REVISTA PRESEI - 06.08.2011

Willy Homner
Revista Presei / 6 august 2011

ADEVĂRUL

S&P scade ratingul SUA pentru prima dată în istotria agenţiei

Agenţia The Standard & Poor"s a anunţat, vineri, o scădere a ratingului SUA de la AAA la AA+, potrivit CNN. "Scăderea reflectă opinia noastră că planul de consolidare fiscală cu care Congresul şi administraţia au fost de acord nu este suficient pentru a stabiliza finanţele publice americane pe termen mediu" a anunţat agenţia în ceea ce priveşte această mişcare după ce a închis piaţa. Zvonurile unei scăderi a calificativului au apărut la scurt timp după ce premierul italian Sivio Berlusconi a anunţat la Roma că miniştrii de finanţe din Grupul celor şapte state puternic industrializate se vor întâlni "în câteva zile" pentru a discuta scăderea valorii economiei mondiale.

Membrii G7 sunt Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Japonia şi Statele Unite. Este pentru prima dată, din 1941, de când S&P face astfel de analize, când SUA pierde ratingul AAA.

Doctor Doom despre situaţia din SUA: "Rata şomajului a scăzut pentru că oamenii abandonează piaţa muncii"

Nouriel Roubini, economistul supranumit Doctor Doom, consideră că datele privind piaţa muncii din SUA sunt "jalnice". Economistul este de părere că pentru stabilizarea pieţei muncii ar fi trebuit să se creeze cel puţin 150.000 de noi locuri de muncă şi nu doar 50.000 cât au indicat cifrele pentru iulie. "Singurul motiv pentru care rata şomajului nu a urcat ci a coborât a fost faptul că 200.000 de oameni au părăsit piaţa muncii", consideră Roubini. Conform acestuia, rata şomajului a scăzut, "nu pentru că au fost create noi locuri de muncă ci pentru faptul că oamenii sunt atât de descurajaţi încât abandonează pur şi simplu piaţa muncii", potrivit zf.ro. Piaţa muncii din SUA a adăugat în iulie 117.000 de noi joburi, rata şomajului ajungând la 9,1%, după ce în iulie aceasta se situa la 9,2%.

Francul elveţian îşi continuă creşterea. Va depăşi Euro?

Cursul de referinţă al francului elveţian se apropie vertiginos de cel al monedei unice europene, euro, o veste nu tocmai bună pentru cei care au credite în această monedă.

Potrivit cursului publicat  de Banca Naţională a României, francul elveţian era cotat la 3,9130 lei, cu 9,59 bani mai mare, iar un euro era 4,2419 lei, în creştere cu 1,83 bani.

Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul, iar BNR a anunţat un curs de referinţă cu 2,89 bani mai mare, de 3,0005 lei/dolar, de la 2,9716 lei/dolar joi. Deprecierea monedei naţionale este în ton cu pieţele regionale, afectate de temerile privind intrarea Spaniei şi Italiei în criza datoriilor, dar şi a situaţiei din Statele Unite. Bursa din New York şi-a încheiat joi cea mai proastă zi de după izbucnirea crizei financiare. Indicii din SUA stârnesc îngrijorare în privinţa evoluţiei economiei americane ameninţată de o nouă criză.

Efectul de domino al dezastrului de pe Wall Street: Scăderi masive pe bursa de la Bucureşti şi pe pieţele europene

Bursa din New York şi-a încheiat joi cea mai proastă zi de după izbucnirea crizei financiare, informează Associated Press. Indicii din SUA stârnesc îngrijorare în privinţa evoluţiei economiei americane ameninţată de o nouă criză. Â Preşedintele SUA, Barack Obama, a dat asigurări vineri că economia americană îşi va reveni din criză, pe fondul temerilor privind o nouă intrare în recesiune, informează AFP. "Doresc ca americanii şi partenerii noştri din întreaga lume să ştie acest lucru: vom ieşi din criză, lucrurile se vor îmbunătăţi", a spus Obama, în momentul în care pieţele financiare sunt preocupate din cauza perspectivelor economiei globale.

Piaţa din România a avut cea mai severă scădere dintre bursele din regiune.

La finalul zilei, indicele general al BVB (BET-C) avea 2.980,86 de puncte şi se plasa la cel mai redus nivel din luna noiembrie. Un nivel mai mic a fost înregistrat la 29 noiembrie, când BET-C avea 2.970,84 puncte. Totodată, piaţa se plasează cu 4,2% sub nivelul de la finalul anului trecut, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, înregistrează un recul de 6,6%. Bursa din Statele Unite a crescut cu peste 1% în deschiderea şedinţei de vineri, după ce autorităţile americane au anunţat date peste aşteptări privind piaţa muncii, calmând o parte a temerilor legate de situaţia celei mai mari economii a lumii, transmite Reuters.

Cum a ajuns planeta în pragul unei noi crize economice. Bursele din SUA aruncă lumea într-o nouă criză mondială. FMI a ajuns la fundul sacului

America a strănutat şi din nou întreaga planetă a făcut gripă. Toată lumea se aştepta ca după ce Congresul american va majora plafonul de îndatorare a SUA, pieţele să se calmeze. Prăbuşirea burselor internaţionale reflectă însă situaţia gravă cu care se confruntă statele lumii. Planurile de salvare ale statelor au eşuat pe linie ceea ce înseamnă că plata facturilor a fost doar amânată. Băncile centrale au luat cea mai proastă decizie, respectiv monetizarea datoriilor, după modelul american, iar acest lucru nu a făcut decât să coacă la foc mic o nouă criză economică mai acută decât cea din 2009. China şi Japonia sunt lovite în plex, cele două superputeri fiind importanţi creditori ai SUA. Bursa japoneză a atins minimul de la marele cutremur de anul trecut, iar ministrul de Finanţe, Yoshihiko Noda, face un apel la sinceritate, la o discuţie cu cărţile pe faţă despre criza datoriilor şi problemele economice ale SUA.

Europa tremură, criza datoriilor din Grecia, Italia, Spania şi Portugalia agravând şi mai mult situaţia.

Banca Centrală Europeană a menţinut ieri dobânda-cheie la 1,5% pentru a ajuta băncile, oferindu-le lichidităţi, dar discursul încurajator al lui Jean-Claude Trichet nu a mai convins pe nimeni. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarcozy vorbeşte la telefon cu Angela Merkel, cancelarul german, şi cu premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero. Şeful statului francez va mai avea tot astăzi o rundă de discuţii cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. La rândul săa, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, şi-a întrerupt concediul pentru a ţine o conferinţă de presă. FMI nu mai are bani pentru a mai putea împrumuta statele cu sumele necesare.

Cel mai bogat om din lume, Carlos Slim, a pierdut opt miliarde dolari pe bursă

Prăbuşirea Bursei de la New York şi efectul de domino avut asupra celorlalte pieţe bursiere din lume, înclusiv asupra celei din Mexic, l-au afectat şi pe miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din lume. Portofoliul său de acţiuni a scăzut cu opt miliarde de dolari în această săptămână, la 63 miliarde de dolari. Averea lui Carlos Slim a fost afectată de declinul din Mexic, indicele IPC al celor mai lichide acţiuni pierzând 7,4%, şi de deprecierea peso-ului faţă de dolar, în contextul temerilor că problemele economice din SUA vor afecta şi Mexic. Eliminarea a trei companii deţinute de Slim din componenţa indicelui IPC a înrăutăţit situaţia miliardarului, informează Bloomberg.

Iulia Timoşenko a fost arestată. Fostul premier al Ucrainei: "Nu înţeleg ruseşte. Aduceţi un interpret"

Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoşenko a fost arestată astăzi în urma cererii magistraţilor ucraineni, susţine Blik.ua. Justiţia ucraineană a ordonat plasarea în detenţie preventivă a fostului premier Iulia Timoşenko, potrivit site-ului ucrainian Blik.ua. În cursul audierilor desfăşurate vineri la Kiev, judecătorul Rodion Kireiev a decis să dea curs solicitării Parchetului de plasare a liderei opoziţiei ucrainene în arest preventiv. Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko , judecată pentru un contract semnat cu Rusia în 2009, a cerut în cursul audierii de vineri ca declaraţiile actualului şef al Guvernului de la Kiev, Mikola Azarov, să fie traduse din limba rusă în ucraineană.

Adrian Sârbu, bossul Pro Tv, debarcat de la şefia companiei Central European Media Enterprises?

Adrian Sârbu ar putea părăsi funcţia de preşedinte al grupului media Central European Media Enterprises (CME), din care face parte şi Pro TV. Informaţia nu a fost oficial confirmată, dar a fost făcută publică pe un site specializat în media. Site-ul specializat în media, Reporter Virtual, scrie că "Adrian Sârbu ar urma să se întoarcă în România, ca şef la Publimedia, după ce ar fi fost debarcat de la conducerea Central European Media Enterprises (CME), cu toate că rezultatele financiare anunţate recent de companie sunt mai mult decât satisfăcătoare. Sârbu se pare că a participat, astăzi (miercuri n.r.), la Adunarea Generală a Publimedia, pregătindu-şi astfel revenirea". Surse din cadru Pro TV au declarat pentru adevarul.ro că nu confirmă informaţia, iar poziţia oficială a trustului a fost că nu comentează. Totodată, la ultima şedinţă din 16 mai a conducerii CME, Adrian Sârbu a fost reales în boardul de directori.

Miliardarii americani se oferă să salveze economia SUA

Bogaţii americani încearcă să vină în ajutorul Statelor Unite, într-un moment de mare impas economic. Mai mulţi filantropi din grupul "Patriotic Millionaires for Fiscal Strength" vin cu soluţii pentru Guvernul de la Washington. O puternică mişcare filantropică pare că pune stăpânire pe marii patroni din Statele Unite. Într-o petiţie adresată Senatului şi Camerei reprezentanţilor, la 21 iulie, ei propun guvernului să majoreze impozitele în loc să ridice plafonul datoriei. Bogătaşii americani cer ca statul să se concentreze asupra particularilor care au venituri mai mari de un milion de dolari pe an, ceea ce vizează aproape 1 % din populaţie. Grupul arată că opinia publică este extrem de favorabilă acestei măsuri, care ar putea să aducă între 500 - 600 de miliarde de dolari în zece ani.

EVENIMENTUL ZILEI

România încă rezistă în faţa celui de-al doilea val al crizei

Investitorii din întreaga lume au văzut, ieri, doar roşu în faţa ochilor: indicii bursieri ai pieţelor din SUA, Asia şi Europa s-au prăbuşit la cele mai proaste cotaţii din ultimii ani. Acum, România pare să fie mai pregătită să înfrunte o nouă furtună, spun analiştii. Comparativ cu 2008, România importă mai puţin şi exportă mai mult, extinzându-se pe pieţe din afara UE, iar băncile sunt mult mai prudente în acordarea creditelor. Consultantul financiar Bogdan Baltazar este de părere că "suntem mai pregătiţi acum decât în 2008, pentru că acum avem o idee mai clară despre ce înseamnă această criză. În plus, economia se mişcă destul de bine, iar bilanţurile băncilor arată bine", susţine el. Şi analistul economic Aurelian Dochia este de părere că ţara noastră este puţin mai bine pregătită în faţa unui nou val al crizei.

Mâine se scumpeşte călătoria cu metroul. VEZI noile preţuri

Călătoriile cu metroul bucureştean vor fi mai scumpe începând de mâine, a anunţat compania Metrorex. Astfel, preţul pentru o cartelă cu două călătorii creşte de la 3 lei în prezent la 4 lei, iar cartela cu zece călătorii va costa, începând de mâine, 10 lei, faţă de 9 lei în prezent. Singurele cartele care nu-şi vor modifica preţul sunt abonamentele lunare şi săptămânale cu număr nelimitat de călătorii. Iată noile preţuri care vor fi afişate la ghişeele Metrorex, începând de mâine: Cartela cu 2 călătorii - 4 lei; Cartela cu 10 călătorii - 10 lei; Abonament lunar cu 62 călătorii - 35 lei; Abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii - 50 lei; Abonament saptamanal cu număr nelimitat de călătorii - 15 lei; Abonament de o zi - 6 lei. Oficialii Metrorex precizează că persoanele care şi-au achiziţionat cartele de călătorie cu metroul până astăzi inclusiv le pot utiliza până la terminarea numărului de călătorii sau până la expirarea duratei de valabilitate înscrisă pe cartelă.

Un inginer, favorit la Sănătate

UDMR ar putea să-l nominalizeze pe deputatul Derzsi Akos la Ministerul Sănătăţii. UDMR Bihor are cele mai multe şanse să dea viitorul ministru al Sănătăţii.

Celelalte organizaţii nu se înghesuie să vină cu propriile nominalizări. Filialele Harghita şi Mureş nu au niciun fel de pretenţii - au deja doi miniştri şi un vicepremier-,şi, potrivit unor surse din cadrul Uniunii, ar susţine nominalizarea care va veni din partea UDMR Bihor, întrunit ieri seară pentru a alege un reprezentant. Deputatul bihorean Derzsi Akos, membru în comisia de sănătate de la Cameră, este vehiculat ca favorit pentru această funcţie, au declarat pentru EVZ, surse udemeriste. Organizaţia, care l-a dat şi pe ministrul demisionar Cseke Attila, are cele mai mari şanse să-şi impună nominalizarea pentru portofoliul vacantat la Sănătate.

Ce motive de bucurie mai au românii cu credite în franci

Ratele la creditele în franci luate în 2007 sunt mai mici decât cele la creditele în euro. Românii care au luat credite în franci în perioada 2007-2008 au motive să fie mulţumiţi de alegerea făcută, în ciuda scumpirii monedei elveţiene în raport cu leul. Ratele la creditele ipotecare în franci luate în 2007 continuă să fie mai mici decât echivalentul lor în euro, potrivit unui calcul Capital care ia în considerare marjele practicate de bănci în 2007 şi evoluţia celor două monede în ultimii patru ani.

Fortăreaţa politico-judiciară care l-a protejat pe Vîntu

Prieten cu defunctul şef SRI, Radu Timofte, şi cu fostul şeful SIE, Gheorghe Fulga, dar şi asociat cu Nicolae Văcăroiu, Sorin Ovidiu Vîntu a fost "albit" de procurorii Păun şi Purcărin. Singurul procuror care l-a pus vreodată, sub acuzare, pe Sorin Ovidiu Vîntu, Luminiţa žega, şi-a pierdut viaţa prin otrăvire cu alumină. Ancheta trenează la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în aşteptarea unor analize toxicologice. Diagnosticul a fost pus la Clinica din Bergamo-Italia, după ce magistratul a murit la numai 42 de ani. Luminiţei Şega i s-a făcut rău, în martie 2005, în biroul de la DNA, acuzând dureri stomacale insuportabile.

Avem nevoie de Catedrala Neamului?

Un reportaj al televiziunii germane Deutsche Welle divizează societatea şi repune în discuţie problema noului lăcaş de cult. Jurnaliştii Paul Tutsek şi Zsuzsa Hunyadi de la Deutsche Welle au făcut un reportaj despre Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti. Ei au arătat că cel mai mare lăcaş de cult va costa 600 de milioane de euro, iar guvernul român susţine financiar proiectul, în timp ce numeroase şcoli şi spitale sunt închise în întreaga ţară din lipsă de fonduri.

NATIONAL

Dow Jones, cel mai important indice bursier

In 1882, doi jurnalisti americani au pus bazele unei banci de date despre afaceri, care in timp a devenit cel mai important indice bursier: Dow Jones. Charles Henry Dow si Charles Milford Bergstresser, jurnalisti americani si Edward Davis Jones, jurnalist specialist in statistici, au pus bazele unei banci de date in domeniul afacerilor. Primul buletin cu informatii financiare a fost editat intr-un mic birou din subsolul unui magazin de dulciuri de pe strada Wall Street nr 15, New York. Era destinat unui grup restrans de abonati. Din 1889, buletinul a devenit "The Wall Street Journal". Dow a pus la punct o schema de monitorizare a celor mai importante companii stabile si profitabile, rezultand astfel unul dintre cei mai cunoscuti indici bursieri din lume, calculat pentru prima data la 26 mai 1896.

Franta, urmatoarea victima din zona euro

Problemele Spaniei si Italiei lovesc si ce-a dea doua mare economie a zonei euro. Dobanzile la obligatiunile franceze au atins cel mai mare spread din ultimii 21 de ani fata de cele nemtesti.

Marti,dobanzile la obligatiunile italienesti si spaniole au atins niveluri record, iar acum a venit randul Frantei sa fie luata in colimator de investitori. Diferenta dintre randamentele cerute de investitori pentru a tine datoria franceza fata de cea germana a atins cel mai ridicat nivel din 1990. Dobanzile la bondurile frantuzesti pe 10 ani au variat intre 3,16 si 3,22% in sedinta de miercuri, in timp ce hartiile nemtesti la aceeasi scadenta au avut o variatie de dobanda intre 2,33 si 2,45%.

Vezi de ce si-a bagat Cseke demisia!

Ministrul Sanatatii a demisionat pe nepusa masa. Gestul nu pune Coalitia in pericol, s-a grabit Kelemen Hunor sa taie elanul opozitiei. Iritat la culme ca Ministerul pastorit de el nu a primit niciun ban la rectificarea bugetara (spre deosebire de CNAS-ul condus de Lucian Duta), Cseke Attila a demisionat fara vorba multa. O consultare cu ministrul Sanatatii pe partea de rectificare bugetara nu a fost facuta. Interesant este ca Cseke Attila si-a luat jucariile si a parasit Guvernul la doar trei zile dupa ce Traian Basescu ii poftea pe el si pe Duta ori sa se inteleaga, ori sa plece din Executiv. Tinand cont de realitatile noastre politice, liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a grabit sa elimine din start orice speculatii.

Linie verde pentru romanii din Spania!

Guvernul a decis infiintarea unei linii telefonice pentru informarea muncitorilor romani din Spania si a romanilor in general cu privire la restrictiile de pe piata muncii din aceasta tara, linie care va fi functiona in maximum doua saptamani, a anuntat ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu. Decizia a fost luat prin aprobarea unui memorandum in sedinta de miercuri a Guvernului, dupa ce autoritatile spaniole au anuntat ca vor reintroduce pentru muncitorii romani restrictiile existente inainte de 1 ianuarie 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb