlamentul European a votat ieri propunerea de reducere a contribuţiei României la bugetul de anul acesta cu 46 milioane euro. Suma totală ce urmează a fi returnată statelor membre este de 4,54 miliarde euro. UE nu a reuşit să cheltuiască 4,5 miliarde euro anul trecut, 2,72 miliarde euro reprezentând fonduri alocate programelor europene, în timp ce restul provine din amenzi, dobânzi sau surplusuri rezultate din cursul valutar, potrivit unui comunicat al PE. Germania va înregistra cea mai mare reducere a contribuţiei la buget, de 923 milioane euro, urmată de Franţa (741 milioane de euro) şi Marea Britanie (639 milioane de euro). Cele trei state sunt şi cei mai mari trei contributori la bugetul UE în acest an, Germania alocând 18,3 miliarde euro, Franţa 14,7 mld. euro şi Marea Britanie 12,7 mld. euro.

Pelerinaj la... expoziţia lui Hokusai

Până la sfârşitul lunii iulie, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) găzduieşte, în Sălile Kretzulescu, expoziţia de gravură japoneză "Pelerinaj la Muntele Fuji", cu lucrări semnate de Katsushika Hokusai (1760-1849). Organizată în semn de omagiu şi de solidaritate faţă de poporul japonez, greu încercat în urma evenimentelor tragice din acest an, expoziţia este, atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg, un prilej unic de a se întâlni cu arta pictorului, desenatorului, gravorului şi autorului de scrieri populare japoneze, a cărui operă a influenţat numeroşi artişti europeni din secolul al XIX-lea, în special pe Gauguin, Van Gogh şi Claude Monet, continuând să fascineze şi să inspire până în zilele noastre.

EVENIMENTUL ZILEI

Rezultate bacalaureat 2011. "Profesorii au 60% din vină pentru rateul de la Bac"

Un elev de la Colegiul Tehnic de Vest din Timişoara, unde niciun liceean nu a promovat examenul de bacalaureat 2011, face mărturisiri şocante despre sistemul de învăţământ din România, dând vina pe profesorii din liceu pentru eşecul elevilor. Adolescentul a luat puţin peste nota 1 la matematică şi nota 4 şi ceva la română şi la biologie şi spune că rezultatele obţinute nu l-au luat prin surprindere. "Poate că nu e bine cum spun eu, dar, dacă profesorii noştri se impuneau mai mult la clasă, cred că am fi luat majoritatea. Cum ei nu şi-au dat interesul, iar noi, cu atât mai puţin, îi consider pe dascăli vinovaţi în proporţie de 60% de cele întâmplate. Restul e vina noastră", afirmă Codrin Popescu, pe care, din dorinţa sa expresă, îl prezentăm cu pseudonim. Codrin mai spune că, la chimie de exemplu, profesoara nu mai ţinea orele dacă majoritatea elevilor din clasă lipsea: "Dacă rămâneam, venea şi ne întreba de ce nu plecăm".

Culmea vremii: nici meteorologii nu ştiu când să-şi ia concediu

În 1970, îţi puteai planifica vacanţa de vară din mai. Acum, îţi e de ajutor doar prognoza pe 10 zile. Era fix 1 iulie când a început să ningă în Bucegi. Sau aşternut 15 centimetri de zăpadă. La aceeaşi dată, anul trecut, erau 15 grade Celsius. Cabanierul Ion Adămuţă nu s-a speriat de ninsoare cât de vremea din 2011. "De vreo 15 ani nu a fost aşa frig. Anul trecut a fost mult mai cald. A nins abia la începutul lui septembrie", spune el. Luni, 4 iulie, a nins din nou în Bucegi. Şi nu numai pe vârful Omu, la 2.505 metri altitudine. A fost zăpadă şi la cabana Mălăieşti, la 1.720.

Salariile românilor ar putea creşte datorită ratingului de ţară

Un calificativ mai bun acordat României ar putea însemna venirea unor noi companii străine, un nou val de angajări, salarii mai mari şi credite mai ieftine. Creşterea ratingului suveran al României, anunţată recent de Fitch, reprezintă o veste bună nu numai pentru economia României ca ansamblu, dar şi pentru oamenii de rând. Printre efectele pozitive, analiştii enumeră ieftinirea creditelor accesate de statul român, venirea mai multor investitori străini, scăderea dobânzilor la credite pentru firme şi populaţie, creşterea ofertelor de locuri de muncă şi, implicit, salarii mai mari.

Criza economică este cel mai bun antrenor de manageri

Oamenii de afaceri se pot diferenţia în piaţă în raport cu concurenţa dacă au tras învăţămintele ultimilor ani. Criza ne educă", spune Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale (BNR). "Am suferit toţi de pe urma ei, dar cine nu realizează că modelul economic pe care ne bazam înainte de recesiune, în care economia se dezvolta peste potenţial, era eronat ratează şansa de a învăţa lecţia crizei", explică şeful băncii centrale. Ultimii ani au adus frustrări în special celor care au considerat starea de dinainte de 2009 una de normalitate. "Ne întrebăm de ce a scăzut consumul în România mai mult decât în alte ţări, dar de ce nu ne întrebăm de ce a crescut atât de mult în cei doi ani dinaintea crizei", a spus guvernatorul, prezent, ieri, la o conferinţă cu tema "Companiile care au învins criza". "Fără productivitate, economisire şi tehnologie, este greu să ai o creştere economică sănătoasă", susţine el.

FINANCIARUL

Seminar Sfin + Fin.ro: Peste 500.000 de persoane vor practica turismul medical in 2014

In urmatorii doi ani, peste 500.000 de persoane vor practica turismul medical, in si dinspre Romania. Acest lucru doar daca Ministerul Sanatatii, cel al Turismului si cel al Educatiei vor elabora o strategie coerenta in ceea ce priveste dezvoltarea acestui domeniu. Aceasta a fost concluzia operatorilor de servicii medicale private, dar si a reprezentantilor statului si ai lumii medicale autohtone, printre care primarul general Sorin Oprescu si Cristian Irimie, secretarul de stat al MS, prezenti ieri la seminarul ,,Turismul medical - sansa la viata a pacientilor romani?" organizat de ,,Fin.ro" si ,,Saptamana Financiara".

Sase din zece intreprinzatori vor reducerea TVA la 5% la alimentele de baza

Peste 90% din patroni considera necesara revenirea Taxei pe Valoarea Adaugata la vechea cota. O astfel de masura, spun reprezentantii IMM-urilor, ar duce la stimularea economiei. Sase din zece intreprinzatori activi in Romania considera necesara reducerea TVA la 19% si impunerea unei Taxe pe Valoare Adaugata de 5% la produsele alimentare de baza, masuri care ar duce la diminuarea fiscalitatii si relansarea economiei.

O treime din salariatii bancilor angajati inainte de criza au fost "restructurati"

Criza "a scos" din institutiile de credit aproape 4.900 de salariati In acelasi timp, au fost inchise peste 380 de unitati teritoriale. Pe parcursul ultimilor doi ani de criza, 2009 si 2010, bancile si-au di-minuat nu-ma-rul de salariati cu 4.869 de persoane, la finalul anului trecut per-sonalul din sis-tem totalizand 66.753 de angajati. Potrivit datelor BNR, ritmul de reducere a pos-turilor s-a micsorat semni-ficativ in 2010 fata de cel inregistrat in anul precedent. Astfel, daca in 2009, 3.724 de persoane au parasit sistemul, fie pe cale naturala (pen-sionari, recalificari), fie prin restructurari, in anul urmator, doar 1.145 de persoane au mai iesit din sectorul bancar.

Creante Diverta, in valoare de 8 mil. euro, vor fi convertite in actiuni

Compania anunta deschideri de magazine la Craiova, Constanta si Oradea in acest an. Amalia Buliga, CEO al Diverta, vorbeste, intr-un scurt interviu acordat ,,Fin.ro", despre masurile ce vor fi implementate in cadrul planului de reorganizare a societatii. ,,Incepand cu luna septembrie, o sa definitivam conversia creantelor in actiuni pentru creditorii speciali si apoi vom efectua plata creantelor bugetare si salariale", spune Amalia Buliga.

Salariul mediu net a scazut in termeni reali cu aproape 6%

In luna mai, angajatii au primit cu 40 de lei mai putin decat in aprilie. Medicii si asistentii medicali au castigat 1 leu in plus. Castigul salarial mediu brut in luna mai a fost de 2.008 lei, cu 2,8% mai mic decat in luna precedenta, iar cel net de 1.458 de lei, in scadere fata de luna anterioara cu 40 de lei (-2,7%), potrivit datelor Institutului National de Statistica. Comparativ cu aceeasi luna din 2010, salariul mediu net a crescut in termeni nominali cu 2,1%, insa raportat la rata inflatiei, in ultimele 12 luni castigul salarial s-a diminuat cu 5,8%.

Japonia poate spulbera dominatia Chinei pe piata metalelor rare

In ultimele sase luni, pretul acestor minereuri a cunoscut o crestere puternica dupa decizia Beijingului de a restrictiona exporturile sale. Cercetatorii niponi au depistat pe fundul Oceanului Pacific un urias zacamant de metale rare. O descoperire care ar putea priva China, primul producator mondial, de o puternica parghie de presiune si va asigura independenta industriei japoneze de microelectronica. Oricum, pana in 2013, cand vor intra in exploatare minele Mountain Pass si Mount Weld, preturile la aceste materii prime, care au explodat anul trecut, vor continua sa creasca. Exista numai 17 metale cu proprietati chimice aproape de neinlocuit. De aceea sunt numite materii strategice, precum terbiu, lanthanu, europiu sau prometiu. Neodimul, spre exemplu, permite, asociat cu alte elemente, realizarea unor compusi care pot converti energia electrica in energie mecanica.

Listarea Romtelecom: vom sti consultantul pana la 1 august si banca de investitii la 1 septembrie

Dupa amanari repetate, MCSI are un plan clar privind intrarea pe Bursa a fostului operator monopolist. Momentul potrivit" a fost luat intotdeauna in discutie cand s-a vorbit despre iesirea Romtelecom pe Bursa. In cei sase ani de la prima intentie de listare, niciodata n-a fost identificat acest moment, care s-a regasit de atatea ori in declaratiile oficialilor Ministerului Comunicatiilor. In pofida experientelor anterioare, reprezentantii MCSI si oficialii OTE si Deutsche Telekom au asternut pe hartie si au parafat un calendar al pasilor pe care ii implica acest proces si au decis ca listarea sa aiba loc pana la 30 iunie 2012.

JURNALUL NATIONAL

"Judeţele deştepte" de la bac n-au avut camere de supraveghere. Plus: Funeriu doar a recomandat "Big-Brother"-ul

Pentru instalarea camerelor video, ministrul n-a dat decât o recomandare inspectoratelor judeţene, iar finanţarea a fost făcută de administraţia locală. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, îşi atribuie meritele unei recoman-dări. După ce s-a bătut cu pumnii-n piept pentru realizările excepţionale şi revoluţionare ale camerelor de supraveghere, ministrul Educaţiei nu este răspunzător pentru lipsa acestora, mai ales în judeţele cu grad foarte mare de promovabilitate.

Le Parisien: "Vânătoarea fraudei", cauza rezultatelor catastrofale de la BAC-ul românesc

Rezultatele fără precedent de la examenul de bacalaureat din acest an sunt comentate şi de jurnaliştii francezi. Potrivit "Le Parisien", de vină pentru cifrele "dezastruoase" de la examenul de maturitate ar fi marşul forţat împotriva fraudei. "Situaţia din România scoate la iveală o realitate deloc îmbucurătoare: unul din doi elevi nu a trecut primul examen important din viaţă. În ciuda rezultatelor publicate luni, ministrul Educaţiei din România, Daniel Funeriu, spune că aceste rezultate slabe sunt o oglindă a societăţii şi numai o luptă continuă pentru eliminarea acestor fraude ar putea schimba situaţia", scrie cotidianul francez.

"Curăţenie" la SNR: 450 de concediaţi

Radiocom-ul pierde peste 25% din personal. Restructurare şi la Poştă: 2.000 de angajaţi. Cam anul trecut pe vremea asta, fostul ministru al Comunicaţiilor, Ga-briel Sandu, lua decizia de a publica pe site-ul instituţiei tabele cu salarii-le de la unităţi din subordinea MCSI, precum şi de la cele la care Ministe-rul este acţionar majoritar. La "capitolul" Radiocom, de exemplu, au ieşit în evidenţă salarii precum cel de specialist în relaţii publice (10.913 lei, net), de bucătar (2.900 de lei), de lă-că-tuş mecanic (peste 3.000 lei), unii di-rectori câştigând şi peste 13.000 lei. În condiţiile în care Societatea Naţională de Radiocomunicaţii în-che-iase anul 2008 cu pierderi de 97,8 milioane de lei, la afaceri de 316,2 mi-lioane de lei.

NATIONAL

Comandantii restructurati au vandut Politia pe bucati

La sfarsitul anului trecut, cand a inceput toata nebunia asta cu restructurarea, mai-marii Internelor faceau lobby cu povesti despre cum se va face ordine. Inclusiv, sau mai ales in domeniul serviciilor de securitate privata, avansandu-se ideea ca dupa alinierea la standardele Uniunii Europene mai mult de jumatate dintre societatile de profil existente vor disparea de pe piata. Dar in locul celor respinse au aparut unele noi, infiintate de rude a nenumarati sefi din Politie. Care, stiind ca tot vor fi restructurati, au profitat de ragazul lasat pentru a-si aranja viitoarele locuri de munca.

Dezastrul de la BAC a fost premeditat

Pe langa criticile sindicalistilor si politicienilor, de departe cea mai grava acuzatie la adresa ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, vine din partea pesedistului Iulian Iancu. Teoria social-democratului este una cat se poate de simpla: liceeni au fost picati la examen ca sa poata fi plasati in zona salarizarii minime. "Eu sunt convins ca acest nivel foarte ridicat al subiectelor de la bacalaureat a fost intentionat. Va rog sa priviti acest esec ca echivalentul unei crime cu premeditare. Este un tsunami caruia o sa-i resimtim efectele timp de un deceniu, cu totii", a declarat Iancu, sustinand ca, in felul acesta, tinerii nu vor avea nicio perspectiva.

Vezi de ce e gelos Ponta pe Geoana

Fara voia lui, Mircea Geoana se pare ca a ajuns din nou pe lista neagra a lui Victor Ponta. Motivul: simpatia de care se bucura fostul lider PSD. De aceasta data necazul i se trage lui Geoana de la amici si nu de la propriile iesiri publice. Mai exact de la ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, care s-a apucat sa-l laude pe actualul presedinte al Senatului la receptia oferita de Ziua Americii. "Mircea Geoana este cel mai bun prieten pe care SUA il au in Romania", a decretat cu entuziasm Gitenstein.

Opinie separata in USL: Dragnea nu-l vrea pe Oprescu

In timp ce liderii USL fac sluj in fata actualului primar general, pesedistul Liviu Dragnea nu se da in vand dupa solutia miraculoasa "Sorin Oprescu". "Sorin Oprescu nu va candida din partea noastra. Din partea noastra candidatul este Crin Antonescu. Daca lucrurile merg asa cum ne arata noua cercetarile pe care le facem in fiecare judet, si in care cred, si vom face Guvernul in 2012 si Victor Ponta va fi prim-ministru, candidatul pe care-l sustine USL in 2014 este Crin Antonescu", a explicat Liviu Dragnea, precizand ca, in momentul de fata, liderul liberal ramane cel mai bine plasat prezidentiabil.

PUTEREA

Au muncit, deci merită. Unde se odihnesc chiulangiii neamului

Destinaţia preferată pentru concedii rămâne, însă, litoralul. Mamaia are o concurenţă serioasă în staţiunile turceşti. Unii aleg să se odihnească la pescuit sau la băi. # Senatorul PNL Ioan Ghişe (prezenţă 14%) se odihneşte bătrâneşte. "O să stau în Braşov şi în Bucureşti. Apoi o să merg undeva lângă Mediaş, la Bazna, la băi. Aşa îmi petrec eu concediul". Preşedintele PNL Crin Antonescu, liderul de departe al parlamentarilor cărora nu le place munca în Casa Poporului, cu o prezenţă la lucrări de 7,2%., nu ne-a răpuns la telefon. Poate se odihnea de prânz.

Bacul de trei lei teza. Profesorii au corectat şi evaluat lucrările pe mai nimic

Mai mulţi profesori au renunţat să mai corecteze tezele de la bacalaureat, după ce au realizat că cheltuiesc mai mult pe transport şi pe mâncare, decât primesc pentru evaluarea lucrărilor candidaţilor. Totodată, informaticienii liceelor care au fost prevăzute cu camere de supraveghere nu primesc nici un ban în plus pentru zecile de ore pierdute pentru înregistrarea filmuleţelor pe CD-uri. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti recunoaşte că nu s-a gândit nimeni să fie plătiţi cei care arhivează filmuleţele de la Bac pe CD-uri.

Abuz şi înşelăciune. Fortis Lease România ia banii clienţilor, dar nu onorează contractele

Zeci de români acuză societatea de leasing Fortis Lease România, membră a grupului financiar BNP Paribas, de abuz şi încălcarea unor drepturi contractuale. Oamenii "ţepuiţi" de firma Fortis Lease România pentru neonorarea unor servicii prevăzute în contractele de leasing vor depune plângeri penale la Parchet. Cazurile de abuz sunt diverse. De pildă, angajaţii firmei de leasing refuză eliberarea unor documente pentru repararea autoturismelor. Purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ, sfătuieşte persoanele fizice şi juridice "ţepuite" de IFN-uri să se adreseze Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului şi instanţelor de judecată.

ROMANIA LIBERA

USL ocroteşte averile ilicite dobândite prin corupţie

Pentru a putea declara public că susţine ideea confiscării averilor ilicite, USL a depus la Parlament un proiect de lege inspirat din legislaţia europeană. Numai că din lista infracţiunilor ce pot atrage confiscarea totală sau parţială a averii lipsesc cu desăvârşire tocmai faptele de corupţie. Proiectul USL prevede confiscarea averii de către instanţă numai dacă titularul a fost condamnat pentru falsificare de monedă, spălare de bani, trafic de persoane, exploatarea sexuală a copiilor şi pornografie infantilă, trafic de droguri şi terorism.

Ieşirea din criză se face doar cu salarii mai mici

Constrângerile financiare şi perspectivele economice incerte îi fac pe patroni mai precauţi. Creşterea producţiei nu trage salariile în sus, iar ieşirea din criză se produce prin scăderea veniturilor, consideră economistul Bogdan Glăvan. "Dinamica salariilor nu poate depăşi dinamica producţiei. Deşi în ansamblul trimestrului doi este posibil să nu existe o scădere a producţiei, scăderea veniturilor salariale şi a puterii de cumpărare sunt explicabile. Anvelopa salarială se comprimă, iar patronii nu plătesc în concordonaţă cu nivelul producţiei pentru că aceştia se confruntă cu constrângeri financiare.

Ruşii ar putea cumpăra Volksbank la super ofertă

Sberbank şi Volksbank şi-au redus divergenţele privind preţul Volksbank International şi ar putea ajunge la o înţelegere înainte de jumătatea lunii iulie, anunţă Reuters, citat de Mediafax. Un acord ar permite Sberbank să-şi extindă prezenţa pe pieţele statelor Uniunii Europeane (UE) din Europa Centrală şi de Est, iar pentru Volksbank ar reprezenta o consolidare a situaţiei financiare, posibil înainte de anunţarea, în iulie, a rezultatelor testelor de stres derulate la nivelul UE. Înţelegerea exclude operaţiunile Volksbank International din România, care au pierderi, au afirmat trei surse.

Criză. Germania apără politica ajutoarelor europene. Standars&Poor"s torpilează salvarea financiară a Greciei

Cancelarul german, Angel Merkel a reacţionat ieri la declaraţiile din ajun ale agenţiei S&P, avertizând în mod voalat că, în ce priveşte agenţiile de rating, este important că troika europeană, compusă din Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană, nu se va lăsa privată de libertatea de decizie. Standard&Poor"s a ameninţat că va declara Grecia în cvasi-faliment dacă proiectul francez de participare a băncilor la ajutorul de salvare a Greciei va fi pus în practică.

ZIARUL FINANCIAR

Nu am ştiut de ce am crescut înainte de criză, acum nu ştim de ce scădem. Cum comentaţi?

"Agenţiile de rating şi FMI ne spun că nu stăm atât de rău. Mulţi au câştigat şi pierdut fără să ştie de ce au câştigat şi pierdut. În viitor, managerii ar trebui să ştie mai bine în ce direcţie merg", spune Vasile Iuga, şeful biroului local al PricewaterhouseCoopers (PwC), unul dintre cei patru giganţi în audit la nivel mondial. Iuga a lansat ieri oficial şi cartea "Formule de succes pentru următorul deceniu", scrisă în colaborare cu Andrej Vizjak, liderul Serviciilor de Consultanţă în Afaceri ale Pwc pe regiune. Cartea analizează cum au reacţionat cele mai importante 500 de companii în primul an de scădere a economiei (2009), distingându-se patru profiluri de jucători care au învins criza. "Managerii pricepuţi pot să facă diferenţa. România are nevoie de manageri profesionişti, pe care să-i educe şcoala", spune Iuga.

Situaţia economiei în viziunea guvernatorului BNR: Eşti tot în Trabant, dar vrei să te întreci cu un Mercedes.

Doar companiile mari au forţa necesară pentru a trage în sus economia, iar cine mai vrea acum să câştige cotă de piaţă trebuie să se gândească mai degrabă la o achiziţie, pentru că perspectivele limitate de creştere economică şi concurenţa relativ înaltă fac prea costisitoare o strategie de creştere organică. Economia românească se află încă într-o fază de lansare, firmele de mici dimensiuni fiind predominante ca număr, în timp ce grosul cifrei de afaceri este concentrat de câţiva jucători foarte puternici pe majoritatea pieţelor.

Ce aduce creşterea de rating de la Fitch: un leu mai tare şi comentarii pozitive de la analişti

Leul a câştigat ieri un punct procentual în faţa euro la cursul calculat de BNR, iar americanii de la Citibank văd o probabilitate de 80% ca agenţia de rating Standard & Poor"s să readucă România în grupa de calificative investment grade, după ce luni Fitch Ratings a surprins plăcut piaţa printr-o astfel de mişcare. Moneda naţională a scăpat ca prin minune de presiunea sub care intrase în ultimele două săptămâni, cursul coborând rapid de la un vârf de 4,24 lei/euro atins joia trecută. Ieri, BNR a calculat un euro la 4,1817 lei/euro.

Patriciu a finalizat o clădire de birouri în Piaţa Romană, dar 75% este goală

Omul de afaceri Dinu Patriciu, care în 2008 a devenit un proprietar important pe piaţa de birouri locală prin achiziţia fondului de investiţii Fabian, a finalizat o nouă clădire de birouri, în Piaţa Romană din Bucureşti, pentru care însă nu a găsit deocamdată decât un singur chiriaş, astfel că 75% din clădire este goală. Clădirea are o suprafaţă închiriabilă de 2.500 de metri pătraţi, a implicat o investiţie de nouă milioane de euro şi a fost construită pe unul dintre cele mai scumpe terenuri din Bucureşti, care în perioada de boom imobiliar a fost vândut cu un preţ de 7.500 de euro/metrul pătrat. Patriciu deţine în Bucureşti clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de peste 70.000 mp, printre care Cubic Center (Pipera-Tunari), Lakeview (Barbu Văcărescu), Băneasa Business Center, Banu Antonache Office (Floreasca), Cascade Office (Buzeşti) şi Evo Business Center (Pipera - Iancu Nicolae), fiind unul dintre primii cinci proprietari de pe această piaţă.

Prima măcelărie de lux din Bucureşti. De unde poţi cumpăra carne de vită cu 1.700 de lei pentru un kilogram?

Măcelăria Le Boucherie Francaise, prima de acest gen în Bucureşti, a fost deschisă cu o investiţie de 150.000 de euro şi aşteaptă în primul an o cifră de afaceri de 500.000 de euro. De aici poţi cumpăra, alături de vinuri exclusiviste şi brânzeturi franţuzeşti, specialităţi de carne precum vită Aubrac, ce provine de la vite crescute pe muntele Aubrac situat la o altitudine de peste 1000 m, hrănite cu cereale şi iarbă, vită Limousine, cea mai savuroasă carne franţuzească dar şi pui De Bresse şi de Patis, consideraţi cei mai buni pui din lume, crescuţi cu cereale şi ceaiuri pentru digestie. Preţul pentru un kilogram de vită se încadrează între 250 şi 1700 de lei, cât costă cea mai scumpă carne de vită din lume provenită de la vacile Wagyu, din Japonia. Măcelăria de află pe strada Puţul lui Zamfir, nr.60.

PCC spune că nu vrea să treacă de 33% din Oltchim, dar continuă să cumpere

Aproape 80% din rulajul înregistrat de acţiunile Oltchim în şedinţa de luni au fost generate de achiziţiile grupului PCC, care a ajuns să deţină împreună cu fondul de investiţii Carlson Private Equity aproximativ 31,8% din acţiunile Oltchim, foarte aproape de pragul de 33% din capital care i-ar obliga să demareze ofertă de preluare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb